CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Widarsilje

Sidor: 1 [2] 3 ... 8
11
Fortfarande inne i maj månad.

Utedusch precis monterad samt ett trappsteg ner till pooldäcket blir till.

Därefter blir det bygg av staket samt väggar runt poolen.

12
Altanbygget fortsätter framåt.

13
Slutet på mars, början på maj så började det bli fint vårväder här hemma och jag började jobba med själva poolen och poolområdet igen.

Har tagit ner två stora träd som låg närmast poolområdet för att slippa björkfrön och dylikt.

Här fortsätter bygget där jag slutade i vintras.

14
I slutet av mars så började jag koppla/limma rör och sätta upp värmeväxlare, UV-lampa, minimaster.

Har tyvärr fått till en del 90 graders böjar men har bra fart på cirkulationen i poolen ändå.  :)

15
Lite mer bilder på teknikrummet.

16
Nu har det gått ett tag men tänkte slutföra min byggtråd med information och bilder.

Kommer att fortsätta där jag slutade i vintras även om poolen idag är i drift sedan ett par veckor tillbaka men än idag så är poolområdet inte riktigt klart.

Hade ett litet uppehåll i poolbygget under januari/februari men i mars så drog jag igång med byggandet av teknikrummet som hamnar i källaren ca 3 meter ifrån poolens bakände.

Ville få upp teknikrummet än bit från källargolvet för att kunna dra ut ett avlopp genom väggen ut till dräneringen som leder vidare till en stenkista för att kunna backspola samt om det skulle börja läcka någonstans.

Källaren har själv golvbrunnar men ville ha en separat till poolen.

Källaren är en uppvärmd grovkällare som är i behov av färg som ni kommer se på bilderna.  :)


17
Uppvärmning / SV: Vacuumrör, direkt mot VVX eller kör VVX mot tanken
« skrivet: juni 07, 2021, 20:47:19:19  »
Hej

Jag har gjort en liknande lösning som fungerar perfekt.

Hade två stycken ackumulatortankar på 750 liter vardera som var kopplade till solfångare på taket som användes förr under sommarhalvåret för att slippa elda för att få varmvatten till att dusha med under sommaren.

När vi installerade jordvärme 2019 så behöll vi en av tankarna som bufferttank för uppvärmningen av huset som jordvärmepumpen jobbar mot.

Jag har gjort så att min värmeväxlare till poolen jobbar direkt mot den ackumulatortanken med hjälp av en cirkulationspump och en shunt med temperaturstyrning kopplad till poolvattentemperaturen.

Har ställt in min pool på 28 grader och har nästan gratis uppvärmning av poolen på detta sett.

Varma dagar så kan tanken komma upp i närmare 80-90 grader och har poolen nått sin måltemperatur så stänger shunten under dagen och öppnar sedan under kvällen/natten när temperaturen i poolen sjunker och den kan då föra över den uppvärmda tanken till poolen under natten.

Har även ställt in jordvärmepumpen att den ska hålla ackumulatortanken på en minimum temperatur på 30 grader, så blir det många regniga/kalla dagar och solfångarna inte ger någon värme så har jordvärmepumpen inga problem med att hålla poolen på 28 grader.

Kör med en Thermia Inverter L som jordvärmepump med 600 meter nedgrävd slang och det räcker till utan några som helst problem.

Visar några bilder hur mitt är kopplat.

Mvh Emil

18
Vatten och kemi / SV: Saltsyra eller svavelsyra till sänkning av Ph?
« skrivet: juni 04, 2021, 18:25:38:38  »
Efter att ha haft igång min pool i knappt en vecka så upptäckte jag idag att den lilla dunken (2kg) till ph-sänk redan var slut.

Hade en till 2 kg dunk så det var bara att byta. Anledningen till att jag köpte två stycken 2 kilos dunkar var att folkpool i min kommun hade inga 25 kg på lager utan jag fick beställa och då köpte jag dessa 2 för att kunna starta upp poolen med.

Har läst en del av andras erfarenheter när det gäller åtgång av saltsyra och klor och uppfattningen är att det bör gå åt knappt en 25 kg dunk med saltsyra per säsong och ca 2-3 klordunkar. Självklart kan detta skilja sig åt hur mycket man badar, väder, poolskydd mm.

Men tyckte ändå att 2 kg på 5 dagar kändes mycket. Efter lite närmare efterforskning så visade det sig att jag inte ens använde mig av saltsyra utan svavelsyra.

När jag var inne i butiken så bad jag om att få köpa flytande saltsyra till en minimaster och blev då tilldelad dessa.

Tänkte inte på att läsa ordentligt på dunkarna mer än att det stod ph-sänk på etiketten 😊.

Har då några frågor som jag hoppas någon med erfarenhet kanske kan svara på.

Går det åt mer svavelsyra än saltsyra till att sänka ph i poolen?

Och bör jag byta ut svavelsyran mot saltsyra nästa gång jag handlar?

Läste på Pahlens hemsida att det går bra att använda både svavelsyra och saltsyra men frågan är om saltsyran är drygare och bättre?

Och är det någon skillnad för utrustningen och vattnet vad men använder sig av?

Mvh Emil
[
Hej Emil,

Mängden förbrukad klor står i relation till behovet av att tillsätta syra.
Jag skiljer mellan förbrukat och sönderfallet klor. Den första orsakar att mer syra behöver tillsättas. När klor sönderfaller utan att ha reagerat med något så sänks pH. Det senare ger ett plus/minus noll resultat.

Ofta beror hög förbrukning på barn som gör det de inte får göra i poolen.
Barnen kommer aldrig erkänna det.

För detta har jag ett knep. Köp en fettabsorbator för spabad som liknar en lotusblomma. Ligg gärna på en klorhalt på 2-3ppm. Lägg denna i skimmern.
Blir den oljigt gul så har du orsaken. Då får man ta ett samtal med barnen.

Klor och syra ska inte doseras samtidigt. Finns en risk att klorgas bildas och sticker iväg till luften. Vilket betyder att både klor och syra behövs tillsättas mer. Så inställningarna är viktig.

Angående svavelsyra eller saltsyra så är svavelsyra mer effektiv att sänka pH än saltsyra.

Men har man metalldelar i sin pool som stege bör man undvika svavelsyra. Den kan orsaka mer korrosion än saltsyra.

Din leverantör Folkpool? brukar skriva om att lösa upp kemikalier i en hink innan tillsats. Nu har du automatik men tar upp det ändå.

Anledningen är när man tillsätter kemikalier så är koncentrationen hög vid blandningsstället. Kan vara så att felinställd automatik i kombination med kemikaliens koncentration kan ge fel effekt?

Roger

Har bara haft igång poolen dryga veckan men har haft koll på Minimastern och den verkar fungera som den ska efter kalibrering.

Tycker den är väldigt stabil och man märker när pooltaket är av och alla badar att det går åt klor och då jobbar mimimastern, när målvärdet sjunker.

Försöker att läsa de flesta trådar här inne och vad som skrivs och svarar om jag känner att jag kan tillföra något eller vara till hjälp.

Läste i en tråd nu som är aktuell med en som har problem med mjölkigt vatten att du skrev att det är bra att ha en viss mängd cya för att kloret inte ska förbrukas för fort.

Som jag har uppfattat det så blir det ingen direkt cya när man använder sig av natriumhypoklorit och att det är bra att ha en viss cya för att kloret inte ska brytas ner av solens uv-strålar.

Frågan är då hur mycket cya är lagom att ligga på när man använder sig av en minimaster med natriumhypoklorit och syra dosering.

Nu kom cyan upp i ytterliggare en tråd 😊.

Hade inte tackat nej till en kurs inom just poolteknik och vattenkemi som jag vet var på tapeten i en annan tråd 🙂

19
Markpooler. / SV: Inlopp som låter!
« skrivet: juni 04, 2021, 10:01:07:07  »
Vad har du för munstycken/kulan som man kan reglera för att ändra flödesriktningen?

Mina var i plast och jag fick knacka ur mina munstycken med ett litet plastverktyg för att få rätt diameter på hålet så det skulle bli anpassat till mitt flöde och cirkulationspump.

Här ser du hur min kula/inlopp ser ut:

https://www.poolkungen.se/inloppskit-reservdelar-p528

Vet inte om det kan göra skillnad men du kanske har för liten diameter på inloppet, eftersom det verkar bli bättre när du tar bort det.

20
Markpooler. / SV: Inlopp som låter!
« skrivet: juni 04, 2021, 08:27:13:13  »
Kan inte svara på om det är normalt men mitt ena inlopp spotta och fräste lite precis vid uppstart, försvann efter 5-10 minuters cirkulation.

Provstartade du bara cirkulationen eller är den i drift, kan tänka mig att det kanske är all luft ur slangar och dylikt som ska ut.

Sidor: 1 [2] 3 ... 8
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag