CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Rickard

Sidor: 1 [2] 3 ... 554
11
Markpooler. / SV: Erfarenheter av plast-pol
« skrivet: mars 22, 2024, 08:14:04:04  »
Första frågan är väl egentligen om du ska/kan bygga själv eller om du ska köpa tjänster för bygget?
Ska det bli billigt så är självbygge självklart och då är det egentligen "hur enkelt är det" som du ska fokusera på.
Sen håller jag med om att billigast möjliga plastpool, från ett annat land, kombinerat med att man gör det själv är att be om problem, de kommer alltid hänvisa till att det är ditt fel om något går snett.
Risken är stor att samma sak händer om du köper poolen själv, och lejer en firma att installera.
Den som installerat tar inte ansvar för poolen, och den du köpt poolen av tar inte ansvar för en dålig installation, risken är överhängande att de kommer skylla på varandra och du står där utan hjälp.

När vi bygge, på hedenhös tid, (år 2000 typ) så finns inte så många alternativ, vi valde en rostfri stomme från Svenska Poolfabriken (heter numera Ellipspool) och jag har inte ångrat mig för en sekund.
Efter typ 19 år var det dags att byta liner och det gick väldigt smidigt att göra det, i samma veva var det dags att uppgradera trallen runt om så även detta gjordes utan några som helst problem.
Ett par reparationer har vi också gjort under årens lopp (isen spräckte skimmer ett år, och lamphållaren ett annat år) men även det var möjligt att fixa själv utan större problem, bara skruva bort lite trall, gräva upp sanden närmast poolen och byta detaljerna,

Den där typen av skador på en plastpool kan bli mer eller mindre ödestigra, kravet på en stabil grund är också stora då plasten inte kan röra sig lika mycket som en platsbygd pool av plåtsektioner eller med trästomme.
Många bygger idag pool med frigolitblock som är väl isolerade, och det är väl något som jag kan ångra lite, att vi inte isolerade mer än vi gjorde.
På den tiden rekommenderades ingen isolering alls, men vi satte i alla fall 50 mm markisolering utvädigt.
Idag hade jag nog dubblerat det, och kanske även isloerat botten lite mer än bara med den "liggunderlagsduk" som medföljde.
Att isolera under poolen är dock inte tvärenkelt, gör man det direkt under en liner så kan man få ett rumönster på botten från isoleringen, ska det bli riktigt bra så bör man gjuta en isolerad sula, och då drar kostnaderna förstås iväg.

Inte säkert jag skulle satsa på en extra isolerad botten just av detta skäl, tror det tar rätt många år innan man tjänat igen en isolerad platta jämfört med bara packat stenmjöl med skyddande duk ovanpå.

12
Uppvärmning / SV: Bara köra Heatforce inverter plus 81 på dagtid?
« skrivet: mars 13, 2024, 12:35:35:35  »
Troligen finns den med och utan wifi, och du har modellen utan.
Manualerna från Kina kan man inte lita på.

13
Vatten och kemi / SV: Filter media
« skrivet: mars 11, 2024, 10:48:47:47  »
Sand här.
Det där med glas känns lite som nåt nytt påhitt bara för att komma med nåt nytt.  <dontkn>

14
Markpooler. / SV: Bygga pool. Vilket företag ska jag välja? Rådlös!
« skrivet: mars 11, 2024, 10:40:52:52  »
Avundas dig inte, och det blir ännu svårare om man inte ska bygga själv.
De flesta större aktörer levererar nog bra och kompletta poolpaket, men lägger ut byggandet på underentreprenörer.
Kanske skulle jag försöka kolla på vilka som har egna poolbyggare och välja dem, har man gjort något många gånger så blir man bra, bygger random byggfirma en pool för första gången är det mycket som kan bli fel.

Jag finns ju i Piteå så jag har dålig koll på marknaden i Stockholm, men nuvarande Ellipspool (Tidigare Svenska Poolfabriken) var det företag vi köpte av, "baserade i Luleå", kanske ger någon form av etisk/moralisk kompass som inte är helt fel.
Här uppe kan man inte hålla på om man inte sköter sina uppdrag på ett bra sätt i alla fall, alla känner alla så det skulle inte gå.

Annas är ju både Folkpool, Miamipool och Poolkungen stora aktörer som borde ha erfarenheterna som krävs för att kunna erbjuda ett bra resultat.
Stockholms poolservice känner jag inte till, men om de arbetar specifikt med just installationer så borde de ju kunna ha bred erfarenhet också.

15
Uppvärmning / SV: Värmepump före eller efter solfångare??
« skrivet: mars 11, 2024, 10:31:38:38  »
Här har jag skrivit lite om solcellerna: https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=80548.0
Mitt tips är att inte köpa så många paneler, bättre med stort batteri så man kan ladda billigt från nätet på natten, och förbruka på dagen när det är dyrt.
Det är även högre bidrag på batterier och inverter än på panelerna, så man får mer skatteåterbäring på den delen.

16
Uppvärmning / SV: Värmepump före eller efter solfångare??
« skrivet: mars 05, 2024, 08:04:57:57  »
Givaren på taket behöver inte sitta i vattnet, den behöver egentligen inte ens mäta vattentempen, den på taket ska växla ventilen mot solfångarna när det är varmare på taket/solfångarna/slangen ut från fångarna än i poolen.
Finns säkert lite olika styrningar, men på vår styrning ställde man t.ex. in att den skulle öppna mot solfångarna när det var 7 grader varmare på taket och stänga om det blev typ 3 grader varmare än i poolen. (Vi hade en extra cirkpump som skötte cirkulationen, så när solen bidrog för lite så lönade det sig inte att köra cirkpumpen)
I ditt fall gissar jag att tempgivarna före och efter mäter tempen, ger en signal för "deltaT" över solfångarna och att man ska växla över från solfångarna när panelerna börjar kyla, men det är förstås bara en gissning från min sida)

Den som sitter efter poolen, före pumpen, stänger av flödet genom solfångarna när det blir kallare på taket än i poolen. (Också bara en gissning, kanske används den bara för deltaT-mätningen)
Om du kört cirkulation genom solfångarna dygnet runt förra sommaren så har du nog förlorat lika mycket energi som du fått från solen, tyvärr.
Det blir riktigt kallt på ett hustak på natten, huset isolerar bort stora delar av den värmeutstrålning som sker från jordytan på natten, jag har mätt upp 10 grader kallare temperatur på taket än på mina "vanliga" utegivare som sitter placerade runt huset.
Det är absolut NO-NO att cirkulera vatten genom solfångare på natten.  <help> <help> <help>

Jag skulle nog sätta poolvärmepumpen före solfångarna, dels för att poolvärmepumpen som regel inte höjer temperaturen på vattnet mer än någon enstaka grad, det gör varken till eller från på solfångarnas verkningsgrad, och du betalar ju för elen till värmepumpen, så det är sämre affär att tappa verknignsgrad på den för att vattnet är varmt, än det är att tappa verkningsgrad på solfångarna som ju går gratis så att säga.

Utmaningen som jag ser det är om man vill prioritera ekonomi eller komfort, vill du ha varmt i vattnet mitt på dagen så nästan krävs att de värmer med värmepumpen i vart fall från tidig morgon för att det ska vara nära inställd temp mitt på dagen, den energi som solfångarna sedan tillför riskerar ge övertemp som man kanske inte vill ha.

Vi är väldigt kinkiga med temperaturen i poolen, ingen gillar om det går typ under 31 grader, och vissa ogillar om det blir varmare än 32-33 grader, speciellt de där riktigt varma dagarna när solfångarna är som effektivast.
Så länge vi körde med solfångare (14.4 m2) så var det inte ovanligt att vi stängde av dem de där riktigt fina sommardagarna för att det helt enkelt blev för varmt i vattnet.
Inte sällan passade vi på att backspola och fylla i lite kallt vatten i samma veva för att få ned temperaturen så att ett bad kunde svalka lite också.

För oss bidrag kanske solfångarna med 20-30% av årsbehovet av värme i poolen, och då är det generöst räknat, så förra året ersattes de med solceller + batterilager istället, så nu kommer vi att ha gratis värme i poolen, gratis el till huset, och exportera ett antal tusen kWh dessutom.
(Hemmingsmark 2 mil utanför Piteå)

Med den logger vi tillverkar och säljer kan man både logga, övervaka och styra en poolsolfångaranläggning på ett bra sätt, känner man till flödet kan man t.o.m få fram en graf över solfångarnas uteffekt om man är intresserad av det.
https://www.energibutiken.se/sv/datalogger/398-logger-1010.html

17
Uppvärmning / SV: Bara köra Heatforce inverter plus 81 på dagtid?
« skrivet: mars 04, 2024, 13:08:42:42  »
Sätt in ett tidur som bryter spänningen till värmepumpen övriga tider.
Kanske inte det enklaste, men så vitt jag kan se enda möjligheten.
Istället för fast installation skulle du kunna sätta den på stickpropp, och sedan använda en vanlig timer i vägguttaget.
Nu är det möjligen inte så bra för maskinen att man bryter spänningen till den upprepade gånger när den går på hög effekt, men som sagt, jag kan inte se någon annan möjlighet, om man inte kopplar in sig på någon givare som stoppar maskinen om/när det uppstår ett mätfel, t.ex. någon av tempgivarna.

18
Jo, det går säkert bra, men tänk på att man när man är nere i poolen ser övergången mellan liner och sarg rätt tydligt, det vill du ska vara snyggt och inte bli skitigt, mögligt eller rosta.

Komposit: https://www.jula.se/catalog/tradgard/utemiljo/utegolv-och-altanracken/komposittrall/tacklist-for-komposittrall-005921/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAloavBhBOEiwAbtAJO1Gy8DXvEjzFBe9dxtUjIdgEGuP6qzCeWiF10ZW_4zw9wThbbMgxfhoCrykQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Har du tillgång till en planhyvel skulle du kunna lägga två lager och hyvla ned det ena så du får exakt 15 mm om det är det som skijer.
Då kan du ju dessutom variera tjockleken lite så det passar helt perfekt runt hela poolen även om höjderna varierar lite?

19
Menar du att sargen kommer ligga lägre än trallen? (Kan du göra en skiss och förklara så man förstår helt hur du menar?)
Det kommer väl se knepigt ut kan jag tycka.
Och att lägga mellan nåt mellan poolvägg och sarg riskerar också att se märkligt ut, möjligen om du skulle försöka göra en eventuell distans som en "feature" i ett snyggt material, som t.ex. rostfritt eller nåt annat exotiskt material.
Annars är det väl bästa att tänka på sånt där innan man bygger stommen.   ;)

Normalt, på de anläggningar jag sett, så ligger ju poolsargen 1-3 cm ovanför altantrallen, så att det ska finnas lite rörelsemarginal för altantrallen att röra sig utan att pressa på poolsargen.
Som jag tolkar dig försöker du få ovansida av trall och sarg att ligga på samma höjd.
Fattar jag rätt?

Bilder från vår altan: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.msg102201#msg102201

Så här ser det ut hos oss t.ex.


20
Vad är den byggd av, är det gjuten stomme och kakelplattor?
OM det luktar badhus är det troligen fukt du tänker på, har svårt att tro att det skulle vara klor i alla fall, om de inte lagrar klor någonstans i det rummet, eller intilligande rum.  <dontkn>
Ingen aning om hur dräneringen kan vara gjord, det bygger nog mest på hur nogrann personen som byggde var, och om det fanns någonstans att dra dräneringen där det kan rinna undan.

Ser du poolen som en tillgång för huset, eller som en belastning?

Kollat på kommunen om de har några ritningar? de brukar ju spara allt, i vart fall om det varit med i bygglovsansökan.

Sidor: 1 [2] 3 ... 554
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag