Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mr kanon

Sidor: [1] 2 ... 7
1
På mitt altantak så är det en tejp som klistras på över och undersidan (ca: 0-2 cm in) som har ett tätt insektsnät i mitten där kanalerna går. Detta för att det inte ska komma in skräp och insekter i kanalerna samtidigt som fukt kan dräneras.

2
Uppvärmning / SV: Brilix xhp 100 -supernöjd
« skrivet: juli 30, 2014, 23:13:38:38  »
Ja, jag tror som du angående tempdiffen. Jag har försökt gräva fram den vetenskap som påbjuder delta t på två grader, men jag lyckas bara hitta detta angående pumpar som har svårt att avsätta all energi i systemet. Det skulle t.ex. kunna gälla en värmepump i en alldeles för liten villa där skillnaden mellan ut och ingående vatten inte är stort nog. Då får inte kompressorn tillräcklig skillnad och fungerar sämre, men detta kan aldrig bli fallet i en pool. Men ja, jag är inte värmepumpstekniker.
Det där slitaget... Jag har förut efterlyst någon som lyckats nöta ut sin värmeväxlare men inte hittat någon ännu.
En VP i en villa är en helt annan sak. Där får man för hög temp på returen om man kör högt flöde vilket resulterar med att VP får sämre verkningsgrad m.m. En VP i en pool får man knappast tillbaka en mätbar förhöjd temperatur.
En VVX får bättre verkningsgrad dessto större tempdiffen är mellan det som värmer och det som ska värmas. En VP har bättre verkningsgrad dessto lägre temp den arbetar på/med. Alltså blir det bättre verkningsgrad om man kör högre flöde. Sedan får man högre värmeförlust på framledningen från VP:n till poolen om deltat är högre. Detta är teoretiskt, jag tror inte det är så stor skillnad mellan delta 1 eller delta 2. Man kan nog inte köra så mycket högre delta t än två grader heller för då stannar den p.g.a. för lågt flöde. Slitaget på VVX:n kan man nog bortse ifrån också precis som du säger. Den är teoretisk, troligen har kompressorn havererat långt innan.

3
Uppvärmning / SV: Brilix xhp 100 -supernöjd
« skrivet: juli 29, 2014, 13:34:00:00  »
Du får inte ut mer värmeenergi ur VP:n för att du får ut högre temp snarare tvärt om. Det finns bara en fördel att köra lägre flöde genom VP:n och det är att du sliter mindre på VVX:n. Det finns faktiskt en fördel till och det är att poolpumpen drar mindre ström om du minskar flödet egenom den. Jag vet inte om jag förstod dig rätt men har du strypt på en ventil innan poolpumpen? Isf får du passa dig så att inte poolpumpen kaviterar för då sliter du ut den snabbt.
Ville bara slå ett slag för det lite billigare värmepumpen Brilix xhp 100, -jag har nu kört 5dagar (relativt ok väder) och är redan uppe på 29c grader (ifrån 19c)
Kör utan bypass men har strypt 2 ventiler (1 innan pumpen, 1 innan värmepumpen in)
Märke att jag fick bättre effekt på värden in och ut vatten, ca2 grader, så kanske mindre mängd som skall värmas upp kan det tänkas och poolen håller värmen fint. Tappar ca 1 grad på natten med pool guard täcket på.
Hoppas nu bara att detta inte påverkar vatten circulationen för mycket, slår dock på fullt ös när jag damsuger.
Nu när poolen är uppe på frugans önskade grader så skall jag testa att slå på fullt ös och se om den håller sig på 29.

4
Uppvärmning / SV: Solfångare - PEM-slang på tak
« skrivet: juli 29, 2014, 13:20:49:49  »
1: Jag har 200 m PEM 25 slang i fyra lådor med glas på å ca: 2 m3 st. Så du får plats med 500 m på taket. Tänk bara på att du måste paralellkoppla dom mao inte gärna över 100 m per slinga.
2: Du får säkert ut 5-10 kw/h om du bygger in slangarna i lådor med glas eller liknande på.

5
Uppvärmning / SV: PEM-slang - Vilken är effektivast värmeväxlare?
« skrivet: juli 28, 2014, 17:36:29:29  »
Du har lite fel angående pumpens effektförbrukning på 25 och 32 mm slangarna.
Det är precis tvärt om. Ju högre flöde en pump pumpar ju högre effekt drar den om det är en "vanlig" pump. Så den kommer att dra mycket mindre ström på 25 mm slangen. Skulle inte pumpen orka på 25 mm slangen så är det bara att paralell koppla den, mao gör två slingor uppe på taket. Bästa är att ta 2 slingor å 100m då får du bara ett tryckfall på drygt 1 kg med två 25 mm PEM. Självklart ska du har plexiglaset det ökar säkert effekten med 50 % i det långa loppet, speciellt om det blåser eller är lite mulet. Se länken för en pumpkurva:
http://www.calpeda.nu/doc/utbildningskompendie_Ca_Scandinavia.pdf
Som du ser så blir verkningsgraden sämre för pumpen vid högre mottryck men den drar betydligt mindre ström. I ditt fall så behöver du inte specielt många liter i minuten för att ta tillvara på den mesta energin i PEM slangen.

6
Uppvärmning / SV: Pooltemperatur vintertid med Nibe 1145
« skrivet: mars 09, 2013, 01:30:50:50  »
Du verkar ha obegränsat med pengar! Vart i Sverige bor du egentligen?
Det kommer att kosta åtskilliga tusenlappar att hålla den 5-6 grader på vintern.
Tycker du att det är för krångligt att stänga den så finns det säkert någon som gör det åt dig för en ringa peng så kommer du att spara en massa pengar.
Att värma 50 m3 en grad går det åt 58 kw/h och du lär tappa mer än en grad per dygn som du måste värma upp om det är minusgrader.

7
Uppvärmning / SV: hur kan jag koppla in mattor
« skrivet: juli 15, 2012, 21:40:39:39  »
Mr Kanon, vad är syftet med ventilen rakt från pumpen och tillbaka till poolen?
Det är en by-pass som man kan justera flödet med. Mao så kan man köra en del av flödet där om man inte kör solfångarna alt. VP:n. Detta för att inte köra allt flöde genom VP:n om bara den går och om bara solfångarna går så kan man köra lite där för att inte få för högt tryck på filtret. Normalt är den stängd när jag kör både VP:n och solfångarna.

8
Uppvärmning / SV: Hjälp med inställning av Brilix XHP 60
« skrivet: juni 21, 2012, 18:34:54:54  »
Man får "skugga" displayen för att kunna se.
Ifall det är bättre vet jag inte.  ;)
Då är det likadant som på THP:n. Man får kupa händerna runt den för att kunna se. Ynkligt att dom inte kan få till en bättre display. Vilken billig digitaltermometers display som helst funkar tio gånger bättre.

9
Uppvärmning / SV: Hjälp med inställning av Brilix XHP 60
« skrivet: juni 21, 2012, 04:02:12:12  »
Går det att se displayen i dagsljus på XHP:n? På den gamla THP:n är det nästan omöjligt.

10
Uppvärmning / SV: Dåliga displayer! Funkar bara i mörker!
« skrivet: juni 21, 2012, 03:57:39:39  »
Tittade i manualen för den nya Brilixen "XHP" och där verkar det som man har en display som går att se i dagsljus. Finns det någon som har en XHP? Funkar dom i dagsljus så tycker jag att alla vi som har en THP ska kräva att få byta ut våra.

Sidor: [1] 2 ... 7
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag