VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Mats Tyresö

Sidor: [1]
1
Markpooler. / Montering solfångare (folkpool)
« skrivet: maj 16, 2007, 11:59:51:51  »
Hej

Jag fick hem min nyinköpta solfångare igår och har nu tittat igenom monterings manualen.
Nu undrar jag om ni har några bättre tips för att montera solfångarna på taket. Jag har betong takpannor.
I manualen står det att man ska göra en ram av tryckat virke som monteras innan man monterar panelerna och att dom ska fästas med stålband i nock och takfot. Finns det andra sätt att göra det på.

Vill bara vet innan jag monterar det i helgen.

MVH//Mats

2
Uppvärmning / Är borrhålet för grunt för uppvärmning av poolen
« skrivet: mars 11, 2007, 20:32:22:22  »
Hej

Nu är poolen klart och glad i hågen ringde jag IVT för att koppla ihop värmeväxlaren med bergvärmen. Rekomendationen var från IVT att inte göra det. Anledningen var att mitt borrhål endast är 140m. Det skulle inte finnas någon värme kvar i hålet till vintern. För att han skulle kunna garantera arbetet så skulle hålet var 180-200m. Kan det stämma??? När jag kollade runt förra året i samband med poolköpet så pratade flera om att jag skulle kolla tempen in från borrhålet under vinterns senare del dvs februari, mars och om tempen då var 2 grader eller mer så var det inga problem att koppla in bergvärmen. Vi har inte kallare är 2,4 grader in från hålet oavsett temperaturen under vintern. Personligen tror jag inte det är några problem men jag vill ha fler åsikter och kommentarer om detta.

Nåja nu siter jag här med värmeväxlare, cirkulationspump, styrenhet mm. Då börjar jag fundera på solfångare med slutet system. Det kanske skulle vara något. Jag hittade en byggsats från LESOL för 3400:- per 1,5m2 http://www.sunpower.se/sol.html#solfangare. Då är frågan om 5 sådana paneler skulle räcka för att värma upp poolen. Det är förvisso endast 7,5m2 men tempen på vattnet skulle komma upp i 75-85 grader och värmeväxlaren klarar 100 grader. då behöver jag inte sälja prylarna jag redan köpt utan bara kompletera. Det finns en fördel och det är att koppla ihop bergvärmepumpen med solvärmen den dag jag ska byta bergvärmepumpen eftersom min nuvarande inte klarar av det.
 
Alternativet är att sälja min värmeväxlare med tillbehör som jag redan köpt och köpa ett solfångar paket för pool och glömma felköpet, men det bär mej emot.

Jag kan också göra på ytterligar sätt. Koppla in bergvärmen och samtidigt köpa ett vanligt solfångar paket för pool. Då skulle bergvärmen bara användas för att värma poolen när solen inte klarar jobbet. Det skulle väl minska risken att kyla ner hålet inför vintern.

Som ni ser har jag en del idéer men kan någon hjälpa mej med fakta. Det är lite brådis för nu är ju våren här.

MVH//Mats Tyresö

3
Artiklar och läsvärt. / Manualer till spa bad
« skrivet: december 16, 2006, 22:46:09:09  »

Många spabad använder balboa elskåp och elektronik. När är länken till tilverkaren.
http://www.balboa-instruments.com/

4
Vatten och kemi / Poolkemikalier
« skrivet: november 01, 2006, 07:47:55:55  »
Hej

Vad jag vet så finns det 3 sätt att rena vattnet kemiskt. Man kan klorera, använda sig av saltgenerator eller brom. Dom 2 första alternativen finns som val på samtliga poolfirmor men varför använder man inte brom som alternativ också.
Jag har ett spabad som jag tidigare klorerade enligt rekommendation från leverantören. Jag fick byta vatten c:a 4 gånger per år och det var ett passande hela tiden med ph+ och ph- samt chockklorering med jämna mellanrum. Det krävdes en hel del passning för att få vattnet i balans. När jag bytte till brom uppstod följande fenomen, vattenbyte 2 gånger per år, halvering av ph+ och ph-.

Nu till min fråga:
Av vilken anledning använder man inte brom till poolen när det finns som ett alternativ för spabad?

Tacksam för svar!

//Mats Tyresö

5
SpaForum / Klor eller Brom
« skrivet: oktober 11, 2006, 22:50:07:07  »
Hej

Vi har ett utomhus spa som vi använt i ett år nu och jag startade med att klorera vattnet. Under det första halvåret så bytte jag vatten 3 gånger vilket jag tycker är lite för mycket. Sedan jag bytte till brom så har jag bara bytt vatten en gång. Vi använder spabadet minst en gång i veckan. Vad är er erfarenhet av klor och brom.

Ps Brom luktar mindre också vilket är en fördel tycker jag.

//Mats

6
Teknik / Att tänka på vid poolpumpsplacering
« skrivet: augusti 19, 2006, 09:27:38:38  »
När jag köpte mitt poolpaket så fick jag ett bräddavlopp utan backventil. Placeringen av pumpen kommer att vara under vattenytan men 20m därifrån. Det är inte fall från poolen till pumpen utan slangen kommer att slutta uppåt (c:a 50-60cm) på 17m innan den går ner under huset. Vad behöver jag tänka på för att få ordentligt sug i slangen när jag startar upp pumpen. Behövs det det backventil eller fungerar det i alla fall?

//Mats

7
Byggtrådar / äntligen startar vi
« skrivet: juli 26, 2006, 22:43:55:55  »
Då var det äntligen dax för första spadtaget. Den 27/7 , 07.00 startar grävningen som är planerad till 2 dagar. Poolen levereras den 4/8. Det kommer att bli en folkpool classic 8x4 med trappa. Det känns lite nervöst innan man kommer igång  ???. Sista trädet fälls imorgon. Sammanlagt kommer 8 stubbar att tas bort och c:a 60 m3 jord att transporteras bort. Bilder kommer att läggas upp på hela bygget.  Jag har fått massor med tips genom att läsa inslagen dessa forum. Tacksam för tips under bygget.

MVH//Mats

8
Teknik / Avstånd till pumphus
« skrivet: juli 12, 2006, 12:27:13:13  »
startar snart med bygget av poolen och jag tänker placera pumpen under huset. Det innebär att jag måste dra PEL slang c:a 40 meter från breddavloppet till pumpen. Pumpen  behöver sedan trycka tillbaka vattnet 30 meter och 1-1,5 meter upp. Klarar min tilltänkta pump av det. Har beställt en 0,75 Hk Max-Flo eller ska man gå upp till en 1 Hk pump. Poolen kommer att vara 8x4 meter och 1,5 meter djup. dvs 48 m3. Pumpen är beräknad att klara en pool på 65 m3.

tacksam för råd.

MVH// Mats


Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag