CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Vatten och kemi / SV: Hjälp med olika värden!
« Senaste inlägg av kwhalp skrivet Idag kl. 15:32:08 »
Det är bara för TA & TC annars är det 15 sekunder man ska vänta.

Sorry, det är sant, mindes fel <hmm>

2
Ovanmarkspooler / Markarbete ovanmarkspool Power Steel 640x274X132 cm
« Senaste inlägg av poolkanten skrivet Idag kl. 13:53:47 »
Hej, precis köpt ovanmarkspool Power Steel 6,4m x 2,7m x 1,3m efter flytt till större tomt. Den ska rymma 19 000 liter vatten, alltså 19 kubik.

Vi har en relativt plan gräsmatta med gott om utrymme. Läste en guide i en tidning att man ska gräva bort tonvis med jord, göra marken superplatt, lägga markduk, ärtsingel, duk, sättsand osv.

HUR pass viktigt är det VERKLIGEN att ha precis superplant under poolen? Jag fattar att det ska vara plant, för om poolen lutar kommer den sneda vikten hänga på ena sidan och till slut knäcka konstruktionen.

Men måste man hyra minigrävare och schakta bort jord, eller går det att få plant nog med bara spade och jävlaranamma? Alltså inte huruvida man orkar arbetet för hand, utan mer hur plant kan man få det för hand och blir det isf plant nog?

Läste på forumet att nån körde med stenmjöl, presenning och skumfoam under, och jackpads under fötterna. Det låter ju riktigt bra. Misstänker att man ändå grävt bort gräs/mark där, och jämnat ut med stenmjöl. Presenning är ju smart för att leda bort vatten som skvätter över, och skumfoam gör det mjukt mellan poolduk (golvet) och mark.

För oavsett om man gräver för hand eller med minigrävare så blir kanske heller inte precis exakt plant heller under poolen. Såg vidare att nån byggde en rejäl träram med tryckimpregnerat runt platsen där poolen stod, sen la de på markduk/grus/sand inne i ramen, och poolen på det.
Där var inte platsen under poolen helt rak, men ytan i "ramen" blev plan. Är det en bra eller dålig idé?

Eller blir själva ramen överdriven?

Tar tacksamt emot tips, erfarenheter och idéer hur man skapar den bästa förutsättningen. Planen är att den ska stå över sommaren, vattenfylld, plocka ner poolduken undervinterhalvåret men stålramen blir förmodligen kvar ute (beroende på hur komplicerat att ta ner stålramen). Eventuella byggkonstruktioner (ramar, sand, grus, trädäck etc) blir kvar ute över vintern också.
3
Vatten och kemi / Offeranod för att undvika rost i saltvattenpool - fungerar det?
« Senaste inlägg av Harrry skrivet Idag kl. 13:01:33 »
Har någon erfarenhet av att använda offeranod för att undvika/reducera att rostfria delar i en saltvatten pool drabbas av rost?

Varför bara ytrost på syrafasta skruvar vid inblåsmunstyckena som ”rinner” ut men ej på andra sidan vid bräddavlopp och lampan?

Producerar klor med saltklorinator och har 0,45% salthalt i poolen på 4x8m (tar vatten från havet i Stockholm skärgård). Håller normalt jämn och mycket låg klorhalt och hyfsat neutralt pH. På vintern sänks vattennivån under inblåsmunstyckena.

De syrafasta skruvarna som klämmer inblåsmunstyckena mot linern har drabbats av ytrost. Tolkar det som ytrost då det med nagel går att skrapa bort ett tjockt skikt och få en blank skruv. Skruvarna syns inte, täckta av plastkåpa, men det ”rinner” ner rost på linern under båda munstyckena. Rosten började synas på linern ca 3 år efter linerbytet 2017. Har med pooltekniker kontrollerat att det inte finns någon metall vid munstyckena och genomföring av poolväggen i kryssfaner.

Jag antar att det vid motsatta sidan av poolen också finns syrafasta skruvar (som inte syns under plastkåpor) som klämmer bräddavlopp och lampan mot linern. Men där har det inte ”runnit” ner rost under dessa.

Kan rosten på inblåsmunstyckets skruvar ha att göra med den kraftiga vattenströmningen där?

Att den rostfria uppfällbara stegen drabbats av rost är inte oväntat, ev mer efter höjning av salthalt 2017 från ca 0,30% till 0,45%. Rost från stegen kontaminerar ev vattnet. Salthalt höjningen gynnar klorinatorcellens livslängd.

I vattenreningsslingan finns totalt 5 st ”mässing” ”kopplingar” och en värmeväxlare i titan. Övrigt är plast.

Poolteknikern föreslog att installera en offeranod i slingan för att bli av med rostproblemet. Men jag tvekar om det kommer fungera, hittar inga övertygande artiklar eller inlägg. Hur kopplas de 8 syrafasta skruvarna galvaniskt till anoden för att agera offeranod? Att klämma den mot stegen för att skydda stegen är enklare att förstå. Arbetet skulle göras i samband med byte av ett antal läckande limskarvar runt pump och filter.
4
Vatten och kemi / SV: Hjälp med olika värden!
« Senaste inlägg av ktd skrivet Idag kl. 12:42:40 »
man ska vänta 2 minuter efter omskakning innan man mäter
Det är bara för TA & TC annars är det 15 sekunder man ska vänta.
5
Vatten och kemi / SV: Hjälp med olika värden!
« Senaste inlägg av kwhalp skrivet Idag kl. 11:39:16 »
Hej!
Har nu startat up poolen, sent men ja.. (Poolen är en utomhus PP-pool. typ 3.8m X 7,8m med tak)
Tömde ut väldigt mycket vatten vid stängningen i höstas för att jag hade fått knas med alla värden. Kan ha blivit mättat? Ingen badade, taket var på jämt, köpte veckoklor från olika billiga ställen....)

Så nu har jag fyllt på vatten från en nivå som var UNDER lamporna!)
Har skaffat ett nytt sandfilter och drog alltså igång systemet i förrgår.
Har införskaffat mig en digital mätare "smart test" en svart och orange sak.

Mätte lite värden och allt såg.... lite märkligt ut.
Jag slängde i lite PH-minus för att att ha nåt bra att utgå ifrån.
i Övrigt:
Har inte lagt i något klor.
Hårdhet vatten - vet ej. Bor i Stockholm...

Mina värden från DAG 1:
PH 7,7
TA 109 (alkanitet - M)
CL 4.8 (lade bara i en tablett så det ska vara Fritt Klor..)
CYA 123

Mätte även med Biltemas vattentest med tabletter, där ser det ut som att PH ligger runt 7.0 och Klor över skalan som går till 3.0...

Tog nya tester idag:
PH 7.4
CL 4.4 (FRITT klor med bara en tablett DPD No 1.)
CL 4.4 (TOTALT klor med en tablett DBP No 1 & en tablett DPD No 3) Är ingen skillnad på inställningen av mätaren. Bara        tabletterna...
CYA 129
TA 94 (alkanitet-M)
Brom 8.0

Min fråga är: Ska jag chockklorera och se om allt "hoppar igång"?
eller måste jag tömma hela poolen... även fast jag nyss fyllt typ 75% med nytt kommunalt vatten?
ELLER finns det något annat sätt?

/Mackan

Jag upplever att SmartTest/Scuba 2.0 är pålitlig, jämfört med förväntade värden, och teststickor.

Virvlar du mätaren under vattenytan?

Har en film på testmetodiken, EDIT: man ska vänta 2 minuter efter omskakning innan man mäter TC / TA, enligt manualen.
15 sekunder övriga parametrar EDIT:





Sen länk till varför max 14 PPM är optimalt:

https://pulsarpools.com/wp-content/uploads/2021/02/The-Effect-of-Cyanuric-Acid-on-Disinfection.pdf


6
Vatten och kemi / SV: Hjälp med olika värden!
« Senaste inlägg av Oneill skrivet Idag kl. 10:05:29 »
Med tanke på hur mycket vatten du har fyllt på och att du får dom resultaten du får undrar jag var du tar mätvattnet när du mäter.
Tar du vatten i direkt anslutning till där du har din veckopuck så kommer du få helt galna värden så börja där och se om du får någon förändring. annars om du får 123 i cya igen skulle jag säga att du har fel på din mätutrustning för jag skulle nog säga att det är omöjligt att ha så hög cya om du bytt 75% av vattnet
7
Vatten och kemi / SV: Vad händer om man får för mycket salt i poolen?
« Senaste inlägg av Ingvar skrivet Idag kl. 08:38:29 »
Om du håller på att fylla upp med salt första gången sedan du fyllde i vatten, så är det bara att räkna ut enligt formeln: saltmängd i kg = volym vatten i poolen i liter * 0,004
8
Vatten och kemi / SV: 44 ppm i Cya nivå i början på säsongen...
« Senaste inlägg av kwhalp skrivet Idag kl. 06:52:14 »
9
Vatten och kemi / SV: Klorhalt
« Senaste inlägg av karinc skrivet Idag kl. 02:35:40 »
Tack för era svar! Ja, så är det såklart...Jag tänkte att det skulle vara den inre stapeln som visade vår nivå, och den yttre visade skalan, men det är ju tvärtom...Hjärnsläpp! ;D  Fast oxå att jag inte fattar hur det kunde bli så högt- vi har nyss öppnat den och hällde i tre mätbyttor shockklor. Det är alltså det första kloret efter en hel vinter, och  trodde det skulle behövas mycket mer... (inser att "mätbyttor" inte säger er något,  men har räknat ut mängden någon gång...)
Nåja, då får det räcka nu då- vad bra att det inte behövs mer för tillfället!
10
Vatten och kemi / SV: Trasigt rör - byte
« Senaste inlägg av Erica skrivet Idag kl. 01:17:51 »
Svårt att se på bilden - går röret rakt eller i en böj ? Är det rakt är väl det enklaste att kapa på båda sidor om skadan och sätta ett par muffar plus en kort rörbit och limma det hela ?
Sidor: [1] 2 ... 10
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag