Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: [1] 2 ... 432
1
Uppvärmning / SV: Bara köra Heatforce inverter plus 81 på dagtid?
« skrivet: mars 08, 2024, 08:32:32:32  »
Enligt sin reklam på nätet har den aktuella värmepumpen ett wi-fi interface för styrning via någon app. I så fall går det nog att sätta något tidsschema för den den vägen. Det blir en mera skonsam nedstängning än att plötsligt bryta strömmen när aggregatet är igång.

2
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 25, 2024, 14:42:23:23  »
Tror nog matvarubutikerna skulle börja sälja utan kassasystem mot kontanter rätt snart om det blev krig...
Då slapp de ju skatten också.  ;)

Riktigt så enkelt är det nog inte. De har inga rutiner för kontanthantering och skulle nog snabbt bli rånade i en del områden. Dessutom vet de inte vad varorna skall kosta eftersom man inte längre prismärker utan förlitar sig på streckkoderna. De kan inte manövrera säkerhetsgaller och dörrar. En stor del av deras mat skulle snabbt bli oätlig vid ett längre strömavbrott när kyl- och frysanläggningar slutade att fungera. Vore det vintertid i den kallare delen av landet kunde man kanske klara detta, men då fryser i stället frostkänsliga snart sönder. Hela det svenska samhället är planerat för att elström och internet alltid måste finnas på plats. Man kan inte heller köpa bränsle eftersom bensinstationernas pumpar slutar att fungera. I tredje världen är det en självklarhet att en bensinstation har ett reservelverk, men inte här.

De som klarar sig bäst i ett sådant läge är väl de som har någon form av självhushåll. Kanske går det att plocka lite bär och svamp. har man jaktvapen kan man få lite kött också. Lite grönsaker går att odla om man lite mark.  Äpplen och annan frukt kan finnas i villaträdgårdar. Men allt detta hjälper bara ett litet fåtal. Även dricksvatten kan bli svårt men på den fronten har de flesta kommuner en beredskap med reservelverk som finns på eller kan kopplas till kommunala vattenanläggningar. På den fronten blir det nog värre med storstädernas avloppssystem...

3
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 23, 2024, 08:31:59:59  »
Sverige ligger långt efter tredjevärldenländer vad det gäller t.ex. mobilnäten. Man har helt bortsett från risker för t.ex. krig eller naturkatastrofer och den reservkraft som fanns i det gamla koppartelefonnätet var faktiskt betydligt bättre. I många länder är en dieselgenerator och en rejält tilltagen tank vid varje mobilmast standard. Här i Sverige har man nöjt sig med med 30 minuters batterikraft, i någon slags dröm att längre strömavbrott inte skall förekomma. Först på senare tid har man börjat kräva längre batteritider och även i en del fall reservelverk.

Ändå värre är det med internetutbyggnaden. Många av de fibernät som byggts saknar helt reservkraft för strömavbrott och dör i samma ögonblick som strömmen försvinner. En situation som i Ukraina där en fiende aktivt förstör våra elnät skulle snabbt innebära att all kommunikation också försvinner. Vi kan inte ens nå 112 i en krissituation om det inte finns el.

Försvinner elkraften så försvinner också möjligheten att handla t.ex. mat och bränsle. De flesta butiker idag är beroende av el för att kassasystem och betalsystem skall fungera - några reservplaner finns sällan. MSB uppmanar folk att ha kontanter hemma men vad hjälper det om det inte går att handla för dem ? Det går ju inte heller att ta ut några pengar från bankerna - bankomaterna slutar att fungera vid strömavbrott och bankkontoren kan inte heller fungera eller har i många fall helt lagts ned ändå. Även här klarar sig tredje världen bättre - där har normalt alla bankkontor eget reservelverk. Dessutom har man inte avskaffat kontoren och att en bank kan hantera kontanter ses där som en självklarhet.

4
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 18, 2024, 18:22:57:57  »
Siffrorna låter fullt rimliga, men batterikostnaden blir ju totalt beroende på hur långt du tror att ett eventuellt strömavbrott kan bli och hur mycket som är din minimilast i ett sådant läge - ligger man i reservkraftsdrift lär man väl få stänga av allt icke-väsentligt. Inte läge att t.ex. bada bastu - ja om den inte är vedeldad förstås.

Att uppskatta max. strömavbrottstid som man skall klara blir ju oerhört svårt. Bor man i superglesbygd uppe i fjällvärlden eller liknande kan det säkert bli ganska lång tid. Bor man någorlunda nära bebyggelse blir väl sällan avbrotten så långa. Vi har ett reservkraftaggregat (dieseldrivet) och det längsta vi har kört det i sträck vad bortåt ett par dygn (stormen Gudrun). Men om man är av preppertyp och nu vill gardera sig mot om ryssarna kommer och bombar våra elsystem så kan det ju handla om månader, vilket inget batterisystem klarar. Möjligen då om man har mycket solpaneler och kriget inte kommer på vintern så kan man klara sig genom att ladda från dag till dag och köra på batterier nattetid. Men vintertid eller vid snötäckta paneler så lär ju det vara omöjligt. Solen har ju i sig själv låg effekt på vintern.

5
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 17, 2024, 12:12:21:21  »
Jag kan tillägga att för att elnätsbolaget skall godkänna installation av reservkraft så måste man dels anmäla till dem, dels måste det lokala systemet ha ett eget jordtag som uppfyller starkströmsföreskrifternas krav. Detta är nödvändigt ur elsäkerhetssynpunkt. Drt brukar inte vara någon jättekostnad att ordna ett sådant.

6
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 17, 2024, 12:06:26:26  »
Jo det är fullt möjligt att ha solceller som reservkraft, men det fordrar en del extra och kostar en slant extra. Växelriktaren måste vara av en typ som klarar detta - den får ju i det läget hålla frekvensen på det lokala nätet i huset och för att elnätsbolaget skall godkänna installationen måste den vara försedd med samma utrustning i princip som "vanlig" reservkraft med t.ex. dieselgeneratorer.

Det får aldrig vara möjligt att det lokala ödriftsanätet i huset vid den typen av körning matar ut effekt på nätet, eftersom det skulle bli en fälla för elbolagets personal vid arbeten - har de stängt av ett visst område för arbete som måste göras så eller de står och reparerar efter ett strömavbrott p.g.a. yttre skador på nätet så får det inte komma in effekt bakvägen och spänningssätta ledningarna. Vanligaste lösningen på detta är en omkopplare som antingen står i reservkraftsläge eller i normalt nätdriftsläge.Detta är ganska lättlöst. Men omriktaren blir dyrare än de som användes vid vanliga solcellsinstallationer där nätfrekvensen styrs av nätet och anläggningen automatiskt kopplas bort från nätet vid ett eventuellt strömavbrott.Men visst bor man ute i glesbygd där ofta ledningarna är luftledningar som går genom skogar och där strömavbrott är vanligt förekommande t.ex. vid stormar så kan det väl vara värt att skaffa den utrustningen.

7
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 13, 2024, 01:35:40:40  »
Jo problemet med ekonomin för både sol- och vindkraft är ju att när de producerar som bäst så är ofta elpriset väldigt lågt. Jämförelsen mellan batterier och själva panelerna haltar väl dock lite grann p.g.a. förväntas livslängd. Panelerna uppges kunna hålla upp till 50 år i en del fall. Batterier lär inte komma i närheten av den livslängden. Dock har man ju om man har växelriktare som är självkommuterande och inte beroende av nätet en fördel i att man med en hyfsad batteribank blir mindre känslig för strömavbrott. Bor man ute på landet kan det vara en fördel, i en stad är strömavbrott så pass sällsynta att de flesta inte planerar för detta.

8
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: februari 10, 2024, 12:45:05:05  »
Vi har solvärme som tillsatsvärme för poolrummet, men nu är ju taket snötäckt så den vägen får vi ju ingen värme alls. Det har inte varit någon speciellt billig el vid något tillfälle den senaste tiden så vi har inte kört något tillskott via elpatron. Temperaturen har så sakta drivit ned från 30.5 till 26.8. Kanske lite lågt om man bara vill ligga i vattnet och njuta, men motionssimmar man, som vi gör typ 3-4 gånger per vecka, så räcker den temperaturen gott till.

9
Övriga frågor! / SV: Blir det nåt drag i branschen i år?
« skrivet: januari 29, 2024, 23:45:42:42  »
Jag tror nog inte att det bara hänger på räntorna. Det höga elpriset en längre tid har nog varit en avhållande faktor också. Driftskostnaderna för en pool stiger ju onekligen. Vi kör för vår del uppvärmningen vid tider då elpriset är som lägst (vi har timavräkning) och det kan göra en rejäl skillnad. Värmetrögheten i en pool är ju enorm och vi är inte så petiga med temperaturen - skulle vi ha några veckor med högt elpris så får temperaturen sjunka något. Man håller ju värmen bra ändå när man simmar. När priset är lågt eller vid vissa tider t.o.m. negativt så gäller det att passa på och värma. Även nätavgiften är ju tidsberoende - undvik att köra under höglasttid (november - mars, vardagar utom natt, lite olika hos olika nätbolag om det är t.ex. kl. 22-06 eller 20-07 ). Detta senare gäller väl mest oss med inomhuspool, det är väl inte så många utomhuspooler i drift mellan november och mars.

10
Markpooler. / SV: Cementbaserat handspackel som ytskikt i pool
« skrivet: januari 10, 2024, 21:38:08:08  »
Är betonggjutningen korrekt utförd med rätt material så skall poolen vara vattentät i och med det. Spackel, färg m.m. är för att få den att se snyggare ut - varken spackel eller färg utgör vattentätt skikt på något sätt. Så kan du bra få ytan jämn och fin och i den färg du önskar så bör allt vara lugnt. Beträffande färg så brukar man välja turkos, blå-grön-aktiga kulörer på grunda pooler. På riktigt djupa pooler kan man i stället ha helvitt - vattnet kommer ändå att få en blåaktig färg.Viktigt är att armeringen är gjord korrekt så att inte järn ligger för nära ytan - då kan det snart bli korrosionsproblem.

Sidor: [1] 2 ... 432
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan