CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - cy_berg

Sidor: [1] 2 ... 12
1
Teknik / SV: Flexslang och klämkopplingar - läckage
« skrivet: augusti 01, 2022, 20:57:12:12  »
Klämkopplingen med pem-slang kan vara bångstyrig. Du kanske tror den är i ordentligt men inte kommit över o-ringen.
Lite tips från en som har jobbat många år i mejeri och därmed van vid allehanda kopplingar. Spola anslutningarna och slangen med varmt/ljummet vatten, o-ringar blir mjukare och mer lättjobbad då. Lys med lampa och titta in i kopplingen så du ser var slangen ska bottna. Ta sedan ett mått och märk på slangen med en tejp, då ser du direkt om du fått in den ordentligt.

Vill bara tacka dig för det här inlägget för det hjälpte mig att få ordning på en strulande klämkoppling så att den nu är helt tät  O0

2
Teknik / SV: Hjälp mig felsöka lågt tryck från poolpumpen
« skrivet: augusti 01, 2022, 19:13:54:54  »
Hej,
Du har luft i systemet, det är problemet. Pumphuset ska vara fyllt med vatten.

Hur står pumpen i förhållande till vattenytan? Har du avluftat pumphuset? Är kopplingarna täta från avloppet till pumpen?

Tack för din input, du hade helt rätt  O0 Grejen är att jag visste att jag hade haft problem med en av skruvkopplingarna till en PEM-slang, men det kom bara ut väldigt lite vatten i taget (kanske en droppe i sekunden) så jag tänkte att det inte var så akut att fixa. Men, när jag kollar närmare på den kopplingen i dag insåg jag att det sögs in luft där, det hördes tydligt när man kom riktigt nära. Det visade sig att jag inte fått in PEM-slangen ordentligt förbi o-ringen av gummi i kopplingen. Så, jag fixade till det och fick direkt 1 bars tryck i filtret, och inte tillstymmelsen av bubblor i inloppet, det blev helt perfekt, så tack till dig och användaren Erica för hjälpen!

3
Teknik / SV: Hjälp mig felsöka lågt tryck från poolpumpen
« skrivet: juli 30, 2022, 21:45:32:32  »
En spekulation från min sida :-)
Vi har ett stort filter för vår poolstorlek och trycket i filter är alltid rött så låg, så det varierar nog mellan olika system. När filtret behövde backspolning (efter 2 månader) då märktes det just med dåligt flöde och lite luftbubblor, trots att trycket var fortfarande lägre än ”grönt” på manometer.
En sak man skulle kunna testa är att byta filterläget till endast cirkulation. Om flödet är fortfarande lika dåligt då bero det inte på filtret, utan snarare pumpen. Blir det bra då bör man kolla filtret i fall något spökar där

Tack för tipset, ska testa det  O0

EDIT: testade att köra systemet i endast cirkulation i 5 minuter eller så, och trycker är detsamma och samma sak med väldigt mycket luftbubblor ur inloppen...

4
Teknik / Hjälp mig felsöka lågt tryck från poolpumpen
« skrivet: juli 30, 2022, 19:34:35:35  »
Hej alla,
är nyss klar med ett bygge av en 8*4m pool, där jag startade upp allt för några veckor sedan. Men, jag reagerade nästan direkt på att jag tyckte att trycket som man kan avläsa på filtret var lågt. När jag hade pool i mitt förra hus låg den runt 1bar konstant vid filtrering, i den här nya poolen ligger trycket på 0,4 bar vid filtrering. I förra poolen hade jag vara ett bräddavlopp och i nya poolen är det två (och två inlopp). I förra poolen såg man hur yt-smuts (insekter och annat) sögs in i bräddavloppet, ansåg satt säga att det var ett flöde in i avloppet. I nya poolen syns det knappt alls att vattnet flödar mot bräddavloppen. Klortabletten som ligger i ett avloppen löses heller inte upp alls lika snabbt som i min gamla pool, så det känns som att jag har för lågt vattenflöde av någon anledning.

Pumpen ligger ungefär 15 cm ovanför vattenytan i poolen, vilket jag såklart borde ha insett när jag byggde det förråd där pumpen står men det missade jag där och då. Men det kan väl inte få en sådan här påverkan?

Pumpen ligger ungefär 4 meter från ena hörnan på poolen, och i min förra pool var det avståndet längre, så det känns inte som att det beror på detta.

Poolpumpen är en Astral "Victoria Silent Plus" på 0,61kw vilket enligt min mening inte känns underdimensionerat?

Förutom lågt tryck bubblar det väldigt mycket luft ur ena inloppet, och pumphuset fylls inte med vatten som det gjorde i min förra pool, det blir bara halvfullt. Jag läste i en annan tråd här att man ska kontroller att pumpen går på rätt håll, men min pump är en enfaspump så det är väl inget jag själv kan påverka tänker jag?

Någon som har en susning om vad lågt tryck/flöde kan bero på?
/Kristian

5
Teknik / SV: Luft i systemet, blir smått galen snart...
« skrivet: juli 30, 2022, 18:00:03:03  »
Allt som du beskriver tyder på att cirkulationspumpen går åt fel håll, det R omöjligt att SE om den går år rätt eller fel håll, och den pumpar i princip lika bra åt båda hållen.
När jag själv sent om sider verkligen kollade vår pump så gick den åt fel håll...
Jag testade genom att (FÖRSIKTIGT!) stoppa in ett buntband i fläkten.

Ledsen att väcka en gammal tråd men jag har liknande problem som beskrivs i tråden med luft i systemet, jag undrar: hur byter man riktning på cirkulationspumpen om problemet är att den grått fel håll?

6
Markpooler. / Tjälldén-pool - Lite reflektioner efter ett färdigt bygge
« skrivet: juli 16, 2022, 19:48:27:27  »
Hej alla,
jag tänkte bara sammanfatta mitt bygge av en Tjälldén 8*4m, tänker att det kanske kan vara intressant för andra som går i köptankarna.

Jag valde mellan Tjälldén och andra liknande konstruktioner som t.ex. Thermopool. Jag har tidigare haft PP-pool (15 år sedan) men det visade sig vara förhållandevis dyrt i de offerter jag tog in så det skippade jag, och en välisolerad pool kändes rimligt eftersom jag kommer att värma upp den med en värmepump. Av de offerter jag fick in från företag som säljer system som bygger på någon form av isolerade block var offerten från Tjälldén klart billigast. Jag har byggt i södra Skåne så det var främst leverantörer som fanns i Skåne som jag kollade på.

Jag har gjort allt arbete helt själv, utan medhjälpare, förutom plattan som jag hade hade en firma som gjöt åt mig. Och det säger jag inte för att skryta på något sätt, utan mer för att peka på att jag tycker att Tjälldéns system är enkelt att arbeta med och inte kräver hantverkare om man vill göra jobbet själv.

Leveransen av allt material skedde från olika distributörer/tillverkare men var synkad av Tjälldéns så att allt kom på plats inom ett par dagar från utsatt tid, så det funkade väldigt bra. Inga delar saknades och allt var bra uppmärkt.

Tjälldéns har väldigt bra instruktionsbok som följer med med detaljerade beskrivningar och foton på alla montage-momenten, och det finns lite kompletterande videos på deras hemsida också. Alla instruktioner funkade/stämde väldigt bra. Det enda jag hade problem med var skruvkopplingarna till 50mm PEM-slang som var tänkt att drar från poolen fram till teknikrummet, där man övergår till PVC istället. PEM-slangen är väldigt styv, och så fort en slang inte kom 100% rakt in i en koppling läckte den. Jag fick samma problem på 3-4 ställen där jag drog alla kopplingar i botten (med tillhörande verktyg för det så inte bara för han) men där det läckte ändå. Detta var t.ex. där jag med T-koppling skulle koppla mig till inloppen, där PVC-slangen p.g.a. sin styvhet böjde sig inuti skruvkopplingen. Min lärdom är att använda PEM till långa sträckor men att sedan går direkt med en rak skruvkoppling från PEM till PVC-slang och att använda PVC för alla former av T-kopplingar och annat ut till avlopp och inlopp. När jag installerade min förra pool snålade jag med limmet i PVC-kopplingarna, men nu var jag väldigt generös, och noga med att avfetta alla kopplingar med tillhörande medel för det innan limning. Inte EN enda koppling läckte, vare sig där jag limmande PVC-slang eller PVC-rör, så det gäller bara att vara noggrann och metodisk.

De isolerade blocken var väldigt lätta att montera på plattan med fogskum, det tog mig bara ca. 4 timmar att sätta alla block. Ritningen för hur blocken ska sitta var väldigt tydlig så i princip omöjligt att misslyckas med placeringen.

Hål för lampor, inlopp och bräddavlopp är utskurna i blocken i fabrik, vilket gjorde att det var enkelt att montera alla delar.

En lärdom är att jag la onödigt mycket tid på finliret med att putsa skarvarna mellan blocken. När väl den tjocka skyddsduken och linern kom på så syns absolut INGA av de små misstag jag ändå jag tyckte jag gjorde med putsningen.

Jag gjöt balkar och kronan högst upp genom att själv blanda all betong i tombola (eller bråcka som vi säger i Skåne). Tror det gick åt 70 säckar betong totalt. Väldigt lätt att göra själv, även om det delvis är ganska tungt arbete.

Jag fick lite hjälp här inne av att läsa gamla trådar när det gäller hur man bäst sätter linern. Jag började i trapp-delen för att få ordning på att allt såg ut att passa in mot trappan. Det blev rätt till 95% skulle jag säga. Jobbet med linern var ett moment jag skulle ta LÅNG tid, men jag höll nog inte på i mer än 30 minuter innan jag började fylla vatten i botten.

Slutmontering av bräddavlopp, lampor och inlopp gjorde jag enligt instruktion, d.v.s. att varje del monteras när vattennivån är ungefär 5cm under, vilket jag antar är att man inte först ska montera allt och att det blir sträckningar i linern när allt vatten fylls i poolen vilket gör att linern går sönder vid t.ex. bräddavloppen (där utsträckningen måste få högst effekt av vattentrycket). Jag hade problem med läckor i min gamla PP-pool för att jag dragit åt skruvarna för dåligt vid just lamphusen, så jag drog därför åt alla skruvar ordentligt, och efterdrog efter någon halvtimme också. Inga problem med läckor alls, så allt funkade som det skulle.

En lärdom är att jag såhär i efterhand önskat att jag valt en platssvetsad liner, även om det skulle blivit dyrare. Jag stör mig lite på de rundade hörnen både i poolens hörnor och i trappan. Det är inget att klandra Tjälldén för, för de använder väl samma liner-producenter som alla andra där en fabrikssvetsad liner alltid blir med sämre passform än en platssvetsad, utan det är mer en personlig lärdom.

Jag har inte räknat antalet mantimmar jag lagt på arbetet efter att plattan blev klar, men om jag ska gissa så är det kanske 40 timmar, men då hade jag också hjälp av en granne med en hjullastare som hjälpt till med återfyllning av massor runtom poolen. Annars skulle det gått rätt många timmar till.

NU börjar jobbet med trädäck och annat runtomkring poolen  >rulla<

Lite foton:












7
Markpooler. / SV: Tjälldén pool - snap-in list
« skrivet: juli 14, 2022, 23:12:59:59  »
Har ingen själv, men det jag sett i diverse byggtrådar är att linern ska gå i en båge längst inne i hörnet. Och det blir nog rätt om man slutar med listen en bit från hörnet.

Jag har precis monterat en Tjälldén-pool och du har helt rätt i att det är det som är anledningen, att linern ska gå i en båge i hörnen.  O0

8
Markpooler. / SV: Alternativ till betong 3 combimix (slut)
« skrivet: juli 06, 2022, 21:45:34:34  »
Jag körde byggmax för stolpar och krönbalk men nu ska jag gjuta mellan plåten och bärlina, ovanpå kanten, det blir typ 5-15mm så behöver något som går att gjuta tunt. Den combix betong 3 har ju bra spec, synd bara att den är svår att få tag i.

Var på bauhaus o de rekommenderade en finja som var avsedd för inomhusbruk och kostade 300kr säcken.. låter bättre med 50kr säcken med något som tål saltvatten men hittar enbart betong 3 som fixar det.

Ah, nu förstår vad det är du ska gjuta  :) Snapin-listen till linern på Tjälldéns pooler bygger 10mm, och låten ytterligare kanske 1mm, så jag tror du klarar dig bra med Byggmax finbetong som har ballast 0-6mm i fraktion. Det står visserligen att skikttjockleken ska vara minst 20mm, men det känns som att 10mm måste funka också när du bara ska fylla ut utrymmet mellan bärlina och snapin-listen, det är ju bara för att skapa ett jämnt utrymme för trallen (antar jag) som ska täcka de där 10mm betong?

9
Markpooler. / SV: Alternativ till betong 3 combimix (slut)
« skrivet: juli 05, 2022, 21:40:26:26  »
Ska gjuta 10mm ovanpå poolkanten och tjällden rekommenderar betong 3 från combimix, Bauhaus har dock slutat med combimix och hittar ingen som säljer där jag bor. Någon som har tips på alternativ betong?

Jag har precis (för ett par veckor sedan) gjutit både stolpar och krönbalk i vår Tjälldén-pool, och det går fint med annan grov betong istället. Jag försökte få tag i Combimix men vår lokala Jem & Fix hade helt slut på det, så jag köpte grovbetong hos Byggmax istället.

10
Markpooler. / SV: PEM rör till salu?
« skrivet: juli 04, 2022, 20:50:52:52  »
Hejsan!

Vi har nu hittat läckan som jag tidigare skrev om. Det är ett rör som monterats felaktigt och därför spruckit. Det behöver alltså bytas. Det är ett 50 mm PEM rör och vi behöver ca 3 meter. Tyvärr kan man bara köpa 50-metersrulle och dessutom verkar det vara svårt att få tag på. Jag undrar därför om någon i denna grupp råkar ha lite slang att sälja? Bor i Stockholmsområdet, Danderyd närmare bestämt, men kan ta mig till ställen som inte ligger alltför långt bort.

Vi vill hemskt gärna få detta fixat innan helgen då vi har barnkalas och inte gärna vill ha ett stort hål i terrassen😅

Hejhopp!

Poolstore säljer per meter, jag köpte av den här nere i Skåne förra veckan. Finns några butiker i Stockholm så det kanske skulle kunna vara värt att ringa någon av de butikerna och kolla?
https://poolstore.se/butiker/

Sidor: [1] 2 ... 12
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag