VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - inge_klor

Sidor: [1] 2 3
1
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: september 04, 2023, 21:20:02:02  »
Hej!

Vilken fin pool du byggt!  O0

Min hypotes: Trådalgerna har ett övertag när de andra växterna inte växer. Då räcker fosforn i vattnet till för att de ska växa. Därför får man generellt mer trådalger på våren innan växtligheten kommit igång och nu avtar växternas tillväxt efter att de blommat över.

Du har inte så mycket växter än. Plantera mer nästa vår kan hjälpa.

Jag får mest alger i grunda delar ja (varmare vatten där). Nu är det dock ganska lite trådalger i min pool, efter att jag städat lite. Det brukar gå lite i vågor.

Det kan också vara så att ett högt pH gynnar trådalger så en möjlighet att bekämpa dem kan vara att försöka sänka pH om det skulle bli värre.

2
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: maj 16, 2023, 07:04:08:08  »
Ja det blir sediment som behöver tas om hand, vi har en poolhåv som är finmaskig till. Det kommer från löv, pollen, frön och allt liv som finns i vattnet. Har funderat på en pooldammsugare. Det är så många vattensalamandrar i nu på sommaren att det går bort. Hade varit bra att städa på vintern. Väggarna struntar jag i, där blir inget sediment att tala om.
Det är tredje säsongen nu ja. Planterar fortfarande växter och ändrar i gruset. Kommer fylla ut med lite mer grus på ett ställe i år för att kunna planera mer.

Gödslar med lite urea (adblue) när det behövs (syns på växterna). Max 10g per m3.

3
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: maj 15, 2023, 18:15:03:03  »
Hej igen!

Vi tänkte om och byggde hela stödmuren av virke (al) istället. Ville inte bygga in ett problem. Det blev också väldigt fint. Har nu ett par frågor om vad man som dammbyggare kan förvänta sig i alger, om du vet som har lite erfarenhet.

Vi fyllde dammen i vintras mest för att testa pumpar etc. Det kom alger efter ett tag, helt väntat, det fanns bara grus och sten, inga växter och cirkulationen hade vi då stängt av. Sen tömde vi och städade poolen för ett par veckor sen. Fyllde på vatten igen. Vi har planterat en del växter och fler är på gång. Nu börjar ett grönt lager lägga sig på gruset igen och detta hade jag förstås också räknat med. Men jag undrar ändå på ett ungefär hur lång tid det kan ta innan poolen hittar något slags balans och hur det brukar se ut med alger säsongsvis.

Bifogar en bild på hur det hela blev innan den vattenfylldes helt.

Häftigt! Det ser ut att bli en riktigt rejäl pool. Snyggt med alvirket!
Jag skulle gissa att du får bra vattenkvalitet relativt snabbt, men mycket beror på vad du fyller med för vatten och hur snabbt vattnet flödar genom grusbädden. Det borde klarna inom fyra veckor i alla fall, troligtvis snabbare. Min tog ett par tre veckor ungefär att bli relativt klar och kanske lika många månader att bli kristallklar.
Vi har haft en hel del trådalger nu på våren, men de påverkar inte klarheten på vattnet utan det mest trist ut. De har börjat ge med sig nu när resten av växtligheten kommit igång och växa.
Har du lagt upp en byggtråd? Vore intressant att se mer av poolen 🙂
Såhär ser våran ut nu i alla fall.

4
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: september 11, 2022, 10:07:09:09  »
Jo, det står i hans manual. Han nämner också att den går att bygga av flera material, däribland murblock och att man då också bygger dem på en murbruksbädd.

Men tack för tipset, jag har gjort som du sa och stoppat blocket i en balja med vatten och mätt PH - det låg på 7,1 - och så mäter jag igen om några dagar. Det blir naturligtvis väldigt koncentrerat i baljan i förhållande block/vatten så vet inte riktigt om det blir rättvist? Vattnet vi använder är från en grundvattenbrunn. Men du menar att det bör gå att mäta redan efter några dagar?

Ja det går att mäta. Kanske innehåller inte murstenarna så mycket släkt kalk och då funkar det ju fint.
Enligt författarna till denna bok: How to Build a Natural Swimming Pool, kan det vara ett problem med cementbaserade byggmaterial p.g.a det jag beskrivit med påverkan på pH. Hoppas ditt experiment ger ett tydligt svar.

Hej ! Jag läste igenom tråden, såg att det blivit en del djurliv i dammen/poolen.. vilket ju då förutsätter att den inte kloreras. Men kommer det på sikt inte då också att man får mera djurliv ? Fisk ? Änder ? De brukar ju söka sig till lämpliga platser. Ett problem kan ju bli om det kommer Kanadagäss, de förorenar ju rätt rejält ? Större vattendjur typ sälar,uttrar eller bävrar lär väl inte dyka upp om de inte finns naturligt i närområdet.

Sälar, uttrar eller bävrar behöver man nog inte vara orolig för 😅
Änder vill ibland landa i vår pool men har ännu inte sett någon som faktiskt gjort det. Bara flugit några rundor över och sedan gett sig iväg.
En häger har stått där någon morgon, men det finns ju ingen fisk i poolen så den har inte så mycket att hämta.

Snokar har jag plockat ur några stycken och förflyttat då de inte uppskattas av alla familjemedlemmar.

Grodor och vattensalamandrar får bo kvar och använda vattnet som lekplats.

5
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: september 10, 2022, 08:37:18:18  »
Jag tror pH kan påverkas en hel del, hur mycket beror mest på vad det finns för grus i poolen och vilket vatten som den fylls med.
Du kan ju göra ett experiment om du har möjlighet att mäta pH genom att fylla två hinkar/baljor med vatten och lägga i en sten eller två i den ena. Mät pH efter några dagar.

Att David Pagan Butler använder cement i sina säckar har jag missat. Är du helt säker på det?

Jag kan berätta att jag hade en del trädgårdsplattor i min pool som trampsten i gruset, men pH-värdet blev så högt (9,5) att jag plockade ur dem.

6
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: september 09, 2022, 22:20:59:59  »
Dränrören avslutas med en plugg i plast som är avsedd för detta ändamål.

7
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: september 09, 2022, 22:18:08:08  »
Tio meter dränrör per stigare. Inte sammankopplat utan varje stigare har sitt dränrör.


Jag har gjort så att det ligger makadam runt rören, sedan duk och på det dräneringsgrus som då också växter växer i.

Skiljeväggarnas höjd är kanske mer en smaksak så länge d de gör sitt jobb, alltså att hålla filtergruset på plats. I mitt fall är det stenar som är kallmurade och muren är 50-60 cm hög.

Funderar dock på dina betongblock som jag förstår det ligger över duken? De kommer att påverka pH-värdet en hel del och ge ett högt pH om de har kontakt med vattnet. Detta underlättar sedimenterande av fosfater vilket är bra om man vill ha klart vatten men det kan bli för högt för många växter och djur. Jag vet att vissa poolbyggare behandlar betongen med olika produkter för att minska påverkan på pH. Det är rester av kalciumhydroxid samt karbonater som höjer pH:t. Ett alternativt byggmaterial för skiljeväggen är sandsäckar som många använder.

8
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: augusti 14, 2022, 22:41:58:58  »
Hej!

Roligt att det går framåt!
Angående gruset så ja, dräneringsgrus 0-8. Jag bad leverantören om siktkurva med som talar om de olika fraktionernas andel. Det är knappt något 0-material alls i det gruset jag använde.
Kan du inte få ta tag på liknande produkt så kanske grus 2-8 går att få tag på vilket kommer fungera prima.
Jag köpte från Nybro grus. Hör med någon grus/kross-leverantör i närheten.

Bifogar bild på hur min pool ser ut morgon/kväll denna sommar. Vattennivån cirka 15 cm under "fullt". Behövs regn...
Men påverkar inte funktionen, det badas nästan varje dag i den.  :)

9
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: januari 07, 2022, 11:58:52:52  »
Nej bara en pump specad som 60 liter/min. Austen et60 heter den.
Den hade lätt kunnat driva två stigare till egentligen.
Har den stående i ett skjul en bit bort.

10
Byggtrådar / SV: Naturpool/baddamm/levande pool - påbörjad april 2020
« skrivet: januari 06, 2022, 22:28:39:39  »
Det är zonerna med grus runt bad-delen jag menar. Jag har en ganska stor yta i ena änden som är mycket grund och det hade jag gjort annorlunda ifall jag byggt en till pool. I perioder har jag fått plocka upp en del trådalger där. Påverkar inte vattenkvaliteten negativt men är lite irriterande. Men trådalger får man räkna med, i alla fall de första åren (fast man kan ju minimera det genom att inte ha flera kvadratmeter grunda ytor…)

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag