VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Rickard

Sidor: 1 [2] 3 ... 553
11
Uppvärmning / SV: Värmepump före eller efter solfångare??
« skrivet: mars 05, 2024, 08:04:57:57  »
Givaren på taket behöver inte sitta i vattnet, den behöver egentligen inte ens mäta vattentempen, den på taket ska växla ventilen mot solfångarna när det är varmare på taket/solfångarna/slangen ut från fångarna än i poolen.
Finns säkert lite olika styrningar, men på vår styrning ställde man t.ex. in att den skulle öppna mot solfångarna när det var 7 grader varmare på taket och stänga om det blev typ 3 grader varmare än i poolen. (Vi hade en extra cirkpump som skötte cirkulationen, så när solen bidrog för lite så lönade det sig inte att köra cirkpumpen)
I ditt fall gissar jag att tempgivarna före och efter mäter tempen, ger en signal för "deltaT" över solfångarna och att man ska växla över från solfångarna när panelerna börjar kyla, men det är förstås bara en gissning från min sida)

Den som sitter efter poolen, före pumpen, stänger av flödet genom solfångarna när det blir kallare på taket än i poolen. (Också bara en gissning, kanske används den bara för deltaT-mätningen)
Om du kört cirkulation genom solfångarna dygnet runt förra sommaren så har du nog förlorat lika mycket energi som du fått från solen, tyvärr.
Det blir riktigt kallt på ett hustak på natten, huset isolerar bort stora delar av den värmeutstrålning som sker från jordytan på natten, jag har mätt upp 10 grader kallare temperatur på taket än på mina "vanliga" utegivare som sitter placerade runt huset.
Det är absolut NO-NO att cirkulera vatten genom solfångare på natten.  <help> <help> <help>

Jag skulle nog sätta poolvärmepumpen före solfångarna, dels för att poolvärmepumpen som regel inte höjer temperaturen på vattnet mer än någon enstaka grad, det gör varken till eller från på solfångarnas verkningsgrad, och du betalar ju för elen till värmepumpen, så det är sämre affär att tappa verknignsgrad på den för att vattnet är varmt, än det är att tappa verkningsgrad på solfångarna som ju går gratis så att säga.

Utmaningen som jag ser det är om man vill prioritera ekonomi eller komfort, vill du ha varmt i vattnet mitt på dagen så nästan krävs att de värmer med värmepumpen i vart fall från tidig morgon för att det ska vara nära inställd temp mitt på dagen, den energi som solfångarna sedan tillför riskerar ge övertemp som man kanske inte vill ha.

Vi är väldigt kinkiga med temperaturen i poolen, ingen gillar om det går typ under 31 grader, och vissa ogillar om det blir varmare än 32-33 grader, speciellt de där riktigt varma dagarna när solfångarna är som effektivast.
Så länge vi körde med solfångare (14.4 m2) så var det inte ovanligt att vi stängde av dem de där riktigt fina sommardagarna för att det helt enkelt blev för varmt i vattnet.
Inte sällan passade vi på att backspola och fylla i lite kallt vatten i samma veva för att få ned temperaturen så att ett bad kunde svalka lite också.

För oss bidrag kanske solfångarna med 20-30% av årsbehovet av värme i poolen, och då är det generöst räknat, så förra året ersattes de med solceller + batterilager istället, så nu kommer vi att ha gratis värme i poolen, gratis el till huset, och exportera ett antal tusen kWh dessutom.
(Hemmingsmark 2 mil utanför Piteå)

Med den logger vi tillverkar och säljer kan man både logga, övervaka och styra en poolsolfångaranläggning på ett bra sätt, känner man till flödet kan man t.o.m få fram en graf över solfångarnas uteffekt om man är intresserad av det.
https://www.energibutiken.se/sv/datalogger/398-logger-1010.html

12
Uppvärmning / SV: Bara köra Heatforce inverter plus 81 på dagtid?
« skrivet: mars 04, 2024, 13:08:42:42  »
Sätt in ett tidur som bryter spänningen till värmepumpen övriga tider.
Kanske inte det enklaste, men så vitt jag kan se enda möjligheten.
Istället för fast installation skulle du kunna sätta den på stickpropp, och sedan använda en vanlig timer i vägguttaget.
Nu är det möjligen inte så bra för maskinen att man bryter spänningen till den upprepade gånger när den går på hög effekt, men som sagt, jag kan inte se någon annan möjlighet, om man inte kopplar in sig på någon givare som stoppar maskinen om/när det uppstår ett mätfel, t.ex. någon av tempgivarna.

13
Jo, det går säkert bra, men tänk på att man när man är nere i poolen ser övergången mellan liner och sarg rätt tydligt, det vill du ska vara snyggt och inte bli skitigt, mögligt eller rosta.

Komposit: https://www.jula.se/catalog/tradgard/utemiljo/utegolv-och-altanracken/komposittrall/tacklist-for-komposittrall-005921/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAloavBhBOEiwAbtAJO1Gy8DXvEjzFBe9dxtUjIdgEGuP6qzCeWiF10ZW_4zw9wThbbMgxfhoCrykQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Har du tillgång till en planhyvel skulle du kunna lägga två lager och hyvla ned det ena så du får exakt 15 mm om det är det som skijer.
Då kan du ju dessutom variera tjockleken lite så det passar helt perfekt runt hela poolen även om höjderna varierar lite?

14
Menar du att sargen kommer ligga lägre än trallen? (Kan du göra en skiss och förklara så man förstår helt hur du menar?)
Det kommer väl se knepigt ut kan jag tycka.
Och att lägga mellan nåt mellan poolvägg och sarg riskerar också att se märkligt ut, möjligen om du skulle försöka göra en eventuell distans som en "feature" i ett snyggt material, som t.ex. rostfritt eller nåt annat exotiskt material.
Annars är det väl bästa att tänka på sånt där innan man bygger stommen.   ;)

Normalt, på de anläggningar jag sett, så ligger ju poolsargen 1-3 cm ovanför altantrallen, så att det ska finnas lite rörelsemarginal för altantrallen att röra sig utan att pressa på poolsargen.
Som jag tolkar dig försöker du få ovansida av trall och sarg att ligga på samma höjd.
Fattar jag rätt?

Bilder från vår altan: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.msg102201#msg102201

Så här ser det ut hos oss t.ex.


15
Vad är den byggd av, är det gjuten stomme och kakelplattor?
OM det luktar badhus är det troligen fukt du tänker på, har svårt att tro att det skulle vara klor i alla fall, om de inte lagrar klor någonstans i det rummet, eller intilligande rum.  <dontkn>
Ingen aning om hur dräneringen kan vara gjord, det bygger nog mest på hur nogrann personen som byggde var, och om det fanns någonstans att dra dräneringen där det kan rinna undan.

Ser du poolen som en tillgång för huset, eller som en belastning?

Kollat på kommunen om de har några ritningar? de brukar ju spara allt, i vart fall om det varit med i bygglovsansökan.

16
Markpooler. / SV: Ett tokigt betongprojekt
« skrivet: februari 27, 2024, 08:59:00:00  »
Mm,, när jag byggde bastun så köpte jag billig ASP-plank och gjorde min egen panel, mycket jobb, men blev billigt i alla fall.
Ser ut som ny än idag efter snart 20 år, och bastun avnänds flitigt.
Kutterspånet från hyvlingen isolerar nu garagetaket.  O0

17
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 27, 2024, 08:37:25:25  »
Skulle ryssen anfalla skulle nog både hyllor, frysar och kylar vara tomma inom ett par timmar, och handlarna skulle kunna ta vad som helst i betalt.
Rånrisken finns ju förstås, men då ska man ha otur eller vara klumpig, börjar man ta betalt kontant i en krigssituation så får man ordna med väpnat skydd.
Det är ju inte bättre låta kyld mat förstöras och det som ligger på hyllorna bli stulet av plundrare?
Jag vet i alla fall vad jag skulle göra om jag vore handlare.
Sen är det kanske skillnad på större och mindre butiker, vad som är praktiskt möjligt.

18
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 23, 2024, 12:33:57:57  »
Tror nog matvarubutikerna skulle börja sälja utan kassasystem mot kontanter rätt snart om det blev krig...
Då slapp de ju skatten också.  ;)

19
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 20, 2024, 09:46:46:46  »
Jo, som ett riktigt skydd mot längre strömavbrott är det nog vara elverk som gäller, men inkopplingen av det kanske underlättas av den automatik man kopplar in för batterilagret också?
Kortare strömavbrott är ju som regel ingen fara, förutom att det är ett visst besvär att tända ljus om det är mörkt ute.
Även med el så fungerar ju knappast datorer och sånt någon längre tid innan deras (internet) backup också tar slut.
Fick veta för ett par veckor sedan att man skärpt kraven på mobilmaster och liknande så de nu måste ha elverk som backup, det räcker inte längre med batterier, vis av lärdomarna från Ukraina kan det nog vara en bra strategi.

För att återanknyta till ämnet så ökade inflationen i Januari, full begripligt, så både elskatt, hyror, kommunala avgifter för vatten/avlopp, sophämtning och annat i de flesta fall höjs med inflationen som väl vara typ 9% förra året.
Att drivmedelspriserna gått ned lite kan vi väl tacka vår lyckliga stjärna för, annars hade det sett mycket värre ut, både de direkta energipriserna och matpriserna hade annars fortsatt att skena.
Med tanke på allt som indexuppräknas var ju uppgången ändå liten, men det indikerar ju ändå att räntesänkningar troligen ligger rätt långt fram i tiden, speciellt då USA:s ekonomi tuffar på med högtryck och en press uppåt på lönesidan, så länge inte USA sänker lär inte heller Europa eller Sverige kunna sänka utan att det drabbar växelkursen, och då stiger inflationen igen.
Känns som att någon borde sy igen byxfickan på pojken med guldbyxorna där borta i USA...

Längre period med höga räntor, en långsamt stigande arbetslöshet, fallande fastighetspriser, låga löneökningar vilket resulterar i reallönesänkningar för de flesta borde göra att vi Svenskar ser om vårt hus ännu lite mer - så jag ser ingen snar ljusning i ekonomin i alla fall.
I värsta fall kan konkursen av Kinesiska Evergrande (med fler) få global spridning om de kinesiska bankerna har lånat upp internationellt för att finansiera det kedjebrevs-liknande byggandet av fastigheter i Kina - det skulle möjligen i sin tur kunna skapa en situation liknande den 2007-2008 med en massa banker på ruinens brant, kraschande aktiemarknader och radikalt lägre huspriser.
Den som lever får se.

Jag ser några marknader som borde pressas stenhårt resten av året och en bit in på nästa år i alla fall:
Byggande
Husbilar/Husvagnar
Elbilar
Solceller/batterilager (Hög ränta gör det svårt att räkna fram någon avkastning, låga elpriser när solen skiner lockar inte heller, risken är dessutom stor att skatterabatten plockas bort om vi får stadigvarande överskott av energi när solen skiner)
Swimmingpool/SPA-bad
Snöskotrar/båtar/vattenskotrar

Branscher som kan gynnas:
*Inrikes turism
*Restaurang (Man måste unna sig något även om man inte köper nåt dyrt)
*"Prepper-relaterade" branscher
*Värmepumpar/teknik som kan spara energi och minska effekttoppar som orsakar hög effektavgift, gör även att man slipper betala den skyhöga skatten på el man köper.
*Försvarsindustrin
*På lite sikt även infrastruktursatsningar (Läs PEAB, SKANSKA och liknande) inom järnväg, väg, vatten och avlopp.

20
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 18, 2024, 10:04:24:24  »
Här skriver man att det kostar runt 20 000 kr efter bidrag: https://hemsol.se/solceller/stromavbrott/
Plus batterikostnaden på kanske 50 000 - 100 000 kr om det ska vara någon större ide.
Då det är en säljare som skriver det så räknar jag att det kostar det dubbla i praktiken....

Sidor: 1 [2] 3 ... 553
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan