Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: EliasD skrivet maj 01, 2012, 20:49:23:23

Titel: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 01, 2012, 20:49:23:23
Jag behöver verkligen hjälp! Byggt en mycket fin mosaik pool! Problemet är att den tappar flera kubik meter vatten varje dag därför att fogen som använts mellan mosaiken tydligen släpper igenom vatten! Att ta bort all fog är naturligtvis mycket kostsamt! Finns det någon sorts transparent (färglös!) medel (lim) som man kan måla poolen med så att mosaiken inte "täcks" av färg utan fogen mellan mosaiken blir vattentätt?! Jag vill alltså på något sätt göra fogen mellan mosaiken vattentätt! Har lagt många timmar på att leta efter lämplig medel/lim att måla poolen med så att den blir vattentätt dock utan framgång! Tacksam för hjälp!!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: monne81 skrivet maj 01, 2012, 21:27:41:41
tror det blir mycket svårt att få det tätt så som du tänkt. iallafall svårt med en långsiktig lösning.
hur är poolen uppbyggd??
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 01, 2012, 21:36:02:02
Den är byggd av Lecablock!
Funkar inte att måla fog mellan mosaiken med vattentätt färg?!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Erica skrivet maj 01, 2012, 21:43:46:46
Det tråkiga är att det nog är för sent för att göra rätt. Tätskikt skulle ha lagts in INNAN du satte dit någon mosaik. Leca är absolut inte vattentätt och att få fog tätt är nog dömt att misslyckas. I varje fall måste du nog ta bort den misslyckade fogen, men inte heller det löser problemet. Att ta loss all mosaiken är naturligtvis massor av jobb. Det enklaste alternativet är att lägga en liner i poolen men jag förstår mycket väl att det inte känns roligt när du lagt massor av jobb på att sätta mosaik. Jag vet inte om man kan få tag på helt genomskinlig liner men det skulle kanske kunna vara ett alternativ.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 01, 2012, 21:47:29:29
Ja, inte kul alls att ta bort mosaiken eller fog!! Men Visst finns det vattentätt färg?! Om så, varför ska jag inte kunna måla på själva fog-delen mellan mosaiken?!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Erica skrivet maj 01, 2012, 21:55:48:48
Det skulle fodra en nästan extrem vidhäftning mellan färgen och mosaiken om det skulle hålla tätt. Mosaik är ju dessutom ett glas och endast sådana medel som etsar glas brukar kunna fästa i sådana material. Färg används f.ö. aldrig som tätskikt för pooler. Visst används färg i pooler, t.ex. att man målar betongpooler, men då är grunden alltid att poolen är TÄT utan någon färg, färgen är bara för att få det att se snyggt ut. Det rätta sättet att bygga en mosaikpool  hade varit att GJUTA en pool i armerad, vattentät betong och sedan sätta mosaik i den. Då hade det inte varit några problem.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 01, 2012, 22:04:28:28
Tack för svaren! Jo, jag är nog mentalt beredd att ge upp och installera liner i min fina mosaik-pool! Men ett problem är att bräddavloppet, inloppsmunstycken, belysning är för betongpool och inte passar till att ha liner i poolen!
Eller går det att ordna det på något sätt?!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Erica skrivet maj 01, 2012, 22:16:41:41
Det beror på vilka fabrikat och typ som du har på resp. detaljer. Jag vet att det finns vissa typer som fungerar till både och. Har du en skruvad fläns vid bräddavloppet kan du nog få tätt även mot en liner om du lägger en lämplig packning och drar rostfria bukt/skruv igenom. Samma teknik kan fungera för lampor. Inloppsmunstycken kan ibland ha samma bakre del så att du kan gänga i olika front beroende på pooltyp. Om inte det fungerar så är det ju ett måttligt jobb att byta munstyckena. Liner finns f.ö. även med mosaikmönster. Men på något sätt måste du ju få den tät - att förlora kubikmetervis varje dag fungerar ju inte och Lecan kommer nog till slut att haverera av att vara ständigt sjöblöt. Risken för sönderfrysning i vinterväder kommer man ju inte heller ifrån.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Trollmann skrivet maj 02, 2012, 08:02:01:01
Varför inte ta bort mosaiken, lägga på tätskikt och sedan ny mosaik?
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: MathiasS skrivet maj 02, 2012, 08:59:14:14
Hur är resten av poolen byggd/dimensionerad? Någon vedertagen princip eller magkänslan? Synd att göra om allt och ändå stå med en knäckt pool efter första vintern...
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: swanthe skrivet maj 02, 2012, 13:28:40:40
Går det att spackla allt med epoxy?
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet maj 02, 2012, 20:25:15:15
Jösses, inte för att vara den som är den, men har du pratat med någon om hur man gör en pool? En mosaikpool funkar knappt på våra breddgrader då dessa tenderar att frysa sönder på vintern. Jag tror att här inne i poolforum finns det bra en handfull moasikpooler och de flesta är inomhus och gjutna i betong. Sorry, vet inte ens vad jag ska säga, du får nog göra om och göra rätt...
Titel: Mirakelmedel för att försegla fogmassa i pool?!
Skrivet av: EliasD skrivet maj 09, 2012, 20:27:39:39
Kan knappast vänta!! Har en mosaikpool som läcker vatten (i och med att fogmassan inte är vattentät och släpper igenom vatten!). Alla experter som jag pratat med säger: Du måste ta bort mosaiken och ordna tättskikten och lägga på mosaiken igen (ja, och detta kommer bara att kosta mig ca 100.000!). Men efter att ha ägnat MÅNGA MÅNGA timmar åt att söka på nätet, verkar jag ha hittat en produkt som sägs försegla fog i pool riktigt bra! Det bästa är att man kan måla produkten på både mosaiken men även på fogmassan utan att det ska synas alls! Då det inte gick att köpa produkten i fråga i Sverige, har jag beställt 11 liter från England! Jag kommer att få produkten om 5 dagar och om ca 10 dagar vet jag om produkten kunde göra mirakel eller inte! Varenda en säger att det inte är möjligt att göra poolen (som inte har ett bra tättskikt bakom) vattentät (utan att riva mosaiken) men jag vet om det är sant eller inte om någon vecka!! Om produkten funkar kommer jag att berätta för er vad den heter! O0   
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Fia skrivet maj 09, 2012, 20:38:27:27
Hej EliasD.

Flyttade ditt senast inlägg till din första tråd då det handlar om samma ämne.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: monne81 skrivet maj 09, 2012, 20:42:02:02
Låter som en väldigt bra produkt. Jag hoppas verkligen att den funkar. Om detta nu funkar
har du någon info om hur länge den ska hålla??
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 09, 2012, 20:51:08:08
Jag pratade direkt med leverantören och han sa att den håller i många år! Orsaken att jag inte vill tala om vad produkten i fråga heter är att jag inte vill "vilseleda" andra som har samma problem! Först vill jag verkligen testa och se om det funkar! Men funkar det, kommer jag att bli mycket mycket imponerad!!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Matthias skrivet maj 09, 2012, 22:56:00:00
Skittråkigt att höra, :'(
Du säger att du får hem produkten om fem dagar och om 10 dagar vet du om det funkar...
Hela din leca konstruktion lär ju var totalt dyblöt.? rent spontant känns det som att du måste sätta nån form av provisoriskt tak över poolen för att skydda mot regn under tiden den står och torkar.
För det antar jag att leverantören till den här produkten har påtalat att du måste tömma poolen och låta den torka.?
Sen lär du lägga en primer kanske för att få bästa vidhäftning.
Lycka till!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Rickard skrivet maj 10, 2012, 08:33:37:37
Mmm, håller med, i bästa fall är poolen så torr att du kan behandla den om en månad eller så.
Kanske måste du tömma den, täcka den/vattensäkra den och sedan köra rejäl avfuktare några veckor för att den skall bli torr nog att behandla.
Skall det bli tätt med en ytbehandling krävs det säkert att fogen verkligen är torr och kan suga in den nya ytbehandlingen.
Du har ju även mättat marken runt omkring med vatten...
Dock, risken för sprickbildning finns säkert om du torkar upp poolen FÖR fort.
Är fyllningen runt poolen av dränerande material, och har du dräneringsledningar vid/under poolen?
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Pea skrivet maj 10, 2012, 21:44:07:07
Lite nyfiken bara, hur fick du idén att sätta mosaik på Leca sten?
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 15, 2012, 20:38:32:32
Poolen har varit tom sedan i september 2011! Då jag har bra pool-plåtar, så har det bara kommit in lite vatten i poolen sedan september! Produkten fick jag från England idag (15 maj)! Då poolen är torr kommer jag att applicera produkten på fredag (18 maj) då prognosen säger att det inte regnar i STHLM trakten!. Sedan kommer jag att fylla poolen med vatten! Så, svatret på om produkten fungerade eller inte vet jag om en vecka-10 dagar!!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 15, 2012, 20:45:17:17
Svar på frågan: "hur fick du idén att sätta mosaik på Leca sten?"
Jag byggde ett stenhus och köpte en hel del material från Poland. Byggaren (av mitt hus) föreslog att jag skulle köpa mosaik i Poland och bygga poolen med Leca och klä den i mosaik! Poolen blev MYCKET fin men med facit i hand ångrar jag mig bittert att jag inte visste hur viktigt tätskiktet var! Hade det varit idag, hade jag inte byggt en mosaikpool, det kan jag ärligt erkänna! Jag vet nu att mosaikpool och det svenska klimatet inte riktigt går ihop! Men man lär sig så länge man lever, fast vissa misstag är väldigt kostsamma!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 15, 2012, 20:55:40:40
Elias har du någon bild på poolen? Hade varit roligt att se den.
Jag hoppas verkligen att det kommer att funka för dig med det nya systemet.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Fia skrivet maj 15, 2012, 22:37:43:43
Håller tummarna att detta fungerar så du slipper göra om!!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet maj 16, 2012, 21:15:17:17
Svar på frågan: "hur fick du idén att sätta mosaik på Leca sten?"
Jag byggde ett stenhus och köpte en hel del material från Poland. Byggaren (av mitt hus) föreslog att jag skulle köpa mosaik i Poland och bygga poolen med Leca och klä den i mosaik! Poolen blev MYCKET fin men med facit i hand ångrar jag mig bittert att jag inte visste hur viktigt tätskiktet var! Hade det varit idag, hade jag inte byggt en mosaikpool, det kan jag ärligt erkänna! Jag vet nu att mosaikpool och det svenska klimatet inte riktigt går ihop! Men man lär sig så länge man lever, fast vissa misstag är väldigt kostsamma!

Oj, hoppas inte byggaren byggde dina badrum inne i ditt nya stenhus, då har du nog inga tätskikt där inne heller.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: rsjowa skrivet maj 20, 2012, 00:06:59:59
Vet inte om det framgår, men har du gjort poolen själv så är det inte mycket att göra. Har du däremot lejt bort jobbet så har du förhoppningsvis garanti och kan reklamera arbetet.

Det är som Erica säger:
Tätskikt skulle ha lagts in INNAN du satte dit någon mosaik.

Tyvärr.  :-\

Fogen är inte tät. Inte i badrum heller. Utan det är tätskikt under som bestämmer…

har du ändå investerat i fin mosaik, och vill ha det, så skulle jag nog riva och göra om. Du har möjligheterna, tråkigt att behöva sätta in en liner i detta, eller?
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 30, 2012, 19:28:36:36
Jag applicerade "mirakel medlet" men det funkar INTE alls (det var helt enkelt 5000 kr som jag slängde i sjön!). Det som jag beställde och som skulle göra fogmassan helt vattentät heter "SealGuard" men det funkade inte! Poolen tappar fortfarande lika mycket vatten och jag är jätte deppad!  :'(
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Erica skrivet maj 30, 2012, 21:08:15:15
Vad har du för fastsättningsmedel för mosaiken ? Sitter den superhårt eller går det att få loss den utan att den går sönder ? Jag förstår att det är mycket jobb och inget roligt sådant, men om det går så kan du ju få dit ett riktigt tätskikt och sedan sätta dit mosaiken igen. Mosaik är ju väldigt fint. Vi skulle nog satt antingen kakel eller mosaik om vi byggt idag, men vi målade i stället och det lär vi få göra om inom de närmaste åren. Nu är ju inte våra fall jämförbara, dels har vi en gjuten tät pool bakom, dels är vår pool inomhus så vi behöver inte tänka på frostsprängningsrisker.

Tråkigt att medlet inte fungerade, men det lät nästan för bra för att stämma att man skulle få heltätt med någon sådan metod.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 30, 2012, 21:28:38:38
Ja, det skulle varit "mirakel" om det hade funkat! Som sagt, jag chansade och det kostade mig 2 dagarsarbete och 5000 utan något resultat! Mosaiken sitter MYCKET fast! Att ta bort mosaiken, fixa tättskiktetet bakom, köpa ny mosaik och sätta upp dem igen kommer säkert att kosta mig över ~100.000 - 150.000 kr!
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: MathiasS skrivet maj 30, 2012, 21:32:42:42
Enklast i detta läger verkar ju vara att sätta en liner. 15k + lite pvcskivor och skumgummimattor bakom.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 30, 2012, 21:33:16:16
Vilket fastsättningsmedel som använts har jag ingen aning om men mosaiken sitter väldigt hårt!
Tänk om det skulle gå att foga på befintlig fogmassa! Då hade jag köpt vattentät fog och fogat på befintlig fog!
Jag räknade! Att ta bort befintlig fog för att foga igen skulle ta 18 arbetsdagar för mig att göra!! Så, ja, jag :'( och  :'(
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: EliasD skrivet maj 30, 2012, 21:36:51:51
Enklast i detta läger är inte att sätta en liner! Varför, jo för att mina lampor, bräddaravlopp, inlopp är för betongpoool och funkar inte för Liner! Om jag vill ha Liner då måste jag byta ut allt detta  :'(
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Huppiguppi skrivet maj 31, 2012, 08:45:13:13
Går det inte att täta poolen från utsidan?
Jag förutsätter att du har en gjuten platta i botten. Då kan du kanske gjuta nya väggar på utsidan av poolen. Det gäller bara att få tätt mellan dina nya väggar och din betongplatta.


Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: psau skrivet maj 31, 2012, 09:39:48:48
Hellu,
Jag är ledsen men din lösning funkar inte du kan inte rädda den som det ser ut idag!

Det du måste gör är att bestämma om du vill ha mosaik eller liner!

Mosaik:
Din leca pool är egentligen inte styv nog för mosaik leca:n rör sig lite vilket får fixet och fogen att spricka! Ska man ha mosaik ska poolen vara en betongpool. Nu kan man trolla lite med att limma och använda en fog som är lite flexibel!

Men du måste få poolen tät under mosaiken, kan du inte sprätta bort befintlig mosaik och tvätta denna med lämpligt medel, skulle föreslå banansyra och definitivt inte saltsyra då får du vattna mosaiken i evighet innan du kan sätta upp den igen.
Väggarna måste genom torka, skulle tro att det kommer ta ett antal veckor EFTER mosaiken är borta.
Väggarna måste göras TÄTA med lämpligt tätskikt innan du kan sätta upp mosaiken på nytt.

Liner:
Fixa inlopp och utlopp så att du kan klämma fast linern.
Matta på mosaik.
Liner.
Fyll.

Jag är hemskt ledsen att du blivit tokblåst jag hade varit arg/ledsen/förbannad på den som rekommenderat denna lösning men det du har idag funkar utmärkt som sandlåda eller plats att ställa blommor etc, men definitivt inte som pool!

/Peter
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: MathiasS skrivet maj 31, 2012, 14:43:41:41
Enklast i detta läger är inte att sätta en liner! Varför, jo för att mina lampor, bräddaravlopp, inlopp är för betongpoool och funkar inte för Liner! Om jag vill ha Liner då måste jag byta ut allt detta  :'(

Hmm...det är förstås ett problem. Men råkar det inte vara så att dessa saker kan monteras på nytt med liner istället? Jag *tror* tex att de lampor samt in och utlopp jag har (Pahlens  rostfritt) går att montera både i linerpool och ingjutet  i betongpool.
Titel: SV: Mosaik pool
Skrivet av: Erica skrivet maj 31, 2012, 20:41:50:50
Iden att bygga en yttre pool utanpå den nuvarande kanske kan fungera, även om man kan se vissa problem. En absolut förutsättning är då att du gjutit en bottenplatta av ordentlig tjocklek i riktig vattentät betong och att det går att gräva sig ned till denna runt om och att göra ren den så att du får betong-betong-kontakt. Betongen kan behöva behandlas först för att du skall få fäste vattentätt i den.

Sedan vet jag inte hur Lecan klarar detta - blir den upplöst om den står vattendränkt för jämnan ? Det blir den ju om man tätar på utsidan och låter insidan läcka som den gör nu.

Man skulle ju då få gjuta betongväggar utanpå Lecan. Betongväggar i en betongpool som våran burkar vara runt 20 cm tjocka och man skall ha vattenfast betong, plus att man inte får ha formstag och liknande som går igenom konstruktionen. Man måste vara mycket noggrann, men är man det och gör rätt blir resultatet en vattentät, hållbar pool. Vi har inte haft något läckage från vår pool. När vi först byggt den var vi oroliga, för nivån sjönk lite snabbt, tyckte vi. Men det berodde på att vi hade en varm pool, inte så varmt i rummet, och ingen övertäckning. När vi började täcka poolen försvann vattenförlusterna också.

Ett alternativ kunde kanske vara att spruta eller rolla en genomskinlig plast inne i din pool ? Jag har ingen aning om om detta skulle gå, men om man kan göra så så syns ju mosaiken samtidigt som det blir vattentätt. Men du måste ju då få det att sluta tätt mellan plasten och ingjutningsdetaljerna. På samma sätt skulle man ju kunna tänka sig en liner som är transparent.