Jag är amatör och har byggt en naturpool! Den är i och för sig inte riktigt klar ännu, men jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter så att fler kan få upp ögonen för detta i mitt tycke alldeles för okända badvatten.
Undrar ni något så ska jag försöka svara så gott jag kan.
Måste man ha klor i en pool?
Det finns ju naturliga vatten med klart fint vatten, bäckar och klarvattensjöar... då borde det gå att bygga en pool där förutsättningarna för mekanisk och biologisk rening av vattnet är så goda att det också ger ett vatten med fin sikt. Detta resonemang fick mig att börja söka information om ämnet och det verkar som att det finns många sådana badvatten i Europa och tyskarna verkar ha byggt dem sedan länge.
Mycket kortfattat innebär naturpools-principen att mikroorganismer får bra förutsättningar att ta uppväxtnäringsämnen från vattnet och detta leder till en låg nivå av minst ett begränsande näringsämne enligt Liebigs minimilag
https://sv.länkar till wikipedia accepteras ej på grund av dålig hantering från deras moderatorer/wiki/Liebigs_minimilag. Detta näringsämne är troligast fosfor och kommer om konstruktionen fungerar som det är tänkt att omöjliggöra tillväxt av växtplankton/alger vilket är nyckeln för att få ett klart vatten. Mikroorganismerna som utför detta arbete finns i ett biofilter. I mitt fall är biofiltret 17 ton dräneringsgrus (2-8) som vattnet flödar igenom.
Sedan måste vattnet vara mer än klart, för bara ett bra siktdjup innebär inte att vattnet är rent eller har ett lågt bakterieinnehåll. Detta sköter det biologiska filtret med och kommer att bli bättre på att göra det med tiden. Jag har inte testat mitt vatten ännu, men planerar att göra det nästa säsong. Förhoppningen är att vattnet ska hålla dricksvattenkvalitet.
Det finns lite olika metoder för att rena vattnet i en naturpool och min pool är av typen technical wetland, alltså vattnet flödar genom en planterad grusbädd där växterna i förlängningen ser till att grusbädden inte sätter igen utan hålls öppen med hjälp av växternas rötter. En text på svenska finns här som sammanfattar lite olika typer av naturpooler:
https://stud.epsilon.slu.se/13208/1/fernehall_n_180109.pdfDet jag har byggt är alltså en okonventionell pool, det är första gången jag bygger en sådan. Allt kommer kanske inte bli helt hundra med andra ord
Jag hade tur att hitta en duktig grävmaskinist i närheten som började gräva under långfredagen
Jag visste att det kunde bli problem med vatten, särskilt eftersom vi skulle gräva så djupt då poolen blir 1,85 meter djup. Jag hade förberett med en pump för att kunna få bort vattnet under grävningen om det skulle bli problem. Blev det problem? Jajamen! Vi var tvungna att gräva snabbt och sedan fick jag förstärka schaktet med pallar jag hade liggandes. Såg ut som regalskeppet Wasa när det var som mest trä i gropen
Ett annat problem dök upp med i form av ett stort stenblock som var för stort för grävaren. Jag funderade en kort stund på om den skulle spräckas, men då det var ont om tid p.g.a. att grundvattnet gjorde det svårt att gräva och jag var rädd att schaktet skulle förstöras så blev stenen kvar och pooldesignen ändrades för att ta hänsyn till stenen.
Hålet är 2,5 meter djupt på djupaste stället då jag lade in ett betongrör med sugrör där för att kunna pumpa bort vatten. I schaktet lades sedan 10 ton makadam på geotextil. Det blir alltså som en extra brunn kan man säga och jag har faktiskt fyllt en del vatten i poolen "underifrån". Vanligtvis rekommenderas det att dränera bort grundvatten men jag är rädd om vattnet på tomten då vår dricksvattenbrunn är grävd. Tanken är att kunna fylla upp poolen vid behov underifrån och också att kunna vattna i trädgården med det här vattnet.
Nästa steg efter att makadamen packats var att bygga formar och gjuta en sula för muren. Muren är vanliga murblock av leca som sedan slammades och en krona gjöts på toppen.
Jag vet inte hur stor skillnad det gör men i botten samt på sidorna utanför leca-blocken sattes falsad 50 mm XPS. Mot isoleringen återfylldes sedan grävmassorna som kompakterades med en vibrostamp.
Efter att ha rensat från stenar som kan skada dammduken (EPDM 1,0mm Greenseal) lades ett tunt lager sand, geotextil (N2), dammduk samt ytterligare geotextil.