Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - fredl

Sidor: [1]
1
Håller precis på med sista justeringarna med tömning/påfyllning av vår 30 kbm utomhuspool med tak.

Körde förra säsongen mestadels med puckar från Biltema och CyA hade sprungit iväg rejält. Började säsongen på 96 ppm.

Har nu fått ner det till 37 innan jag började sista utspädningen som pågår nu.

För att inte hamna i samma situation som sist så har jag skaffat en Pool-lab 1.0 och tänker köra backspolning mer regelbundet.

Har läst alla spännande trådar om att använda klor utan CyA med pH-drift och annat jox. Om jag ändå vill använda vettiga 200g puckar, hur ofta behöver jag backspola för att hålla CyA under schack? Vi kör 99% av tiden med pooltaket på och det kanske blir någon timme i veckan där taket är av.

Innan jag började tömma gjorde jag en Excel-snurra för att prognostisera hur mycket jag behövde späda ut och det verkar stämma skapligt. Det är dock inte helt enkelt att få reda på hur mycket CyA som tillsätta med olika puckar.

Kommer börja badsäsongen med en CyA om cirka 30 ppm.

Blir det för meckigt så får det nog bli automatik till nästa säsong. Vill inte behöva upprepa det här med tömning igen. Att tömma / återfylla 7 kbm tar mig drygt 8h och roligare kan man ju ha det.

2
Hej!
Vi är mitt inne i ett markpoolprojekt där Folkpoolsmontörer bygger en Folkpool Classic helt nergrävd hos oss.

Eftersom vi bor en ganska lång bit från närmaste folkpool så fick vi lösa entreprenadfirma själva.

I schaktgropen har vi geotextilduk över 20 cm singelbädd 8-16 som är lagd med fall och dränering med brunn och pump. Inuti själva poolstommen är det cirka 12 cm singel 8-16 till och sedan har de börjat lägga de 6 cm stenmjöl som ska vattnas, rakas, paddas poleras etc.

Ser att de verkar ha missat att lägga geotextilduken som skulle klamras fast med uppvik på 20 mm mot plywoodstommen innan de börjar med 0-2 stenmjölet.

Hur allvarligt är det? Enligt mina högst rudimentära kunskaper så måste man ta upp stenmjölet, lägga duken för att sedan "göra och göra rätt", men jag är långt ifrån en expert. Momentet ingår i monteringsprotokollet som ska skickas in till Folkpool för att garanti och så vidare ska gälla.

Var inte hemma när de gav sig för dagen så vet inte hur de själva tänker kring detta. Min oro är att 0-2 inte blir stabilt utan kan vandra ner genom singelbädden och misstänker att det inte är så bra för poolbotten eller dräneringen.

Någon som har någon input? :-\

3
Teknik / Poolbelysning Hayward LED vs Halogon - hjälp!
« skrivet: juli 05, 2018, 08:35:44:44  »
Håller på med poolprojekt (Folkpool 6,5x3,5). I det paketet ingår den nya LED armaturen från Hayward på 18W.

Jag är dels lite skeptisk till att 18W räcker och så känns det som att man målar in sig i ett hörn om man omöjliggör användandet av halogen-ljuskällor.

Har därför köpt två kompletta armaturen med 300W PAR56 från Hayward. Tanken är att sätta en lampa i mitten på långsidan så att den lyser från huset/pooldäcket. Sedan sätta två ytterligare på långsidan:

----X------X------X----

Tänker mig att då kan man antingen köra lampan i mitten med vitt och brett ljus (LED 110 grader eller 300W Halogen) eller så kan man köra de två andra för effektbelysning med RGB LED med smala ljuskäglor (typ 12W / 40 grader).


Någon som har några tankar? Stommen ska monteras på måndag så har tills dess på mig att bestämma mig. Har alltså två Hayward armaturer som är godkända för upp till 300W och en som bara är godkänd för 18W LED (kabeln mellan ljuskällan och kopplingslådan är mycket klenare).





4
Inomhuspooler / Inomhuspool på gång!
« skrivet: mars 31, 2016, 14:41:50:50  »
Efter att ha bott i snart tio år utan inomhuspool så har vi äntligen slagit till. På grund av tomten och husets utformning så kunde vi inte få till någon större utbyggnad för att få plats med en traditionell pool. Lösningen blev i stället ett Swimspa från Hydropool (ett 14ix för att vara exakt). Den är 4,27x2,36x1,35 (lite under 7 kbm i vattenvolym). Inga massasäten utan den är fokuserad på träning med en ganska avancerad swim-jet. Det finns dock en trappa i ena änden.

Leverans sker i mitten på juni och fram tills dess ska vi göra i ordning en plats att ha poolen. Alternativen som finns är ett vidbyggt garage på drygt 20 kvadratmeter eller att schakta ut cirka en meter och gjuta en platta för ett utbygge på drygt 30 kvadratmeter. Fördelarna med att bygga ut (bortsett från kostnadsaspekten) är:
  • Finare utsikt, sol längre tid på dagen (morgon till kväll)
  • Direkt åtkomst till poolrummet via altandörr
  • Plattan blir isolerad och väggar och tak får bättre isolering
  • Närhet mellan pool, spabad och altan

Har begärt in priser på markarbete och utbygget. Eftersom poolen har ett väldigt gediget lock så tänkte vi först prova med en avfuktare typ Woods ed50f som får gå i samband med bad. Ventilation tänkte vi ordna med en frånluftsfläkt som håller ett visst undertryck i utrymmet och som tar tilluften från huset. Huset värms med vattenburen värme (fjärrvärme) och har självdrag.

Det kan bli så att vi fixar till garaget lite grand som en tillfällig lösning om det visar sig att bygget blir för dyrt (vi kommer inte att ta några lån till detta).

5
Eftersom vi var sent på startknappen får vi förenkla poolprojektet. Det blev en rund Intex Ultra Frame 5,49x1,32 på strax under 27 kubik. Vi får hjälp av en kille med minigrävare veckan efter midsommar och tanken var först att göra ett regelrätt markarbete med att gräva ut 25 - 30 cm, markduk, makadam, markdum, isolering, stenmjöl osv. Efter att ha gjort en mock-up både i verkligheten och i sketchup så inser vi att vi kommer att vilja gräva ner en pool nästan helt på sikt om vi ska ha pool. Därför vill vi inte plöja ner en massa tid, material och pengar på något som vi förmodligen kommer schakta bort på 1 - 3 års sikt.

Har vägt upp gräsmattan med avvägningsinstrument och det lutar nästan 10 cm på 6 meter. Vad kan vi komma undan med för markarbete? Tänkte t.ex. att ta bort grässvålen 10 cm eller så och lägga markduk och stenmjöl (eller sand) som jämnas till och vibbas, kanske konstgräs som skydd. Har lagt ut en gren på dräneringsslang som vi kan koppla på så tänkte lägga en ring runt poolen (eller under poolen beroende på vad som behövs).

Har svårt att komma in i trädgården med större maskiner så alla schaktmassor (till det här projektet) kommer att få köras ut med skottkärra eller minidumper genom ett hål i häcken där grävaren kommer in. När vi sedan gräver ner en mer beständig pool så tar vi bort en sektion av häcken och tar in stora maskiner och passar på att dränera källaren på baksidan.

Tacksam för pragmatiska med realistiska svar.

6
På grund av olika faktorer kan vi inte gräva ner en pool så djupt som vi hade tänkt oss när vi började planera. Har därför fått tänka på ovanmarkare. Vi har kollat på Folkpool Family och Garden, J&F Storpool Delux (bor nära J&F så det känns enklare än Primastar) och Intex Ultra Frame.

Känner oss dock inte redo för en så pass stor investering då vi är osäkra på hur mycket vi skulle bada (och i långtidsplanerna ingår inomhuspool). Tanken är att anlita samma grävare som fixade grunden till spabadet och dränering av dammar med mera för att ta bort gräsmatta och fixa till en jämn och bra grund som skulle fungera till samtliga alternativ.

Monteringsmässigt känns Intex-alternativen som de solklart lättaste och de är också de billigaste. Bauhaus säljer den rektangulära 5,49x2,74x1,32 med sandfilter för 8000:- och den runda 5,49x1,32 med sandfilter och saltvattenssystem för 10000:-

Vattenvolymen är ju nästan 10 kubik mindre i den rektangulära så det känns som att den är "dyrare" än den runda (speciellt med tanke på att det ingår saltgenerator i den runda). Håller den också högre kvalitet?

Är lite perfektionist av mig så jag skulle nog inte palla att bygga en "finare" linerpool på egen hand. Skulle det blir en J&F eller Folkpool så måste jag nog anlita byggare.

Tacksam för era erfarenheter.

7
Har alltid drömt om att ha en inomhuspool. Tyvärr finns varken plats på tomten för att bygga ett tillräckligt stort poolhus för att få plats med en större inomhuspool utan det här blir ett litet bygge. Då vi bor på en liten ort på landsbygden går det inte att ösa ut hur mycket pengar som helst då i princip inga hus går att sälja för mer än 800 - 1.2 msek. Vi är dessutom ganska unga och kan tänkas behöva flytta för jobb i framtiden. Långtidsplanen är dock att bli kvar och vi uppfyller sakta med säkert våra husdrömmar med olika projekt. Allt detta mynner ut i att en budget för projektet hamnar någonstans kring 250 och 350 tusen.

Har därför kikat lite på varianterna från endless pool mfl och bygga vinkeldelen på huset. Det skulle dock dels se lite tokigt ut på tomten och harmoniera dåligt med övriga byggnader.

I samband med att vi byggde inglasad altan med ett anslutande trädäck med nedsänkt spabad i somras så fick jag en galen idé. Bygga om garaget (dvs skräprummet) till poolrum. Garaget är vidbyggt och ligger ett halv etage ner från huset. Från ytterväggen på huset till badrum är det bara cirka 4 meter, dvs logistiken skulle fungera ganska bra.

Garaget är byggt på platta och min spontana tanke var att höja livet på garagetaket så att det följer husets övriga tak. Det skulle medföra att man kan bygga poolen ovanpå befintlig platta. Den stora takhöjden som blir gör då att man kan bygga ett upphöjt golv runt poolen som gör att det mest blir en sarg kvar av poolväggarna.
Ett exempel från Endless Pools:


Eftersom garagets yttermått (även om man i samband med takbygge bygger ut något) gör att poolen måste bli ganska liten. Den pool som vi har tittat på från Endless Pools har måtten 4x2,5 meter och ska man få någon yta kvar runt poolen så kan det inte bli mycket större. I tidigare hus har vi haft pool med motströmsanläggning, men den poolen var så pass stor att vi inte använde den utan simmade vändor i stället. Har läst rätt mycket om olika varianter och många verkar ha uppfattningen att en sele med gummiband är lika bra eller rent utav bättre.

Någon som har några insikter att komma med? En galen idé jag har lekt med är att testa först är att ställa dit en rampool och se hur jag tycker det fungerar (att simma). Intex har ju t.ex. Ultra Frame i mått från 4x2x1 meter. Kan ju bli en stor besparing om det står klart att jag inte kommer att bli nöjd med en så liten pool.

8
Vatten och kemi / Lågt pH / Hög alkalinitet i spabad
« skrivet: augusti 16, 2014, 08:14:32:32  »
Har haft vatten i vårt spabad i drygt en vecka. Har försökt få in värdena direkt. Har köpt Nitors startkit för spabad. Har teststickor både från Nitor och ÖoB.

Trots att jag använder höjer pH så är det problem att få ett konsekvent pH värde. Nu har jag t.ex. ett pH på 7,2 men enligt Nitos teststicka så ligger alkaliniteten på 240. Klor / Brom är noll. Doserar med en matsked spaklor efter varje bad och har en brompuck i breddavloppet.

Motåtgärden till hög alkalinitet är att använda sänk pH men eftersom jag redan ligger i nedre intervallet.

Någon som har ett råd om hur jag ska båda värdena att bli bra eller behöver jag tömma och börja om på nytt?

9
SpaForum / Erfarenheter av Nordic Impulse DP / Nordic Encore SE?
« skrivet: juli 16, 2014, 21:25:37:37  »
Vi håller på och bygger uterum och ska i samband med det uppgradera från Lay-z-spa till "riktigt" spabad. Vi har satt ett pristak på 60 000 (och det är verkligen taket).

Bor i Örebro-trakten och vill gärna ha en lokal leverantör (eller åtminstone lokal service) så vi har tittat på Bauhaus Camargue, Rusta och Folkpool.

Vi har provsuttit Camargue Rimini som vi gillade, vi är dock osäkra på hur pass välisolerat det är samt hur bra service och reservdelar fungerar till det.

När det gäller Nordic har vi provsuttit Encore SE och Impulse DP. Frugan är drygt 1,60 och i Encore:n så känns det som att hon hamnar när vattenlinjen med tanke på den höga placeringen av munstycken.

Slutligen så tyckte vi att vi satt lite i en konstig vinkel i Rustas spabad samt ett stort frågetecken gällande reservdelar, energiåtgång och service.

Med tanke på att Nordic Crown och Impulse har funnits så pass länge så borde det finnas åsikter på forumet från användare.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag