VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ingvar

Sidor: [1] 2 ... 35
1
Uppvärmning / SV: Bara köra Heatforce inverter plus 81 på dagtid?
« skrivet: mars 05, 2024, 15:03:14:14  »
Jag har en något överdimensionerad cirkulationspump, som räcker till att endast vara igång under dagtid. Den stängs av från ett tre-fas tidur under natten.
Värmepumpen låter jag alltid vara på. Den har en flödesgivare som ser till att den stannar på ett kontrollerat sätt då cirk.pumpen stannar och startar sedan igång då cirk.pumpen går igång nästa morgon. Detta är förmodligen skonsammare än att bryta strömmen till VP. Men det bör nog påpekas att axeltätningen på cirk.pumpen behöver nog bytas oftare då den slås av/på varje dygn mot om den är igång dygnet runt.

2
Markpooler. / SV: Värmepump isar igen
« skrivet: december 13, 2023, 13:22:05:05  »
Det var just min poäng att jämföra med uppvärmning av luften i en villa - attt det då fungerar att ta värme från den varma inomhusluften när det är 20 minusgrader ute, men att det inte är någon bra idé att förvänta sig att det funkar med alltför kallt vatten.

Det finns en gammal tråd här på forumet där en person försökte bygga ihop en luft/luft-värmepump för hus med en värmeväxlare för att värma vatten till poolen, och köra detta året runt för poolen. Troligen utan förståelse för hur avfrostningen fungerar. Resultatet blev naturligtvis att den isade igen under vintern.

3
Utemiljöer, altaner, trall och stenläggning. / SV: Stenläggning runt pool
« skrivet: december 11, 2023, 17:13:45:45  »
Jag kan bara intyga det Rickard skriver. Jag har varit tvungen att lägga om stenplattorna runt poolen några gånger. Jag är osäker på om det satt sig klart ännu, trots att det gått 16 år. Jag skulle förmodligen tänkt om och lagt trall runt poolen om jag fick backa tillbaka. Ett tips är att inte försöka lägga stenen precis i linje vägrätt mot poolsargen, utan någon centimeter under i stället. Annars kommer eventuella sättningar att synas mycket tydligare.
Vid ett tillfälle fick jag läckage på utsidan av ett inlopp. Sådant får man räkna med kan hända, men det var lätt ordnat att fixa då plattorna ligger på sand och det bara är att lyfta upp och gräva lite. Så då är det i alla fall skönt att inte ha gjutit fast plattorna.

4
Markpooler. / SV: Värmepump isar igen
« skrivet: december 07, 2023, 15:09:34:34  »
Värmepumpen behöver ta värme någonstans ifrån för att kunna avfrosta.
En luftvärmepump för hus tar värme från inomhusluften för att avfrosta utedelen. Det går bra med 20 graders luft, men naturligtvis dåligt om luften i huset är sex grader eller t.o.m. mindre.

Samma sak naturligtivis om det är från poolvatten som värmen behöver tas ifrån.

Då krävs i såfall tillskott med direktverkande el för att producera nödvändig värme, och jag tror det blir svårt att hitta en poolvärmepump med elvärmare för avfrostningen.

Så du behöver nog pröva dig fram med mer värme i vattnet.

5
Flödesspecar för cirkulationspumpar avser ofta endast en rent teoretisk kapacitet utan mottryck från rör med böjar etc.
Värmepumpen ger i sin tur ytterligare motstånd när vattnet ska igenom värmeväxlaren.
Enligt Bauhaus, som säljer den nämnda pumpen, så klarar den ett flöde på endast 1000 liter/timme, vilket alltså är betydligt lägre än vad värmepumpen kräver.
https://www.bauhaus.se/filterpump-summer-waves-sfx1000-gs-12v#go-to-description

6
Markpooler. / SV: Overflow eller inte - betongpool
« skrivet: mars 31, 2023, 14:07:53:53  »
Att göra sig beroende av ett bottenavlopp skulle jag aldrig vågat mig på. Vad gör man om det skulle börja läcka i kopplingen på utsidan?

7
Utemiljöer, altaner, trall och stenläggning. / SV: Padda makadam?
« skrivet: mars 13, 2023, 12:14:04:04  »
Jag har inte hört talas om någon som haft problem med sättningar under poolen.
I mitt fall har problemen däremot varit desto större med sättningar av materialet som återfyllts runt om poolen (makadam i storlek 8-16).
Jag har stenläggning runt poolen, som jag tvingats lägga om flera gånger pga sättningar närmast poolen. Detta trots att jag paddade, men förmodligen gjordes det inte tillräckligt.
Värst är det just nu under pooltrappan, som jag nu överväger att gräva upp och rikta om.
Så om det är något som definivt ska paddas så är det runt om poolen. Dock måste man vara försiktig så att inte poolväggarna trycks in. Det gäller att fylla lite i taget och padda i omgångar.

8
Markpooler. / SV: Inlopp som läcker? Se bild
« skrivet: maj 16, 2022, 19:19:35:35  »
Om du vet att det är dränering på utsidan av poolen, så torkar det upp av sig självt. Du behöver endast se till att få det tätt från poolsidan.

9
SpaForum / SV: Felkod LF Nordic Warrior XL
« skrivet: december 04, 2021, 20:49:32:32  »
Ja så kan det nog tyvärr vara. Kommer inte ihåg exakt hur det såg ut, men jag fick uppfattningen av att kondensatorn typ var ingjuten i plast för att få bästa skydd mot fukt, och då är det inte så enkelt att att man bara byter genom att skruva och löda. Sådana s.k. kondensatorboxar har jag sett på utombordsmotorer, vilket inte är billigt att byta eller ens få tag i.

10
SpaForum / SV: Felkod LF Nordic Warrior XL
« skrivet: december 03, 2021, 23:10:13:13  »
Kondingen sitter på pumpen. Jag har nyligen råkat ut för liknande problem med mitt bad. Tyvärr hade jag inte kompetens att byta själv, utan tog hjälp av en pool-tekniker från Folkpool, som inte heller kunde byta bara kondingen, så det fick bli en helt ny pump.

Sidor: [1] 2 ... 35
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan