CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - 62ragtop

Sidor: 1 [2] 3 ... 11
11
Byggtrådar / SV: Projekt att bygga en egen rund träpool.
« skrivet: juli 08, 2021, 12:03:04:04  »
Bitarna är inte sågade utan frästa. Jobbar som möbelsnickare/cnc programerare o operatör o allt däremellan ;) Men måtten är 629,4mm långa 119,49mm i breda änden och 94,49mm i smala änden. Vinkeln per sida är 1.139grader och det är 158 bitar.
Men har man en lite halv vettig klyvsåg så går det absolut att göra detta utan cnc maskin. :)

No shit!!   ;D Mycket snyggt bygge och installation!  O0

12
Pooltäckningar / SV: Deformerat pooltak, går det att laga?
« skrivet: juni 18, 2021, 11:15:47:47  »
Jag tolkar det som att dina sektioner var färdigmonterade (från fabrik) och det "enda" monteringen du själv gjort är att skruva dit kortsidogavlar, monterat skenor/räls, och därefter lyft på taket...

Vi har pool-tak, som kom levererat som jag beskrev ovan. Har väldigt svårt att se hur min hantering av detta tak (vårt tak levererades samtidigt som vår pool - och därmed så fick det bli ståendes i trädgården i ca 2mån) skulle kunna åsamka att aluminiumprofilerna/karmarna skulle kunna böjas så pass så taket "tappar formen". Möjligen om jag hade lagt en mängd med trall-virke ovanpå... MEN då borde även "deformationen" yttra sig i kanalplasten och/eller tätningslisterna mellan kanalplasten och karmarna, dvs taket borde se tämligen "knäckt" ut...

Vi har tre sektioner, det är ju en tydlig höjdskillnad mellan varje sektion, det är i princip omöjligt att montera sektionerna i "fel ordning".

Jag håller med TommyC här - ta kontakt med din ÅF/leverantör igen. Ta bilder, skicka in. Vi blev med pool samtidigt som några bekanta - de hade fått ett antal pool-komponenter levererade som inte tillhörde just deras pool-modell, och de köpte också från en välkänd leverantör... Ibland så blir det fel helt enkelt... Tycker att du skall stå på dig! 110papp varken skrattar eller gråter man bort...

Lycka till

13
Utemiljöer, altaner, trall och stenläggning. / SV: Plint till trall runt pool
« skrivet: september 24, 2020, 11:05:17:17  »
Nu bor vi förvisso lite längre söderut än Örebro...

Men vi satte enbart plintar i "ytterkant" på vårt pooldäck. Nu hänger förvisso vårt pooldäck ihop med en äldre befintligt altan och även vårt teknikhus som är en förlängning av vårt garage. Så det skall i teorin mycket till för att någon "yta" skall börja röra på sig åt endera håll.

När vi grävde för poolen så rakade vi av all matjord på den yta runt poolen som skulle utgöra vårt pooldäck. Gropen grävdes, poolen sattes, återfyll, fyllde även upp runt pooldäcksytan med makadam, under hela däcket. Paddade.

Så "innanför ramen", mot poolen till, så jobbade vi enbart med tjockare markstensplattor (som vi råkade ha till hands), som ligger på makadam-bädden, med lämpligt cc:mått. Regelverket vilar mot dessa plattor. Hela däcket är stabilt, inga sättningar, inga skjutningar och vi är inne på säsong 5.

14
Markpooler. / SV: Skenor till pooltak på trallen eller i nivå med trallen?
« skrivet: september 24, 2020, 10:19:15:15  »
Aftonbladet eller Expressen..?

Vi satte våra skenor på trallen. Jag var först inne på att sätta skenorna i nivå (dvs hoppa över ett par rader med trall). Men vi/jag var ganska slutkörd mot slutet av pool-däcksbygget och ville bara bli klar, och pool-taket var det absolut sista vi gjorde i vår byggnation (vi var klara mitt i sommaren).

Och nu efter ett antal säsonger så är det inget jag ångrar.

Om du ska köra i nivå, så bör du fundera lite på cc:måtten på ditt regelverk. Är inte helt säkert att dina skenor accepterar samma cc:mått som din trall, och då åker du på att sätta ytterligare reglar/kottlingar möjligen.

En annan sak som ett tips; det tenderar att samlas en hel del smuts, bös, löv, fröer i skenorna - se till så att du enkelt kan spola bort detta i dina ändar så du inte bygger en parkeringsplats för "skräpet" och du måste plocka bort det för "hand". Våra skenor (där vi parkerar taket) löper hela däcket ut, så vi kan enkelt spola bort skräp och det spolas rätt ut på vår gräsmatta.

mvh

15
Uppvärmning / SV: Poolvärmepump som låter
« skrivet: september 07, 2020, 09:44:20:20  »
Hej,

Nu har jag ingen Pahlen pump, men jag vill gärna tro att de flesta luftvärmepumpar låter tämligen lika (sen finns det säkert modeller som är tystare och somliga som låter lite mer).

Det är ju svårt att uttala sig kring din upplevda ljudnivå, men du skriver att avståndet är 20meter, och att det är ett "tjutande" ljud...

Om ni hör den på 20m avstånd, då skulle jag säga att det låter märkligt. Vi har vår luftvärmepump bara ett par meter från vår pool (förvisso "runt-hörnet-på-teknikrummet") men när den startar och går igång så hör vi den inte om vi är på vårt pool-däck/altan. I princip så måste du vara inom 2-3m för att höra att fläkten snurrar, och det hörs mest när du står rakt framför den.

Nu har vi tak på poolen, och sommartid så snurrar vår luftvärmepump i princip ingenting (den är inställd på 28gr och vi ligger generellt mellan 29-31gr i poolen en "normal" sommar). Nu i september så kan den börja gå lite, men då sen kväll, nattetid, tidig morgon. Men även i morse då vi vaknade upp till ca +10gr ute så snurrar inte vår pump...

Att din grannes pump startar, stannar, startar, stannar - torde ha att göra med att tempen i det cirkulerande vattnet ligger precis på gränsen till vad din granne har ställt in önskad vattentemp på.

Vår pump sitter på konsoller på en vägg, och ja, den vilar på gummitossar (4-5cm tjocka). Det kan säkert avhjälpa ljud att fortplanta sig, men tror även att det är bra för pumpen att vila på dessa så den inte vibrerar sönder eller är stumt monterad...  <dontkn>

Tjutande ljud? För mig, när det gäller pumpar, så är "tjutande" ljud ett tecken på att pumpen inte mår bra, att lager börja sjunga på sista versen exempelvis.

16
Markpooler. / SV: Går det att rädda ett tömt pool från 1967?
« skrivet: augusti 27, 2020, 09:24:15:15  »
Personligen så skulle jag tänka så här;

Kör vidare på spåret med säljaren och mäklaren. Håll en god och saklig ton så länge det går - jobba för att nå en överenskommelse av prisavdrag. Som antingen kan ge er en chans att fixa till poolen till viss del... eller "fylla igen" den om ni kommer fram till att ni vill göra så (det kommer med största sannolikhet kosta en slant även det).

Nu förtäljer inte din historia hur det ser ut med tekniken kring er pool... du nämnde en "pump" i inledande inlägg. Generellt, ni borde ha en cirkulationspump (vattenpump), ni torde även ha någon form av filter (sandfilter exempelvis, en större rund "boll", där det kan sitta ett eller flera vred och eventuellt tryckmätare). Nu skriver jag vääääldigt basic här, men vet ni var dessa prylar finns?? Vi som lever med pool brukar prata om ett "teknikrum", det kan vara ovan jord i en "byggnad", det kan var indraget i ett intilliggande garage, det kan även vara väldigt nära poolen under en lucka i altanen/pooldäcket.

Lokalisera detta, ta gärna lite bilder, lägg upp här om ni vill så kan andra här säkert kommentera och ge er lite hjälp/tips på vägen.

Du nämnde värme... Vet ni om tidigare ägare har värmt upp poolen på något sätt? Isf hur?

Nu börjar vi närma oss september, för en del börjar pool-säsongen lida mot sitt slut, för en del (tak och värme) så kan man bada ett tag till.

Jag skulle dra för "sommartäcket",  komplettera med en presenning eller två eller tre (finns billiga varianter) (finns det "vinterplåtar"?). Möjligen stötta upp väggar, men de ser ju ut som att de verkar hyffsat intakta. Låt poolen gå i vintervila för 2020... Se till så att barnen inte trillar i eller tror att man kan gå på "ytan" (!).

Andas och använd hösten till att fundera, inventera och gör en plan för hur? vad? när? kostnader? Oavsett om det ska renoveras pool eller återskapa gräsmatta och/eller bygga altan inför 2021...

mvh

17
Vatten och kemi / SV: Saltklorinator
« skrivet: augusti 26, 2020, 15:15:53:53  »
Som vanligt kunniga och insiktsfulla svar från Roger.  O0

Vi brukar vara extra observanta när vi badar just under tak (den säsong vi är på väg in i...). Vi märkte detta under vår andra, eller tredje säsong vid något tillfälle - det började sticka i näsan, klia i halsen. Då åkte taket bort i all hast...

Förutom diverse mätprylar så använder jag ofta syn, lukt och smak (!) när det gäller mitt pool-vatten. Och vet vi att det kommer badas under tak en längre tid så brukar vi ibland ta för vana att vädra ur lite först, eller låta "luckan" vara öppen en tid (även om det inte luktar något).

18
Markpooler. / SV: Går det att rädda ett tömt pool från 1967?
« skrivet: augusti 26, 2020, 14:53:18:18  »
Håller med "25gr i vattnet".

MEN jag skulle först ta en massa bilder innan ni börjar riva och slita i prylarna. Dra bort "sommartäcket" helt (som verkar löpa på någon slags list), ta fler översiktsbilder som visar "hela" poolen, bilder på botten (den massivt veckade linern), ta bilder på väggarna, främst de som har mycket veck. Den bild ni har som verkar visa en pool-lampa fast där linern ser ut att ha helt "kollapsat" etc. Sedan mer detaljbilder på de faktiska hålen och revorna (som ovan). Spara dessa bilder.

Har köpet mäklats via en firma så skulle jag börja min diskussion där. Även vad som eventuellt stått i objektsbeskrivningen (dvs, hur har man framställt poolen i "annonsen"). Denna pool kan enligt mig inte beskrivas som något annat än ett rent renoveringsobjekt och dess funktionalitet kan starkt ifrågasättas (sen kanske säljaren har köpt en ny pump förvisso men ändå...).

Botten är nog det minsta ni behöver oroa er över i detta läget. Oavsett om det är vatten eller ej i poolen så ska man alltid kunna stå på botten av en pool (hållbarhetsmässigt). Det som är mer oroväckande är väggarna (stommen) och "allt annat".

Nu framgår inte måtten, men för att ge er lite hum, en liner av mått 4*8m ligger kring 20-30tusen (give or take), om ni vill ta en diskussion med mäklare och säljare...

Hoppas att det ordnar sig till det bästa!

19
Vatten och kemi / SV: Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 26, 2020, 09:02:01:01  »
Nej, du har missförstått frågan. JAG tappar INTE ur poolen efter varje bad. Tänkte bara att OM någon gör det så kan saltet göra nytta DEN gången. Att det var så leverantören tänkte?
Det är alltså en pool i glasfiber och det finns visserligen bubbelsystem men något spa-bad är det inte.

Jag hann ju hinka i sex kilo salt, efter att ha pratat med leverantören men sen började jag att fundera mer.

Just nu är det samma typ av klorpuck, som skvalpar runt, som jag kört med i alla år på den förra poolen.
Klor & pH har jag koll på.

Ok, då är jag med. DU gör inte så, dvs tappar upp - badar - tappar ur. Då är jag med.  O0

Nej jag är tveksam till det förfarandet och addera salt. Personligen så skulle jag se det som att kasta pengar i sjön, speciellt för DEN personen som tappar ur vattnet efter varje bad... Låter som ett dyrt förfarande för varje bad...

20
Vatten och kemi / SV: Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 25, 2020, 15:12:25:25  »
Här kan du säkert läsa mer och få lite inspiration

https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=16346.0

mvh

Sidor: 1 [2] 3 ... 11
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag