Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: jeanetteU skrivet juni 19, 2022, 08:37:57:57

Titel: Plötsligt högt klor
Skrivet av: jeanetteU skrivet juni 19, 2022, 08:37:57:57
Hej,
Andra säsongen med pool och inte riktigt fått flyt på det ännu

Vi har en terasspool, 2,5m3, 33C, glas i filtret som går dygnet runt.
Egen brunn utanför Uppsala dock totalhårdhet råvatten 5,2 dH så inte så hårt vatten. pH råvatten = 8,4

Använder produkter från Swim-Fun.
Mäter med PoolLab 1.0

Har lite svårt att hålla uppe klorhalten, i regel är den låg när jag kollar så vi har väl inte fått till rätt rutin på användningen av Week tab klor.

12/6 var Clf=0,28 ppm och många hade badat så jag hade i en chockklor i flytande dispenser den 13/6.

14/6 Mätte kl 06:30 Clf=3,1 ppm, Cyanur=25 ppm, pH=7,35
kl 11:00 tillsatte jag 2 st week tab (dos ska egentligen vara 1,25 tab)

16/6 kl 14 Clf=9,7 ppm.     Hur kommer det sig att kloret plötsligt blir så högt? Bara 2 weektab brukar inte ge denna nivå och chockloret hade ju sjunkit redan? Samma sak hände förra året, då chocklor följdes av weektab.

För att kunna bada använde jag 31 g Antiklor och
kl 17,25 var Clf= 1,62 ppm

Provtog nu idag
19/6 kl 8:00
Clf=0,05 ppm (kloret slut i dispenser)
pH=7,43
Cyanur=37ppm
Alkalinitet 166 ppm

Hur ofta borde vara rimligt att lägga i weekklor? Det borde ju klara hålla klorhalten om vi får till intervallen av tillsats, eller? Går det åt extra snabbt då vi nu har de så pass varmt i vattnet?
Alkaliniteten är det ett problem när det är 166 ppm?
pH stiger ofta något så jag får använda pH minus vid påfyllning av vatten och någon gång däremellan.

Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: nyburjare skrivet juni 19, 2022, 11:00:51:51
Därför att du skall inte använda dispenser när du chockklorar, hör på ordet Chock ! det skall tillsättas upplöst från en spann o chocka vattnet direkt och inte "puttas ut" lite långsamt eller då o då
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Gäst 188 skrivet juni 20, 2022, 20:15:57:57
Hej,

Tänker på dina tidigare problem med hög alkalinitet och CYA. Vidare mjölkigt vatten.

Hoppas det är löst nu? Kalk som är utfällt hamnar inte i en mätning. Tyvärr kan den höja pH och öka alkalinitet med ditt klor. Använder du då kalciumhypoklorit som chock är risken att vattnet blir mjölkigt. Alltså kalken återbildas.

Men nu ditt nya problem. Du har 100% rätt i det du kan mäta. Dina 2 tabletter har en total frittklor på 14,4 ppm FC. Du ligger lite under där i din mätning. Troligen löstes tabletterna fort upp och hann förbrukas till viss del. Vidare genererar dessa två tabletter i CYA i ditt bad på 8,8 ppm. Vilket betyder att 25+8,8=33,8, ca 34 ppm. Du skriver 37ppm. Kanske inte en perfekt mätning eller att diklor har använts som chock? Ökar då också CYA.

Sen använde du antiklor på 31gram. Vilket skulle sänka din klorhalt med 14ppm.

Mitt råd med denna är att ta hälften. Låt vattnet ha lite högre klorhalt en tid. Inget bekymmer med bad.
Naturligt är om du har dessa tabletter är att pH sjunker. Kan vara så att din alkalinitet som är hög är orsaken till ditt pH som ökar.

Vidare bra information från din sida.
Roger
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Rickard skrivet juni 21, 2022, 08:02:19:19
Det blir ju uppenbart för hög klorhalt om du lägger i två veckopuckar på en gång, lägg istället i en åt gången med kanske 3 dagars mellanrum. (Det får vi göra som också ligger på 32,5 till 33 grader i poolen)
Med så hög temp i vattnet löser puckarna upp sig fortare än vad tillverkarna designat dem för, som regel ligger ju alla rekommendationer vad gäller värmen att man inte skall ha varmare än 28 grader, med 33 grader i vattnet löser de nog upp sig dubbelt så fort, och genererar dubbelt så hög klorhalt som du vill ha.
Använd CYA-fritt klor så snart CYA ligger inom 10-30 PPM.
Har du över 30-50 ppm så måste klorhalten annars hållas högre än "rekommenderat" på burkarna.

I vår pool har vi i en tempostick var 3-4 dag, och om det badas mycket några dagar på raken så kan vi behöva ligga i dubbla temposticks, eller plussa på med lite chockklor för att hålla uppe nivåerna.
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: jeanetteU skrivet juni 21, 2022, 10:28:33:33
Tack för era svar!

Jag lade i en weekklor tab i dispensern den 19/6 skulle ha mätt och kollat att Clf gick upp men glömde det. Mätte nu idag och då är Clf=0,45 ppm och det finns lite kvar av tab i dispensern.

Tar tillbaka mitt tidigare problem med mjölkigt vatten det var nog snarare grumligt. Fick samma nu i år när många badat och kloret var för lågt, chockklorerade och det försvann på ett par dagar.

Hur viktigt är det att lösa upp Chockkloret i en spann, jag var lite lat och tänkte att jag får ju en större konc.gradient som borde öka sönderfallet om jag lägger det i dispensern. Och jag ser ju att den sönderfaller direkt den kommer i poolen.

Att använda cyafritt klor funderade jag på förra året men då var det väl större risk att kalk faller ut? Vi har inte hårt vatten men vi får i hushållet mycket kalk i duschar osv då vi också har högt pH som gör att det lätt faller ut, trots att vi har avhärdare för inkommande vatten. Är det värt att testa cyafritt trots kalken? (har hög alkalinitet i poolen)

Roger: menar du att jag ska ta hälften av Antiklor om jag ska använda det?
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: nyburjare skrivet juni 21, 2022, 11:59:45:45
En tab fyller inte samma funktion som chockklor även om den löses upp snabbt , den ger inte samma höga klorchock direkt som man vill uppnå .och inte tillräckligt högt

Använd riktigt chockklor där detta står burken , lös upp den mängd som rek efter hur många kubik du har i en spann med varmt vatten rör ordentligt tills allt pulver är upplöst slå detta i polen , klorhalten sticker direkt o så skall det vara , man kan bada men jag brukar undvika detta på ett par dagar .

Efter en sån chock brukar jag inte börja med puckar igen förens efter nån vecka , därefter 1 puck var 3 dag , beroende på om jag öppnar påsen helt eller klipper av hörn
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Gäst 188 skrivet juni 22, 2022, 21:30:10:10
Hej Jeanette,

Du har helt rätt om gradient om du tillsätter kloret i skimmern. Ska man chocka får du högre klorhalt direkt på ditt sätt. Samma sak med en klorinator. Där är gradienten stor. Därför har man sällan problem med bundet klor om man har klorinator.

Använder du kalciumhypoklorit kommer det att fällas ut kalk tillsammans med hög alkalinitet och hög temperatur. Har du sandfilter brukar det lösa sig på så sätt att kalken hamnar där. Har varit diskussioner tidigare om glas eller sand?

Kan vara så att sand är bättre än glas att hantera kalk som bildas? Bollar funkar inte alls i detta avseende.
Ett problem med CYA-baserade puckar eller tabletter är svårigheten att bli av med bundet klor. Krävs mer klor som chock.

Jag skulle prova med kalciumhypoklorit eller klorin.

Bestäm vilken CYA-nivå du vill ligga på. Sluta sen med ditt CYA-baserat klor då och använd sen annat klor.
Tänk på kvoten CYA och FC får inte bli 20. Då har du det som många kallar klorlås.

Alltså inte ett statiskt värde utan ett dynamiskt värde.

Tycker du ska ta hälften av doseringen om du använder antiklor (natriumtiosulfat). Tycker att doseringen kan vara lite för hög. Som i ditt fall kanske för mycket. Ditt klor blir nollat trots att du tillsätter mer klor.

Vissa länder har 4 ppm fritt klor i sitt dricksvatten. Att bada om det då var 5-6ppm FC dör man inte av.

Med vänlig hälsning
Roger
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: jeanetteU skrivet juni 26, 2022, 15:06:00:00
Har nu kollat efter produkter med Kalciumhypoklorit och hittat Nitor Pool Dagsklor i 7 g tab som borde passa vår storlek på pool 2,5 m3 (dosera 2 tab). Och verkar lätt att få tag på.
Men det ska då tillsättas dagligen?? Oavsett bad eller ej? Finns andra alternativ som inte ska tillsättas så ofta?

Roger då vi både har hög temp och hög alkalinitet så får vi räkna med utfällning av kalk? Vi har glas i filtret nu så det kan vara så att det inte kan får bort den utfällda kalken? Vad gör vi då, är det bara att tömma och börja om och byta till sand i filtret?


Tillägg:
Hittade också Saniklar HTH granulat som då ska tillsättas 10 ml per dag, är det att föredra? Behöver det verkligen lösas upp i hink först?

Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: TommyC skrivet juni 26, 2022, 17:49:20:20
Det "vanliga" (jag har ingen erfarenhet av Saniklar) granulatet kalciumhypoklorit som brukar användas för att chockklorera pooler är ganska svårlöst i vatten. Det finns risk att det bleker plasten om det blir liggande oupplöst på bottnen under längre tid. Man kan med fördel låta det stå i hinken med vatten en längre tid så att det löser sig helt. Tänk på att alltid förvara klor och klorvatten långt ifrån all metall som kan korrodera. Absolut inte i garaget där det står en bil eller annat värdefullt.
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Gäst 188 skrivet juni 27, 2022, 15:54:31:31
Hej Jeanette,

Bra att branschen hittar produkter som passar andra. 7 gram innebär att en sådan tablett ger 2ppm fritt klor utan CYA i din pool. Tyvärr inte helt sant. Nu har du CYA i din pool. Vilket betyder att det nya kloret sätter sig på CYA och verkar som ditt tidigare klor. Här är det viktigt att din kvot CYA/FC är mindre än 20. Alltså ditt nya klor höjer inte CYA utan bara FC.

Tar det igen. Angående mätningar och tron att klorhalten är stor?
Klor som sitter på CYA är inte fritt klor. Det är tillgängligt klor. Mätning av klor med DPD lirkar av detta klor och det tolkas som fritt klor fast det inte är det när det sitter på CYA. Då är det verkningslöst klor och kallas för tillgängligt klor.

Finns fler sätt att jämföra klorhalt då CYA finns närvarande.
När du har CYA i din pool behöver du inte dagligen tillsätta kloret som du skriver om. Den fastnar på CYA och vekar som ditt tidigare klor. Nitor verkar vara bra.

Har du en skimmer och lägga dessa i så behöver du inte lösa upp dessa innan tillsats.

Vidare kommer du bara behöva hjälpkemikalien sänk pH när du byter klor. Undvik höj pH och höj alkalinitet så slipper du troligen kalk?

Med vänlig hälsning
Roger
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: jeanetteU skrivet juli 05, 2022, 14:31:17:17
Små 7 g tabletter var för bra för att vara sant, butiken hade skrivit fel. De var 20 g per tablett.
Har nu fått rådet att använda 20 g tabletter (ostabiliserade) i vår lilla pool på 2, 5 m3, det kan väl inte vara optimalt?? Ger inte det för hög klorhalt?
Har hittat Saniklar day tabs på 7 g men svåra att få tag på

Försöker hålla poolen flytande tills jag fått tag på lämpligt klor utan cya.
Mätte idag Clf= 1,51ppm och Cya 65 ppm.   Cya/Clf=43!
Är det klorlås i vattnet då? Det är kristallklart och jättefint trots att vi badat mycket.

Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Gäst 188 skrivet juli 06, 2022, 20:58:04:04
Hej Jeanette,

Synd att dessa tabletter inte fanns. Vore ett tillskott på marknaden. Istället får man köra 7 gram granulater av samma kalciumhypoklorit. Typ Folkpools aktion chock.

Du har ganska liten pool angående vattenvolym. Skulle rekommendera att byta ut en del. Tyvärr det mesta.
Var ordet klorlås kommer ifrån har jag ingen aning? Ett påhittat ord. Mycket länge har 100ppm CYA florerat och gör det fortfarande.

Du kan ha 1000ppm CYA och ändå ha fritt klor. Tyvärr är tiden då fritt klor existerar som desinfektion då mycket kortvarig.

1974 kom den första antydning om vad som är verkligt fritt klor då CYA finns närvarande. Robert A Falck visade på detta på nytt med sin 7,5%-regel. Sen blev det diskussioner om detta. Man samsades i USA om kvotregeln på max 20. Alt angående klor och desinfektion, även i USA tar man inte hänsyn till CYA:s påverkan. Samma sak i detta land. I offentliga badhus undviker man CYA. De måste förhålla sig till ”rätt” värden av fritt klor, pH och temperatur. Inget är skrivet där från våra myndigheter om CYA.

Tycker mig se från Pahlens och Folkpool att deras riktlinjer närmar sig en anpassning med CYA närvarande. Vidare ändras med åren. Tycker de kan vara tuffare i deras riktlinjer. De behöver inte följa andra myndigheter.

Kvot-regeln innebär att man har ett riskvatten. Inte klorlås. Oftast har många tur med sina vatten och inget konstigt sker. Som med ditt vatten. Händer något går det mycket fort och kan bli svårt att hantera eller bli av med. Vidare går det åt mer klor för att bli av med bundet klor då CYA finns närvarande. Sen står du där med en mycket hög uppmätt klorhalt.

I ett spabad eller öppen pool är nästan CYA ett måste. Gäller bara att anpassa fritt klor mot mängden CYA. Detta oavsett vad råd eller riktlinjer säger.

I ditt all med 65ppm CYA skulle du behöva mäta upp en fritt klorhalt på över 3,25. Detta som minsta värde.

Tror du förstår att nu passerar vi råd och riktlinjer. Normen tar inte hänsyn till CYA.
Med vänlig hälsning
Roger
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: jeanetteU skrivet juli 06, 2022, 21:57:52:52
Tack, Roger fråga på ditt inlägg om Cya tidigare

Kloret som sitter på Cya vad krävs för att det ska släppa?
Hur påverkar Cya bundet klor?

Många butiker jag kontaktat nu när jag sökt Kalciumhypoklorit har rekommenderat aktivt syre för att oxidera det bundna kloret, har du någon tanke kring det?
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Gäst 188 skrivet juli 06, 2022, 22:10:34:34
Stämmer det så har de fel.

Aktivt syre kan inte oxidera bort bundet klor.

Kan inte rekommendera att köra kombon aktivt syre och klor. Krävs mycket kunnande och mätande.

Rent teoretiskt är detta mycket bra. Ha noll i klorhalt och bada. Ammoniak och ammonium oxideras sen av aktivt syre. Sen tillsätter du din desinfektion med klor.

Har du klor kvar kommer det att bilda bundet klor.
Sen har du problem med mätning av fritt klor och syre. Samma molekyl (DPD).
Svårt att avgöra vad som är fritt klor eller fritt syre.

Med vänlig hälsning
Roger
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: jeanetteU skrivet juli 24, 2022, 15:27:18:18
Har nu tömt poolen och fyller den igen. Ska nu främst använda ostabiliserat klor, hittat tabletter på 7 g.

Men tidigare i tråden har Roger skrivit om hur många ppm som jag får av resp. tablett jag använt (klor och cyanur).
Hur får jag fram det?

Använder Swim & Fun Klor Starter (20g) resp. Weektab (20g)
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Gäst 188 skrivet juli 25, 2022, 14:09:55:55
Hej Jeanette,

Lite beräkningar.
Enligt krav från USA:s EPA och motsvarande myndighet i EU måste det ostabiliserande kloret kalciumhypoklorit minst innehålla 65,5% kalciumhypoklorit. De flesta leverantörer ligger på 70%. Nitor verkar ligga upp till 90% vilket är bra. Då blir beräknade värden lite högre.

Vi hoppar över feldefinitionen av DPD som mäter fritt klor. Då innehåller detta klor 70% klor.
Ta 20g gram kalciumhypoklorit så är ”70% klor”. Vilket betyder att 14 gram är klor. För att få mg/L eller ppm är det bara att multiplicera med 1000 och dela i vattenvolymen i liter.

I ditt fall. 14*1000/2000=7ppm. Ett tips! Tillsätt gärna ditt klor på kvällen. Gör då inget om kloret blir lite högt. Då bildas bundet klor som frigörs om poolen är öppen då. Alltså en liten knuff som gör att du enkelt blir av med luktande bundet klor.

7ppm kanske är att ta i? Kanske bättre med granulater?

Stabiliserande klor är snabbklor och veckoklor. Den första genererar hälften av sin vikt i CYA och den andra 55%.

Tyvärr inte rättvist om man tar med hur mycket klor de levererar. Då genererar snabbklor 50% mer CYA.

Liten pool och hög temperatur rekommenderar jag en viss mängd CYA som 20ppm.

Beräkningen är på samma sätt.
Snabbklor och din pool behövs 80g snabbklor för att nå 20 ppm CYA. Samma mängd veckoklor ger 22ppm CYA. Med dessa värden är det ointressant om du använder snabbklor eller veckoklor för att nå runt 20ppm CYA.
Med vänlig hälsning
Roger
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: jeanetteU skrivet juli 30, 2022, 10:37:32:32
Vi tömde och fyllde poolen den 25/7. Chockklorerade med Swim & Fun Klorstarter.

Sedan har vi använt Saniklar tab på 7g.
Tillsatte en sådan i går kväll 22:40 när jag nu mäter så är Clf=0,06 ppm
Klortabletten borde väl ge 2,45 ppm klor? ((0,7*7g*1000)/2000l=2,45)

Har ingen koll på Cyanursyran nu men kan det vara så att den är låg och behöver upp kring 20 ppm och att klornivån då kan hållas stabilare?
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Erik N skrivet juli 30, 2022, 22:26:31:31
Vänta med att försöka med annat. Jag skulle chocka, troligtvis är det grejs i nya vattnet som förbrukar kloret.
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Gäst 188 skrivet juli 31, 2022, 23:25:52:52
hej,
Känner inte till om Swim ... har kalciumhypoklorit som start. Allt verkar vara CYA-baserat?
Håller med Erik om klornivån sjunker fort har du något i vattnet kloret reagerar med.
Järn, mangan, nitrit eller gamla synder med bakterier. Så en chock med riktig chock med klorin/natriumhypoklorit eller kalciumhypoklorit kanske löser din klorförbrukning.
Eller så har du barn som gör det man inte får göra i en pool?
Skaffa en fettabsorbator för spabad och lägg i din skimmer. Blir den gul är det senare sant.
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: jeanetteU skrivet augusti 12, 2022, 15:41:49:49
Swim & Fun poolstarter innehåller cya.
Nu har vi varit borta en vecka och lade då i weekklor innan vi for och vattnet såg bra ut när vi kom hem igår.
Hade i en Saniklar igår kväll och mäter nu och då är det åter Clf=0,04 ppm     Cyanur =10 ppm.

Lade i en till weekklor nu.
Går det kombinera weekklor och Saniklar om jag använder 2 olika dispenser?
Tänker att jag vill chocka med kalciumhypoklorit trots att weektab ligger i.

Osannolikt att barnen pinkar i poolen.

Halterna i råvattnet är låga vad jag kan se av följande,
Nitrit NO2 <0,0070 mg/l
Fe  0,031 mg/l
Mg 2,2 mg/l
Mn 0,012 mg/l
Cu <0,020 mg/l

Gamla synder finns säkert då jag aldrig lyckas få upp klornivån mer än tillfälligt.
så vad kan det vara som förbrukar kloret? Kan det vara solkräm? Barnen är ju insmorda i det när de badar
Titel: SV: Plötsligt högt klor
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 13, 2022, 22:50:55:55
Hej,
Inga tokhöga värden av nitrit, järn eller mangan.

Ditt klor fixar detta första gången.
Mäter du bundet klor före och efter bad får du ett svar på det som är osannolikt.
Kiss förbrukar mycket klor.
Har aldrig hört någon som berättar om barn som kissar i en pool.Inget barn skulle erkänna. Alla föräldrar tror att detta är sant?

Du har troligen en större klorförbrukning än mig med fullstor pool?
Denna har minskat med barnens ålder. Idag har ena mitt barn berättat.

Roger