Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Nedsänkt pool i trädäck  (läst 2778 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad DIYSpa79

Nedsänkt pool i trädäck
« skrivet: juni 16, 2020, 21:24:00:00 »
Här följer en tråd om ett ambitiöst DIY-poolprojekt, som byggs under sommaren 2020 och som jag gärna tar emot feedback på.

Utgångspunkterna är följande:

Trädäck: Upphöjt 60 cm från mark, ca 50m2
Pool: Helt nedsänkt 2,4x2,4m samt 1,3 djup.
Stomme: Trä
Insida: XPS Cellplast med glasfiber/epoxi-laminering

Jag har ingen bakgrund som snickare eller någon erfarenhet kring tidigare poolkonstruktioner. Jag är helt novis med en högt uppsatt ambition om att göra något bra. Mitt motto är: "Hur svårt kan det vara?". ;D Bara jag är noggrann och låter saker och ting ta sin tid, så kommer jag att klara av detta med ett bra resultat. Samtidigt kan min grundplan såklart förändras om jag får värdefull feedback eller om saker och ting visar sig behöva lite förändringar under resans gång.

Jag uppdaterar huvudtråden med bilder och kommentarer i datumordning.

Planering 2020-06-01 till 2020-06-16

Jag inleder med att visa hur planen ser ut inledningsvis, med lite skisser som är bifogade i tråden.

Skiss 1 visar ritningen på trädäcket (altanens längd föll bort, men den är 310cm):


Skiss 2 visar poolens placering:2020-06-13 - Grävarbete
Jag ska faktiskt vara ärlig och säga att jag började att gräva för hand och insåg ganska snart hur myckett jobb det skulle bli. Inte blev det bättre av att grunden var oerhört stenig. Efter att ha spettat upp ungefär 10 stora stenar, så fattade jag beslutet att skaffa hjälp. Min svärfar kom till undsättning med en minigrävare på cirka 2 ton. På en dag fixade vi "nästan" ett ungefär 3,6x,3,6 stort hål i marken med ett djup på 1,5 meter. Men riktigt så enkelt var det inte.

Vi fick upp riktigt stora stenar, förutom en stor sten:Med lite research och kontakter så har jag nu bokat in en grävare som varit här och tittat på stenen och som har en förhoppning att få upp den med en 20-tons grävmaskin. Den 17 juni håller jag tummarna för att grävaren lyckas få bort stenen så att jag slipper titta på alternativ som att spränga eller hamra bort den. Detta hade varit en riktig motivationssänkare.

2020-06-14 - Plintar och bärlinor
Eftersom min framförhållning var lite kass, så fick jag lov att frakta hem plintar och bärlinor på eget släp. Annars hade jag givetvis gjort en stor beställning med allt material med hemleverans. En liten läxa att tänka på tills nästa gång. Det andra misstaget jag gjorde var att köpa plintar som var 700mm med 95mm mellanrum mellan fästena. Från början var planen faktiskt att trädäcket skulle vara ett trappsteg högre och i linje med dörren till huset. Men efter att ha diskuterat med min svärfar och fru så bestämde vi oss för att lägga det mer i linje med det inglasade uterummets golv.

Nu utökade vi omfattningen på projektet lite. Vi bestämde oss för att ta bort det befintliga golvet i det inglasade uterummet (dubbla golv där nu), lägga på reglar och ny trall i exakt höjd med trädäcket. Sedan blir det skjutdörrar av glas.

Detta resulterade i att jag fick kapa mina 700mm-plintar (lättare än att byta ut dem till 500mm).

Följande lärdomar har jag dragit från grävdagen:

 • Lärdom 1: En riktigt bra laser för att ta fram höjden på plintar och bärlinor är ett ovärderligt verktyg. Men när grunden är lagd klarar man nog resten med ett bra vattenpass.
 • Lärdom 2: Det går att kapa plintar med en vinkelslip och en anpassad klinga. Det räcker med några centimeters skåra runt plinten och sedan knacka lite försiktigt med en slägga.
 • Lärdom 3: Använd lasern till spänna upp riktsnöre med rätt höjd. Slå ned stolpar ordentligt och spänn tråden med en skruv i rätt höjd.
 • Lärdom 4: Köp plintar med fästen med 50mm mellanrum. Det blir enklare, men visserligen blir det stabilare med 95mm mellanrum, men dyrare eftersom jag får använda bultar för närmare tusenlappen istället för kortare franska skruvar som är betydligt billigare.
 • Lärdom 5: Planera för att kunna byta brädor lätt på husfasaden. Jag köpte några plintar extra och undvika en bärlina eller regel på husfasaden. Då kan jag enkelt ta bort ett par trallbrädor och byta en bräda på fasaden vid behov, utan att behöva såga av brädorna längs bärlinan. Stor tack till svärfar för tipset och för hjälpen med grävningen såklart!

Samtidigt är jag lite osäker om mina plintar är tillräckligt stabila.Här har jag fyllt igen några av hålen med plintarna en första omgång, men kommer att fylla ytterligare. Jag har varvat stenar för att stabilisera runt plintarna med jord. De känns hyfsat stabila, men jag har egentligen ingen aning om hur stabila de måste vara. Det mesta av trycket kommer ju ovanifrån, så jag tror det ska vara tillräckligt. Tror lite av detta kompenseras av att jag har lite tätare mellanrum mellan plintarna.


 « Senast ändrad: juni 16, 2020, 22:43:07:07 av DIYSpa79 »

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad leonard

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Motala
 • Antal inlägg: 201
 • Total likes: 51
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #1 skrivet: juni 16, 2020, 21:32:23:23 »
Härligt!
Du kommer inte ångra dig. Så länge du inte är rädd för arbete och är envis så kommer det bli jättebra. "Hur svårt kan det vara" är mitt motto med :)
Jag skulle öka djupet, själv har jag 1,5m och vill absolut inte ha grundare.
Kan inte se din skiss för övrigt..
Thermopool 2.0 6x3m med hörntrappa
Pooltak, Elegance+
Zodiac pH Perfect och Chlor Perfect
BVP 200m, Nibe F1255-16 med Pool40 och 65kw VVX
Poolrobot, Zodiac RX4400

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #2 skrivet: juni 16, 2020, 22:09:14:14 »
Härligt!
Du kommer inte ångra dig. Så länge du inte är rädd för arbete och är envis så kommer det bli jättebra. "Hur svårt kan det vara" är mitt motto med :)
Jag skulle öka djupet, själv har jag 1,5m och vill absolut inte ha grundare.
Kan inte se din skiss för övrigt..

Nu ska skisserna vara uppladdade. Tack för tipset om ökat djup. Jag ska fundera lite inför morgondagen och eventuellt be grävaren utöka djupet med 10-20 centimeter till. Ska berätta lite om designen på poolen också i kommande inlägg.

MagnusN

 • Gäst
MagnusN
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #3 skrivet: juni 16, 2020, 23:29:07:07 »
Spännande, härligt att du tar dig an projektet 😊

Ser fram emot mer info om vad du kommer ha för poolkonstruktion. Om det är så att du ska någon form av fristående konstruktion så finns det ett antal viktiga moment du inte får missa. Men om du inte redan har koll på de delarna så kan du få lite tips om det senare när jag i så fall vet att det är en fristående modell.

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #4 skrivet: juni 17, 2020, 17:49:06:06 »
Här följer en uppdatering.

Grävaren har ännu inte varit på plats, men om 1-2 timmar så får jag reda på om stenen kan tas bort.

Här följer poolskissen:Denna vill jag jättegärna ha feedback på.

Antar att det är en väldigt kraftigt konstruktion, men jag tänker att jag inte vill ta några genvägar här. Måttmässigt så planerar att innersidorna blir 240cm x 140cm. Så yttermåtten blir lite större.

Ni får gärna ge feedback på dräneringen. Räcker det med makadam (30cm runtom och i botten). Bör jag lägga dräningsslangar? Givetvis svårt att svara på utan att känna till grundvattennivån. Men det kanske är bättre att ta det säkra före det osäkra och installera ett litet system för dränering?

Planmässigt så gör jag hela trästommen först och därefter monterar isolering på yttersidor och innersidor. Därefter laminering.
Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #5 skrivet: juni 17, 2020, 21:16:12:12 »
Uppdatering 2020-06-17

Nu är stenen väck, tack vare en 20-tons grävmaskin och kompetent mankraft.
Resultatet är en ungefär 2,8 meter bred (på grund av avstånd till husgrund och sedan en fjärrvärmeledning som vi fick ta hänsyn till), 3,6 meter lång och 1,6 meter djup grop. Nu kommer jag att få justera ritningen lite.  Planen har varit att insidan ska vara 2,4x2,4x1,3 meter.

Måtten från utsidan av sidorna är ungefär 15x2 cm makadam, 20x2cm regel, 1,2x2 cm formplywood samt 5x2 cm XPS. Om jag räknar 280cm - 30cm - 40cm - 2,4cm - 10cm så får jag cirka en pool som är 2 meter bred. Nu har jag bara mätt lite snabbt, och det kan hända att jag har 3 meters utrymme. Men det blir lite mindre än planerat och insidan kanske blir 2 eller 2,2 meter istället. Det visar sig när jag fixat till gropen ordentligt. Men å andra sidan kanske jag kan göra den 10 cm djupare istället.

Nu börjar vi närma oss det roliga, med att konstruera stommen till poolen.

Men först ska jag:

 • Jämna till gropen
 • Lägga i markduk
 • 15-20 cm makadam
 • 5cm stenmjöl

Kommer att vara extremt noggrann för att få allt i våg. Här kommer jag att visa hur jag går tillväga utifrån alla tips och research.

« Senast ändrad: juni 17, 2020, 21:26:58:58 av DIYSpa79 »

Utloggad Robbanj

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #6 skrivet: juni 18, 2020, 07:29:51:51 »
Spännande projekt!
Jag har precis gjort något liknande. Jag byggde en form och plastade i mitt sutteränggarage(!?) som nu hamnade i samma nivå som befintlig altan.  6,85x3,9 Och 180cm djup blev den. Helgavel trappa på ena sidan och solbänk på andra.
Jag la 4 ggr 600 mattor Omlott i ett svep, blev ruskigt stabilt.
Några tips för att göra plastningen lättare: sätt trekantslist i alla innerhörn och kvartsstav i alla ytterhörn, då blir det mycket lättare att få det snyggt.
För styrkans skull gjorde jag en liten klack ca 30cm från botten så man får lite plast horisontellt också, blir otroligt styvt då. Sen plastade jag även ca 30cm ut längst upp på toppen också för att få en stabil ram, det ligger under trall nu så det är inget som syns.

Följer med intresse👍

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #7 skrivet: juni 18, 2020, 19:12:18:18 »
Spännande projekt!
Jag har precis gjort något liknande. Jag byggde en form och plastade i mitt sutteränggarage(!?) som nu hamnade i samma nivå som befintlig altan.  6,85x3,9 Och 180cm djup blev den. Helgavel trappa på ena sidan och solbänk på andra.
Jag la 4 ggr 600 mattor Omlott i ett svep, blev ruskigt stabilt.
Några tips för att göra plastningen lättare: sätt trekantslist i alla innerhörn och kvartsstav i alla ytterhörn, då blir det mycket lättare att få det snyggt.
För styrkans skull gjorde jag en liten klack ca 30cm från botten så man får lite plast horisontellt också, blir otroligt styvt då. Sen plastade jag även ca 30cm ut längst upp på toppen också för att få en stabil ram, det ligger under trall nu så det är inget som syns.

Följer med intresse👍

Väldigt intressant. Har du lust att svara på lite frågor?

1. Använde du också epoxi för plastningen?

2. Stämmer det att du lade 600gr/m2 glasfiberväv i fyra omgångar där de dessutom ligger omlott. betyder det att tjockleken i princip blev 600*2*4=4800 gr/m2. Eller menar du att det bara är en liten kant som blev omlott så att säga, så att den riktiga tjockleken blev cirka 600*4=2400gr/m2? Jag har inte plastat innan och min förhoppning är att klara mig med 580gr/m2 i två omgångar och därefter en omgång 80gr/m2 för att få det finare. Se skissen nedan.

3. Min plan är att bygga hela ramen, därefter sätta på innerväggarna och sedan plasta på plats enligt nedanstående skiss. Tror du att detta fungerar? Finns det några fallgropar? Tänk på att jag är amatör. :)


 
4. Tror du att det är bäst att plasta på XPS eller direkt på formplywood? Jag har alternativet att sätta formplywwoden innerst så att säga.

Tack för ditt intresse. Allt gott!

Utloggad leonard

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Motala
 • Antal inlägg: 201
 • Total likes: 51
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #8 skrivet: juni 18, 2020, 22:29:45:45 »
Någon expert på hållfasthet får rätta mig om jag har fel nu.
Varför använder du XPS? Du kommer ju inte ha några höga punktlaster, lasten kommer snarare vara relativt jämnt fördelad dessutom med en hård yta utanpå som i sin tur fördelar lasten mer. Jag skulle kolla upp om inte EPS duger och troligen spara en peng på det.
Thermopool 2.0 6x3m med hörntrappa
Pooltak, Elegance+
Zodiac pH Perfect och Chlor Perfect
BVP 200m, Nibe F1255-16 med Pool40 och 65kw VVX
Poolrobot, Zodiac RX4400

Utloggad Engan

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Boden
 • Antal inlägg: 312
 • Total likes: 26
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #9 skrivet: juni 18, 2020, 23:09:11:11 »
Någon expert på hållfasthet får rätta mig om jag har fel nu.
Varför använder du XPS? Du kommer ju inte ha några höga punktlaster, lasten kommer snarare vara relativt jämnt fördelad dessutom med en hård yta utanpå som i sin tur fördelar lasten mer. Jag skulle kolla upp om inte EPS duger och troligen spara en peng på det.
eps suger åt sig vatten, inte xps

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #10 skrivet: juni 19, 2020, 00:03:39:39 »
Uppdatering 2020-06-18

Idag snickrade jag ihop nedre delen av ramen till stommen. Den blev 2600x2600mm. Bifogar en bild i morgon.

Men jag har ett större problem att lösa.

Såhär ser ritningen ut med trallen runt poolen:Problemet är att poolens stomme är 2600mm och att det ligger en stor sten som sticker ut från husväggen som jag inte vågade ta bort när vi grävde. Från stenen in till husväggen är det cirka 600mm vilket är 100mm för mycket. Jag funderar på att göra ingrepp i stommen såhär:Det är alltså dubbla reglar på 195mm breda som istället blir 95mm en kortare strecka, men som istället får stöttning av stenen såklart.

Sedan kan jag anpassa resten, t.ex. bredden på reglarna när jag bygger stommen på höjden efter hur stenen formar sig uppåt. Eventuellt kan jag också stärka upp med lite tätare men smalare reglar vid stenen.

Någon som har en annan idé på hur jag kan göra (om stenen måste vara kvar – dessutom krävs det grävmaskin för att få bort den).

Ett annat alternativ är att köra med 145mm-reglar istället. Det kanske är bättre? Det är inte hela världen om jag lägger ett par timmar till på detta. Om jag anstränger mig lite, så kanske jag kan få den kombinationen att fungera. Då behöver jag frigöra 50mm till från stenen, det kanske går att ta bort en med en vinkelslip med diamantklinga.

« Senast ändrad: juni 19, 2020, 09:08:53:53 av DIYSpa79 »

Utloggad TommyC

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #11 skrivet: juni 19, 2020, 10:18:55:55 »
Det är troligen ingen bra idé att lägga gelcoat/topcoat på epoxi. Jag har aldrig provat men läst samma sak på ganska många ställen.

Citat:
If you are making a polyester or vinyl ester part in a mold, using gel coat is highly recommended as the proper material for the exterior surface. Fibre Glast offers several varieties and over 900 colors of gel coat.

If however, you are making an epoxy part, gel coat is not recommended. The chemical bonding that allows gel coat to cure into the finished polyester part does not happen against an epoxy resin. There isn’t a common suitable alternative to gel coat when working with epoxy.

från: https://www.fibreglast.com/product/Paint-vs-Gelcoat

Jag rekommenderar att läsa datablad och annan teknisk information hos de tillverkare som kan vara aktuella att använda. Vinylester och matchande gelcoat kan kanske vara ett bra alternativ om man vill ha tåligare plast än polyester. Läs på noga före inköp av material.

Använd alltid en bra andningmask med gasfilter vid plastning och partikelfilter vid slipning av plast.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Robbanj

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #12 skrivet: juni 19, 2020, 10:31:43:43 »


1. Använde du också epoxi för plastningen?

Plastade med vanlig polyester.

2. Stämmer det att du lade 600gr/m2?

Jag la 4 lager i ett svep. Alltså vått i vått. Totalt 2400.

3. Min plan är att bygga hela ramen, därefter sätta på innerväggarna och sedan plasta på plats enligt nedanstående skiss. Tror du att detta fungerar? Finns det några fallgropar? Tänk på att jag är amatör. :)

Jag byggde ram. Klädde med vanlig plywood + lister.
Grundade med utspädd polyester och aceton.
 
4. Tror du att det är bäst att plasta på XPS eller direkt på formplywood? Jag har alternativet att sätta formplywwoden innerst så att säga.

Jag använde vanlig plywood så det kan jag inte svara på.

När du sen ska plasta skulle jag säga att förberedelserna är nyckeln. Mät ut och klipp färdigt alla mattor du tänkt använda just då, man kan köra en liten sektion i taget.
Va extra noggrann med skarvarna översta halvmetern, det är ju det du kommer se sen när det är vattenfyllt.

Skjut gärna med frågor så ska jag se om jag kan svara. Jag har bara gjort det här 1 gång så jag är inte på något vis expert. Men hjälper gärna till med mina erfarenheter av mitt projekt.

Nu är det midsommarfirande på schemat!

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #13 skrivet: juni 19, 2020, 14:09:06:06 »
Det är troligen ingen bra idé att lägga gelcoat/topcoat på epoxi. Jag har aldrig provat men läst samma sak på ganska många ställen.

Citat:
If you are making a polyester or vinyl ester part in a mold, using gel coat is highly recommended as the proper material for the exterior surface. Fibre Glast offers several varieties and over 900 colors of gel coat.

If however, you are making an epoxy part, gel coat is not recommended. The chemical bonding that allows gel coat to cure into the finished polyester part does not happen against an epoxy resin. There isn’t a common suitable alternative to gel coat when working with epoxy.

från: https://www.fibreglast.com/product/Paint-vs-Gelcoat

Jag rekommenderar att läsa datablad och annan teknisk information hos de tillverkare som kan vara aktuella att använda. Vinylester och matchande gelcoat kan kanske vara ett bra alternativ om man vill ha tåligare plast än polyester. Läs på noga före inköp av material.

Använd alltid en bra andningmask med gasfilter vid plastning och partikelfilter vid slipning av plast.

Jag tänkte använda detta:
https://www.carbix.se/product.html/epoxy-4?category_id=25

Och detta:
https://www.carbix.se/product.html/epoxy-gelcoat-275

Det är alltså epoxibaserad gelcoat. Sedan tillsätter jag paraffinlösning så har jag topcoat för ett mer skinande resultat.

Riktig skyddsutrustning tummar jag inte på.  O0

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #14 skrivet: juni 21, 2020, 22:00:36:36 »
Uppdatering 2020-06-21

Midsommar, regn och åska. Det har inte hänt mycket i trädgården, men idag fick jag tummen ur och fixade hela grunden till poolen.

Såhär gjorde jag:

 • Några centimeter grus för att jämna ut stenar.
 • Fram med vinkelslipen för att såga av toppen på de stenar som var för höga.
 • Sedan lade jag markduk, även på sidorna för att förhindra jord och stenar att ramla ned på grusbädden under arbetets gång.
 • Sedan ett lager makadam.
 • Sedan ett lager stenmjöl.

Till min räddning så fanns Per här i Ingelstad som hyrde ut en markvibrator till ett bra pris. Helt oväderligt.

Jag paddade makadam och jämnade hela tiden ut och mätte med laser och vattenpass för att få det så jämnt som möjligt. När det kändes som om det inte gick att få det bättre, så gjorde jag samma sak med stenmjölet. Det tog flera timmar, men blev riktigt bra. Skulle nog säga att det är med 2mm noggrannhet. Tror det är svårt att få till det bättre.

Bild på resultat:Ni får vrida på huvudet. :)

Tidigare i veckan så satte jag även ihop bottenramen till poolen, men detta får jag dessvärre göra om eftersom jag måste ha 145mm istället för 195mm för att få plats. Nåväl, såhär kommer den att se ut, fast lite smalare:Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #15 skrivet: juni 28, 2020, 19:42:33:33 »
Uppdatering 28-06-2020

Jag har inte uppdaterat på ett tag, så nu har det hänt en hel del sedan sist.

Jag byggde poolstommen i två våningar, såhär:Jag har lagt 145x45-reglar dubbel omlott så att botten, mitten och toppen håller för hårt tryck ut mot sidorna. Sedan har jag byggt på höjden 60 cm i två våningar, med samma reglar som jag fäste med balkskor. Lite pill att få ihop avstånd och sådant rätt, det är långt från perfekt och visst skiljer det någon centimeter på diagonalen, men det får duga.

Men, ruskigt stabilt. Det går verkligen att klättra i den utan att den rör sig eller känns det minsta ostabil. Mission accomplished!

Mellan varje hålrum sätter jag isolering EPS 100mm tjock. Sedan sätter jag formplywood 12mm på insidan. Jag har påbörjat detta på bilderna. Så i nästa uppdatering kommer all formplywood och cellplast vara på plats.

Planen är att sedan täcka hela insidan med XPS 50mm och sedan plasta med glasfiber och Epoxi. Idag beställer jag också hem en provsats, och jag tänkte göra ett slags test på hur hållbart det blir med 580gr/m2 + 580gr/m2 + 80gr/m2 + gelcoat + topcoat.

I helgen har jag dessutom haft lite hjälp, och titta vid vi mer har åstadkommit:Bärlinor och reglar är på plats på hälften av hela trädäcket. Lite förvånande är att vi mätte ut bärlinorna exakt med laser och vattenpass, men när reglarna kom på så skiljde det 3-4 mm varierat på olika ställen. Det är väl ojämna reglar antar jag. Men det är uppåt och nedåt och i det stora hela så tar skillnaderna ut varandra såklart.

Ska man göra någonting åt detta, eller vad tycker ni? Det blir ett rätt stort jobb att justera i så fall, genom att justera med brickor på i princip varje regel. Brukar man göra så?

Nåväl, känns som att veckan och framförallt helgen har varit produktiv.Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #16 skrivet: juni 28, 2020, 19:56:36:36 »
Uppdaterar med ett litet dilemma som jag försökt att lösa.

Eftersom det i ett tidigt skede var väldigt svårt att mäta avstånd mellan fasad, pool och ytterkant på trädäcket, så kanske jag var lite slarvig och inte gjorde det ordentligt.

Resultatet är följande:Jag får en 3cm kant till vänster mot fasaden som jag måste hitta på något snyggt med.
Jag måste utöka trädäcket med 15cm så att det blir totalt 376cm brett.

Stora frågan, måste jag ha bygglov nu när det blir över 360cm brett samt 60cm högt?

Utloggad Oneill

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Nykvarn
 • Antal inlägg: 295
 • Total likes: 83
 • Kön: Man
 • Det blev bad i maj 2019
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #17 skrivet: juni 29, 2020, 07:49:18:18 »
Uppdaterar med ett litet dilemma som jag försökt att lösa.

Eftersom det i ett tidigt skede var väldigt svårt att mäta avstånd mellan fasad, pool och ytterkant på trädäcket, så kanske jag var lite slarvig och inte gjorde det ordentligt.

Resultatet är följande:Jag får en 3cm kant till vänster mot fasaden som jag måste hitta på något snyggt med.
Jag måste utöka trädäcket med 15cm så att det blir totalt 376cm brett.

Stora frågan, måste jag ha bygglov nu när det blir över 360cm brett samt 60cm högt?

NEJ du behöver inte bygglov för det.
Thermopool 4x8m med helgaveltrappa, persia grey liner, rosfria detaljer, RGB- LED belysning, Värmepump KMP-Smart 12, UV-lampa, Pooltak Flat R1 från Qualitypool. Styrning av pool och belysning via Fibaro
Byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=14932.0

Utloggad Rickard

 • Rickard Marklund
 • Administrator
 • Dignitär
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 4749
 • Total likes: 269
 • Kön: Man
 • Grundare och ägare av forumet
  • Visa profil
  • Min andra diskussionssida!
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #18 skrivet: juni 29, 2020, 09:28:14:14 »
Tror det kan skilja mellan kommuner.
Nedgrävda pooler är normalt inte bygglovspliktiga.
När jag ringde och fråga i min kommun, hur mycket de fick sticka upp så fanns ingen exakt angiven höjd.
Jag tolkade personen som svarade att det viktiga var att det inte skymmer sikten för grannarna, typ.
Men staket och sånt brukar väl få vara 80 cm ovan mark?
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med Varitab Klortpuckar.
Värmer med en Nibe 1210-7 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Oneill

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Nykvarn
 • Antal inlägg: 295
 • Total likes: 83
 • Kön: Man
 • Det blev bad i maj 2019
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #19 skrivet: juni 29, 2020, 09:50:43:43 »
generellt brukar man prata om en 10%avvikelse vilket skulle göra 396 från hus. och max 1,8m höjd om du håller dig 4,5m från granne eller mer.

kommunen har mer info på sin sida vad som gäller för just dig. men mest troligt är att din avvikelse inte kräver bygglov. jag skulle bli otroligt förvånad om din kommun rävde bygglov för den altanen.

Vad gäller staket finns det säkerhetskrav om altanen har en viss höjd över mark som inte kräver ytterligare lov.
Har du bara staket runt pool som enda skydd är den minsta höjden 90cm om jag inte minns fel.
har ud dock pooltäckning som är säker behövs inget staket runt poolområdet
Thermopool 4x8m med helgaveltrappa, persia grey liner, rosfria detaljer, RGB- LED belysning, Värmepump KMP-Smart 12, UV-lampa, Pooltak Flat R1 från Qualitypool. Styrning av pool och belysning via Fibaro
Byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=14932.0

Utloggad leonard

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Motala
 • Antal inlägg: 201
 • Total likes: 51
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #20 skrivet: juni 29, 2020, 11:51:49:49 »
Handläggaren i min kommun resonerade som så att jag byggde fyra väggar med tak. Om jag väljer att fylla det med vatten eller vad jag nu vill göra där spelar ingen roll ur behovet av bygglovets perspektiv. Men jag tror man får olika svar beroende på vem man frågar.
Hör som sagt med din kommun.
Thermopool 2.0 6x3m med hörntrappa
Pooltak, Elegance+
Zodiac pH Perfect och Chlor Perfect
BVP 200m, Nibe F1255-16 med Pool40 och 65kw VVX
Poolrobot, Zodiac RX4400

Utloggad Oneill

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Nykvarn
 • Antal inlägg: 295
 • Total likes: 83
 • Kön: Man
 • Det blev bad i maj 2019
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #21 skrivet: juni 29, 2020, 15:52:03:03 »
Handläggaren i min kommun resonerade som så att jag byggde fyra väggar med tak. Om jag väljer att fylla det med vatten eller vad jag nu vill göra där spelar ingen roll ur behovet av bygglovets perspektiv. Men jag tror man får olika svar beroende på vem man frågar.
Hör som sagt med din kommun.

Då skulle jag nog hävda att din handläggare inte riktigt hade koll på riktlinjerna när det gäller pool.
Finns ganska tydliga rekommendationer på boverkets sida dock äger kommunen rätt att tolka det lite olika
Thermopool 4x8m med helgaveltrappa, persia grey liner, rosfria detaljer, RGB- LED belysning, Värmepump KMP-Smart 12, UV-lampa, Pooltak Flat R1 från Qualitypool. Styrning av pool och belysning via Fibaro
Byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=14932.0

Utloggad leonard

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Motala
 • Antal inlägg: 201
 • Total likes: 51
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #22 skrivet: juni 29, 2020, 17:27:43:43 »
Det må vara hänt.
Själv hade jag ingen aning och följde handläggares riktlinjer.
Thermopool 2.0 6x3m med hörntrappa
Pooltak, Elegance+
Zodiac pH Perfect och Chlor Perfect
BVP 200m, Nibe F1255-16 med Pool40 och 65kw VVX
Poolrobot, Zodiac RX4400

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #23 skrivet: juni 29, 2020, 19:44:02:02 »
Jag ringde kommunen idag (Växjö) och fick följande svar:

För pool så behöver jag inget bygglov (det visste jag redan, och den är ju dessutom en del av trädäcket och är helt nedsänkt).

För trädäcket så behöver jag inget bygglov även om det blir bredare och går ut mer än 360cm.

Däremot:

Om jag väljer att smälla upp ett insynsskydd på trädäcket som ligger 60cm över mark på 180cm (totalt 240cm) som är bredare än 360cm så behöver jag ett bygglov. Enligt han jag pratade med så hade jag inte behövt något bygglov om bredden var mindre 360cm eller mindre, så det är ju lite surt.

Han sa också att de är tvungna att agera om någon kommer in med en anmälan. Från grannarna är det ingen fara, alla är schyssta. Men det finns ju muppar som kanske går förbi och kan få för sig att skicka in en anonym anmälan.

Ett bygglov för insynsskyddet kostar 1600kr, men det tar jag när det är dags att bygga detta.  ;D

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #24 skrivet: juni 29, 2020, 20:04:37:37 »
Liten uppdatering 29-06-2020

Idag har det inte hänt ett smack på byggfronten. Däremot har jag köpt in mer cellplast, samt beställt allt som behövs för att genomföra ett test med plastningen. Så nu ska jag montera ett par mindre 50mm XPS på formplaywood med kanter, som jag sedan provar att plasta. Sedan ska jag hoppa på dem, stöta med hälar och fötter och se vad materialet går för. :)


Utloggad Erik N

 • IT-Tekniker
 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Stockholm/Tumba
 • Antal inlägg: 2727
 • Total likes: 174
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #25 skrivet: juni 29, 2020, 23:07:24:24 »
Tror det kan skilja mellan kommuner.
Nedgrävda pooler är normalt inte bygglovspliktiga.
När jag ringde och fråga i min kommun, hur mycket de fick sticka upp så fanns ingen exakt angiven höjd.
Jag tolkade personen som svarade att det viktiga var att det inte skymmer sikten för grannarna, typ.
Men staket och sånt brukar väl få vara 80 cm ovan mark?

Hos oss var man tvungen att skaffa något som heter marklov för att göra hålet i marken.
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #26 skrivet: juni 30, 2020, 10:40:39:39 »
Hos oss var man tvungen att skaffa något som heter marklov för att göra hålet i marken.

Jag fick svaret att jag inte behövde anmäla eller ansöka om bygglov. Jag tolkar det som att detta innefattar även marklov. Såhär står det dessutom på Boverkets webb:

Citera
Behövs bygglov eller anmälan
För att bygga en pool behöver du oftast inget bygglov. Pooler är varken uppräknade bland de konstruktioner som kräver lov eller de som inte kräver lov i plan- och bygglagen. Men poolen kan, beroende på hur den ser ut och är konstruerad, anses vara något annat som kräver lov som en mur eller ett plank.

Om poolen förses med ett pooltak, fast eller skjutbart, så kan själva taket beroende på hur högt det är och ser ut kräva bygglov. Om man bygger en altan eller sätter upp ett plank runt poolen så kan det också behövas bygglov för det.

Marklov kan behövas om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras avsevärt.

Anmälan kan krävas om man ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet.

Innan du börjar bygga din pool är det därför viktigt att du kontaktar byggnadsnämnden i din kommun och för att få besked om vad som gäller i just ditt fall. Du kan få betala en  avgift eller bli tvungen att riva poolen om du bygger den utan bygglov, marklov eller anmälan, om detta krävs.

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/pool/

Och såhär står det på Växjö kommuns webbsida:

Citera
Det krävs inget bygglov för att anlägga en pool. Detta gäller både inom och utanför detaljplanerat område. Om poolen sticker upp mer än 50 centimeter räknas kanten som en mur. Muren kan kräva bygglov, men inte själva poolen.

https://vaxjo.se/sidor/bygga-och-bo/bygga-nytt-bygga-om-bygga-till/vad-far-jag-gora-.html

Så ett marklov behövs i regel bara om man ändrar höjdläget på marken avsevärt. Jag ändrar ju inte höjdläget någonting, annat än att bygga ett trädäck i anslutning till huset som sticker upp 60cm.


Utloggad TommyC

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #28 skrivet: juli 01, 2020, 18:44:35:35 »
Jag tycker att det är bra att prova kontruktionslösningars hållfasthet i mindre skala som du gör innan du bygger. Det kan nog vara svårt att hitta representativa provfall. Böjning, töjning/sträckning som motsvarar verkligheten är bra att definiera. Jag har inget genomtänkt att bidraga med men vår pool i glasfiberarmerad polyesterplast har problem med sprickor. Min ej bekräftade hypotes om orsaken till sprickorna är att det är plastat mot träskivor som har träreglar som distans mot en stomme av betonghålsten och att trä har ruttnat p g a vattenläckor. Plasten med sin glasfiberarmering är för tunn för att själv bära lasten från vattnet. Resultatet blir en uppsättning fina sprickor i gelcoat/topcoat som jag plastar över före varje säsongsstart.

Epoxi är ungefär dubbelt så starkt som polyester och kostar ungefär fyra gånger så mycket.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad DIYSpa79

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #29 skrivet: juli 01, 2020, 20:19:29:29 »
Jag tycker att det är bra att prova kontruktionslösningars hållfasthet i mindre skala som du gör innan du bygger. Det kan nog vara svårt att hitta representativa provfall. Böjning, töjning/sträckning som motsvarar verkligheten är bra att definiera. Jag har inget genomtänkt att bidraga med men vår pool i glasfiberarmerad polyesterplast har problem med sprickor. Min ej bekräftade hypotes om orsaken till sprickorna är att det är plastat mot träskivor som har träreglar som distans mot en stomme av betonghålsten och att trä har ruttnat p g a vattenläckor. Plasten med sin glasfiberarmering är för tunn för att själv bära lasten från vattnet. Resultatet blir en uppsättning fina sprickor i gelcoat/topcoat som jag plastar över före varje säsongsstart.

Epoxi är ungefär dubbelt så starkt som polyester och kostar ungefär fyra gånger så mycket.

Tråkigt med sprickor, men en fördel är ju att man kan reparera relativt enkelt. O0 Jag hoppas att epoxi är lite mer töjbart än vad polyester är. Minns att jag har läst om detta. Jag plastar direkt på Cellplast XPS som i sin tur är fäst på formplywood. En helt oprövad konstruktion. Så det är lite av en chansning. Men detta ska jag testa innan jag plastar hela poolen. Det borde fungera bra, men jag är osäker på hur tjock plastningen måste vara. Jag hoppas att 1,5mm laminat + gelcoat är tillräckligt. Det motsvarar ungefär 580+580+280g/m2 glasfiberlager.  Risken är ju annars, som du säger, att det blir väldigt dyrt eller att jag får hitta en annan lösning. Ska bli väldigt kul att göra ett test i allafall! 

Just nu så funderar jag en hel del på hur jag ska fästa skimmer, inlopp och belysning. Dels är XPS+Formplywood totalt 62mm tjock. Dels vet jag inte hur hållfastigheten blir mellan fästpunkterna. Men detta kan jag också testa innan jag bestämmer hur jag ska göra.

Utloggad TommyC

SV: Nedsänkt pool i trädäck
« Svar #30 skrivet: juli 03, 2020, 11:38:31:31 »
Hållfasthetsdata för olika plaster och laminat går att hitta på internet. Formlerna för olika belastningsfall som man lärde sig i skolan finns också på nätet. Även kursmaterial i hållfasthetslära går att hitta. Något att djupdyka i en regning dag.

Angående armaturerna så har det fungerat bra för mig att limma dom med silikon. Då slipper man läckorna som alltid uppstår efter X antal år när gummipackningarna har tappat spänsten. De fästhål som finns i armaturerna kan man lämpligan använda för att fixera armaturerna medan silikonet härdar. Skruv ska vara minst klass rostfri A4 men det kanske medföljer vid köp.

Det är lite trist att behöva plasta varje år men det tar inte så många timmar. En fördel med det är att lägger man ett eller två lager över vattenlinjen så ser poolen ut som ny varje säsong. Annars kan man polera gammal plast som börjar se trött ut.
 
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd