Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - PeeWee

Sidor: [1]
1
Har varit med pool i bra precis ett år nu. Thermopool med tak och en saltklorinator (4%) från Hayward. Jag mäter vattenvärden med en Poollab och har förstått att den ska vara rätt bra så jag litar på den.

Jag funderar nu på att utöka saltklorinatorn med automatik för pH och klor. Jag fattar att genom en givare för pH så kan den dosera svavelsyra (eller svavelsyra?) och hålla nivån på ëtt stabilt värde. Just nu så tillsätter jag kontinuerligt pH- för att få ner pH-värdet som hela tiden stiger genom saltklorinatorns klorbildningsprocess om jag fattat rätt. Samt genom att mäta klornivån så blir saltklorinatorn lite smart och kan producera lämplig mängd klor istället för som nu bara mata på i inställd takt.

Det jag funderar på är det här med desinfektionsvärde som är det värdet man reglerar på i Haywards lösning som jag förstår det, inte ppm klor. Jag har fattat att det inte går att enkelt översätta ppm klor till mV desinfektionsvärde (ORP) hur som helst men just ppm på 1-3 känns mer lättbegripligt än mV desinfektionsvärde som ska ligga på vad? ORP kanske är ett bättre värde rent av då det verkar ta pH och vattentemp i beaktning? Min undran är ju om det här bör vara en bra och stabil lösning? Någon som kan ge mig lite kloka ord och erfarenhet av detta? Vore fint att slippa hålla på med pH- och manuellt ställa in mängd klor som ska bildas beroende på hur mycket som badas. Är det så bra att man bara ska till att salt/svavelsyran inte tar slut och att kalibrera givarna någon gång per år eller missar jag något?

Folkpool säljer svavelsyra som tillsats och jag gissar att det är det de rekommenderar. Såg att Pahlen också anger Svavelsyra som pH reglerare medans jag läser att andra använder saltsyra. Finns för och nackdelar?

 <help>


2
Byggtrådar / Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« skrivet: oktober 26, 2020, 21:58:44:44  »
Det finns många byggtrådar som jag har plöjt igenom de senaste åren och som jag har haft mycket nytta av i vår planering att bli med pool. Nu tänkte jag göra min egen byggtråd, fast i efterhand, så den kommer inte att bli lika omfattande som många andras. Det finns nog en detalj i vårt bygge som jag la en hel del tid på att få det bra och det är det nedgrävda teknikrummet som jag tycker blev väldigt bra. Jag kommer återkomma till det för jag tror det kan hjälpa någon annan byggare i slutändan då jag löste taket på ett lite annat sätt än andra jag sett.

Förutsättningarna var följande. Vi har en ca1500kvm stor tomt där huset ligger rätt nära vägen. Vi har grannar på sidorna och skog bakåt. Bra med plats att bygga vår oas med andra ord och väldigt lite insyn. Huset är från -85 och varit mitt renoveringsprojekt sedan vi flyttade in för 6 år sedan. Det fanns ett gammalt uterum a la 80-tal i väldigt enkel stil som mest fungerat som byggarbetsplats, helt värdelöst att använda annars. Antingen var det för varmt eller så var det för kallt. Så vi gick i flera år och grunnade på vad vi skulle göra av, i vårt tycke, mycket trevliga tomt och utemiljö. En sak som vi upplevt var att varje gång det blev riktigt fint väder så var vi tvungna att fly huset och uppsöka bad, trots att man helst vill vara hemma och slappa. Tankar om pool kom även om barndomsminnen av svårskötta och dyrt uppvärmda pooler levde kvar.

Efter flera års funderande så tog vi hjälp av en arkitekt som ritade upp vår vision, väl spenderade pengar kan jag tycka. Vi gjorde det mest för att vara säkra på att vi var överens om detta projekt då det både ingick pool, "uterum" (som är mer en utbyggnad av huset, vinterbonat) och altan. Sedan blev det av praktiska skäl även taket bytt för att få en bra anslutning till utbyggnaden.

Vi började riva det gamla uterummet under juli 2019.

3
Vatten och kemi / Vinterstängning - Låg klornivå
« skrivet: oktober 19, 2020, 16:07:05:05  »
Första året med pool och lite funderingar kring stängning.

Vattnet är äntligen under 10grader men saltklorinatorn har varit avstängd länge och klornivån (fritt) är i det närmaste 0 (0,07 uppmätt med Poollab 1.0,  0,08 totalt). Ph är 7,56. Vattnet är rent och klart. Men det står i instruktionen att man ska ha en del klor, 1-3ppm, i vattnet vid stängning. Behöver jag göra något åt den låga klornivån och vad i så fall?

4
Vatten och kemi / Saltklorinator - med eller utan PH och klorstyrning
« skrivet: september 01, 2020, 10:31:11:11  »
Vi har byggt pool och har haft den igång denna första säsong. Vi valde bla en saltklorinator från Zodiac (enklaste modellen). Det har varit problem med att få den tät under säsongen och nu så står jag i valet mellan att få den utbytt till samma modell (jag gillar inte konstruktionen och den ska tas isär varje höst) eller byta till Haywards Aquarite FLO med eller utan PH/klorstyrning. Vad har ni för tankar om det? Den klorinatorn som vi har idag producerar ju klor i en angiven takt, utan att veta om det behövs eller inte. Under säsongen så bottnar kloret på 0 de perioder då det är varmt och det är mycket bad och sticker upp till 5ppm när det är molnigare och inget bad. SÅ helt perfekt är ju inte denna lösning om man är ute efter ett så bekvämt system som möjligt. Man behöver mäta och justera. Är det värt att lägga till styrning för PH och klor? Tyvärr så litar jag inte riktigt på min leverantör av pool och vad de säger  :-\

5
Teknik / Folkpool - Elinkoppling, tidur, styrning pump etc
« skrivet: maj 21, 2020, 20:38:53:53  »
Vi har köpt och håller på och färdigställer en pool från folkpool. Det följer med ett elskåp som är färdigkopplat men instruktionen som beskriver hur de tänker att grejerna ska kopplas in är ytterst tunn (den säger inte allt). Så jag undrar hur andra har gjort.
Kort beskrivning av elskåpet. - Huvudsäkring och JFB finns. Sedan finns det ett tidur som är kopplat till kontaktor och två säkringar. En säkring är märkt för pumpen. Den andra säkringen står det inget om. Sedan finns två säkringar till som inte är kopplat till tidur.

Vi har en Heatforce Inverter Plus 81 värmepump. Det står inget om den har flödesvakt eller inte men det finns en felkod för dåligt flöde så den borde ju ha en flödesvakt då!? Däremot så står det att den ska slås på efter att pumpen dras igång och slås av innan pumpen slås av. Hur åstadkommer man det om man låter pumpen gå på tiduret? Det står också att den har en fördröjd start av kompressorn (3min) efter att den slås på. Det borde väl göra det möjligt att slå på pump och VP samtidigt kan jag tycka? Det är en ytterst fattig manual :(
https://www.folkpool.se/download/18.4e2402ee1677db8b5d2281c8/1547649113430/poolvarmepump_heatforce_inverter_plus_2018.pdf

Så, att tiduret kan/ska styra pumpen är inga konstigheter. Men vill man att tiduret ska styra värmepumpen på den andra säkringen? Då slås de av på och samtidigt, ok eller inte?

Saltklorinatorn Zodiac Ei2 Expert 10. Den verkar vilja ha kontinuerlig ström så den låter man vara hur som helst som jag förstår det.
https://www.folkpool.se/download/18.79a66ba4161933d0f3785920/1547714106348/5-3-3-1_saltklorinator_ei2expert10.pdf

Jag ska kolla med folkpool också men det är alltid bra att få lite annan input.

6
Teknik / Pumpbrunn - frostvakt?
« skrivet: november 07, 2019, 11:12:55:55  »
Vi håller på och bygger pool som till 2/3-delar är nedgrävd och som ska bli klar till våren men redan nu finns stomme och pumpbrunn på plats. Vi har en pumpbrunn av denna sort, https://www.ahlsell.se/10/varme--sanitet/pumpar/dranering/pumpbrunnar/5886005/ Botten är ca 1,5m ner i dränerat material. Pumpen behövs verkligen för det är god avrinning i den. Men behöver man vara orolig att det kan frysa i brunnen en kall vinter på det djupet? För jag funderar på om man ska installera någon frostvakt i brunnen. Det är ju ett rätt rejält tjockt isolerande lock på brunnen. Vi bor i mälardalen.

7
Teknik / Nedgrävt teknikrum
« skrivet: augusti 28, 2019, 18:01:16:16  »
Vi kommer att ha ett till största delen nedgrävt teknikrum (thermo/gjutet), öppning lucka uppåt. Vad klär man lämpligast väggarna med? Ska väl skruva upp en del bla samt att det vore bra att inte ha frigoliten ren. Formplyfa har jag funderat på men vad finns det för andra alternativ? Funderade på någon typ av fibercementskiva också (typ som man har som trossbotten) och komplettera kanske någon träskiva där man kanske vill skruva upp mer grejer.

8
Teknik / Ellipspool värmepump
« skrivet: februari 02, 2018, 20:42:40:40  »
Efter många inomhusprojekt så börjar vi titta på ett roligt utomhusprojekt, att bygga pool och uterum.

Vi tittar på lite olika alternativ och har bla pratat med Ellipspool, väldigt attraktivt pris totalt sett om man kan göra en del själv. I offerten så finns det med en värmepump av modell som heter EP-80. Det jag undrar är om någon har koll på deras värmepumpar, de ser ju snarlika ut G&J V-serien? Men av erfarenhet så blir jag alltid lite skeptisk när saker ser "snarlika" ut.  Vissa saker kan jag kompromissa kring men när det kommer till teknik så vill jag gärna ha bra grejer för att säkra att om något strular så finns det hjälp att få även om några år.

Någon som har koll?

Kan bara hitta dem i katalogen som finns här:
http://www.ellipspool.se/katalog/

Wifistyrningen som finns på tex en del G&Js pumpar, hur användbart är det egentligen?

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd