Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - PeeWee

Sidor: [1] 2 ... 6
1
Ovanmarkspooler / SV: Bygga pool själv
« skrivet: juni 16, 2021, 09:24:17:17  »
Jag bygger/renoverar mycket/allt själv men jag skulle fundera på vad som även behöver göras runt omkring poolen innan ni sätter tänderna i att gräva en grop. Jag byggde inte vår pool själv av anledningen att vi skulle bygga uterum och altan i samband med poolen, det skulle ha blivit övermäktigt att få klart inom rimlig tid. Jag känner kanske att det har blivit för mycket ändå, för det är stora ingrepp som ofta drar med sig mycket merjobb som man inte tänkt på (eller valt att inte tänka på  innan ::)). Sedan är vi ju alla olika, klar betyder inte samma sak för alla människor :) Jag räddades förra året av permittering som gjorde att jag fick massor med tid att fokusera på att enbart bygga, inser i efterhand att min "plan" utan pandemin var alldeles för naiv. Så mitt råd är att tänka efter och läsa på rejält innan ni bestämmer er. Men det är ett riktigt kul projekt  <sol>

2
Övriga frågor! / SV: Gul beläggning ovanför vattenlinjen
« skrivet: juni 15, 2021, 17:14:07:07  »
Jag upplever ingen oljighet i mitt vatten, det är kristallklart vad jag kan se, eller ser man inte trikloramin utan bara fäster på ytor? Jag får inte bort gulnaden med klor, iaf inte på linern. I skimmern så går det att få bort. Men det gula finns bara ovanför vattenlinjen så det kanske stödjer din teori? Vad barnen gör i poolen vet jag inte  ::) Får testa lite mer..

3
Vatten och kemi / SV: Det här med saltklorinator
« skrivet: juni 15, 2021, 15:13:34:34  »
Jag är väldigt intresserad av den lösning du har  :) För jag har samma saltklorinator men inte styrningen av pH och klor, min är "dum"och producerar bara klor i den takt jag har ställt in. Men jag har precis beställt den hela lösningen du har och jag är väldigt intresserad av att få höra hur den fungerar i praktiken.

Jag har samlat på mig en del förståelse under året vi har kört vår pool, bla med hjälp av den duktiga Roger här på forumet.

Jag har väl inget säkert svar på din fråga men rent generellt så fungerar ju reglering inte som 1 eller 0 utan jag tror din klorinator reglerar tillverkningen på skalan mellan 0 och 16gr/h för att hålla ditt inställda "börvärde".

Jag skulle sätta ett börvärde och sedan lära mig hur det stämmer med uppmätt fritt klor värde över en tid. Sedan justera börvärdet så att du kanske hamnar mellan 0,5 och 1 ppm. Det skulle jag känna är lämplig taktik.

Jag skickar ett PM också :)

Har börjat få igång allting nu i nya poolen. Har en Folkpool med tillhörande Aquarite FLO, med styrning av klor och pH.

Tycker att instruktionerna samt info på nätet är rätt bristfälliga (eller så är jag inte den google-ninja jag en gång var).

Jag har fått ordning på pH, ligger stadigt på 7.5 och har saltsyra inkopplat på en pump, så det känns bra. Alkalinitet är fin och det mesta ser bra ut. Men sen var det det här med kloret.

Som jag förstod det när man ska drifta saltcellen så ska man tillsätta klor i vattnet till 1.5 ppm, vänta en stund och sedan mäta vilket mängd fritt klor man har i poolen. Därefter kollar man vilken spänning saltcellen får/har/gör och sparar det som tröskelvärde, eller börvärde som de benämner det. När spänningen ligger över det värde produceras inget klor, när det går under producerar den med 16 g/h. Har jag förstått det rätt då?

Mitt börvärde ligger just nu på dryga 720 mV, kanske inte säger något för er, eller så kanske det gör det. Men borde jag kontrollmäta halten t.ex. på morgonen ett tag framöver och smått justera inställningarna tills dess att jag har det perfekt, eller är det som det är?

4
Vatten och kemi / SV: Blir inte klok på pH
« skrivet: juni 15, 2021, 14:51:43:43  »
Strunta i den där kalkylatorn skulle jag säga, jag upplevde den som grymt överdoserande. Jag började lite som dig, upp och ner, fram och tillbaka  ::) Ta i mycket mindre än rekommendationerna och som någon annan skrev, vänta ett dygn innan du agerar igen. Så lär du dig rätt snabbt vad lämplig mängd är för din pool/vatten. 400gr pH sänk tar min pool (40kubik) från ungefär pH 7,9 till 7,4 tex. Enligt burk så skulle det behövas mer. Med saltklorinator så kryper sedan pH sakta upp igen på några dagar.

5
Övriga frågor! / SV: Gul beläggning ovanför vattenlinjen
« skrivet: juni 09, 2021, 11:53:42:42  »
Jag har samma problem också, det är gulnat ovanför vattenlinjen (1år gammal liner) och syns tydligt i breddavloppet. Jag har provat med Folkpools basiska gel, alcogel samt Richards magiska svamp men inget har fungerat. I breddavloppet går det att få det rent men inte linern. Pollen eller solkräm är min gissning...

6
Övriga frågor! / SV: Behöver man vattentestare?
« skrivet: juni 09, 2021, 11:42:13:13  »
Jag tror den här frågan styrs väldigt mycket av vad man är för typ av person  ;D Jag började med stickor men jag är en sådan som vill ha och koll så det gick bara någon månad innan jag införskaffade mig en poollab. Jag gillar siffror och statistik så jag för en driftjournal på poolen. För andra är exakta siffror helt ointressant, det räcker med att vattnet ser bra ut. Så jag tror det ger sig för dig med  :)

7
Tror du missuppfattade mig lite, jag kanske var otydlig.

Som det är idag så har jag en "dum" saltklorinator som inte mäter någonting, den producerar klor i en inställd takt (min anges i gram klor/timme) oavsett hur mycket som egentligen behövs. Det jag är på vippen att investera i är tilläggsmodulerna som gör klorinatorn smartare. Se denna länk,
https://www.folkpool.se/produkter/pool/poolvard/saltklorinatorer/saltklorinator-hayward-aquarite.html

Med dessa så får jag klor och pH automatik, i teorin iaf. Det jag försöker bilda mig en uppfattning om är kanske framförallt klorstyrningen som ställs in i Redox (mV), hur bra mätetal det är och om det faktiskt blir stabila klorvärden i slutändan?

Att ICOn bara mäter helt fristående är ju självklart, hur bra den är vet jag dock inte. Det mäter bla redox men det är just det värdet som gör mig rätt fundersam kring redox kopplat till FC. Jag blir iaf inte klok på det värdet och struntar normalt i det och litar på Poollab.

Att styra pH med svavel eller saltsyra känns mer rätt fram, kommer säkert testa svavelsyra då det är det som Folkpool säljer.

Hej,

Kul om man kan hjälpa någon?

Tror inte din klorinator mäter något? De brukar ha förinställda program med tid, effekt och när de ska jobba. De brukar ge olika färg beroende på temperatur eller att de blinkar.

Din ICO har inget med klorinatorn att göra. Den bara rapporterar värden.

Jag har en sådan här ICO, flytande mätstation som bla rapporterar ORP. Det värdet som kommer från den känns oerhört svårt att förstå. Idag rapporterar den 189mV med pH 7,3 och 28,3 grader i vattnet, fritt klor uppmätt till 1ppm med Poollab. En annan dag så hade jag ORP på 716mV vid pH 7,5 och 23,5 grader i vattnet, FC uppmätt till 0,48ppm.

Din klorinator arbetar troligen i cykler. Vilket betyder att den inte alltid producerar fritt klor. Tror din kan jobba 24/7?

Min tolkning av det inklippta är att den första delen av dina värden beror på;
Klorinatorn har sedan en tid slutat producera klor. Du har rent vatten och ditt klor sönderfaller till saltsyra och syrgas. Därav lägre pH och låg FC.
Alltså låg ORP.

När klorinatorn jobbar och bildar fritt klor kommer pH stiga lite och FC öka.
Alltså högre ORP.

Roger

8
Roger, du är alltid en klippa  O0

Jag försöker pussla ihop informationen för att bilda mig en uppfattning att den lösning som Hayward/folkpool erbjuder är en bra sådan.

Jag har fattat det som att saltklorinatorn och dess klorbildningsprocess löser problemet med bundet klor? Jag har aldrig mätt upp några nivåer högre än 0,1ppm bundet klor i vår pool, även efter en helg med mycket badande. Så om saltklorinatorn mäter ORP och reglerar mängden klor som ska bildas baserat på det, kommer man få ett stabilt fritt klorvärde?

Jag har en sådan här ICO, flytande mätstation som bla rapporterar ORP. Det värdet som kommer från den känns oerhört svårt att förstå. Idag rapporterar den 189mV med pH 7,3 och 28,3 grader i vattnet, fritt klor uppmätt till 1ppm med Poollab. En annan dag så hade jag ORP på 716mV vid pH 7,5 och 23,5 grader i vattnet, FC uppmätt till 0,48ppm.

Baserat på detta så känns ORP oerhört svårt att förstå kopplat till FC så jag blir lite fundersam <hmm> ICOn är kalibrerad i år, sedan om den visar rätt har jag ingen aning om.

Så mina funderingar kretsar mest kring om jag kommer lösa det jag vill ha löst genom att addera den här regleringsprylen till saltklorinatorn. Om den läser av ORP och reglerar på det, kommer jag ha ett stadigt fritt klor värde (inom rimliga gränser)?

Vidare så undrar jag varför Folkpool säljer svavelsyra istf saltsyra till att sänka pH, de måste ju ha någon anledning tänker jag? Jag har inga rostfria detaljer i min pool, eller jo det finns några fästen till poollamporna som är i kontakt med vattnet annars inte. Folkpool finns i stan så där får jag tag på svavelsyra enkelt, saltsyra vet jag inte var jag kan få tag på utan att åka till annan ort.

9
Har varit med pool i bra precis ett år nu. Thermopool med tak och en saltklorinator (4%) från Hayward. Jag mäter vattenvärden med en Poollab och har förstått att den ska vara rätt bra så jag litar på den.

Jag funderar nu på att utöka saltklorinatorn med automatik för pH och klor. Jag fattar att genom en givare för pH så kan den dosera svavelsyra (eller svavelsyra?) och hålla nivån på ëtt stabilt värde. Just nu så tillsätter jag kontinuerligt pH- för att få ner pH-värdet som hela tiden stiger genom saltklorinatorns klorbildningsprocess om jag fattat rätt. Samt genom att mäta klornivån så blir saltklorinatorn lite smart och kan producera lämplig mängd klor istället för som nu bara mata på i inställd takt.

Det jag funderar på är det här med desinfektionsvärde som är det värdet man reglerar på i Haywards lösning som jag förstår det, inte ppm klor. Jag har fattat att det inte går att enkelt översätta ppm klor till mV desinfektionsvärde (ORP) hur som helst men just ppm på 1-3 känns mer lättbegripligt än mV desinfektionsvärde som ska ligga på vad? ORP kanske är ett bättre värde rent av då det verkar ta pH och vattentemp i beaktning? Min undran är ju om det här bör vara en bra och stabil lösning? Någon som kan ge mig lite kloka ord och erfarenhet av detta? Vore fint att slippa hålla på med pH- och manuellt ställa in mängd klor som ska bildas beroende på hur mycket som badas. Är det så bra att man bara ska till att salt/svavelsyran inte tar slut och att kalibrera givarna någon gång per år eller missar jag något?

Folkpool säljer svavelsyra som tillsats och jag gissar att det är det de rekommenderar. Såg att Pahlen också anger Svavelsyra som pH reglerare medans jag läser att andra använder saltsyra. Finns för och nackdelar?

 <help>


10
Vatten och kemi / SV: Cellhus läcker - Zodiac Ei2 Expert 10
« skrivet: juni 03, 2021, 10:16:43:43  »
Vi började med en exakt en sådan från Folkpool förra året men jag ledsnade på att den inte sluter tätt så som du beskriver och bytte ist till en Hayward (fick lägga mellanskillnaden). Folkpool var här flera gånger och försökte fixa det men utan att lyckas. När jag tittar på konstruktionen med den där stora muttern så kändes den inte bra medans Folkpool hävdade att det var väääldigt ovanligt med problem med läckage, jag tvivlar... Haywarden kändes mycket bättre i sin konstruktion..

https://www.folkpool.se/produkter/pool/poolvard/saltklorinatorer/saltklorinator-hayward-aquarite/saltklorinator-hayward-aquarite-flo-advanced.html

Sidor: [1] 2 ... 6
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd