VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa  (läst 49914 gånger)

0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #30 skrivet: april 15, 2013, 15:22:29:29 »
Jag gissar att det går tillbaks.

Mina grannar råkade ut för nåt liknande för några år sedan, de hade pooltäckningen på och det kom 2 dm blötsnö, så långsidorna drogs in ungefär så mycket.
Vi mätte kortsidans längd, sen gjorde vi ett par bräder (reglar 45 X 145 mm) som vi pressade in på ett par valda ställen efter kortsidan.
Som tur var hade fyllningen runt poolen inte rasat ned, så vi lyckades pressa tillbaks långsidorna på plats.
Kanske kan du göra nåt liknande för att rikta upp väggarna när tjälen går.
Du måste naturligvis göra någon form av arrangemang så att reglarna inte kan ramla ned i poolen och skada linern.
Vi sågade in jack i brädorna.
Alltså, om bredden invändigt är 4 meter så gjorde vi reglarna 4.4 meter långa, sen sågade vi in halva brädans höjd på kortsidan, tills det blev 4 meter precis.

Nu är jag inte expert på det här, men jag har förstått att anledningen till att man inte tömmer en markpool på vintern är att isen i vattnet skall hålla emot om marken/tjälen vill trycka in väggarna.
Under normal drift kommer ju dina stöttor aldrig att påverkas av tjälen, de ligger för långt ned i marken, så om det bara går tillbaks nu i vår så tror jag inte problemet återkommer så länge du har vatten/is i poolen ungefär på samma höjd som marknivån.

Skall du lägga plattor på mark bör du ha fyllning som inte påverkas av tjäle i vart fall ned till den nivå som vattnet/isen i poolen hamnar på under vintern.

Vet inte vilka instruktioner som medföljer din pool, om nivån skall sänkas eller ej på hösten/vintern, men i vår pool skall man inte sänka nivån, och det har fungerat bra för oss i 10 år.
Viktigt dock att man sätter frysskydd i skimmer, lamphus, inlopp innan det fryser.
Vi använder ett gäng PET-flaskor i skimmern, och rörisolering typ armaflex (täta celler som ej suger åt sig vatten) i lamphus och inlopp.
« Senast ändrad: april 15, 2013, 15:42:38:38 av Rickard »
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Poolgiganten

Utloggad p_kerttu

SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #31 skrivet: april 15, 2013, 22:43:44:44 »
Tack för svar, detta forum är grymt bra  O0

Jag inbillar mig att poolväggen krupit tillbaka utåt idag, så jag låter det vara tills helgen och hoppas tjälen släppt helt och hållet då.

Utloggad p_kerttu

SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #32 skrivet: april 19, 2013, 16:40:10:10 »
Kollade poolväggen igår och den är nästan rak så det var skönt att se att tjälen gav med sig. Passade på att fylla upp vattennivån över lamphusen och gick då och la mig nöjd.

Men när jag kollade imorse så upptäckte jag att vattennivån sjunkit ner till hälften av lamphuset, så lätt bedrövad lommade jag till jobbet med en läckande pool hemma :'(

Jag misstänker att problemet beror på att när jag i tidigare våras satte upp lamphusen så fick jag med klistret på pappret till gummilisten till lamphuset, dvs på den övre fjärdedelen så finns det inget klister mellan gummitätningen och lamphuset. Jag antog att det mest var till för att hålla gummilisten på plats och att trycket från den yttre plastlisten när den skruvas fast ser till att täta ordentligt mot linern.

Ska hem och undersöka problemet mer i detalj nu. Men om det beror på detta, vilket medel skall jag täta med då? Eller skall jag bara skruva åt hårdare?

Utloggad p_kerttu

SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #33 skrivet: april 21, 2013, 20:56:20:20 »
Jag satt i fredags och grubblade på jobbet vad som kunde vara fel. Så när jag kommer hem drar jag åt alla skruvar och fyller på 2 decimeter igen. Men då kommer sambon med den enkla frågan om inte vattnet kunde gå tillbaka i vattenledningen om den ligger under ytan, jo självklart är det så eftersom jag fyller på med dränvatten vilket är under poolen. Problemet löst :)

Utloggad p_kerttu

SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #34 skrivet: april 21, 2013, 21:25:37:37 »
Nu till nästa steg, jag murar nu upp en pumpgrop med lecablock i kortändan på poolen. Den blir dock ganska liten så det blir verkligen att klämma ihop allt på plats.

Men frågan är hur ni löser elen till pumpen, dränpump och lamporna?
Jag har läst en hel del på forumet men har inte fått några uttömmande svar.

Som jag förstått det så är det enligt elsäk ok att koppla trefas till pumpen från elcentralen som jag sätter inne i huset även om pumpen är i Zon 1 (inom 2m), men då förutsatt att pumpgropen är skyddad från vattnet. Men det är inte ok att koppla på dränpumpen inom 3,5m från poolkanten eftersom den kopplas med vanlig stickpropp.
Rätt eller fel?

Gäller 3,5m även för trafon till lamporna eller är det ok att sätta den under trallen inom 2m (zon1)? Jag är inte alls sugen på att dra kabel för 12V mer än några meter pga kabelkostnaden. Att dra 15m kabel för 12V in till huset är ju inte aktuellt om jag inte får en 35mm2 kabel gratis :) . Kabeldimensionering för 12v, 300W: 1m=2,5mm2, 3m=6mm2, 15m=35mm2.

Utloggad MathiasS

SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #35 skrivet: april 21, 2013, 21:37:22:22 »
finns en tråd på byggahus.se om just elsäk och krav kring pooler. Googla pool och "siltberg" så kommer du hitta snabbt.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad Erik N

  • IT-Tekniker
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Stockholm/Tumba
  • Antal inlägg: 2974
  • Total likes: 248
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #36 skrivet: april 21, 2013, 21:41:14:14 »
Trafon ska sitta i Zon 3, dvs minst 3,5 m från pool.
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad Erica

SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #37 skrivet: april 21, 2013, 23:53:55:55 »
Nej din anläggning kommer nog inte att uppfylla kraven elsäkerhetsmässigt. Dessutom kommer du nog med en så kompakt packning av utrustningen nog att svära högt varje gång som du skall göra service på någonting. När sakerna suttit på plats en tid är det inte så enkelt att lossa rörkopplingar m.m. och om allt är monterat med skohornspassning blir det närmast hopplöst.

Din modell för transformatorerna är olaglig enligt gällande elsäkerhetsregler. Transformatorerna måste bort minst 3.5 m som redan nämnts ovan. Antingen får du sätta ett separat utomhusgodkänt skåp på minst det avståndet eller dra in ledningarna till huset. Kabeldimensioneringen verkar också konstig. Varje lampa drar ju 25 A så mindre än 6 mm2 borde inte komma i fråga oavsett ledningslängden (förutsätter då en kabel till varje lampa, inte en gemensam). Hur grov kabel som behövs för 15 m beror ju på hur pass mycket spänningsfall som du accepterar (gul-vitt ljus, lägre effekt). 16 mm2 blir väl minimum. 35 mm2 ger ju mindre förlust men kostar ju mer. Ett annat alternativt, som dock kostar en del, är ju LED-belysning. Den mindre effekten gör ju att du då både kan ha mindre transformatorer och klenare kabel, men lamporna blir ju dyrare, MYCKET dyrare.

En dränpump kopplad med stickpropp i zon 1 är inte tillåtet. Inga uttag får finnas där, bara fast anslutna utrustningar avsedda för poolsammanhang. Kanske du kan välja en 12 V pump (typ båtlänspump) och sätta en transformator som för belysningarna.

Allt ovanstående enligt min man som arbetar med elbesiktningar och elsäkerhet. Enligt honom är därför de flesta poolpaket av budgettyp egentligen olagliga att använda i Sverige eftersom det handlar om stickproppsanslutna 230 V pumpar som oftast står alldeles invid poolen om man använder de slangpaket som följer med.

Har du ingen möjlighet att flytta ditt maskinrum bort från poolen ? PEM-slang är ju billig och du löser ju då alla de problemen som annars uppstår. Du kan ju då ordna plats så det går att göra service, kanske också isolera rummet och frostskyddsvärma det så du slipper oroa dig för sönderfrysning vintertid.

Utloggad p_kerttu

SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #38 skrivet: april 22, 2013, 11:53:09:09 »
Tack så hemskt mycket för svar.

Jag vill gärna ha allt vid poolen eftersom det finns ett utrymme under marknivå och det är smidigt att ha pumpen under vattennivån. Visst det går att bygga ett större skåp/maskinrum vid husväggen men inget som skulle se särskilt bra ut hos oss.

Som ni säger så blir det tight med kopplingar men jag har å andra sidan inte så mycket, det är ju pump rakt in till filter och sedan en manuell trevägsventil kopplad från filter och vidare till inlopp och solpaneler. Tillbaka från solpaneler har jag en trevägskoppling efter trevägsventilen till inloppen.

Jag kommer då antagligen sätta ett mindre skåp vid husväggen som är 3,6m från poolkant med trafon för ljus och en enkel handske för dränpump, och sedan styr elcentralen inne i huset. Eventuellt så sätter jag detta under och trall mot betongsyllen. Synpunkter på det? Finns det krav på höjd från mark?

Not:
Istället för att räkna själv så använde jag mig av en enkel hemsida för kvadratberäkning: http://24volt.eu/kalkyl_kabelarea.php

Utloggad Erica

SV: Gammal pool ersätts av ny termoplast 4*8 med roman trappa
« Svar #39 skrivet: april 23, 2013, 22:49:14:14 »
Pumpen under marknivå gör ju allt enklare och dina kopplingar låter ju inte så komplicerade. Men går något sönder så måste det ju ändå gå att byta det utan att behöva riva poolen för den sakens skull....

Ja ett elskåp för transformatorerna vid husväggen bör ju fungera. Vad det gäller minimihöjd så finns det inte någon uttryckligt fastslagen men det kan ju inte sägas vara fackmässigt eller lämpligt att sätta det så lågt att det hamnar under snön vintertid. Du kommer nog i så fall att få fukt och korrosionsproblem. Det går inte att jämföra med t.ex. elbolagens kabelskåp som ju visserligen står på marken, men som ju är i drift a vintern och håller sig fuktfria genom den egna värmeutvecklingen.

Beträffande din ej fast installerade dränpump så observera att elmateriel som inte är fast ansluten inte alls får finnas i zon 0 eller 1 - det räcker alltså inte att sätta uttaget längre ut om apparaten ändå används i poolens närområde.

Vid kabelberäkningarna -så utgår din beräkningssite från 0.5 V spänningsfall vid 12 V. Lite mer än så gör ingen större skada på poolbelysning. Ljuset blir aningen svagare och gulare, men en 300 W lampa är ändå så stark att två sådana gott räcker till. Vi har 2 x 300 W till vår 4x8 m pool och det räcker mer än väl. Vi har våra lampor kopplade med 6 mm2 vid en ledninglängd på cirka 5 m.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan