Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Ämnet startat av: Kolvikviews skrivet september 11, 2019, 21:37:25:25

Titel: Mura fristående pool av Leca/isolerblock
Skrivet av: Kolvikviews skrivet september 11, 2019, 21:37:25:25
Jag går i ganska långt framskridna pooltankar och det blir i så fall en fristående pool på en armerad betongplatta. Jag har läst på om de flesta möjliga konstruktioner och även pratat med en byggare som jag känner och som jag funderar på att involvera i uppförandet av plattan/stommen.

Han har föreslagit att mura poolen i lecablock (eller snarare isolerblock som har en kärna av isolering). Hans förslag är att med ca 1,5 meters mellanrum, samt i hörnen gjuta betongpelare med lodrät armering (4 armeringsjärn som bockas upp från betongplattans armering) som förbinds med den tvärsgående armeringen/armeringsnätet mellan isolerblocken. Överst skulle man dessutom göra en armerad krön-gjutning som binder ihop alltsammans i överkant.

Murade Lecapooler har väl funnits i alla tider så det borde ju inte vara några konstigheter och med de nya isolerblocken får man ju samtidigt en välisolerad pool. Men det är svårt att hitta mer detaljerade beskrivningar av hur konstruktionen ser ut då de flesta verkar gå mot Betong/thermopool konstruktion när det kommer till fristående konstruktioner utan motfyllning..

OBS! Jag vill inte ha argument för varför thermopool eller något annat är bättre utan jag söker en bekräftelse att ovan lösning låter vettig och om det är något speciellt man ska tänka på/överväga konstruktionsmässigt. Har någon en referens till projektbeskrivning eller egen erfarenhet av denna konstruktion tas tips tacksamt emot!
Titel: SV: Mura fristående pool av Leca/isolerblock
Skrivet av: Oneill skrivet september 12, 2019, 08:09:42:42
Antar att det är detta du söker
https://www.leca.se/sites/default/files/dokument/arbetsanvisningar/leca-swimmingpool-for-pahlens-poolutrustning.pdf

men sen finns det ju flera andra sätt att få en stabil leca pool på
Titel: SV: Mura fristående pool av Leca/isolerblock
Skrivet av: KolvikViews skrivet september 12, 2019, 16:29:16:16
Tack för länken! Intressant läsning men dessvärre var denna dimensionerad för att motfyllas till hälften vilket jag inte kommer att ha möjlighet till.

Har du (eller någon annan) någon uppfattning om den lösning jag beskrev med gjutna stolpar med armering som placeras med jämna mellanrum samt hörnen och som förankras i den horisontella armeringen + kröngjutning.

Ur mitt perspektiv låter det som att det borde bli en väldigt stark och robust konstruktion men har ingen skolning i ämnet. Därav att jag söker en ”sanity check” från någon med erfarenheter eller kunskap på området... :)
Titel: SV: Mura fristående pool av Leca/isolerblock
Skrivet av: MathiasS skrivet september 12, 2019, 19:24:33:33
Jag gjorde på samma sätt när jag gjorde en källarvägg som hade för lång spännvidd för vad blocken orkar med. Skillnaden var dock att jag kunde förankraden gjutna pelaren i en överliggande bjälke i vinkel mot väggen, så därmed blev stolpen fixerad.

I ditt fall är det kröngjutningen som ska hålla stolparna och därmed väggarna på plats, oavsett hur mycket eller lite vatten du har i poolen. Det låter ju inte helt orimligt att det skulle funka om man har en rejäl kröngjutning som inte flexar på 7-8m eller vad du nu har för längd. Men jag gissar bara förstås.

Så jag tror att det funkar men skulle ta en annan konstruktion som jag VET funkar.

Titel: SV: Mura fristående pool av Leca/isolerblock
Skrivet av: KolvikViews skrivet september 12, 2019, 20:23:38:38
Exakt så MathiasS! Kröngjutningen är ju det som håller ihop alltsammans och behöver vara ordentligt dimensionerad.

Kommer få plats med 7x3,5 m pool så det är ju inte orimliga längder kan jag tycka..  <hmm>
Titel: SV: Mura fristående pool av Leca/isolerblock
Skrivet av: RagWal skrivet maj 15, 2020, 12:39:40:40
Nyfiken på denna lösning. Kommit vidare?

Var inne på samma tankebanor med rejäl krönjutning (kanske med en del av balken på utsida och ner någon decimeter på kanten) och stående gjutna balkar med någon meters avstånd på utsidan. Dock tänkar jag utanpåliggande isolering istället för isoblock då det blir billigare. Utan isoblock kan man ju också använda block med hål i typ "Leca Fördel" då man kan göra de vertikala betongbalkar i några av kaviteterna.

Den senare varianten beskrivs på Finjas DIY-sidor: https://www.finja.se/diy/mura-din-pool-med-murblock1

Det jag tycker är märkligt är markisoleringen PÅ betongplattan i både Webers och Finjas beskrivning. Jag vill lägga isoleringen UNDER plattan likt "platta på mark". Dränering krävs ju oavsett. Någon som förstår varför de gör såhär? 15cm dubbelarmerad platta är ju ocskå rejält tilltaget...