VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - sauk1

Sidor: [1] 2
1
Vatten och kemi / SV: Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: september 23, 2020, 08:17:33:33  »
Tack för svar! Erica, intressant ny tanke. Nu har jag snart slut på båda dunkarna och med vädret runt 18 grader fortsätter vi nog hålla öppet. Då märker jag på nästa dunk.

Roger, tack för svar igen! Försöker förstå vattenkemin. Det jag undrar är ju hur control station programmerats och hur snabb den där omvandlingen och ph-sänkningen blir när det du beskriver - en ren pool ger först höjt ph som sen balanseras ut - sker. Är det inte så att maskinen ändå doserar saltsyra vid minsta ph-höjning? Eller finns det en inställning någonstans som jag missat? I mina kurvor ser de enda phförändringarna som sker ut som teoretiska, dvs från 7.30 till 7.29 eller upp till 7.31. Maskinen tycker inte ens att den bommar på +-0.1. Då måste ju rimligen doseringen ske regelbundet. Sticker ph minsta lilla så doseras det. Eller har jag fel?

Ur det perspektivet måste man ju också ställa sig frågan om alka, som även nämns i instruktionerna att den ska vara 80-120. Varför den ska vara noll, som lyfts tidigare? För det gör ju att när natriumhypokloriten tillsätts borde ph sticka rätt mycket, varför saltsyra direkt adderas? Eller har jag fattat allt fel? Jag har ju automatisk ph-kontroll i ett akvarium med co2 hemma och där vet jag att jag måste addera kalcium om kh sticker ner för lågt, vilket det kan vissa tider på året, annars pendlar ph upp o ner. Kanske inte samma sak iofs.

Just nu har jag lagt mitt hopp till att backspolande ska ta bort vad det nu är. Att Hayward som jag fått kontakt med tar ansvar och likaså butiken, som lovat komma med den mest kunniga på control station.

2
Vatten och kemi / SV: Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: september 20, 2020, 23:28:03:03  »
Ok. Det var ju förbryllande. Och du tror inte på att ORP hamnar fel när det svänger så, ena dagen står rx 734 för 1.0 Cl och åtta dagar senare är samma rx 1.7 Cl?

Vad kan det vara som förbrukar klor? Jag har barn i poolen men det har inte badats mycket senaste veckan. Plus att mina är 9 och 12, kanske är de udda men de tycker det är äckligt med tanken på att andra barn kissar i offentliga pooler.

Är det att materialen är nya? Att jag har ett nytt tryckimp pooldäck som ev läcker kemikalier? Vad är felkällan? Jag ska testa tillverkaren igen, kanske även testa Haywood som gör control station på detta. Men de kommer nog alla skylla det på låg alkalinitet, om jag känner dem rätt.

3
Vatten och kemi / SV: Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: september 20, 2020, 18:36:07:07  »
Mycket märkligt, jag bestämde mig för att ta nya värden med den digitala Pahlésmätaren.

Obs att jag för 8 dagar sen justerade redox enligt vad jag mätt upp så att det skulle stämma med tabellen jag har från butiken (rx 734 vid Cl 1.0 och ph 7.3).

Mitt ph ligger jämt stabilt på uppmätta 7.3.

Nu var Cl 1.7 vid rx 733!
Mäter ju just nu rätt ofta och för 4 dagar sen fick jag Cl 0.9 vid rx 741, vilket var åt det låga hållet men ändå kanske godtagbart.

Alka är nu 25, antagligen efter all saltsyra. Har gått åt kanske 2.5L natriumhypoklorit och lika mycket saltsyra sen två dagar tillbaka. Har börjat märka upp nivån på plastdunkarna. Alkamätningar har å andra sidan en teoretisk felmarginal på +-50 enligt bruksanvisningen.

Börjar tänka att orp proben är bananas?

Tilläggas bör att vattnet är kristallklart och luktar inte särskilt mycket av klor.

4
Vatten och kemi / SV: Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: september 17, 2020, 21:55:02:02  »
MathiasS, när jag säger jag ser spikar i graferna så är det redox, inte ph. Det värdet varierar knappt.

Ja jag har också funderat på om det är något fel på utrustningen. Det är ju det sista en butik vill härleda det till. Har testat Haywards support via messenger men de utlovar snabbt kontakt med tekniker och sen händer inte mycket.

5
Vatten och kemi / SV: Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: september 16, 2020, 22:49:21:21  »
Roger, tack för tålamodet med att försöka hjälpa mig!

Gick ut med mätinstrumentet jag har, Pahléns autocheck 15. Hämtade vatten som vanligt.

Fritt klor 0.9
Totalt klor 1.1

Ska det vara kalket då, som jag kanske får bort efter några backspol?

Sitter och kollar grafer och inser en sak. De som byggde poolen ställde in att den skulle pumpa kem 5 min sen tvingad paus 5 min. Jag ser spikarna i graferna. Så jag testade mig fram och satte till sist 1 min kem och 5 min paus, vilket gör att vattnet hinner runt bättre, verkar det, och kurvan blir ganska slät kring målvärdet. Detta har jag bara haft inställt sen 14 september. Kan det sänka förbrukningen?

6
Vatten och kemi / SV: Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: september 16, 2020, 20:19:05:05  »
Jag mäter vattnet som är taget från utgående (bräddavloppets) vatten eller hur man nu säger? Det går enligt kopplingsschemat för control station. Hamnar i en transparent kammare där prober finns. Därifrån kan jag tappa ur vatten. Sköljer instrumentet med det vattnet några gånger och tar sen nytt att mäta.

Jag håller med, ni är på något. Pratade med butiken som rekommenderade mycket backspol. De som byggde poolen startade den bara. Sen läste jag i manualerna att sandfiltret borde ha backspolats före driftsättning och sen bara då trycket stiger över ett visst värde. Nu har jag backspolat för första gången. Antagligen en del skräp o kem från material som störde? Får se hur det blir nu. Jag får väl backspola varje vecka trots väldigt lite badande och väldigt klart vatten utan skräp. Butiken hävdar också att det vid uppstart kan gå åt så mycket kem i nystartad pool före stabilisering. Vi får väl se.

7
Vatten och kemi / SV: Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: september 16, 2020, 16:43:22:22  »
ByggaNytt jag fyllde med mitt kommunala ur kran.

Oneill, intressant. Konstigt nog hade jag alka 50 vid starten men det har ju gått åt saltsyra som bara den ändå. Vet inte vad kalket ligger på men kan tänka mig att det är högt? Eller är det lågt då alkan är så låg?

Du menar alltså att problemet kommer lösa sig själv? För just nu känns det ju som maskinen hellre doserar i saltsyran än kör i kloret och jag har sett flera gånger att om den adderar klor kör den i saltsyra samtidigt.

8
Vatten och kemi / Saltsyran går åt snabbt!
« skrivet: september 15, 2020, 22:59:33:33  »
Har konsulterat butiken men ville kolla med alla experter här om ni kan komma fram till vad som är problemet, om det är ett problem.

Jag har en nybyggd nystartad pool som varit igång 4-5 veckor. Jag har en control station som startades efter första veckan då värdena verkade ok.

Sen dess har ca 18 l natriumhypoklorit gått åt, men hela ca 37 l 10% saltsyra. Av vad jag läst och hört är det extremt.

Siktar på fritt klor 1.0.
Ph ligger stabilt på 7.3
Alka hamnade de tre senaste mätningarna olika dagar på 85, 95, 75 (har testat mycket då Pahlens autocheck har en felmarginal på +-50!)

Jag fattar inte varför det blir så här. Butiken har hittills bara sagt att jag ska tänka på alkaliniteten, men mina värden är väl inte helt fel?

Det som jag tycker är lite konstigt är att jag kan kalibrera en vecka på klor 1.0 och mitt redoxvärde ligger sen stabilt på omkring 734. Om jag mäter igen efter några dagar en vecka så kan kloret hamna på 0.5-0.7 och jag får göra ny offset på värdet. Har jag fel på en elektrod eller i control station?

Fattar om det är svårt att svara på en sån här fråga...

9
Pooltäckningar / Pooltak med kortaste sektionen
« skrivet: oktober 25, 2019, 12:44:05:05  »
Hej,
Av utrymmesskäl skulle jag gärna ha ett pooltak där det avtaget/rullat åt sidan tar så lite bredd som möjligt. Jag vill också helst att det bara kräver skena på en sida. Någon som kan tipsa om något de tycker verkar som ett bra val?

10
Markpooler. / SV: Poolplanering - råd om markarbeten
« skrivet: oktober 16, 2019, 18:28:48:48  »
Det är gjuten platta på mark, eller vad man säger. Träkåk från 2010.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan