Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: CyA - hur stort är problemet egentligen?  (läst 518 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Haddock

CyA - hur stort är problemet egentligen?
« skrivet: juni 10, 2022, 22:56:59:59 »
Hej på er!

Mitt allra första inlägg här, men jag har läst och läst under en låång tid, då barnen önskat sig pool i flera år.
I våras kunde jag inte stå emot längre, så nu står det drygt 10kbm ovanmarkare från Riopool vid uteplatsen (jag vill börja försiktigt och billigt för att se om den ens används).

Hur som helst; eftersom jag läst här ett tag om allt som har med pooler och skötsel att göra har jag stött på flera trådar om cyanursyra och klorblockering. Jag har nog läst de flesta snart, och känner att jag vill tackla problemet innan det uppstår. Även om jag har en liten pool känns det onödigt att behöva byta ut och fylla på med dricksvatten om jag kan undvika det.

Jag köpte lite på vinst och förlust poolkem från folkpool när jag beställde poolen, men ser nu att det är CyA i samtliga dessa produkter. Eftersom min pool står utomhus utan tak inser jag att jag har ett visst behov av CyA för att jag inte ska behöva vräka i klor, men jag skulle gilla om det var möjligt att göra någon form av kombinationsbehandling.
Veckoklor är så klart praktiskt, men oftast är jag ändå hemma och kan sköta poolen mer eller mindre dagligen.

Nitor har, förutom chockklor, även en dagsklor puck som inte verkar innehålla CyA. Kalciumhypoklorit,kalciumhydroxid och kalciumklorid står som ingredienser. Och så finns t.ex. Poolklubbens inomhusklor.

Till saken hör också att jag "snålade" (var jag dumsnål?) och valde ett filterbollreningssystem istället för sandfilter, då detta enligt tillverkaren skulle rena minst lika bra, ge klarare vatten samt att pumpen förbrukar 1/4 av energin hos sandfilterpumpen. Men detta leder också till att jag inte kommer att backspola vilket ger mindre vattenomsättning i poolen.

Jag tänker alltså att jag kan köra med långverkansklor med CyA ett par tabletter i månaden, men utöver detta sköta kloreringen med CyA-fritt klor. På det sättet borde jag inte riskera att CyA-värdet drar iväg. Finns det några nackdelar med att kombinera olika kemikaliepreparat? Jag har läst en del datablad på de olika sticks som finns och som är CyA-fria, men där det vad jag minns stod att det inte fick kombineras med preparat med två- och trebundet klor (eller nåt liknande, jag har inte läst kemi sedan jag gick gymnasiet för en herrans massa år sedan)...

Tack på förhand, har sett att det finns många kemikaliekunniga här.
Och tack för ett fantastiskt lärorikt forum, bara genom att läsa.

Mvh Erik

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad TommyC

SV: CyA - hur stort är problemet egentligen?
« Svar #1 skrivet: juni 11, 2022, 10:57:50:50 »
Grattis till poolen!

Det låter som en klok strategi att köra upp CYA till önskad nivå och därefter gå över till klor utan CYA om du vill slippa byta hela eller delar av vattnet. Detta har diskuterats en hel del här i flera trådar. Läs mer t ex här: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=18395.msg128086#msg128086 Roger är en av de här som har bäst koll på kemin.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Haddock

SV: CyA - hur stort är problemet egentligen?
« Svar #2 skrivet: juni 14, 2022, 21:00:48:48 »
Tack!  :)
Jag har läst drösvis med inlägg från Roger, nästan så många att jag blev avskräckt från att köpa pool  ;D
Jag tror jag testar på inslagen idé, med veckoklor innehållande cya med jämna mellanrum och däremellan vanlig kalciumhypoklorit. Får väl bli lite trial and error I början och mer regelbundna mätningar innan jag hittat rätt.

Utloggad Roger.

  • Poolägare
  • Vatten-specialist
  • Dignitär
  • ****
  • Antal inlägg: 1156
  • Total likes: 278
  • Poolägare
    • Visa profil
SV: CyA - hur stort är problemet egentligen?
« Svar #3 skrivet: juni 14, 2022, 21:15:07:07 »
Hej,

Bli inte rädd för pool.
Min tanke är att, är råden rätt blir det lätt. Tyvärr tycker jag det inte alltid är rätt. Därav att jag skriver på forumet.
Mycket lätt att sköta pool när man är igång. Skaffade själv en intexpool innan mitt köp. Har aldrig haft så mycket att göra för att hålla poolen ren med denna. Nu funkar allt klockrent med en markpool. Kan även slarva med kemi osv. Funkar jättebra.

Tror du är inne på rätt spår som du skriver.

Det kommer att bli bra med din pool. Du är medveten. Säkert mycket bättre koll än många säljare. Så beröm där.
Lite tråkigt om det tolkas som negativt när jag skriver?
Mer tråkigt är att jag som poolägare kanske kan mer än de som säljer? Kanske var lite elak där?
Men det är nog sant?

Roger

Utloggad Haddock

SV: CyA - hur stort är problemet egentligen?
« Svar #4 skrivet: juni 15, 2022, 06:41:31:31 »
Hej Roger och tack för input!
Jag tycker inte du ska låta bli att skriva av rädsla för att det ska tolkas negativt. Visst att det "skrämde upp" mig lite, men samtidigt blev jag ju medveten om att problemet existerar och vad jag själv aktivt kan göra för att förhindra det. Så fortsätt sprida kunskap!

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd