Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - oolsson

Sidor: [1]
1
Markpooler. / SV: Val av dränerings-/pumpbrunn?
« skrivet: maj 07, 2022, 23:06:07:07  »
Bra initiativ att bygga pool och göra det själv. Man lär sig oerhört mycket. Jag handgrävde vår grop till 80-90% iaf. Ska du gräva med spade eller maskin? <sol>

Någon typ av pump måste du ha för att leda bort vattnet. Jag byggde färdigt gropen, la ut dräneringsröret och sedan såg jag till att brunnen hamnade på rätt höjd. Brunnen är en sådan med ett förborrat hål. Pumpen är en Biltema pump med inbyggd flottör. Funkar utmärkt och ryms mer än väl i brunnen.

Ja du har säkert rätt! Jag tänkte att man hade utgången lägre än ingången på brunnen och att det kunde få rinna vidare av sig självt när det nått upp till utgången ifall jag lyckas komma åt dagvattensystemet på rätt ställe. Men det funkar kanske inte så och kommer troligtvis bli pump oavsett då. Inser nu när jag skriver att brunnens funktion troligen är onödig om jag ändå skulle hitta på dagvattenrören under nivån där dräneringsrören ska ligga då man lika gärna skulle kunna ansluta direkt isåfall. (Kanske fortsätter tänka helt fel nu också  <dontkn> )

Grävningen sker iallafall med maskin och inhyrd maskinist, men jag står som spadgubbe. Det är väl egentligen enda momentet då jag på förhand tänkt leja in hjälp (förutom eljobben som kräver behörighet då).

Men jäklar vilket jobb att handgräva en hel poolgrop! Ska enligt grannar som gjort markjobb vara oerhört mycket storsten i marken här, så handgrävning är inget jag ens gett en tanke  ;D

Det kommer troligtvis bli många långa dagar med huvudkli och svordomar innan det är badklart, men ser fram emot att ge mig på detta projekt.

2
Markpooler. / Val av dränerings-/pumpbrunn?
« skrivet: maj 07, 2022, 22:27:43:43  »
Hej!

Ska när som helst börja gräva för pool och ska göra så mycket som möjligt själv. Sitter och kollar på brunn till dräneringen men blir så osäker då det finns så många olika varianter. Ska man köra på en helt utan hål för in- och utgång och göra egna så man vet att dom hamnar rätt? Eller ska man köpa en med flera färdiga in- och utgångar och hoppas på att hålen är på "rätt" ställen och eventuellt behöva proppa vissa hål som inte kommer användas?

Osäker än så länge på om det kommer behövas pump eller inte, men oavsett så kommer jag isåfall köpa en sådan separat. Såg att Byggmax hade en komplett pumpbrunn med pump och allt, men tänkte plocka ihop paketet själv för att få de komponenter jag vill ha.

Vad har ni valt för typ av brunn till er dränering?

3
Pooltäckningar / Hur nära poolkanten kan man ha takskenorna?
« skrivet: augusti 08, 2021, 01:03:01:01  »
Hej!

Har egentligen tänkt att bygga en 4x8m pool med tak anpassat till den storleken, men har nyligen börjat kolla på budgetalternativ för att ha lite att jämföra med innan vi tar ett beslut (det är ju så mycket annat man också vill lägga pengar på, som nytt garage och relaxavdelning i källaren osv).

Pooltak är dock något som prioriteras oavsett storlek och typ av poolbygge.

Så om poolen är 330x620cm (innermått), blir skenorna för nära kanten om man t ex tar pooltaket albixon dallas 3x6? Avstånd mellan skenorna 365cm och takets längd 646cm enligt specifikationer.

Räcker 13cm per sida på längden vid stängt tak och att skenorna hamnar 17,5cm från kanten på varje långsida? Eller blir det för nära och något som blir störande om man sitter eller hoppar från kanten t ex? Skenorna kommer vara nedsänkta för att ligga i nivå med trallen och ska vara "gåvänliga" enligt beskrivningen. Kan även bli en cm till per sida beroende på om man gör något överhäng med trallen eller slutar precis vid poolkanten.

Försöker egentligen bara se hur billigt man kan komma undan om man väljer det billigare alternativet, därav storleken på taket då det går att få för 48k inkl hemkörning med kranbil och att gå upp en storlek gör en rätt stor skillnad på priset om man försöker komma undan så billigt som möjligt.


Tack på förhand
Mvh
Förhoppningsvis blivande poolägare

4
Markpooler. / SV: Ellips Sarah Sjöström Special Edition
« skrivet: november 03, 2020, 08:40:06:06  »
Hur mycket påverkar grundvattennivån valet av poolbotten och behov av dränering? Enligt SGU (https://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-brunnar.html) ligger grundvattennivån ca 10-15m under markytan dit vi ska flytta om man kollar borrhåll som grannar gjort för bergvärmen. Men sånt kanske inte spelar någon roll alls?

Edit: Samhället är uppbyggt i en sluttning och på andra sidan gatan är det en parkeringsplats som ligger ungefär i samma höjd som botten på poolen kommer vara på vår tomt. Det fortsätter sedan slutta neråt efter parkeringsplatsen mot centrum ett par gator bort. Samtidigt ligger husen på andra sidan om oss på en högre nivå än vad vi gör.

5
Markpooler. / SV: Ellips Sarah Sjöström Special Edition
« skrivet: oktober 31, 2020, 12:45:28:28  »
Tack så jättemycket för era utförliga svar. Detta forum är verkligen fenomenalt!

Vi kommer ha poolen helt nedgrävd.

Kanske en gjuten platta kan vara något att tänka på ändå om man får ett bra pris på jobbet. Anser mig rätt händig, men att gjuta en platta är nog inget jag vågar mig på.

Hade ni dit en betongbil eller blandade ni allt själv?

Då kanske man även kan fästa något i plattan som går upp till trallen och ökar styvheten vid poolkanten också om man gjuter plattan lite bredare än vad som behövs för stommen?

6
Markpooler. / Ellips Sarah Sjöström Special Edition
« skrivet: oktober 28, 2020, 16:53:33:33  »
Hej!

Har precis köpt nytt hus och bestämt oss för att vi vill bygga pool då det inte blev någon sjötomt som vi drömde om från början. Får se om det blir inför kommande sommar eller året efter.

Har kollat runt här på forumet och de olika leverantörernas hemsidor och funderat på vilken pool man ska bygga. Från början var jag helt inne på en thermopool av nåt slag, typ tjällden eller poolstore, men pga kostnader för grunden och all betong osv så har jag kollat vidare mot stålramar som ett alternativ. Vill gärna göra så mycket jobb som möjligt själv.

Har (tack vare reklam på den här sidan) ramlat in på Ellips Sarah Sjöström-pool och deras special edition brons är ungefär exakt det vi har tänkt oss då vi vill ha en 8x4m med gaveltrapp. Priset känns rätt ok med 170k inkl värmepump och allt material. Om jag förstår det rätt är det enda som tillkommer markarbeten, trall och poolskydd. Och på den här typen av pool behöver man ingen gjuten platta som jag förstått det? Därav bör inte de övriga kostnaderna dra iväg allt för mycket (utöver poolskydd som kan kosta hur mycket som helst, men det gör det ju oavsett pooltyp)?

https://www.ellipspool.se/pool/sarahsjostrom/
https://www.ellipspool.se/pool/specialedition/

Är det någon här på forumet som byggt den eller på annat sätt har erfarenheter och åsikter om den poolen? Finns det andra tillverkare som är mer prisvärda? Är värmepumpen Pahlén Calidi VP13 som medföljer en bra värmepump?

Vill självklart bygga något som håller många år framöver, men samtidigt hålla ner kostnaderna så mycket som möjligt då det finns mycket annat vi också vill göra med huset.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag