Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - cy_berg

Sidor: [1] 2
1
Teknik / Hjälp mig felsöka lågt tryck från poolpumpen
« skrivet: juli 30, 2022, 19:34:35:35  »
Hej alla,
är nyss klar med ett bygge av en 8*4m pool, där jag startade upp allt för några veckor sedan. Men, jag reagerade nästan direkt på att jag tyckte att trycket som man kan avläsa på filtret var lågt. När jag hade pool i mitt förra hus låg den runt 1bar konstant vid filtrering, i den här nya poolen ligger trycket på 0,4 bar vid filtrering. I förra poolen hade jag vara ett bräddavlopp och i nya poolen är det två (och två inlopp). I förra poolen såg man hur yt-smuts (insekter och annat) sögs in i bräddavloppet, ansåg satt säga att det var ett flöde in i avloppet. I nya poolen syns det knappt alls att vattnet flödar mot bräddavloppen. Klortabletten som ligger i ett avloppen löses heller inte upp alls lika snabbt som i min gamla pool, så det känns som att jag har för lågt vattenflöde av någon anledning.

Pumpen ligger ungefär 15 cm ovanför vattenytan i poolen, vilket jag såklart borde ha insett när jag byggde det förråd där pumpen står men det missade jag där och då. Men det kan väl inte få en sådan här påverkan?

Pumpen ligger ungefär 4 meter från ena hörnan på poolen, och i min förra pool var det avståndet längre, så det känns inte som att det beror på detta.

Poolpumpen är en Astral "Victoria Silent Plus" på 0,61kw vilket enligt min mening inte känns underdimensionerat?

Förutom lågt tryck bubblar det väldigt mycket luft ur ena inloppet, och pumphuset fylls inte med vatten som det gjorde i min förra pool, det blir bara halvfullt. Jag läste i en annan tråd här att man ska kontroller att pumpen går på rätt håll, men min pump är en enfaspump så det är väl inget jag själv kan påverka tänker jag?

Någon som har en susning om vad lågt tryck/flöde kan bero på?
/Kristian

2
Markpooler. / Tjälldén-pool - Lite reflektioner efter ett färdigt bygge
« skrivet: juli 16, 2022, 19:48:27:27  »
Hej alla,
jag tänkte bara sammanfatta mitt bygge av en Tjälldén 8*4m, tänker att det kanske kan vara intressant för andra som går i köptankarna.

Jag valde mellan Tjälldén och andra liknande konstruktioner som t.ex. Thermopool. Jag har tidigare haft PP-pool (15 år sedan) men det visade sig vara förhållandevis dyrt i de offerter jag tog in så det skippade jag, och en välisolerad pool kändes rimligt eftersom jag kommer att värma upp den med en värmepump. Av de offerter jag fick in från företag som säljer system som bygger på någon form av isolerade block var offerten från Tjälldén klart billigast. Jag har byggt i södra Skåne så det var främst leverantörer som fanns i Skåne som jag kollade på.

Jag har gjort allt arbete helt själv, utan medhjälpare, förutom plattan som jag hade hade en firma som gjöt åt mig. Och det säger jag inte för att skryta på något sätt, utan mer för att peka på att jag tycker att Tjälldéns system är enkelt att arbeta med och inte kräver hantverkare om man vill göra jobbet själv.

Leveransen av allt material skedde från olika distributörer/tillverkare men var synkad av Tjälldéns så att allt kom på plats inom ett par dagar från utsatt tid, så det funkade väldigt bra. Inga delar saknades och allt var bra uppmärkt.

Tjälldéns har väldigt bra instruktionsbok som följer med med detaljerade beskrivningar och foton på alla montage-momenten, och det finns lite kompletterande videos på deras hemsida också. Alla instruktioner funkade/stämde väldigt bra. Det enda jag hade problem med var skruvkopplingarna till 50mm PEM-slang som var tänkt att drar från poolen fram till teknikrummet, där man övergår till PVC istället. PEM-slangen är väldigt styv, och så fort en slang inte kom 100% rakt in i en koppling läckte den. Jag fick samma problem på 3-4 ställen där jag drog alla kopplingar i botten (med tillhörande verktyg för det så inte bara för han) men där det läckte ändå. Detta var t.ex. där jag med T-koppling skulle koppla mig till inloppen, där PVC-slangen p.g.a. sin styvhet böjde sig inuti skruvkopplingen. Min lärdom är att använda PEM till långa sträckor men att sedan går direkt med en rak skruvkoppling från PEM till PVC-slang och att använda PVC för alla former av T-kopplingar och annat ut till avlopp och inlopp. När jag installerade min förra pool snålade jag med limmet i PVC-kopplingarna, men nu var jag väldigt generös, och noga med att avfetta alla kopplingar med tillhörande medel för det innan limning. Inte EN enda koppling läckte, vare sig där jag limmande PVC-slang eller PVC-rör, så det gäller bara att vara noggrann och metodisk.

De isolerade blocken var väldigt lätta att montera på plattan med fogskum, det tog mig bara ca. 4 timmar att sätta alla block. Ritningen för hur blocken ska sitta var väldigt tydlig så i princip omöjligt att misslyckas med placeringen.

Hål för lampor, inlopp och bräddavlopp är utskurna i blocken i fabrik, vilket gjorde att det var enkelt att montera alla delar.

En lärdom är att jag la onödigt mycket tid på finliret med att putsa skarvarna mellan blocken. När väl den tjocka skyddsduken och linern kom på så syns absolut INGA av de små misstag jag ändå jag tyckte jag gjorde med putsningen.

Jag gjöt balkar och kronan högst upp genom att själv blanda all betong i tombola (eller bråcka som vi säger i Skåne). Tror det gick åt 70 säckar betong totalt. Väldigt lätt att göra själv, även om det delvis är ganska tungt arbete.

Jag fick lite hjälp här inne av att läsa gamla trådar när det gäller hur man bäst sätter linern. Jag började i trapp-delen för att få ordning på att allt såg ut att passa in mot trappan. Det blev rätt till 95% skulle jag säga. Jobbet med linern var ett moment jag skulle ta LÅNG tid, men jag höll nog inte på i mer än 30 minuter innan jag började fylla vatten i botten.

Slutmontering av bräddavlopp, lampor och inlopp gjorde jag enligt instruktion, d.v.s. att varje del monteras när vattennivån är ungefär 5cm under, vilket jag antar är att man inte först ska montera allt och att det blir sträckningar i linern när allt vatten fylls i poolen vilket gör att linern går sönder vid t.ex. bräddavloppen (där utsträckningen måste få högst effekt av vattentrycket). Jag hade problem med läckor i min gamla PP-pool för att jag dragit åt skruvarna för dåligt vid just lamphusen, så jag drog därför åt alla skruvar ordentligt, och efterdrog efter någon halvtimme också. Inga problem med läckor alls, så allt funkade som det skulle.

En lärdom är att jag såhär i efterhand önskat att jag valt en platssvetsad liner, även om det skulle blivit dyrare. Jag stör mig lite på de rundade hörnen både i poolens hörnor och i trappan. Det är inget att klandra Tjälldén för, för de använder väl samma liner-producenter som alla andra där en fabrikssvetsad liner alltid blir med sämre passform än en platssvetsad, utan det är mer en personlig lärdom.

Jag har inte räknat antalet mantimmar jag lagt på arbetet efter att plattan blev klar, men om jag ska gissa så är det kanske 40 timmar, men då hade jag också hjälp av en granne med en hjullastare som hjälpt till med återfyllning av massor runtom poolen. Annars skulle det gått rätt många timmar till.

NU börjar jobbet med trädäck och annat runtomkring poolen  >rulla<

Lite foton:












3
Markpooler. / Frågor om montering av liner – Tjälldén
« skrivet: juli 03, 2022, 11:36:38:38  »
Hej forumet!
Jag har precis monterat liner i en Tjälldén 8*4 meters pool. Tjälldén har väldigt bra instruktionsmaterial så det har varit väldigt enkelt att göra arbetet fram tills nu. Eftersom man bygger stommen av byggblock som är antingen 300 eller 600 mm breda, och allt görs enligt en ritning med vilka block som ska sitta var, är det nästan omöjligt att bygga poolen i fel mått. Jag har kontrollmätt med lasermått nu när skyddsduk och liner är monterat, och jag ligger någon cm under 8 respektive 4 meter, vilket det känns rimligt.

Jag följde instruktionerna som finns hos Tjälldéns, d.v.s. börja hänga upp linern vid hörntrappan, och sedan upp med linern i hörnen för att få den jämnt fördelad. Utan vatten i poolen satt hörnen bra, snapin-listen gick ända in i hörnorna så att (inte direkt rundad, som om linern var för liten eller poolens väggar felmonterade). Jag gick längs kanterna på poolen och försökte sträcka linern genom att försiktigt trycka hälarna mot hörnen där botten och vägg möts, för att sträcka ut linern. Man kunde se lite ojämnheter i linern vid detta stadie, även om det var 25 grader i luften fanns det små veck/bulor i linern som inte helt slätades ut p.g.a. att materialet i linern är ganska styvt. Men inga stora veck, de slätade jag ut helt.

Jag fyllde på en decimeter vatten i poolen och sopade med en mjuk borste över något veck som var kvar, men när jag nu gick på botten kände man inte längre det som tidigare var så bulor (från när linern var ihopvikt när den kom levererad). Allt såg bra ut vid trappan, och även hörnen. MEN, nu har jag ungefär 30cm vatten i poolen, och är lite bekymrad över ett par saker som jag beskrivit ovanför respektive bild, och undrar om någon klok människa kan hjälpa mig.

Här ser man linerns skarv mellan första trappsteget och bottnen, den ser ut att sitta helt rätt. Hörnan på snapin-listen sitter korrekt monterad i hörnan ovanför trappan. Kanske ser ut som veck i linern men det är bara en illusion av vågor på vattnet.


Snapin-listen har släppt lite i hörnan, men om jag satt tillbaka den skulle den bildat ett hörn och inte varit rundad i en radie i hörnan. MEN, kolla resten av linern i hörnet, den är väldigt spänd och har en stor radie. Längst ner under vattenytan, är den dock ganska intryckt i hörnan av vattentrycket. Det konstiga är att när poolen var helt tom, eller vara hade ca. en dm vatten i botten, kunde jag nästan trycka in hörnan av linern mot väggarna, då var den inte alls så här spänd. Jag har nu försiktigt testa att trycka in den mot hörnan mellan väggblocken, men tycker den är mycket mer spänd nu än innan. Jag vet att en fabrikssvetsad liner kommer att ha lite rundade hörn, men jag är rädd för att jag gjort något fel och att linern kommer att riskera att gå sönder när jag fyller upp hela poolen med vatten, att hörnorna ska spricka?


Såhär ser linern ut ovanifrån, där man ser att skarven mellan golv och vägg just nu inte är uttryckt i hörnet mellan den gjutna plattan och väggblocket utan går ett antal cm in på plattan. Det är ungefär lika många cm på alla fyra sidor i poolen, linern är alltså centrerad som den ska. Ska det vara såhär? Borde jag INNAN jag fyllde med vatten mekaniskt spänt ut linern på marken med en massa tyngder för att den skulle ligga i spänn när jag sedan började fylla på med vatten? Är det därför det som ut som det gör i hörnen? Det står inte i Tjälldéns instruktioner, men det kanske är något man borde förstått ändå och som jag missat?



4
Markpooler. / Vilken leverantör av Thermopool rekommenderar ni?
« skrivet: januari 09, 2021, 21:50:37:37  »
Jag har nu kollat vidare på olika pooltyper inför vårt kommande poolprojekt. Jag kommer hela tiden tillbaka till Thermopool-varianter. Pp-pool såg intressant ut ett tag, det verkar ha hänt rätt mycket gällande konstruktionen sedan vi installerade en sådan i vårt gamla hus runt 2008. Men, jag har ännu inte hittat en leverantör med bra konstruktion och pris, och därför känns Thermopool just nu mest intressant.

Vilken leverantör av Thermopool, som har invändig hörntrappa som tillval, rekommenderar ni? Lägst pris är såklart intressant, men jag är intresserad av att hitta en leverantör som överlag "skött sig" och som har bra komponenter osv. Arbetet kommer jag att utföra själv, så jag är endast ute efter leverantör av komplett poolpaket med poolblock, hörntrappa, liner, alla kopplingar, filter, pump, värmepump och poolskydd.

5
Markpooler. / Mest kostnadseffektiva poolen - 8*4 liner med hörntrappa
« skrivet: november 29, 2020, 18:50:59:59  »
Hej alla!

nästan 15 år efter senaste poolbygget är det nu dags igen  :D Vi byggde nytt hur för ett par år sedan, och nästa år ska vi igång med poolbygget. I förra huset hade en PP-pool, och det tror jag att jag vill skippa denna gång. Nu behöver jag tips och råd från att kloka människor här inne. Jag har skummat igenom många trådar från senaste året men tyckte inte att jag hittade riktigt vad jag letade efter.

Förutsättningarna:
  • Pool 8*4 meter
  • Invändig hörntrappa
  • Nedgrävd helt eller nästan helt

Gräv och schakt kommer jag att få i princip gratis. Jag kommer att vilja göra mesta jobbet i övrigt själv förutom att montera liner, om det blir en liner-pool.

Vad tror ni är den mest kostnadseffektiva lösningen? Mura med LECA, putsa och sedan liner? Eller Thermoblock + liner? Vet någon om det finns färdiga kit för Thermoblock med invändig hörntrappa?

När jag byggde pool förra gången fanns det inga liner-pooler med stålkonstruktion som hade vettiga (snygga) trappor, men det finns kanske på marknaden idag?

/Kristian

[/list]

6
Uppvärmning / Styrning för värmeväxlare till pelletspanna?
« skrivet: mars 29, 2010, 21:09:57:57  »
EFter att ha fullbordat vår poolinstallation förra året, kommer vi att under våren skaffa en värmeväxlare för att koppla till vår pelletspanna för att värma upp poolen. Det rör sig om en PP-pool (4*9*1,5) nergrävd i marken. Hur har ni gjort som kopplat värmeväxlare till denna typ av värmesystem för reglering av uppvärmningen? Har ni gjort ett "uthopp" från den slinga som går till golvvärmen (den behövs ju inte på sommaren) eller någon form av helt nu slinga från pannan? Kör ni ett antal timmar per dag på måfå med någon form av styrning, eller via temp-givare från poolen?

/Kristian

7
Jag ska börja att bygga trädäcket runt vår pool och tänker göra någon form av staket. Eftersom jag kommer att ha poolen täckt när den inte används behöver jag inte ha staketet som skydd för att någon skulle trill i poolen, men det är ju rätt trevligt att ha ett staket för att folk inte ska trilla AV trädäcket  ::) Finns det någon standard-höjd för ett staket till ett trädäck, alltså någon form av höjd som mest snygg, praktisk, säker etc.?

8
Markpooler. / Fixa mycket små läckor i PVC-kopplingar?
« skrivet: juli 24, 2009, 14:28:55:55  »
Jag satte igång mitt poolsystem häromdagen (beskrivet i denna tråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=4026.0) och jag kan se att jag vid 2 av inlopps-kopplingarna (slang limmad i inloppen med PVC-lim) har små läckor. Det är en droppe var femte sekund eller nåt sånt, så det blir ju inga mängder att tala om. Det är dock irriterande, och jag undrar om någon vet om detta går att fixa till såhär i efterhand? Jag har sökt och läst lite andra trådar här inne men dessa har mest behandlat läckor i skruvade kopplingar. Jag testade att dra silikon i skarven mellan slangen och kopplingen men det läcker lika mycket/lite ändå.

9
Vatten och kemi / Klorpuck i breddavloppet (skimmern) eller inte?
« skrivet: juli 24, 2009, 12:54:19:19  »
Jag håller på att starta upp vår pool och jag har läst mycket här inne på forumet (väldigt bra forum!). Det jag läst om veckoklorpuckar är att man ska lägga dem i korgen i breddavloppet (skimmern) och det låter ju vettigt. NU läste jag emellertid beskrivning till vår skimmer idag (Astralpool) och där står uttryckligen att man INTE ska lägga klorpuckar i skimmer-korgen. Vet någon varför? Var sjutton ska man annars lägga dem?
/Kristian

10
Vatten och kemi / Köpte NÄSTAN en saltklorinator igår...
« skrivet: juli 21, 2009, 20:40:34:34  »
Jag har läst en del om Intex saltklorinatorer här inne och blev väldigt sugen på att köpa en för att slippa trasslet och kostnaderna med klor. Jag har precis fyllt upp min nya pp-pool upp till skimmern med vatten och ska sätta igång systemet om en dag eller två. Igår åkte jag en sväng in till Malmö för att skaffa lite mer 50mm slang och även för att köpa en saltklorinator. Jag körde förbi Toys'r'us och kollade priset och precis som någon annan skrev i en annan tråd gär tog dom 1899:- för den. Jag vet att Bauhaus har prisgaranti så jag åkte dit. 2499:- ville Bauhaus ha för den (samma modell, 56602) så jag tog en med mig till kassan. 2 personer framför mig, men det tog TID eftersom kassörskan hade problem. Tiden gick, och alla köer växte sig långa så det kändes inte lönt att byta kö. Jag tror jag stod 15 minuter i kö, och kassörskan hade självklart inte vett att ringa på förstärkning förrän efter 15 minuter. Väl framme påtalade jag prisgarantin och fick vet att jag FÖRST var tvungen att betala fullpris till kassörskan och sedan gå till informationdisken för att få pengarna TILLBAKA. Helt sanslöst.

VÄl framme vid informationsdisken var där också kö  >:( 4 Bauhaus-anställda som sprang runt som yra höns och av någon outgrundlig anledning hjälpte folk som inte hade kvittons med det sig på det dom ville lämna tillbaka. Jag väntade ytterligare 15 minuter innan jag fick hjälp. Jag berättade som det var, att saltklorinatorn kostade mindre hos Toys'r'us och att jag ville utnyttja prisgarantin. Jag får frågan om jag har bevis för det, t.ex. ett foto, och jag svarar att jag förutsatt att ett FOTO inte duger som bevis utan att personen i fråga får ringa Toys'r'us för att kolla. Expediten tar 10 minuter på sig att leta telefonnummer, prata med kollegor och till slut får jag beskedet: Tyvärr, Bauhaus-personal får inte ringa Toys'rus utan jag som kund måste åka till Toys'r'us och ta ett foto som bevis. Men vad sjutton?! Jag frågar hur det kan komma sig att Bauhaus uppfattar ett, av mig som kund taget, foto som mer bevis än mitt ORD, när jag ju kunde ha Photoshoppat fotot från Toys'r'us till att visa priset=100:- men det är såklart långt ovanför expeditens fattningsförmåga. Jag berättar att det känns olustigt att som kund bli misstrodd och att jag såklart vill ha pengarna tillbaka. Jag får frågan om jag vill ha det tillbaka på den kort jag betalade med vilket jag ju vill. Först när jag har dragit mitt kort i läsaren och får det kvitto jag ska skriva under får jag reda på att det kommer dröja 2-3 bankdagar tills jag får pengarna. Ja, vad ska man säga? Jag sätter inte min fot på Bauhaus igen, men jag får väl skylla mig själv för jag kände på mig redan innan att det skulle bli strul  :(

Så, nu står jag här utan saltklorinator. Jag hade planer på att åka in till Toys'r'us och köpa en imorgon, men det kanske är lika bra att köra klor i år, det är ju inte så många månader (veckor) kvar av säsongen för mig som inte kommer att skaffa uppvärmning förrän nästa år. Om jag köper en saltklorinator måste jag strula med att skaffa nya kopplingar för att få ihop den med mitt 50mm-system, så då blir det ännu mer jobb. Just nu vill jag ju bara ha igång allt!
/Kristian

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag