VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - j-t

Sidor: [1] 2 ... 32
1
Vatten och kemi / SV: Placering av kemikalier i vattnet?
« skrivet: maj 27, 2017, 08:55:20:20  »
Jag kör med poolklubbens multiklor lyx, den kommer med pucken i en påse som nyborjare beskriver och efter lite prövande fram och tillbaka vet jag nu hur många hörn samt ungefär hur mycket på varje hörn som jag måste klippa av för rätt klornivå i poolen.
Påsen begränsar lite i skimmerkorgen men det är inget som ger problem alls då trycket på sandfiltret knappt reagerar på det så jag har kört vidare på de nu i ett år utan problem och med de resultat som jag önskade. Du behöver en korg i skimmern annars kommer den plugga igen utloppet ja, men med korg går det utmärkt.

2
Teknik / SV: Pool termometer?
« skrivet: maj 27, 2017, 08:48:53:53  »
Jag har letat och letat efter någon som jag inte behöver ha flytande i poolen och ständigt plocka ut ur breddavloppet eller fastknuten vid en punkt på poolen så någon fastnar i den.
Hade velat ha en i breddavloppet men hittade ingen jag kände var rätt så jag satte helt enkelt en temperatursensor i en gängad plugg på det lediga uttaget i breddavloppet. I mitt fall så kör jag ett z-wave baserat hemautomatiseringssystem så då blev det en 1-wire dallas 18b20 i en rostfri kapsling med sladd kopplat till en fibaro universal sensor.
Vet inte om detta är något för dig men där är iaf ett potentiellt alternativ.

3
Uppvärmning / SV: Trasig kompressor? Går det att laga?
« skrivet: maj 26, 2017, 20:11:02:02  »
1. Går det att laga värmeväxlaren med typ plastic padding tro?
2. Har allt köldmedia försvunnit och måste återfyllas?

1: Jag har själv lagat en likadan, det jag gjorde var att rugga upp ytan 5-10mm på var sida om sprickan (använde en dremel på lågt varv bla med en sliprondel), tvättade rent med thinner och sen applicerade jag ett 2 komponents plastlim (jävla tjatande om mitt lim nu va  ;D ) http://www.veidec.com/products/se/lim-tatning/plastix-10-min-plx-220ml-black.html och det håller fortfarande över 1 år senare.
2: Gasen går inuti växlaren i rör, så om bara plasten spruckit så ska gasen vara kvar, du får dock inte reda på detta förrän du först lagat plastbehållaren.

4
Ovanmarkspooler / SV: Läckage, går det att täta detta?
« skrivet: maj 26, 2017, 20:04:30:30  »
Jag har försökt själv på en som jag hade limmat dåligt men lyckades aldrig få den tät så skaffade en ny bit och limmade om det. Du måste få in limmet där det sakas vilket kan vara svårt, kanske om du lyckas skapa vakum från en sida så går det innan limmet torkar men tror det är svårt tyvärr.

5
Markpooler. / SV: Kollapsat bräddavlopp - Hur laga?
« skrivet: maj 26, 2017, 07:55:00:00  »
Jag har limmat en skada på mitt breddavlopp (någon som hjälpte mig att sätta bärlina borrade där han inte skulle om man säger som så, vilket resulterade i en plastplugg och lim med bra resultat) och då körde jag med mitt kära 2-komponents plastlim. Fick tag på det hos veidec, tror det var detta jag körde med http://www.veidec.com/products/se/lim-tatning/plastix-10-min-plx-220ml-black.html annars prata med dem så kan de guida dig i limdjungeln.

6
Vatten och kemi / SV: Väldigt grönt vatten, dosera ckocklor
« skrivet: maj 26, 2017, 07:51:25:25  »
Har aldrig haft så grönt så länge som inte kloren bitit på efter så länge som du försökt, kanske behövs något algmedel också då? Eller så är det lite med klor och tålamod tom...

7
Vatten och kemi / SV: Väldigt grönt vatten, dosera ckocklor
« skrivet: maj 25, 2017, 20:17:06:06  »
Fungerar filtreringen alls, du har inte stopp?
Kan du mäta över 3 i klorvärde eller har den maxat ut?

8
Jag skulle inte rekommendera några genvägar då det verkar finnas allt för många felaktigheter i installationen.

Just ja, ber om ursäkt till originalskribenten för trådkapningen, blev lite... ja i denna men tycker det är ett intressant ämne och något iaf jag snöar in på. Mitt arbete gör att jag måste läsa på en del om galvanisk isolation, AC vs DC, transienter osv. så det är kära ämnen för mig, taskig ursäkt kanske men det är den jag kör med ;)

Jag, och de flesta andra, borde rådgivit dig som bauda gjorde redan från början men jag fokuserade på att fundera kring lösningar vilket i detta fallet nog inte är rätt, så +1 på baudas rekommendation.

9
1. ur personskadesynpunkt spelar det ingen roll om du har 25 A i kretsen eller 2.5 A. En för människokroppen dödlig ström ligger på under 0.05 A, men för att en så pass stor ström skall gå genom kroppen fodras en högre spänning än 12 V. Tittar du däremot på risken för BRAND vid en felaktig installation så är den mycket större vid 25 A än vid 2.5 A eftersom en eventuell misskontakt ger större värmeutveckling vid den högre strömmen. Självklart måste även vid den högre strömmen kabeln vara dimensionerad för detta, annars kan ju denna i sig själv bli så överhettad att den börjar brinna.
2. Det förekommer att man får genomslag i en transformator (alltså mellan primär- och sekundärlindning), men det är inte särskilt vanligt. Det är dock inget man kan utesluta. Vore det helt uteslutet vore kravet på jordfelsbrytare i matningskretsen onödigt, men så är det inte. Om genomslag trots allt uppstår så beror det oftast på en av följande orsaker: 1. extrem överspänning genom åska / blixtnedslag som letar sig in i primärkretsen. 2. för dålig kvalitet på transformatorn eller rena tillverkningsfel. Transformatorer som inte anses genomslagssäkra (bortsett från t.ex. åska då inga garantier kan lämnas) skall inte få säljas till ändamål där skyddsklenspänning är föreskriven, som t.ex. för poolampor. 3. transformatorn har försetts med felaktiga säkringar och sedan överbelastats och då blivit så överhettad att isolationen har smält.

Ett genomslag i transformatorn gör poolkretsen livsfarlig  (oberoende av skälet till genomslaget) och då måste skyddsnivå 2, d.v.s jordfelsbrytaren, komma in och snabbt bryta strömmen och undanröja faran. Den fara som uppstår vid ett genomslag är lika stor oberoende av om man har LED eller konventionellt poolljus.

Poolkretsar drivs normalt alltid med växelström. Skälet är enkelt - har man likström och vatten tränger in någon stans så får man elektrolys och en snabb förstörelse av materielen. Kretsen som sådan är alltså en växelströmskrets. Om man som vid LED sedan i sista ledet gör om den till likström saknar betydelse ur elsäkerhetssynpunkt.

1: Ja precis, men dödsfallet med de lägsta registrerade spänningen är 48 volt, oftast blir man skadad och bränd vid lägre spänningar men utan utgång som kan orsaka dödsfall.

2: Ja, genomslagsspänningen för en korrekt byggd transformator är uppe i 10-100-tals kilovolt vilket det krävs en blixt eller liknande för att generera men de transformatorer som är rekommenderade för installationen i badrum, pooler osv är sk. skyddstransformatorer som ska vara avsäkrade för att inte kunna överlastas och beroende på tillämpning även ha en termosäkring (ovanligt idag tyvärr).
Och som du mycke riktigt påpekar krävs skydd för transformatorns primärsida för att förhindra detta så som jordfelsbrytare.
Men står inte jordfelsbrytare även som krav för alla våtrums och poolinstallationer? Det sa iaf min elektriker när han var här och gjorde min el, även om jag redan var på väg att sätta in en (har en egen central för poolen med egen jordfelsbrytare).

En LED lampa kommer gå sönder direkt om den utsätts för överspänning eftersom den är uppbyggd av halvledare, en halvledare kan jämföras med en väldigt väldigt tunn tråd som bara är designad att klara en viss effekt, går du lite över denna (kan räcka med så lite som 10% högre effekt än den är byggd för) så brinner den helt enkelt upp och kretsen bryts. En korrekt byggd lampa klarar en del av denna spänning men tillslut så kan det bli överslag (typiskt vid spänningar och effekter som kan uppstå vid blixtnedslag) och då kan det ge dödlig utgång om du befinner dig i poolen. Som regel hinner lampan dock brinna upp innan det sker, åska med direkt träff lär vara undantaget. Däremot finns det billiga lampor som inte lever upp till de krav vi har i Sverige vad gäller elsäkerhet och dessa ska man akta sig för då de kan orsaka skador och i värsta fall dödsfall.

Ja det stämmer bra, om du matar med växelström men, men för att elektrolys ska uppstå så måste du dels ha 2 plattor av ett sådant material så elektrolys kan uppstå och dessutom måste dessa vara av olika laddning, dvs en positiv anod och en negativ katod. Sen måste det finns en vätska mellan som medger elektrisk överföring, men det fixas nog i de flesta pooler med allt klor osv, speciellt saltvattenpooler är känsliga och därav rekommendationen att inte ha rostfritt.
Det gör också skillnad för om det klasificeras som en starkströmskrets eller en svagströms, gränsen går vid 200VA. Däremot så gäller fortfarande regelverket för skyddzoner osv oberoende spänningen enligt gällande föreskrifter men du får själv koppla det, om du har rätt kunskaper, vid en svagströmsanläggning och behöver således ingen elektriker för svagströmssidan.

10
Byggtrådar / SV: Tjälldén pool 4x8 Västerås
« skrivet: maj 24, 2017, 18:22:50:50  »
Härligt, skönt det löste sig så lätt :)

Sidor: [1] 2 ... 32
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan