CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i  (läst 19140 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Undine

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Hurva, Sverige
  • Antal inlägg: 57
  • Total likes: 0
  • Kön: Kvinna
  • Ω Om mani padme hum! Ω
    • Visa profil
    • Undine.se
SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #10 skrivet: maj 02, 2012, 20:13:46:46 »
När jag kom hem från jobb idag testade jag lite med dammsugaren. Det funkade ett bra tag, sedan slutade sugningen igen. Jag hade läget i waste. Jag öppnade locket i pumpen och kollade om där var skräp i, men det var det inte. Dock forsade det ut vatten när jag öppnade locket. Jag stängde locket igen och satte igång pumpen, varpå det fungerade att dammsuga botten igen. Så kan man dammsuga ett tag och så slutar sugningen..

Jag förstår inte om jag gör något fel.
Jag kontrollerade så jag inte hade vatten i slangen. Men det är precis som att man måste öppna pumplocket mellanåt för att den ska komma igång.. jag vet inte.

Däremot har jag inte hittat var jag stänger av golvbrunnen/avloppet i poolen. Någon som vet hur man stänger av så att bara skimmern arbetar?

Jag undrar också hur länge man ska hålla på och dammsuga, dvs. när är poolen "ren" så att man kan börja mäta ph och sedan chockklora? Vad tror ni om vad ni ser på poolen på bilderna nedan? Hur mycket till kan jag rensa med dammsugare? Den gröna grumsiga färgen, är det enbart alger eller är det smuts som man kan dammsuga upp (bortsett från löven)?

Här är själva alltet med pump, reglage, osv.: http://webzone.k3.mah.se/kit02040/imgs/huset/poolen/DSCF2220.jpg
Poolen: http://webzone.k3.mah.se/kit02040/imgs/huset/poolen/DSCF2205.jpg
Reglaget för inställning av läge: http://webzone.k3.mah.se/kit02040/imgs/huset/poolen/DSCF2225.jpg
Skimmern: http://webzone.k3.mah.se/kit02040/imgs/huset/poolen/DSCF2227.jpg
Pool + skimmern: http://webzone.k3.mah.se/kit02040/imgs/huset/poolen/DSCF2228.jpg

It's nice to be important,
but it's more important to be nice.

Poolgiganten

Utloggad Erica

SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #11 skrivet: maj 02, 2012, 20:43:07:07 »
Om dammsugningen går en stund men sedan stannar så låter det som om du har en luftläcka någonstans. Det kan vara ett litet hål i dammsugarslangen, en läcka vid pumplocket; det finns många möjligheter. Skimmerbilden är ok, ditt gröna vatten ingen katastrof, det klarnar så småningom. Men en bild gör mig lite undrande: den på själva ventilen: varför står det "RECIRCULATE" på den inställning du använder. "WASTE" och "RECIRCULATE" är normalt två olika lägen med högst olika funktion. "WASTE" innebär att vattnet pumpas yill avlopp, "RECIRCULATE" att det cirkulerar i poolen MEN utan att passera filtret (ingen rening alltså). Är det så att märkningen "WASTE" avser själva röranslutningen och att din poolventil inte har ett "WASTE"-läge ? I så fall blir det galet, dammsuger du i "RECIRCULATE" så går ju bara skräpet rakt ut i poolen igen. Du märker lätt skillnaden mellan de två lägena: i RECIRCULATE så sprutar det hela tiden vatten ur inloppsmunstyckena, inget går yill avloppet och poolen tappar inte vatten. I "WASTE" så spolar det vatten till avloppet, inget ut genom inloppsmunstyckena och poolens vattennivå sjunker så sakta. Om det skulle vara så att din ventil inte har ett riktigt WASTE-läge så måste du dammsuga i läget "FILTER" för att sedan när filtret blivit fullt spola skräpet till avlopp genom att köra BACKWASH i cirka 2 minuter.

Vad det gäller ditt bottenutlopp så bör det finnas en avstängningsventil nära pumpen: någonstans finns en T-koppling där ledningen från skimmern och den från bottenutloppet möts. Normalt så sätter man före det T-et en avstängningsventil på varje ledning. Finns inga sådana är enda chansen att lägga en tunn gummiskiva eller liknande över bottenurloppet (t.ex. sådana som man har till avloppsvaskar). Finns inte ens något T så kan det vara så att din pool är kopplad att bara använda skimmern och att bottenbrunnen bara är för tömning och går till avlopp via en egen ventil. Detta förekom förr men så kopplar väl ingen idag.

Dammsug så länge det ligger synligt skräp på botten. Sådant som cirkulerar runt med vattnet fastnar i filtret efter en tid. Algerna bryts inte ned förrän du får i klor. Inget hindrar att du tillsätter klor och justerar pH redan nu.

Utloggad Undine

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Hurva, Sverige
  • Antal inlägg: 57
  • Total likes: 0
  • Kön: Kvinna
  • Ω Om mani padme hum! Ω
    • Visa profil
    • Undine.se
SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #12 skrivet: maj 02, 2012, 21:25:32:32 »
Tack för svar!

Hm, ja jag vet inte :/

Där är ju gojs mellanåt i filtret inne i pumpen men inte så mycket. Jag har tömt den en gång sedan har den inte fyllts med smuts. Jag vet inte vad som är vanligt, hur ofta man måste tömma filtret till pumpen.

Hur tar man reda på vilken modell man har på sin pump? Jag har kollat in men hittar det inte någonstans. Kan du (eller någon annan här) se om du kan se vad det är för modell på kitet (utifrån bilderna)? Man borde ju kunna gå till en säljare och kolla upp märket, tänker jag.

När jag har igång dammsugaren, dvs. i läget WASTE/RECIRCULATE så bubblar det runt i poolen. Jag vet inte om det är luft eller något annat men det blir rotation på vattnet i varje fall och det bubblar runt vatten. Det är kanske det som sker med RECIRCULATE? Märkligt man slagit ihop två sådana funktioner..

Jag har faktiskt inte märkt att vattennivån sänkts.

Om jag dammsuger i läget FILTER, blir inte sanden i sandfiltret förstört? Det lär ju samlas väldigt mycket skräp i filtret.

När jag använder BACKWASH, vart tar vattnet och skräpet vägen? Åker inte det rakt ut i poolen igen? Eller åker det ut i något avlopp? Eller ska jag koppla in dammsugarslagen och rikta det typ ut mot gräsmattan, så det åker ut den vägen?
It's nice to be important,
but it's more important to be nice.

Utloggad Erica

SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #13 skrivet: maj 02, 2012, 21:39:52:52 »
Nej då låter det som om du inte har ett WASTE-läge. Sjunker inte nivån så är det inte WASTE. Om du suger i FILTER-läge så visst sätts filtret igen efter en stund, men när du slår om till BACKWASH så rensas filtret. Det spolas INTE ut i poolen utan rakt ned i avloppet. Därför kommer poolnivån att sjunka något för varje backspolning, d.v.s. man får efterfylla. RECIRCULATE innebär bara att pumpen cirkulerar runt vattnet. Vitsen kan vara att testa pumpen eller att köra värme även när filtret av någon anledning har problem. Men du får aldrig ren poolen genom att köra det läget. Allt som går in i pumpen blåses ju ut i poolen igen.

Grovfiltret (silkorgen) vid punpen rensas ofta i när man ändå skall göra backspolning men här beror allt på hur mycket grovt skräp du får i poolen. Vi har inomhuspool, kan säkert köra 10 år utan att rensa silkorgen om inte man tappar något särskilt i vattnet och detta sugs in. Har du mycket löv och liknande får du rensa mera ofta. Oftast sitter en silkorg även vid skimmern, mycket fastnar där i stället.

Nej de bilder du visat hittills räcker inte för att se vad det är. Det ser helt klart ut att vara äldre utrustning.

Utloggad Housedad

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Helsingborg
  • Antal inlägg: 865
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #14 skrivet: maj 02, 2012, 22:26:43:43 »
Hej,

Tycker att det kanske vore enklare att tömma poolen, skrubba och göra rent för att sedan fylla med nytt fräscht vatten, har den stått still typ ett år så blir det kanske t.o.m. billigare än alla kemikalier som behövs för att få det rent igen.

Annar håller jag med Erica, det är svårt att vara säker på vad lägen gör, men filter måste vara normalläget dvs rening genom filtret och backwash måste vara backspolning för att rensa filtret, svårt att se var vattnet tar vägen på bilderna.

Tips, lägg dina bilder synliga direkt i forumet se nedan :)
Tryck på ikonen infoga bild och lägg länken till bilden mellan img och /img

/Housedad


Här är själva alltet med pump, reglage, osv.:


Poolen: 


Reglaget för inställning av läge:


Skimmern:


Pool + skimmern:


9 x 4,5 x 1,40 ca 60 M3 Vikingpool från AquaGripp, roman end trappa 3m mitt på långsidan. Uppvärmning med VP Gullberg & Jansson GJPACW1V-30

Utloggad Erica

SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #15 skrivet: maj 02, 2012, 22:43:07:07 »
När jag kollar bilderna mera i detalj så verkar avloppet vara den anslutning som sitter i ventilens bortkant. Den är tydligen försedd med en extra ventil . en kulventil med blått handtag. Den står nu i stängt läge på bilden. För att kunna köra BACKWASH så måste du öppna den ! Min gissning är att de satt in denna för att förhindra läckage till avlopp, kanske centralventilen inte höll helt tätt eller så.

Utloggad Undine

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Hurva, Sverige
  • Antal inlägg: 57
  • Total likes: 0
  • Kön: Kvinna
  • Ω Om mani padme hum! Ω
    • Visa profil
    • Undine.se
SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #16 skrivet: maj 03, 2012, 07:50:22:22 »
Hej och tack för svaret!

Jaa,  jag har faktiskt tänkt tanken, att man kanske bara skulle tömma och rengöra. Men det lär ju ta halva dagen att tömma allt och fylla på. Men visst, jag har redan nu lagt ner en hel del arbete för att få rätt på dammsugaren och hela kitet. Jag tänker mest att jag VILL lära mig att dammsuga poolen ren, för jag kommer behöva göra det i sommar.

Dock funderar jag på om man kanske skulle köpa en poolrobot istället, det lär väl spara en hel del arbete.

Tack för tips med bilderna, måste ha missat den funktionen.

Hej,

Tycker att det kanske vore enklare att tömma poolen, skrubba och göra rent för att sedan fylla med nytt fräscht vatten, har den stått still typ ett år så blir det kanske t.o.m. billigare än alla kemikalier som behövs för att få det rent igen.

Annar håller jag med Erica, det är svårt att vara säker på vad lägen gör, men filter måste vara normalläget dvs rening genom filtret och backwash måste vara backspolning för att rensa filtret, svårt att se var vattnet tar vägen på bilderna.

Tips, lägg dina bilder synliga direkt i forumet se nedan :)
Tryck på ikonen infoga bild och lägg länken till bilden mellan img och /img

/Housedad

It's nice to be important,
but it's more important to be nice.

Utloggad Erik N

  • IT-Tekniker
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Stockholm/Tumba
  • Antal inlägg: 2974
  • Total likes: 248
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #17 skrivet: maj 03, 2012, 07:55:38:38 »
Jag är nyfiken på vad det står i inre cirkeln under spaken på ventilen. Jag gissar att det står Waste där, och någonting annat i den lilla markeringen utanför. Men det går inte att se på den bild som finns nu.
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad Undine

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Hurva, Sverige
  • Antal inlägg: 57
  • Total likes: 0
  • Kön: Kvinna
  • Ω Om mani padme hum! Ω
    • Visa profil
    • Undine.se
SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #18 skrivet: maj 03, 2012, 08:04:39:39 »
Ja, den där blå ventilen vet jag inte riktigt vad den gör. Igår var jag på den och det verkar som att den donar med trycket eller något. För när jag skulle ta av locket till filtret (pumpens filter) så rann det ut massa vatten.  Jag satte åt locket igen och vred om den där blåa ventilen. Då rann vattnet bort. Så någon form av reglage för vatten är det ju, men frågan är vad?



När jag kollar bilderna mera i detalj så verkar avloppet vara den anslutning som sitter i ventilens bortkant. Den är tydligen försedd med en extra ventil . en kulventil med blått handtag. Den står nu i stängt läge på bilden. För att kunna köra BACKWASH så måste du öppna den ! Min gissning är att de satt in denna för att förhindra läckage till avlopp, kanske centralventilen inte höll helt tätt eller så.
It's nice to be important,
but it's more important to be nice.

Utloggad Undine

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Hurva, Sverige
  • Antal inlägg: 57
  • Total likes: 0
  • Kön: Kvinna
  • Ω Om mani padme hum! Ω
    • Visa profil
    • Undine.se
SV: Dammsugarfunktionen slutade fungera mitt i
« Svar #19 skrivet: maj 03, 2012, 08:05:26:26 »
Det står RECIRCULATE på den.

Jag är nyfiken på vad det står i inre cirkeln under spaken på ventilen. Jag gissar att det står Waste där, och någonting annat i den lilla markeringen utanför. Men det går inte att se på den bild som finns nu.
It's nice to be important,
but it's more important to be nice.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag