VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Hvor lenge bør pumpe gå daglig?  (läst 1716 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Gullars

Hvor lenge bør pumpe gå daglig?
« skrivet: juni 12, 2022, 12:40:24:24 »
Hei! Jeg er ny på forumet. Fant ingen norske forum for basseng, men håper det går fint at jeg søker råd hos våre naboer i øst :)

Vi har nylig kjøpt hus med basseng i kjelleren. Maskineriet består stort sett av Zodiac-produkter (inkl. pumpe, UV-filter, automatisk PH og klor), med varmepumpe fra Gullberg & Jansson.

I dag har bassenget en timer som slår av og på pumpen innenfor et visst tidsrom hver dag (11-17), og bassenget varmes da opp til ca 30 grader. Denne timeren skal jeg erstatte med en smartbryter (Shelly Pro 4PM), slik at jeg kan varme opp bassenget når strømprisene er lavest.

Jeg ser at oppvarmingsbehovet på denne tiden av året er minimalt — temperaturen er fortsatt ca. 30 grader når bassenget har stått uten oppvarming fra 17 til 11 neste dag. Derfor vurderer jeg å korte ned på oppvarmingstidsrommet.

Spørsmålet blir da hvor mye og ofte pumpen bør gå for at bassenget skal få riktig «pleie»? Kan den i praksis stå helt av i en lengre periode, eller bør jeg sørge for å kjøre den daglig (og i så tilfelle, hvor lenge)?
« Senast ändrad: juni 12, 2022, 17:17:46:46 av Gullars »

Poolgiganten

Utloggad TommyC

SV: Hvor lenge bør pumpe gå daglig?
« Svar #1 skrivet: juni 12, 2022, 13:57:29:29 »
Hej och välkommen till forumet!

Vår G&J värmepump har en inbyggd timer som vi använder för att styra när den får värma. Fram till nu har vi alltid ställt timern så att värmepumpen värmer på dagtid med tanke på att verkningsgraden är högre när det är varmare ute. Beroende på hur elpriserna kommer att variera framöver så kanske det är mer förmånligt att köra VP på natten. Eller så gör det ingen skillnad. Vår cirkulationspump på 720W står under sommaren för större energiförbrukning än värmepumpen. Vi kör cirkulationspumpen på tidur 14 timmar från förmiddag till framåt midnatt. Det kunde vara praktiskt att som någon här gör kunna starta cirkulationspumpen med en tryckknapp i närheten av poolen och att den då går t ex 1 timme. En switch som kan styra förbrukare direkt från nätverket blir ju lite smidigare än att ändra tidsinställningarna på VPs panel men om värmebehovet är litet som det är på sommaren så borde det räcka att ställa ett tidsfönster då VP får värma. Cirkulationspumpen måste köras för att VP ska värma så du får nog studera hur elpriserna varierar för att se vad som blir billigast. Vanliga poolvärmepumpar fungerar i de flesta fall bra ner till ca 10 grader och betydligt sämre när det blir kallare.

Hur mycket cirkulationspumpen behöver gå för att hålla vattnet rent och fint beror framför allt på hur mycket föroreningar som tillförs vattnet. Om alla duschar före bad gör stor skillnad jämfört med om dom inte gör det.

Är vattnet rent så behövs ingen cirkulation. Folk som övervintrar poolen med vatten har ju ingen cirkulation igång över vintern men de flesta har fint vatten efter vintern. Bakterietillväxten avtar dock under 10 grader. Vid 30 grader är det väldigt annorlunda.

Du kan ju mäta fritt och totalt klor regelbundet och variera körtiderna på pumpen så kan du nog klura ut hur kort körtid du kan tåla.

När man blir lite van vid hur ens vatten beter sig kan man ana en svag annorlunda lukt om något är på väg att hända med vattnet. Man kan också ha för vana att känna med handen på poolen vägg. Om det börjar kännas lite halt så är det dags att öka kloreringen. Innan man är van vid poolen så är det bra att mäta ofta. När man har lärt sig hur vald metod för klorering fungerar så minskar behovet av att mäta.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Gullars

SV: Hvor lenge bør pumpe gå daglig?
« Svar #2 skrivet: juni 12, 2022, 17:07:14:14 »
Takk for utfyllende svar!

Min G&J varmepumpe har også wifi med app for tidsstyring. Men de forrige eierne av huset (jeg overtok i april), har tydeligvis aldri benyttet dette. Det ser ut at de har montert et tidsur som styrer sirkulasjonspumpen, og at varmepumpen slutter å gå når sirkulasjonspumpen stanser (appen til G&J sier «no water flow»).

Som nevnt har jeg tenkt å erstatte tidsuret med en smartbryter, slik at jeg via Homey kan styre pumpen og dermed oppvarmingen. Idéen er å få lest faktisk temperatur og ønsket temperatur fra AquaTemp (appen til G&J), og at bassenget slås på så mange timer som behøves hvert døgn gjennom hele året (til de rimeligste tidene på døgnet) for å opprettholde den ønskede temperaturen. Ettersom bassenget er innendørs vil det sikkert være behov for 6-8 timer om vinteren og kanskje bare 1-2 timer om sommeren for å holde 30 grader i vannet.

Optimalt sett burde vel klor- og ph-målerne også være tilkoblet Homey for å få løpende kontroll på vannkvaliteten, men siden de ikke er det er det kanskje lurt å legge inn at pumpene skal kjøres minimum 1 eller 2 timer hver dag gjennom hele året..(?)
« Senast ändrad: juni 12, 2022, 17:16:00:00 av Gullars »

Utloggad aromata

SV: Hvor lenge bør pumpe gå daglig?
« Svar #3 skrivet: juni 12, 2022, 18:22:58:58 »

När man blir lite van vid hur ens vatten beter sig kan man ana en svag annorlunda lukt om något är på väg att hända med vattnet. Man kan också ha för vana att känna med handen på poolen vägg. Om det börjar kännas lite halt så är det dags att öka kloreringen. Innan man är van vid poolen så är det bra att mäta ofta. När man har lärt sig hur vald metod för klorering fungerar så minskar behovet av att mäta.

Jag har samma erfarenhet. Varje uppstart mäter jag pH och justerar vid behov. Det är det enda jag mäter. Jag kan också se på vattnet när det är dags att klorera. Jag använder enbart kalciumhypoklorit. Kanske får jag klorera lite oftare men det rullar på problemfritt.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan