Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m  (läst 12273 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad PeeWee

Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« skrivet: oktober 26, 2020, 21:58:44:44 »
Det finns många byggtrådar som jag har plöjt igenom de senaste åren och som jag har haft mycket nytta av i vår planering att bli med pool. Nu tänkte jag göra min egen byggtråd, fast i efterhand, så den kommer inte att bli lika omfattande som många andras. Det finns nog en detalj i vårt bygge som jag la en hel del tid på att få det bra och det är det nedgrävda teknikrummet som jag tycker blev väldigt bra. Jag kommer återkomma till det för jag tror det kan hjälpa någon annan byggare i slutändan då jag löste taket på ett lite annat sätt än andra jag sett.

Förutsättningarna var följande. Vi har en ca1500kvm stor tomt där huset ligger rätt nära vägen. Vi har grannar på sidorna och skog bakåt. Bra med plats att bygga vår oas med andra ord och väldigt lite insyn. Huset är från -85 och varit mitt renoveringsprojekt sedan vi flyttade in för 6 år sedan. Det fanns ett gammalt uterum a la 80-tal i väldigt enkel stil som mest fungerat som byggarbetsplats, helt värdelöst att använda annars. Antingen var det för varmt eller så var det för kallt. Så vi gick i flera år och grunnade på vad vi skulle göra av, i vårt tycke, mycket trevliga tomt och utemiljö. En sak som vi upplevt var att varje gång det blev riktigt fint väder så var vi tvungna att fly huset och uppsöka bad, trots att man helst vill vara hemma och slappa. Tankar om pool kom även om barndomsminnen av svårskötta och dyrt uppvärmda pooler levde kvar.

Efter flera års funderande så tog vi hjälp av en arkitekt som ritade upp vår vision, väl spenderade pengar kan jag tycka. Vi gjorde det mest för att vara säkra på att vi var överens om detta projekt då det både ingick pool, "uterum" (som är mer en utbyggnad av huset, vinterbonat) och altan. Sedan blev det av praktiska skäl även taket bytt för att få en bra anslutning till utbyggnaden.

Vi började riva det gamla uterummet under juli 2019.

Poolgiganten

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #1 skrivet: oktober 26, 2020, 22:23:33:33 »
Upplägget var så här.

Grävjobbet för både poolgrop och uterum köptes in separat. Där ingick grop, dränering, dräneringsbrunn, packat underlag för gjutning samt återfyllnad.
Alla poolgrejer samt jobbet för att bygga poolen köptes av Folkpool, som i sin tur engagerade en byggfirma att göra själva jobbet. Så förutom alla prylar så ingick jobbet att bygga form, armera, gjuta osv. Poolen är en gjuten pool i frigolitblock, 8x4m. Ett teknikrum skapades i ena änden, ett block (25cm) lägre än poolen, dvs 1,25 i takhöjd, med invändiga mått 2x1,5m. Bygga ihop pooltaket gjorde vi själva med lite hjälp från en erfaren poolbyggare.

6: augusti 2019 satte grävaren igång.

Lite berg stötte vi på i ena änden men som rätt enkelt löstes med stora hammaren på grävaren, det kostade inte så mycket.

Efter en dag så fanns det en grop.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #2 skrivet: oktober 26, 2020, 22:32:09:09 »
Jag har aldrig köpt in så mycket jobb som vi gjort under detta år. Jag har tidigare gjort i princip allt i huset. Jag hade tankar på att göra mer jobb själv även här men med facit i hand så valde vi helt rätt för vår del. För jobb har jag haft fullt upp med ändå under ett års tid... Det drar med sig otroligt mycket som man kanske inte planerar för från början, speciellt när man som vi körde både pool och uterum samtidigt.

Förberedelse för dränering runt plattan.

Förberedelse för plintar till uterum.

Poolleveransen, mycket grejer blir det..

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #3 skrivet: oktober 26, 2020, 22:39:07:07 »
Då är vi framme vid den 26 augusti, dax för gjutning av plattan.

Samt legobygget.

Några dagar senare så var väggarna på plats.

Det var bra att förbereda plintar till uterummet i samma veva för det som blev över från poolgjutningen hamnade i och runt plintarna. Bra ställe att bli av med resterna...


Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #4 skrivet: oktober 26, 2020, 22:47:54:54 »
Pumpbrunn på plats, den behövs verkligen hos oss. Det är bra flöde med vatten.

Lite överraskningar stöter man alltid på när man gräver, vi fick göra lite special då vi tydligen hade ett dräneringsrör rakt över tomten som vi grävde av. Som vi först trodde var något overksamt gammalt skräp men insåg i tid att vi behövde ersätta. Det blev en bra lösning att bli av med vattnet från pumpbrunnen också.

Tomten blir verkligen vacker efter en grävmaskin  ;D

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #5 skrivet: oktober 26, 2020, 23:00:10:10 »
Såhär långt kom vi på 5 veckor. Rent och prydligt återfyllt. Riktigt nöjd med grävjobbet och allt annat såhär långt. En del verkar spara återfyllnadsmassor men jag är glad att vi inte gjorde det. Stenkross är i sammanhanget billigt och det känns bra att ha närmast poolen.

Det var också såhär långt vi hade siktat på att komma med poolen under hösten. Det var så mycket annat som skulle göras så att stressa klart med poolen kändes inte meningsfullt.

Nu påbörjades uterummet istället.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #6 skrivet: oktober 27, 2020, 09:12:41:41 »
Sedan var det dax för takbyte som jag snabbt spolar över. Vi hade en konstruktion med masonitskivor under pannorna som gjorde påbyggnaden lite vansklig att få bra. Så vi tog beslutet att göra detta rejält när vi ändå var igång. Masoniten åkte väck och taket fick spånt, duk och nya pannor. I rekordfart..

Sedan fortsatte bygge av uterum.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #7 skrivet: oktober 27, 2020, 09:16:28:28 »
Framåt november så började uterummet bli tätt, bandtäckt plåt på taket och glaspartier på plats.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #8 skrivet: oktober 27, 2020, 09:26:15:15 »
Under vintern så fortsatte bygget av uterum invändigt, isolera, dra el och göra klart väggar och tak.

Utloggad Erik N

  • IT-Tekniker
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Stockholm/Tumba
  • Antal inlägg: 2974
  • Total likes: 248
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #9 skrivet: oktober 27, 2020, 09:27:55:55 »

En sak som vi upplevt var att varje gång det blev riktigt fint väder så var vi tvungna att fly huset och uppsöka bad, trots att man helst vill vara hemma och slappa.

Känner igen det där. Vi flydde till sommarstugan och höll oss borta. gick inte att vara hemma på sommaren, var olidligt hett. Gick så långt att vi började leta annat boende, men hittade inget så vi kom på att vi kunde bygga en pool för att kunna svalka oss. Har inte ångrat det, har räddat våra somrar.

Den lilla plätt där vi bor kallar jag lilla sibirien. Inlandsklimat deluxe. Sommartid olidligt hett, vintertid flera grader kallare än närområdet. När man kört ut från vårt område (1 km bort) så kan temperaturen vara mellan 5-10 grader varmare. Har hänt ett flertal gånger att bilen är så mycket kallare än luften där så att det bildas frost på rutan en gång till så att man får stanna och skrapa rutan igen.
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #10 skrivet: oktober 27, 2020, 09:41:26:26 »
I början på april i år (2020) så började vädret bli bättre och det var dax att sätta igång med utomhusjobbet. Att få upp trädäcket runt poolen blev nu högsta prioritet och uterummet stannade helt av och all energi gick åt till att få till förutsättningarna för att kunna använda poolen i år.

Vi hade nu ett rätt dränerad underlag och valet föll på att bygga altanen ståendes på stolpar/överblivna trädgårdsplattor. Framtiden får visa om denna lösning håller över årstiderna..

Trädäcket fästes med en regel i poolsargen. Gängstång och ankarmassa. Jag tog inte bort frigoliten vilket gjorde att bärstabiliteten minskade och infästningen stadgades upp med stöttning underifrån. Det kändes som en rätt bra lösning, väldigt lite tyngd hänger i poolen.

Skenorna till pooltaket vilar på 45mm reglar som sågades ner i bjälklaget för att få skenorna på samma höjd som trallen. Jag använde en sånksåg och stämjärn. Det tog en halv dag men blev väldigt stabilt jämfört med att ha skenorna på någon typ av skivmaterial som poolfirman pratade om.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #11 skrivet: oktober 27, 2020, 09:49:33:33 »
Det var inte helt enkelt att få tag på bra trall i år men jag var rätt tidigt ute och fick efter ett byte av leverantör bra trall från Beijer. Lite dyrare men jag klarade inte att skruva dit något som jag tyckte såg skit ut från början. Trallen skruvades med Camos dolda infästning och A4 skruv. Har fungerat riktigt bra och jag tycker inte det var speciellt jobbigt. Jag hade visserligen väldigt tacksam arbetshöjd och behövde inte ligga på knä. 100 kvm trall ungefär blev det totalt. Jag skruvade med en impact skruvdragare som har bra fart i sig och jag skruvade hela trallen utan att byta bits en enda gång. Bra betyg kan jag tycka.

Det var en rätt kall vår och i slutet på april kom snön igen...

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #12 skrivet: oktober 27, 2020, 09:59:04:04 »
Med en del trall på plats så fick vi en bra yta att montera pooltaket på. Det är rekommenderat att vara minst 3 personer skulle jag säga, speciellt om det blåser lite. Vi fick lite hjälp med monteringen men har man gjort en sektion så var det rätt enkelt att klura ut resten. Men på en dag var monteringen klar, sedan återstod att peta in gummilister mellan glas och stomme. Det tog ett par dagar vill jag minnas. Numera har man ändrat den lösningen med list på båda sidor, den var rätt korkad...

13 maj, snöfall igen (mälardalen)..
« Senast ändrad: oktober 27, 2020, 21:19:24:24 av PeeWee »

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #13 skrivet: oktober 27, 2020, 10:08:49:49 »
Nu tänkte jag skriva lite mer kring momentet kring teknikrummet. Det jag hade funderat en hel del på var hur jag skulle få taket till teknikrummet tätt, eller så sätt som möjligt.

Väggarna klädde jag med sådan här gjutplyfa i taskig brun färg. Jag målade dessa vita.

Jag lät dem göra en del jobb att installera filter, pump och rördragning innan jag började med taket. Höjden i rummet på 1,25 är lite jobbig att jobba i...

Jag reglade sedan upp ett innertak med med minimal lutning. Jag ville behålla så mycket som möjligt av reglarna som trallen skulle vila på. Så ju mer lutning på innertaket, ju klenare trallregling skulle det bli.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #14 skrivet: oktober 27, 2020, 10:20:24:24 »
Inser att det fattas lite bilder men jag reglade upp och kottlade så mycket som behövdes, bla kring breddavlopp. Luckan fick bli i mitten. Sedan la jag den grövre dimensionen råspont (28mm) som sedan kläddes med takpapp. Det jag funderade länge på var hur jag skulle få tätt kring breddavlopp och lucka. Kring luckan så byggde jag upp en mindre sarg där jag vek upp pappen mot. Jag hittade tillslut Cascos Roofseal som kändes väldigt förtroendeingivande. Jag tätade runt lucka och mot pool och runt bredavlopp med denna. Väldigt elastisk men också något kladdig att jobba med men resultatet kändes väldigt bra.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #15 skrivet: oktober 27, 2020, 10:29:41:41 »
Nu hoppar jag fram lite men jag tror man kan se rätt tydligt på bilden hur jag fortsatte sedan. Jag fick snesåga reglerna till trallen så att de inte vilade mot innertaket. Jag satte även en takfotsplåt runt om innertaket för att få bort vattnet från väggarna och en bra avdroppning eller vad man nu säger.

Under tiden hade altanen vuxit till sig lite.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #16 skrivet: oktober 27, 2020, 10:38:47:47 »
Under tiden teknikrummet tog form så hade poolen gjorts i ordning. Granitsargen hade monterats. Den sterila betongen hade fått klädsel i filtmatta på golv och foam på väggarna. Linern hamnade på plats och ÄNTLIGEN så gick det att börja fylla poolen med vatten. Just det momentet kan nog inte gå fort nog. För oss tog det några dagar...

Den 1 juni 2020 så var poolen fylld och vi kunde dra igång cirkulation och värme  <antman>

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #17 skrivet: oktober 27, 2020, 10:40:59:59 »
Från kommunalt kranvatten (grönt) till klart poolvatten tog en dag  8)

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #18 skrivet: oktober 27, 2020, 11:06:03:03 »
Första badet var kallt men resten av sommaren så har vi legat på 30grader. Det har använts flitigt av både oss, våra nära och kära samt vänner. Nu sitter jag här i slutet på oktober och gör denna tillbakablick på året som gått. Vilken resa... I efterhand så kan man väl säga att badpremiären räddades 2 juni räddades av Coronan. Jag blev permitterad från mitten på mars till sommaren och fick på heltid jobba med detta projekt. Jag är rätt realistiskt av mig men jag får erkänna att jag underskattade jobbet som krävdes i slutändan. Jag tror iof att det är en försvarsmekanism, skulle man tänka igenom precis allt så skulle man kanske aldrig börja  >rulla<

Jag får nog också erkänna att jag kanske tryckte på till gränsen vad jag orkade. Över sommaren så badade vi och hade semester och jag hade väldigt tungt att fortsätta efter sommaren. Det blev nog lite mycket. Det drar med sig otroligt mycket att göra saker när man gör såhär pass mycket på en gång. Hösten har ägnats åt fasaden på huset, byta brädor, måla fasad och fönster.

Det är en del kvar att göra åt altanen som får vänta till nästa år. Ett staket ska upp och fix med trappor är kvar.

Uterummet stannade helt av i våras när det blev fokus på pool och utemiljö så det återstår att få det klart fram till jul är planen. Men uterummet har varit grymt bra att ha i det skick som det är nu, varmt och torrt och som gjort för att snickra i  O0 Önskar att jag hade det utrymmet i någon annanstans  8)

Som summering vad gäller energiförbrukning så startade vi poolen i 1/6, hade värmen igång till början på september och stängde sedan av cirkulationen 24/10. Allt som allt så har den dragit 2300kWh (har en separat mätare till hela poolendriften). Det är nog en positiv överraskning får jag nog säga.
« Senast ändrad: oktober 27, 2020, 11:18:59:59 av PeeWee »

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #19 skrivet: november 26, 2020, 15:21:04:04 »
Övrigt;

Fint bygge och en fin helhet. Alltså stilfullt. Kommer nog att uppskattas i många år.
Samtidigt är det kul att du ställt frågor på forumet. Nu ser jag ett mycket fint bygge.


MVH
Roger
« Senast ändrad: november 26, 2020, 18:46:05:05 av Roger. »

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #20 skrivet: november 27, 2020, 08:01:55:55 »
Jo, det där med "mycket jobb" har vi nog många fått känna på när vi byggt våra pooler, och just merjobbet med betongpooler jämfört med t.ex. stålpooler som byggs av färdiga sektioner på en dag, eller folkpools trästomme som kan byggas på 2-3 dagar är väl den största kritik jag har just mot "isolerpooler" av olika slag.
När de väl är på plats är det säkert en bra stomme, stadig och välisolerad, men som sagt - allt skall genom händerna om man bygger själv!
Vår pool byggdes från första spadtaget till färdigt bygge på 11 dagar, vi badade på dag 7 eller 8 i 28 grader varmt vatten.
Det är en enorm tidsskillnad jämfört med många andra projekt men ser komma till i detta forum.

Även att bygga ett uterum tror man skall gå rätt fort, men det är oerhört många saker som skall göras, och är man inte utbildad och erfaren snickare så går ju mycket tid åt för att projektera, och fundera under byggets gång...

Imponerad över den låga energiförbrukningen!

Gällande det gröna kommunvattnet - jo visst är det lite skrämmande att se hur skitigt det kan vara.
Samma sak när man byter vatten i SPA-badet, det nya vattnet ser inte så aptitligt ut...
Nu släpper det väl en del humus från ledningarna när man spolar för fullt ett längre tag, men själva grundkvaliten är nog inte alltid 100% heller.  <dontkn>

Snyggt bygge i alla fall!  O0
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #21 skrivet: november 27, 2020, 18:58:34:34 »
Hej,
Åter igen ett mycket fint bygge. Helheten är grym.
Mycket lätt att spräcka sina tidsplaner.

Lite om kranvatten
Vatten från våra kranar kommer inom en snar framtid bli mycket dyrare. Anledningen är att vårat vattenledningsnät behövs bytas ut på många ställen. Vidare förändras ytvattnet med varmare klimat.
Alltså ytvattens- reningsverken får mer att ta hand om.

När vi pumpar upp grundvatten förändras vattnets kemi. Järn och mangan kan öka i vattnet. Ibland även humus.
Detta kräver också förändrad förädlingsprocess av råvattnet.
Det gröna vattnet har att göra med att kranvattnet innehåller järn. Våra kommunala bolag tillsätter lut (höjer pH) för att minska korrosionen i ledningsnätet som består av bla. segjärn och gjutgjärn.

Kombinationen järn-2-joner och lut bildar en järnhydroxid med syrerikt vatten som färgar vattnet grönt. Som du Rickard skriver är det nog så att detta sitter i rören och lossnar när uttaget av vatten ökar.

Men det fixar kloret och järnet hamnar i sandfiltret. Använder man klor kommer aldrig vattnet bli grönt pga. järn. Då är det koppar eller alger.

Med vänlig hälsning
Roger

Björn Poolman

  • Gäst
Björn Poolman
SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #22 skrivet: april 26, 2021, 19:06:19:19 »
Måste bara säga vilket riktigt snyggt bygge! Står inför exakt samma utmaning, med att få till taket över teknikrummet där bräddavloppet går ner. Din lösning ser jättebra ut! Nu kommer jag kopiera dig rakt av :-). Å snygg färg på det renade vattnet - ser ut som liner Persia Grey (?) /Björn   

Utloggad Torpalasse

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #23 skrivet: juli 18, 2021, 20:01:45:45 »
Riktigt fint byggt
Du skulle inte vilja dela med dig av ritningen på uterummet?

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #24 skrivet: januari 15, 2022, 14:44:54:54 »
Riktigt fint byggt
Du skulle inte vilja dela med dig av ritningen på uterummet?

Sorry, jag hade missat att du skrev. Jag kan absolut dela med mig av ritningarna men jag har inte mer än "bygglovsritningarna", inga konstruktionsritningar finns. Stommen byggdes av snickare och vi fick lösa exakt hur det skulle se ut utefter bygget gick framåt. Det kluriga var hur det skulle sitta ihop med huset och taket, det blev väldigt bra tillslut men man fick ta det lite on the fly för att lösa detaljerna.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #25 skrivet: januari 15, 2022, 14:52:29:29 »
En sommar till har gått och det fortsatte att snickras kring altanen, två trappor bla. Sedan har vi satt staket runt så nu börjar just poolmiljön bli rätt komplett och se ut som vi hade tänkt.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #26 skrivet: januari 15, 2022, 15:14:49:49 »
Andra året vi hade pool så startade vi poolen 4 maj (kall vår) och körde värmen fram till slutet på augusti då prognosen inte såg så bra ut (det blev ingen varm september heller). Cirkulationen var på fram till 24 oktober då det var 8 grader i poolen. Totalt kostade driften 2651kWh detta år (runt 29-30 grader i vattnet hela tiden), med det årets elpriser 800kr (el) + 2500kr (elöverföring). Det är ingen av oss som tycker det är så skönt att bada i 30graders vatten om inte vädret är bra. Barnen badar ibland under tak men det är främst fina dagar som poolen används. Men poolen är ett smycke och något som vi ser fram emot när det är säsong  <love>

Det jag även gjorde inför årets badsäsong var att riva ut hela teknikrummet och den rördragning som gjorde av installatören. Den var inte vacker och inte heller så funktionell. Jag limmade nu rören och det blev tätt och SÅ mycket snyggare enligt mig. Det känns gediget och stadigt.

Jag har även förberett att utöka saltklorinatorn med automatik för pH och klorstyrning. Så till i vår ska jag installera den utökningen, då det var vääääldigt långa leveranstider 2021 på denna grej. Saltklorinatorn är i grunden helt "dum", den tillverkar klor i en given takt, oavsett om det behövs eller inte. Vi håller normalt klornivån runt 0,5-1ppm men med toppar och dalar men man måste hela tiden mäta för att veta och justera tillverkningstakten. Nu så tillkommer två delar, en del mäter "klornivån" och justerar efter ett börvärde. Den andra delen är pH justeringen som tillsätter svavel eller saltsyra för att sänka pH-värdet som höjs hela tiden i den processen som omvandlar salt till klor. Men med två säsongers erfarenhet så är jag sugen på att testa en automatisk justering av pH för det är något som man hela tiden behöver hålla efter med pH-, det är lite drygt när man är iväg på semester under de varmaste delarna av sommaren. Då behöver man någon som tillsätter pH- för att hålla värdet ok. Så det ska bli intressant att se hur bra det fungerar nästa är.

Det är denna utökning som jag har köpt till,

https://www.folkpool.se/produkter/pool/poolvard/saltklorinatorer/saltklorinator-hayward-aquarite/tillbehorspaket-aquarite-styrning-och-wi-fi.html

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #27 skrivet: januari 19, 2022, 09:00:14:14 »
Kul med lite avrapportering, och snyggt blev det verkligen.
Kostar inte så mycket att ha pool om man har billig uppvärmning, tror många som inte har pool tror att det kostar mycket mer än det faktiskt gör.

På tal om elpriser så har jag haft dålig koll, men kollade faktiskt nu i helgen.
Med ALLT inräknat hade vi en elkostnad på 96 öre/kWh i november och 100.06 öre i December.
Alltså, elkostnad, moms, nätavgift, säkringsavgift, skatt (26 öre i elområde 1) och moms.
Har Piteå Energi som nätleverantör och Jämtkraft som elleverantör.
Abonnemanget är "Jämntel" någon form av terminshandel som Jämtkrafts egen personal håller på med så vitt jag förstår.
Själva elpriset vara ca 44 öre i November och 47 öre i December.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad TommyC

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #28 skrivet: januari 19, 2022, 22:00:54:54 »
Grattis! Vi landade på 3,47 kr/kWh med alla j-a skatter och totalt 12600 kr för december. Det finns en lång tråd om eländet på Byggahus som avhandlar våra dysfunktionella politiker och mycket annat så jag rekommenderar alla sörjande att läsa där. Jag har pratat med bekanta som har landat på 16000, 18000 och 22000 som värst för endast december. Värmepumpar som gått sönder och bristande koll på både priser och annat förekommer såklart. Det räckte inte med världens högsta skattetryck, dom blåser oss på energipriserna också.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad PeeWee

SV: Folkpool - Durapool Classic 4 x 8m
« Svar #29 skrivet: november 19, 2022, 17:15:33:33 »
Då summerar vi 3:e året med pool i min byggtråd. Den stora förändringen detta år var utbyggnaden av saltklorinatorn för att hantera på ett intelligentare sätt klornivån och pH justeringen. Jag var lite fundersam innan hur framförallt klorregleringen skulle fungera, tycker många poolprylar utger sig för att fungera bättre än vad de gör  Givaren mäter redox och det finns ingen enkel översättning till fritt klor. Jag har märkt att det varierar främst av temperatur i vattnet. Men det har fungerat riktigt bra, vattnet har varit med utmärkta värden hela året  <sol> Jag kontrollmäter mina vattenvärden med en Poollab 1.0 och jag känner mig rätt säker på att de mäter hyfsat rätt. Men jag märkte under året att man efter ett tag slutar mäta, justeringen av klor och pH fungerar väldigt bra så efter ett tag litar man på systemet (så som det var tänkt...). Justeringen av pH görs med Folkpools stora dunk 28kg med 15%ig svavelsyra. Jag hade en del frågor kring hur mycket syra som går åt under en säsong och svaret blev ungefär 1,5st dunk a 799kr. Ingen stor kostnad i sammanhanget.
Nu har jag plockat in givarna och ställt i destillerat vatten under vintern. Jag har inte kalibrerat dem sedan jag installerade dem men det får kanske bli till våren men jag ser eg inte vitsen med kalibrering då det handlar om att ställa in en offset och så mycket koll tycker jag att man bör ha att följa upp inställt värde med uppmätt värde.

Energiförbrukningen landade på ungefär samma siffror som tidigare år 2700kWh, värmen (30grader) var på ungefär 3månader, slutet på maj till slutet på augusti. Cirkulationen går ungefär 12-14h per dag med full fart och styrs via hemautomationen och kan lätt justeras. Jag har sett att många med stigande elpriser har investerat i frekvensstyrning av pumpen genom tex iSaver. Kan tycka att det är en rätt dyr pryl för att minska flödet genom att sänka varvtalet på pumpen.

Det är fortsatt ingen i familjen som ser något nöje i att bada när inte vädret är varmt o skönt. Några gånger blev det bad under tak men när temperaturen sjunker så slutar alla bada rätt snabbt så blir det ingen skön eftersommar i september så har vi inga betänkligheter att fimpa värmen i augusti  ::)

Slut på året 2022  :)

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan