VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - kenta2

Sidor: [1] 2 ... 6
1
Markpooler. / SV: Gråa fläckar i Glasfiberpool
« skrivet: maj 13, 2021, 19:02:13:13  »
Hej .

Har fått gråa fläckar i min glasfiberpool under vintern , jag har bara haft vatten upp till ca 50 cm och fläckarna är ovanför vattenlinjen.
Ngn som vet vad detta kan vara eller främst hur man får bort dem .
Har testat att våtslipa lite på dem men det händer inget ..
Poolen är ca 4 år gammal .

Mvh Robban

Om det kan vara jordslag så kan Ship Shape kanske funka. Använder Ship Shape för att rengöra mitt båtkapell och plastmöbler från jordslag om det uppkommer. Det brukar finnas på båttillbehörsaffärer i så fall. Googla på jordslag och kolla om det liknar det du har fått.

2
Markpooler. / SV: Blekt liner
« skrivet: maj 11, 2021, 12:56:22:22  »
Har ni utblåsen måhända placerade i närheten av trappan?

Det har ju varit vanligt med utblås på var sin långsida vid trappan. Det kan ju då vara relativt kort avstånd mellan utblås och trappsteg nedanför, dvs en liten yta för poolkem att landa i samt dessutom att det blir lite som virvlar in mot kortändan.

Ofta lägger man numera tydligen utblåsen i den djupa delen för maximal spridning och skimmern i trappändan för att minimera risk för blekt trappa.

Det kanske kan vara annan orsak, jag tar bara upp en insikt jag fått till mig av person i branschen och har inte någon djupare sakkunskap om det.

3
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 26, 2021, 23:11:03:03  »
Hej,

Ditt senaste inlägg gav ett säljare-intryck!

Pratar gärna kemi angående pool och en liner.
Tyvärr verkar denna tråd inte handla om det? En normal medlem på forumet hade blivit glad och tackat. Du driver frågan vidare.

Tyvärr blev ditt språk nu till en säljare. Vilket betyder att jag troligen blivit lurad.....i denna fråga...

Roger
Andra får gärna kommentera...

Roger, jag håller med om dina kemikunsksper och tackar dig för de insikterna.  Det är onödigt dyrt för mig att byta liner för ett blekt hörne, så jag gör inte det och jag har inget att sälja dig eller annan.

Så frid.

4
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 26, 2021, 22:36:40:40  »
Bra att ni har rökt fredspipa nu.  <love>

Tack Roger för bra synpunkter angående möjliga orsaker till dylika skador. Jag visste inte att trikloramin var så kraftigt oxiderande, men det kan ju vara ytterligare ett skäl att ha koll på halten bundet klor i poolen.

Tack också till kenta2 för tipset om bård till linern. Bra idé för att fräscha upp en sliten liner.

Det är svårt att ta till sig information om man inte ser att man har fel. Och även den bäste kan ha fel (har jag hört, men hittills har jag inte haft det).  ;)  Skämt åsido, någon här i tråden verkar ha missuppfattat det här med fritt, bundet och totalt klor samt om kalciumhypoklorit påverkar detta eller ej. Och det är såvitt jag kan bedöma inte Roger som har missuppfattat detta. Uppmanar alla att försöka ha ett öppet sinne och inte ta åt sig så mycket så att vi kan få fortsätta ställa dumma frågor och få svar från de som kanske vet mer.

Tack för summering Ores. Om du dock hade läst inlägg #20 så ser du att jag tvärtom hållet med om att Roger har rätt i sin bild av klorläget och har fortsatt i inläggen därefter att vidhålla det positiva i rätt kemi. Jag har aldrig motsatt mig det som du kan se i följande inlägg.

Mosaikliner (vit liner med screentryck) är inte lika slitstark rent kosmetiskt som en genomfärgad liner tyvärr. Nästa liner blir genomfärgad. Fram till dess blir det bård. Kan vara ett tips om man har en annars fin och dyr liner som ser lite trött ut på nåt ställe. Det är inte billigt att byta liner. Särskilt inte om liner är typ platssvetsad med trappa osv.


5
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 26, 2021, 18:27:38:38  »
Hej Kenta 2,

Ber om ursäkt för det.
Men hur man uttrycker sig kan ge svar därefter.

Så ursäkta för mitt påhopp.

Roger

Tack för din ursäkt. Jag har bara beskrivit min situation och inte uttryckt något förklenande om någon.

Mvh

6
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 26, 2021, 17:28:48:48  »
Hej,

Tyvärr dyker det upp lite fel här och där i dina inlägg.
Spa-nisse kanske hade rätt?

Du menar att detta "problem" enkelt löses med en bård? Den är naturligtvis mycket bättre än alla liners? Vilket betyder att om man köper en liner kommer alla få detta problem och måste köpa en bård.

Tyvärr baseras alla bad på kemi och rening. Undvik problem genom rätt kemi tycker jag.

Sen kan man alltid lösa punkor som du gör?

Vi hade nyligen diskussioner om säljare på forumet. Du verkar ha noll intresse av att veta orsak och hur man undviker detta problem? Finns en lösning? Laga en punktering?

Du får gärna beskriva torröta? Inget som jag hört tidigare angående detta område. Finns inte som vedertaget begrepp inom området för liner.

Nu får du gärna använda vedertagna begrepp och ord.
Undviker bundet klor genom att använda kalciumhypoklorit?
För mig är totalklor lika med fritt klor?

Så du börjar likna en säljare. Jag har ofta avstått från att "vinna" diskussioner.

Kanske dags att släppa tråden?

Visst är det som du säger att det viktigaste är att förhindra att problem uppkommer. Det är faktiskt inte OK när du skriver att jag har noll intresse av att veta orsak och hur man undviker problemen. Det är inte respektfullt.

Nu var det redan ett uppkommet problem som tråden handlade om.

Linern går inte att få tillbaka till nyskick. Då får man köpa läget eller göra något åt det. Jag säljer inte något och visade bara hur jag som du själv skrev att det handlade om, att lösa problem som kan lösas på fler sätt och jag visade vad jag själv valt att göra.

Att ha rätt kemi reverserar inte uppkomna skador. Det är dock jättebra för att inte få nya skador.

Det är inte OK att du vårdslöst påstår att jag liknar en säljare. Jag hittar inte på epitet om dig och jag respekterar din kunskap.

Du efterfrågade referens länk:
http://www.mcewenindustries.com/blog/how-can-i-prevent-my-pool-liner-from-having-discoloration-deterioration-and-dry-rot-above-the-water-line/

Tack för dina insikter.

7
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 26, 2021, 15:45:08:08  »
Hej,

Tycker ursprungsproblemet förskjutits. Från början handlade det om att hitta orsak och lösa problemet.

Nu har det blivit som att laga en punktering? Att sätta upp en bård.

Roger

Ja om du får typ den missfärgningen (torröta?) som visades i första inlägget så har du förutom orsaken några lösningsalternativ, antingen byta liner eller lägga bård ovanpå. Att reversera händelseförloppet med förstört screentryck lär ju inte gå hur man än justerar kemin, däremot kan man kanske förhindra fortsatt spridning.

Du skriver ju själv att det handlar om att lösa problemet. Jag beskrev initialt hur jag löser det utan att betala många tusen för en ny liner med en bård istället vilket är ett av sätten att lösa problemet.

Tror nog att alla som läser denna tråd kan få uppslag kring orsaker baserat på kemi som du redogjort för. Samt hur man kan lösa problemet med delvis förstört screentyck (antingen laga punkan (bård) eller byta däck (ny liner) eller leva med skadan).

Dags att gå vidare.




8
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 26, 2021, 15:31:07:07  »
Hej Kenta2,

Vi struntar i definitioner och ord och begrepp.

Mät inte CYA om du inte tillför detta. Onödigt.

Antingen har du haft otur som jag brukar säga eller så är det något annat.

Förra året kunde man läsa om problemet från många medlemmar att hålla temperaturen nere då det blev mycket varmt. En liner har max-värden för temperatur. Tror din ligger på 28 grader? Har man tak är det mycket lätt att komma upp i 28 grader.

Oftast är inte en parameter orsak till det du beskriver. Kan vara kombinationen; temperatur, mekanisk tänjning och kemi. Kanske UV?

I offentliga anläggningar gör man infärgningsprov för desinfektion. Här tänker jag bundet klor i den sista formen trikloramin som är gul och oljig.

Testa när du har låg klorhalt att ha i en skvätt matolja vid jetsen. Kolla var den tar vägen. Kan vara så att den hamnar i ditt hörn som du har problem med?

Allt vatten cirkulerar inte i en pool. Det finns många döda zoner.
Fånga sen upp oljan i skimmern.

Roger


Att jag ser mätetal på cynaursyra är för att det finns med på mätstickan, inte för att jag valt ut det. Det är ju inte så att jag sitter och pillar bort en sensordyna på mätstickan. Det går kanske att förstå?

Visst förstår jag att det kan finnas samverkande faktorer, där UV är en. Screentryck på liner särskilt i hörnen där linern blir lite mer utdragen/spänd (ej platssvetsad) gör sitt till.

Lövskräp på och under ytan lägger sig i skimmern eller nedanför, åtminstone har de partiklarna ingen särskild dragning till solhörnet.







9
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 25, 2021, 00:56:16:16  »
Det du summerar stämmer säkert in väl på torröta, för högt klorvärde, för lågt pH (tex låg kalkhalt). Bilden i första inlägget i tråden kanske var något sådant.

För min del handlar det om att screentrycket släpper stegvis i ett hörn som nästan alltid ligger i ljus i säsong från april till och med oktober.

Vi har väldigt kalkhaligt vatten.

Jag kör bara med dagsklor sedan denna nuvarande liner installerades 2015.

Mäter regelbundet fritt klor, totalt klor, alkalinitet, ph, total hårdhet och cyanursyra. Med kalciumhypoklorit, (dagsklorpuckar) i rätt dos när mätvärden anger det, så är värdena fint stabila.

Vidare så hamnar screentryckssläppet ovan vattenlinjen upp till dit sargens utstick ger skugga på den ena delen av kortsidan och på mötande del av långsida. Det är den delen av poolen (sol från sydväst)  som exponeras mest. I övrigt så är linern i fint skick. Det var samma på tidigare liner.

Det är alltså inte direkt längs hela skimmersidan utan med centrum i ett hörne med sprid åt både kort och långsida från det hörnet.

Som sagt UV påverkan finns. Se tex denna sammanställning från UK. Det handlar alltså inte om Medelhavsområdet. Det blir effekter även i  Nordsjöområdet som noteras i skriften.  http://aquaflex.co.uk/technical/care-maintenance/

Hursom så åker Borderchoice poolbård på så snart jag fått upp värmen ordentligt så jag kan stå i poolen och montera.





10
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 24, 2021, 01:17:33:33  »
Jag använder dagsklorpuckar från Folkpool. Det är kalciumhypoklorit i lagom dos för normal rening av pool. Bra och balanserad rening.

Jag undviker därmed cyanursyra eftersom produkten saknar det. 

Vidare så blir fritt klor och totalt klor i stort samma värde. Dvs inget bundet klor.

En bra produkt.





Sidor: [1] 2 ... 6
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan