VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - linusberg

Sidor: [1]
1
Teknik / Hjälp! med läckande nyinstallation av sandfilter
« skrivet: juli 27, 2012, 11:20:19:19  »
Hejsan alla Poolare, jag installerade nytt reningsverk i går kväll ett pahlen 500 sandfilter och 1 hk pump. Startade upp och så när som lite dropp i en union så funkade allt kalas, dock med vad jag tror är ganska högt tryck. Strax över 1 bar nybackspolat. Körde i kemikalier och lät poolen tuffa på en timme eller två. Rätt vad det var så sa det poof och jätteläckage uppstod i klämringen mellan 6-vägsventilen och tunnan. Skruvade ner allt och tänkte att det var sand eller dyligt i oringen men det var det icke, inga synliga skador på tunna eller 6vägsventilen. Nu har jag skruvat ner och ihop 4 ggr med samma resultat rejält läckage "precis i skarvarna" i klämringen där "fingerskruven" och där skruven fogar samman de två halvorna efter en stund, både vid backspolning och rening.

Vad är det som händer? Har jag för högt tryck att filtret inte pallar hålla tätt, står att det ska klara 2 bar iaf. Vågar inte dra åt hårdare då är det väl risk att något ger med sig då allt är i plast? Är det någon som vart med om något liknande? Drog jag för hårt och något har gett sig som inte syns med blotta ögat, töjt ut oringen för så den kalvar ur läge när man drar åt?

Hjälp/tips/förslag mottages ödmjukast då poolfirman har semesterstängt och nämnas bör att det är första gången jag skruvar ihop ett sandfilter.

2
Markpooler. / Vilka produkter bör jag använda vid betongreparation?
« skrivet: maj 29, 2012, 18:37:13:13  »
Hejsan, Har stött på patrull återigen när jag började renovera botten på min betong pool och undrar om någon har förslag på vilka produkter jag bör använda?

Jag bilade lyckosamt bort samtliga kakelplattor och påbörjade slipning när jag upptäckte "dött ljud" i plattan. Verkar som om den någon gång i tiden har blivit "flytfixad" ca 5 cm tjockt. Jag gick lös på åbäket med slägga och det blev följande resultat:



Mer bilder på tragiken:




Ca 3 kvadrat borta innan jag nådde friskt material, tjocklek på kanter mellan 1-4cm. Har lagat liknande "putsfrostsprängning" i poolkanten med vanlig finbetong för något år sen men nu i och med att det är botten undrar jag vad man SKA/BÖR använda för dylika reparationer? vattentät och fiberförstärkt finbetong med liten kornstorlek, duger det? Finns något behändigt "flytspackel" som kan användas på "lokala" skador som denna? Förutsättningarna är lite annorlunda än sist, då jag gärna vill bada i sommar så är det bra om det brinner till en hög RF snabbt/blir övermålningsbar snabbt.

Har ni förslag på produkter att pröva?

Mvh Peder

3
Markpooler. / Funderingar kring betongpoolsrenovering.
« skrivet: maj 18, 2012, 00:58:28:28  »
Hejsan alla poolare, då är man igång igen med den andra renoveringen av min ledsna betongantagonist från -70, Gjorde henne fin som attan för något år sen men råkade ut för missöde när jag började fylla henne på årets första frostnatt vilket resulterade i spräckt emalj på ca 20 kakelplattor. Jag har haft gulliga blommiga 70tals kakelplattor som nu efter 40 år ska väck och jag jag ska slipa och måla botten så jag inte råkar ut för samma sak igen. Ni kan läsa den gamla tråden om ni vill se hur förra renoveringen gick.

Idag har fyra pers beväpnad med bilmaskiner gått lös på henne och vi har hunnit halvvägs men då uppstår givetvis lite funderingar i vanlig ordning. Fick en galen idé som säkert var resultat av inhalering av för mycket betongdamm kombinerat med folköl, förhoppningsvis kan någon av eder få mig på bättre tankar. ;)

Vi kom in på när vi ändå var i farten om vi skulle ge oss på och försöka gjuta en trapp då vi har sett så snygga exempel på trappor gjorda av er glada betonggossar här på poolforum. Efter lite ritande och klurande så snurrade vi iväg ganska långt och funderade  på om det var möjligt att konstruera en "invändig" badgryta? Vad tror ni, kan det vara genomförbart?

Poolen är 9x4 och tanken var om man skulle formgjuta en "ny" vägg i kortsidans ena hörn, dvs stjäla ca 1,5x2m längd för att konstruera en badgryta som skulle kunna användas även vintertid. Resterande 1,5x2m skulle gjutas som trapp. Lite strulig beskrivning, ni får säga till om jag måste rita för att förklara.
 
Mina funderingar gäller framförallt materialval, betongkvalitet, tätskikt, behöver jag "svällkorva" den nya väggen, hur lösa armering mot befintlig pool/borra in etc, vilka krafter måste jag tänka på i och med att övriga poolen vinterställs med vatten, uppvärmning/anslutningsdetaljer att gjuta in, bottenventil etc.

Hjälp mig spåna ni som kan detta med betong, är detta ett genomförbart projekt överhuvudtaget eller ska jag återgå till mitt betongdammssnifferi, sluta klura på utopier, köpa mig en svenssongryta att ställa på pooldäcket och vara nöjd med min tråkigt fyrkantiga betongpool?  ;D

/Peder 

4
Vatten och kemi / Byte av filter
« skrivet: april 19, 2011, 13:29:37:37  »
Hejsan, är i kast med att byta/komplettera mitt diatomitfilter till den här säsongen. Diatomiten funkar kanon och vattenkvalitén är helt suverän men det kräver en hel del pyssel då det kommer från -70 talet skulle jag tro, krypa ner i pumprummet, skruva upp filtret med rediga nycklar och rengöra manuellt, suck, jag som bara vill zippa mojitos och bada! O0. Så tanken var att jag skulle skaffa mig ett sandfilter och pump att komplettera med när man känner sig lite slö, och lägga parallellt med gamla reningsverket, alternativt köra hela tiden om reningen blir bra. Känns inte helt fel att bara backspola lite då och då. Poolen rymmer ca 40-45 kubik.

Så till min fråga, känns som om djungel med reningsverk, men jag är ute efter ett billigt och bra reningsverk, med betoning på BILLIGT. Jag är fullt medveten på att billigt brukar bli dyrt men eftersom jag har strikt poolbudget denna säsong, samt i och med att rengöring av sagda reningsverk har fallit på mig så är förhandlingsutrymmet minst sagt litet hos lilla frugan.  :'(

Finns det några tips på hyfsade billiga reningsverk som fixxar runt 45 kubik bra rening? Har sett firmor typ primastar och några "astra"?!? reningsverk som landar runt 5000 komplett, har jag missat några kina/budgetalternativ?



Tacksam för tips,

Peder

5
Markpooler. / Ajaj, poolhelsike frös sönder i natt. Hjälp!
« skrivet: oktober 07, 2009, 12:48:29:29  »
Hejsan, berättade i min förra tråd att jag precis har renoverat upp min betongpool och nu vill jag bara gråta!

Började fylla poolen inför vintern förra veckan och hade fått i sådär en 5 kubik, måste fylla från borrad brunn eftersom det inte är så lätt att få tag på vatten på annat sätt här. Botten av min betongpool är kakelbelaggd och dessa platter har suttit säkert sen 70 talet och har vart i förhållandevis bra skick, lite smålagningar här och där.

För en timme sen var jag ut och skulle slänga på en skvätt vatten till, man får ju fylla lite i taget så man inte tömmer brunnen, och upptäcker att där vattenytan har brutit botten på den grunda sidan har de flesta kakelplattorna spruckigt och fryst sönder, då det uppenbarligen har vart frostnatt i natt, i själva emaljen ovanpå plattorna. Så vitt jag kan se är inte plattorna spruckna rakt igenom.

Nu återstår vad göra? Det lär knappast bli varmare så vad fasen ska jag göra? Alternativet att tömma fanstyget känns inte lockande och hinna göra en omläggning av tätskikt, lägga kakel, låta det brinna samt hinna fylla känns som en omöjlighet innan vintern är här. Står poolen tom så lär kärlen ta den.

Finns det något man kan göra för att reparera kakel som är skadat på det sätt jag nämner? Har sett att det är några gammla lagningar på mindre skador än de som har uppstått nu, men går det att åstadkomma på större ytor, typ 5 kvadratcentimeters, och framförallt går det att göra FORT?

Ska jag fortsätta fylla poolen och ta tag i problemen nästa säsong? För visst måste det väl ligga något form av tätskikt under plattorna, det torde väl 70tals byggmetoderna förespråka? Kanske lägga liner till nästa höst etc?

Som sagt, alla förslag är jättevälkommna för tanken slog mig att fylla skiten med matjord och göra ett av sveriges djupaste potatisland! Jag blir så less.....

Mvh Peder


6
Markpooler. / Gick och blev med pool, behöver råd
« skrivet: oktober 04, 2009, 14:35:26:26  »
Hejsan alla pool entusiaster, som ny här måste jag passa på och berömma er, vilket fantastiskt forum ni har här.

Köpte precis hus och blev med "tyvärr" pool på köpet och som "pool-oskuld" känner jag mig ganska vilsen. Så jag hoppas att jag finner lite lugn och goda råd här hos er poolare.  ;)

Ger en liten kort beskrivning av min antagonist,

Poolen är en betongpool från -72 4x9M i ett hiskligt skick som nu måste fräshas upp. Poolen i fråga har varit använd konstant sen 1972, med vad jag kan förstå allt maskineri i orginalskick! Eventuellt är pumpen utbytt en sväng, några slangar bytt osv, svårt att se vad som är gjort, men säga vad man vill, man kunde verkligen bygga pooler som höll förr också.

Reningsverket är vad jag kan förstå diatomitfilter vilket jag har haft det jättesvårt att hitta information om, verkar vara mest badanläggningar osv som har liknande reningsverk. Är det någon som har någon bra länk med information eller erfarenheter gällande diatomitfilter så vore jag jätte tacksam. Detta reningsverk antar jag ska bytas snareligen, men jag tänkte starta upp det till sommaren i en säsong i alla fall för att försöka skjuta på investeringarna ett år. Det finns mycket annat att lägga slantarna på när man är ny husägare.

Poolen var som sagt i ett hiskligt skick, vissa sprickor i kakelbottnen och betongen på en av kanterna led lite av frostsprängning. Min tanke var först att lägga om till liner, men vid närmare undersökning av kunniga så konstaterades det att betongen var i fin fint skick, det var bara putsen som använts för att få det rakt mellan gjutsegmenten som frostsprängts bort från den underliggande betongen. Jag fick tipset att göra ett försök att ge mig på lite betongarbete och snitsa till det vilket jag precis har avklarat efter många om och men. Tyvärr tog jag inga bilder på otyget innan renoveringen men nu är den slät, putsad och slipad enligt konstens alla regler och lyser härligt "smurfblått" av sin nya pool-epoxyfärg, jag blev riktigt stolt över resultatet. Förhoppningsvis ska det hålla några år, sen lär det nog bli liner i vilket fall. Ska knäppa några bilder så ni får se resultatet.

Ett tips till dom som ger sig på att måla betongpooler, använd riktiga andningsmasker... Det blev jätteroligt att måla med min andningsmask första svängen, tog väldigt lång tid innan jag fattade varför det var så förbaskat roligt att måla.. jag hatar ju målning.. min målarandningsmask ala snikmodellen fungerade minst sagt DÅLIGT mot 2 komponentsfärgen från helvetet. Men skoj vart det att måla. Andra och tredje strykningen var inte alls lika själsligt uppfyllande med riktig mask :D

Nu håller jag precis på att fylla så sakteligen i ren panik innan vintern kommer till Sundsvall på allvar, tidigare ägare har alltid vinterställt den med vatten, så varför ändra på ett vinnande koncept. Kommer dock ta TID, då jag måste fylla från egen borrad brunn. Har onekligen insett vad dessa kubikmängder vatten innebär!  :-X

Nu under vintern ska elen fixas till då elsäkerhetstänkandet 1972 inte var i paritet med vad jag fått lära mig under min korta karriär som elektriker, en ellinstallation gjort av "hemmafixare" utan jordfelsbrytare, icke godkänd kabeltyp i ickebefintlig kapsling lär inte duga om jag ska våga mig ner i den.  O0

Hur som helst, jag har lite frågor som sagt som jag hoppas att någon kan peka mig i rätt riktning på så jag kan läsa på under vinterhalvåret. Det första som ska åtgärdas till våren är poolkanten, har sett några varianter med "poolstenar" men prismässigt kändes det dyrt som attan, och ser inte allt för upphetsande vackert ut.

Är det någon här som har erfarenhet av att klä in poolkant i klinker/glasmosaik på en betongpool utomhus i nordiskt klimat? Vilka produkter är lämpliga om det är lämpligt över huvudtaget? Har läst lite här på forumet men inte hittat riktigt den informationen som jag känner mig behöva för att våga mig på det, verkar vara många som avråder från det? I värsta fall får jag väl gå en rond till med den lustiga färgen.  O0 Men det vore onekligen snyggt med klinker...

Hoppas någon sitter inne på kunskapen och återigen, tack för ett jätteinformativt forum.

Mvh Peder
 

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag