Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - TommyC

Sidor: [1] 2 ... 338
1
Markpooler. / SV: Ett tokigt betongprojekt
« skrivet: mars 05, 2023, 10:13:39:39  »
Du som är kemist känner nog till att det bildas bl a vätefluorid när ett Li-Ion batteri brinner. Det kan röra sig om ganska stora mängder. Det är inte vanligt att batterier brinner men det händer. Tänk igenom i förväg hur en eventuell brand ska hanteras. 40kSEK eller 20kSEK efter eventuellt bidrag från oss övriga skattebetalare för 5kWh är dyrt. Det tillkommer växelriktare och material för installation samt arbetskostnaden. Vätefluourid och dess egenskaper skrivs det sällan om i PK-media. Man kan spekulera i varför. Kan vara bara inkompetens som ofta eller så vill man inte störa klimatsekten.

Batterier kan självantända och det sker även när batteriet inte laddas i eller ur. Det finns spektakulära filmer på nätet som visar det oftast våldsamma brandförloppet. Risken är som sagt väldigt låg men konsekvenserna vid brand kan bli katastrofala.

2
Uppvärmning / SV: Villken pump väljer jag?
« skrivet: mars 04, 2023, 15:00:38:38  »
Pooltak är väldigt bra för värmeekonomin. Se till att även isolera runt om ifall poolen inte redan är isolerad från fabrik. Många glasfiberpooler är isolerade från början.

När jag köpte vår poolvärmepump var rådet från säljaren att 6,8kW modellen skulle räcka. Jag valde 9,2kW för att ha marginal. De enda gångerna jag har nytta av den höga effekten är när jag är lite sen med att fylla poolen och vill få upp värmen snabbt. När jag fyller i mitten av juni ger dock solen ifall den skiner väsentligt högre effekt än värmepumpen så skillnaden är nästan bara att VP värmer under natten.

Från att poolen har nått dryga 30 grader kör jag VP på tidur för att få den något högre verkningsgraden som högre lufttemperatur ger. Under juli och större delen av augusti en normal sommar går VP mellan ingenting och 2-3 timmar per dag om det är dåligt väder. I september blir det lite mer gångtid. Ett par säsonger har vi badat till i början av oktober men nu stänger vi oftast av runt mitten av september då vi inte tycker att det är så skönt att bada när det har blivit både mörkare och kallare. Dygnsmedeltemperaturen är då ca 10 grader och vi håller utan problem 31-32 grader i vattnet och VP går kanske 8-10 timmar. De flesta VP ger klart sämre effekt från drygt 10 grader och lägre.

Inverter eller scrollkompressor som de också kallas ser jag ingen som helst vits med till en pool. Det är främst ett sätt att ta mer betalt. Vår VP startar och stoppar bara en gång per dygn. Vår VP har bara på och av som styrning och den styrningen görs med +/-1grad från inställt värde. Det ger ingen stor fördel att krångla till styrningen. Mer avancerad (krångligare) styrning betyder mer programvara. Mer programvara betyder ökad risk för buggar.

3
Pooltäckningar / SV: Tips på Tak/Pooltäckning med lite plats
« skrivet: februari 06, 2023, 14:38:57:57  »
De första åren med poolen som fanns här när vi köpte fastigheten så använde vi bubbelplast av en kraftig typ som rullades upp på en rulle som hängde ut lite över poolens kortsida. Efter några år blir man väldigt trött på att alltid behöva städa poolen före bad. Som redan nämnts så hamnar nästan alla växtdelar som blåser ner på bubbelplasten i poolen. Vår rulle med bubbelplast lämnades ute över vintrarna efter att den hade surrats ordentligt.

Efter mycket funderande så köpte vi pooltak. Det innebär en mycket stor förbättring av poolens användbarhet. Värmepumpen går 2-3 dygn när vi har fyllt poolen i mitten av juni och därefter inte alls eller 1-2 timmar per dygn om vädret är dåligt. Från början av september går värmepumpen lite fler timmar per dygn. Oftast badar vi utan att dra isär taket. Det är väldigt smidigt att öppna skjutluckan i den största taksektionen, kliva ner på trappan och dra igen luckan om vädret inte är perfekt vilket det sällan är. Är vädret riktigt fint så öppnar vi bara taket runt mitten av poolen. Vi köpte en uppvikbar lucka i den största sektionen för att kunna parkera taket över poolens bortre del och simma under gaveln med luckan. Det fungerar men oftast delar vi bara taket runt mitten.

Optimal vattentemperatur här är 32-33 grader.

4
Övriga frågor! / SV: Myror i cellplasten
« skrivet: november 17, 2022, 21:50:23:23  »
Myrorna dyker alltid upp här i början av säsongen. Irriterande när dom springer runt poolen men har aldrig sett att dom gör någon skada. Det finns dock dold frigolit  som isolering så det kanske finns ett okänt problem här. Jag matar dom med myrr och liknande för dom plockar upp fin sand som ligger under mindre ytor med gatsten runt huset. Bekämpningsmedel fungerar bara lokalt så man måste hålla lite koll och bekämpa ganska många omgångar vartefter nya kolonier dyker upp. Troligen också beroende på vilka arter av myror man har problem med. Lokalt så är medeln i alla fall väldigt effektiva. Järnhandlare och byggvaruhus brukar sälja bekämpningsmedel.

5
Vatten och kemi / SV: Vinterstänga för första ggn...HJÄLP!
« skrivet: november 17, 2022, 21:39:35:35  »
Det verkar finnas en del "lokala" variationer i hur lätt det bildas alger. Jag brukar stänga av cirkulationen runt mitten av september då vattnet håller 31-32 grader. Jag gör ingen chockklorering och har bara använt en klorpuck per vecka sedan poolen fylldes i mitten av juni. Det tar minst en månad att komma ner till 10 grader vattentemperatur efter stängning. I år var det i mitten av oktober som dygnsmedeltemperaturen i luften permanent gick under 10 grader. Vattnet var då gissningsvis ca 15 grader då poolen har tak och bra isolering i väggarna. Samma procedur varje år och aldrig några alger förutom en gång för länge sedan före installation av pooltaket då en vackert grön ton infann sig. Jag tömmer poolen varje höst så jag behöver inte bry mig. Skulle jag spara större delen av vattnet så skulle jag nog kosta på en dos chockklor.

6
Vatten och kemi / SV: Klorförvaring
« skrivet: november 17, 2022, 21:28:02:02  »
Sannolikheten för att stål ska rosta vid förvaring av klor i samma rum betraktar jag som väldigt nära 100%. Har man en hermetiskt tät behållare så ska det inte hända men att hitta något som är helt tät för klor blir nog svårt. Det kanske finns några glasbehållare för laboratorebruk som fungerar? Vår poolkemispecialist Roger vet bättre.

I början förvarade jag klorburkarna utomhus i närheten av poolen täckta av en lucka av tryckimpregnerat trallvirke. Numera har jag ett litet fack under en lucka i det minimala trädäcket vid poolens kortsida under pooltaket. De lösningarna är likvärdiga. En dynbox borde fungera på liknande vis. Kloret bryts ner vid förvaring flera år oberoende av hur det förvaras gissar jag. Håll bort ansiktet när plastlocket till klorburken öppnas. De första två till tre åren brukar det inte märkas så mycket av nedbrytningen men det blir värre vid längre förvaring.

7
Inomhuspooler / SV: Vad är funktionen för denna manick
« skrivet: oktober 22, 2022, 17:43:52:52  »
Att den påverkar elvärmaren tror jag också på men hur det sker begriper jag inte från den bilden. Tror mer på tryck över 1atm än vacuum  <dontkn> Modellbeteckning på berörda enheter kan hjälpa till att förstå.

8
Markpooler. / SV: Plugg till Jet med 75mm-rör?
« skrivet: september 22, 2022, 07:14:58:58  »
75mm skulle kunna vara dimension R65 / 2,5 tum https://www.vvsbutiken.nu/category.html/storleks-guide-for-ror-dim-golvvarme-vattenburen

Proppar med den gängan finns bl a här: https://www.rinkabyror.se/artikel/plastkoppl-propp-65r/

Svårt att veta med rörgängor dock, kan ju vara något helt annat också som är nästan lika men inte passar.

9
Vatten och kemi / SV: Hjälp mig att chockklorera
« skrivet: september 21, 2022, 12:07:07:07  »
Ja, det stämmer. Håll koll på ökningen av tryckfall över sandfiltret och backspola när det har ökat ca 0.2-0.3 bar.
Om halten fritt klor sjunker innan vattnet är klart så pytsa i mer klorgranulat. Man brukar sikta på 10 ppm fritt klor tills vattnet är klart och kloret inte förbrukas.
Det tar lite tid att få klorgranulatet att lösas i vatten så bra att blanda och låta lösas upp i en hink då granulatet kan bleka linern.
Antiklor brukar inte behövas. Kör cirkulation dygnet runt tills vattnet är klart.
Tiden är svår att bedöma men märkbar förbättring kan ta några dygn eller lite mer.
"klarbäret", kul med automatisk stavningskontroll.

10
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 21, 2022, 09:23:19:19  »
Tack för informationen om din utrustning. Det är alltid intressant att läsa om sånt som man inte känner till.

I manualen till flödesmätaren står att det ska vara raka rör före och efter flödesmätaren med minst 5 * DN eller t o m upp till 10 * DN beroende på skillnader i diameter hos mätaren och rören. Detta uppfyller inte din installation. Om och hur mycket det eventuellt påverkar mätfelet är nog omöjligt att bedöma.

Ett enkelt test kan vara att plocka bort mätkroppen i flödesgivaren och studera hur temperaturerna runt värmeväxlaren påverkas.

Det är kanske så att flödesmätaren visar fel och att flödet är väsentligt större på sekundärsidan än vad vi har trott. Den låga temperaturhöjningen antyder att det kan vara så  <hmm>

Sidor: [1] 2 ... 338
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan