Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Plums

Sidor: [1] 2 ... 30
1
Låter som saltvatten är en extremt dyr lösning för den poole

2
SpaForum / SV: Spabad för lång man.
« skrivet: september 12, 2020, 22:32:05:05  »
Samma här. 189cm har normaldjupt spa åt det grundare hållet men har aldrig haft problem med djupet. Man flyter ut i början sen sitter man på barnsätet och svallar sig  >rulla<

3
Markpooler. / SV: Ny betongpool med overflow, covrex
« skrivet: augusti 31, 2020, 20:34:27:27  »
Roger. kanske har några synpunkter?

4
Markpooler. / SV: Ny betongpool med overflow, covrex
« skrivet: augusti 30, 2020, 19:12:05:05  »
Halometaner typ kloroform är en större hälsofara verkar det som. Pooltak är en ganska ny företeelse och helt oreglerad idag även om det finns Klara gränsvärden för dessa gaser. Ingen tillverkare säger sig klara dessa gränsvärden. Sambandet mellan trikloramin och barnastma är fastställt sen länge. Utdrag Nedan från ” Simhallar – ett övergripande perspektiv på teknik, hälsa, beständighet och ekonomi”. http://kth.diva-portal.org/smash/get/diva2:1331868/FULLTEXT02.pdf

”Kloreringens nackdelar
Kloreringen innebär nackdelar både ur ett hälsoperspektiv och ur ett byggnadstekniskt perspektiv.

Hälsoperspektiv
Kloreringen är alltså en komponent för att bekämpa mikroorganismerna, men den innebär också nackdelar. Kloroform och kloraminer uppkommer genom att en del av natriumhypokloriten reagerar till halometaner (exempelvis kloroform) eller kloraminer.

Halometaner bildas genom att kolföreningar (från hudflagor mm) reagerar med hypoklorit, Kloraminer (exempelvis trikloramin, som utgör den typiska simhallslukten) bildas av att hypoklorit reagerar med kvävehaltiga ämnen exempelvis urinämne. Varken kloroform och trikloramin är speciellt vattenlösliga och avgår till luften ovanför vattenytan. De är tunga gaser vilket gör att de ligger kvar ovanför vattenytan i simmarens inandningsskikt. Halometanerna och kloraminerna kan ge upphov till andningsbesvär (Stottmeister 2008), som både kan drabba simmare och anställda (Skellefteå 2017). I sammanhanget kan det sägas att Tyskland har lägre riktvärden för Halometaner och kloraminer, jämfört med Sverige, se Tabell 1 nedan.
Tabell 1: Skillnader avseende riktvärden för kloraminer och trihalometaner i Sverige och Tyskland
    Parameter
Kloramin=Bundet klor Trihalometaner
Sverige Folkhälsomyndigheten FS 2014:12
< 0,4 mg/liter
<0,1 mg/liter
Tyskland DIN 19643
<0,2 mg/liter <0,02 mg/liter
Motiv till DIN-krav
Undviker avgång till luften (simhallslukt) Indikator för anrikning för organiska halogener
            (Hummel 2015) & (Folkhälsomyndigheten c 2006)

För att hantera de tunga ohälsosamma gaser som kloreringen ger upphov, så finns ofta ett lågt liggande ventilationssystem som är tänkt att föra bort gaserna över vattenytan.

Ventilation
Det finns i allmänhet ett antal uppgifter för ventilationssystemet. Ventilationen ska förse oss med frisk luft, det vill säga få in syresatt luft, hantera ett fuktöverskott samt få ut koldioxid och emissioner. När det gäller simhallar så handlar det dessutom om att få bort tunga ohälsosamma gaser som kloraminer och kloroform som avgår från vattnet och stannar ovanför vattenytan på grund av sin tyngd. I sammanhanget är det bra med en överliggande skvalpränna, vilket medför en högt liggande vattennivå och att vattenytan inte ligger nere i en skål, som skulle vara mer svårventilerad. En högre vattenyta gör att de tunga ohälsosamma gaserna som bildas som kloreringens restprodukter lättare kan ventileras bort.
13

Det är också mycket viktigt att hantera ventilationen för de anställda exempelvis i reningsverket. När vattnet behandlas exempelvis i filter så frisätts många av gaserna och det förekommer att anställda på simhallar har hög sjukfrånvaro ( Skellefteå 2017). Trikloramin avgår från badvattnet och kan orsaka andningsbesvär, halterna i simhallsluften kan variera mellan 0,03 och 1 mg trikloramin per kubikmeter luft. WHO har ett riktvärde på 0,5 mg, men detta värde ifrågasätts då det kan vara satt för högt (Eriksson m. fl 2016).”

5
Markpooler. / SV: Ny betongpool med overflow, covrex
« skrivet: augusti 29, 2020, 21:32:54:54  »
Just nu har vi mulet, 16 grader, snålblåst och regnskurar. Under pooltaket är temperaturen i luften liksom i vattnet 32 grader. Jag gissar att de flesta utan tak avstår från att bada idag.

Jag badade faktiskt idag utan tak. Skulle aldrig bada under ett oventilerat pooltak med de höga nivåer aggressiva kemikalier som samlad där. Fast jag är idrottare och mån om mina lungor och hälsa i stort..

6
Uppvärmning / SV: Hur varmt kan man få i en pool egentligen?
« skrivet: augusti 26, 2020, 12:38:12:12  »
Jag har haft 43+ grader i spabadet i soliga perioder utan att den defomerats så det låter konstigt..

7
Uppvärmning / SV: Felsökning Eco Heat II
« skrivet: augusti 26, 2020, 12:33:30:30  »
Samma här. Byte av kondensator löste problemet.

8
Övriga frågor! / SV: Provtrycka rör, hur gör man?
« skrivet: augusti 19, 2020, 11:30:32:32  »
Tycker det låter som en dålig ide. Inte att provtrycka, men att använda pumpen till det mot en stängd volym. Jag skulle hellre ansluta trädgårdsslangen och provtrycka med tappvattnet.

Fast förslaget var väl att köra pumpen till backspolningen och ”sugtesta” systemet? Om det kommer ut vatten läcker det in luft nånstans..

9
Övriga frågor! / SV: Provtrycka rör, hur gör man?
« skrivet: augusti 19, 2020, 09:33:47:47  »
Det är väl högt tryck i det kommunala systemet så man riskerar nog att spräcka en pryl eller två..?

10
Markpooler. / SV: Mimimaster och färg i vatten
« skrivet: augusti 13, 2020, 11:20:18:18  »
Klordunkar har en datummärkning på sig, kolla datumet.

Sidor: [1] 2 ... 30
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan