CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ingvar

Sidor: 1 ... 34 [35]
341
Markpooler. / SV: Finns någon åtta med djupdel?
« skrivet: februari 08, 2007, 14:28:07:07  »
Jag står själv inför att bygga en rektangulär pool med djupdel. Enligt flera pooltillverkare som jag talat med, skall jag definitivt ha en gjuten botten. En återförsäljare jag talade med från Folkpool hade sett ett misslyckat poolbygge med djupdel, där botten bestod av vibbrat stenmjöl.
Möjligen kan det fungera bättre med en jämt sluttande botten, men skall man ha ett kortare språng till djupdelen som jag tror att de flesta föredrar, så riskerar problemen att uppstå främst vid själva språnget om det inte är gjutet.

342
Markpooler. / SV: Finns någon åtta med djupdel?
« skrivet: februari 07, 2007, 22:08:15:15  »
Jag tror att det blir svårt att få en åtta med djupdel till rimlig kostnad. Vanliga rektangulära markpooler finns med djupdel till rimlig extrakostnad genom Folkpool och Miamipool. Arbetet blir dock mer krävande. Gjutning av poolbotten är t.ex. definitivt att rekommendera. Miamipool erbjuder även friformspooler med djupdel.

Ett alternativ är att köpa en vanlig åtta utan liner med 120 cm poolvägg. Gjut sedan djupdelen med den halvmeterhöga väggen och botten för hela poolen, och montera sedan åttan ovanpå.
Beställ sedan en specialsvetsad liner.


343
Omröstningar / SV: Oversikt over hvor vi lemnar spolvattenet fra poolen.
« skrivet: februari 07, 2007, 21:40:14:14  »
Jag planerar för ett poolbygge till sommaren, och har då tänkt mig att leda bort backspolningsvattnet till en gammal grävd brunn. Fördelen är att brunnen är både nära den tänkta poolen och under marknivån där pump och filter skall stå.

344
Uppvärmning / SV: Värmepump
« skrivet: mars 20, 2006, 13:58:48:48  »
Den information som jag fått, är att många luftvärmepumpar för hus ligger precis under en kritisk gräns på vattnets ut-temperatur. Den kritiska gränsen ligger kring 50 grader har jag för mig. Under denna temperatur går det inte att få någon godtagbar verkningsgrad när man kopplar på en värmeväxlare. Det verkar som Jessi i detta avseende har gjort ett bra val av värmepump, som uppenbarligen ligger på eller över denna temperatur, i och med att han kan koppla på en värmeväxlare som är avsedd för 50 grader och få detta att fungera bra.

Ett alternativ till värmeväxlare är att satsa på ackumulatortank, vilket jag inte vill göra (jag har inte heller satt mig in i hur en sådan lösning skulle fungera). Ett annat alternativ är bergvärme, som producerar hetare vatten men som är betydligt dyrare. För mig får det nog i stället bli en separat poolvärmepump, OptiPac II från Zodiak.

Hälsningar

Ingvar

345
Uppvärmning / SV: Värmepump
« skrivet: mars 13, 2006, 22:12:59:59  »
Hejsan,

Jag funderar på en pool i storleksordningen 70-80 kubik. För en så pass stor pool är en genomtänkt lösning för uppvärmningen ett måste. Om man inte litar till att solen alltid värmer i dagar inför ett dopp, så återstår (åtminstone för mig) endast en lösning som baseras på värmepump. Behovet av tillförd värme motsvarar därmed ca 12-14 kW enligt några tillverkares rekommendationer.

Pahléns värmepumpar förslår inte långt, med en max tillförd effekt på 8-9kW för 51:an. Är det någon som har en rekommendation? Är det en god idé att skaffa två Pahlén-pumpar och koppla ihop dem parallellt? Eller är det bättre att satsa på t.ex. en Optipac II el. III från Zodiak, som levererar 12,5 resp. 13,5 kW, men som kostar hela 60-70'?

Hälsningar

Ingvar


346
Uppvärmning / SV: Värmepump
« skrivet: mars 13, 2006, 21:37:08:08  »
Jessi, hur stor är din pool?

Jag har själv varit inne på Jessis lösning i mitt planeringsarbete för en kommande pool. Jag bytte till en ny luftvärmepump, NIBE 410P våren-05, till ett pris av ca 50', för att värma huset på 160m2. Min tanke var att sedan kunna docka pumpen till en kommande pool via en värmeväxlare.

Efter diskussioner med värmepumpsinstallatören, har jag dock övergett denna idé. En värmepump som är designad för att värma hus, passar mindre bra till att värma en pool. Det blir helt enkelt för få kW som tillförs poolen. Möjligen ok för en mycket liten pool, men inte för en medelstor eller större pool.

Sidor: 1 ... 34 [35]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag