CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - John Poolman

Sidor: [1]
1
Uppvärmning / SV: Kyla pool
« skrivet: juli 13, 2023, 10:03:37:37  »
Klart det är trevligt med 30 grader i poolen när det är svalt i luften, och visst vill vi ha möjlighet att värma poolen då. Men jag vill också ha möjlighet att ha poolen svalare än så under perioder med ihållande soligt och varmt väder. Slutsatsen av diskussionen så här långt är väl att det går att åstadkomma utan aktiv kylning.

Angående pooltak, är det rätt uppfattat att de fungerar som ett växthus så att stängt pooltak på dagen gör poolen varmare snarare än tvärtom? Däremot om man täcker poolen på annat sätt dagtid, med något som inte släpper igenom solen, då borde det rimligtvis bidra till lägre vattentemperatur?

2
Uppvärmning / SV: Kyla pool
« skrivet: juli 11, 2023, 15:50:45:45  »
Ah, data. Snyggt!

Jag hittar ett par inlägg på semesterforum där det hävdas att en ouppvärmd pool brukar ligga något över nattemperaturen. I så fall har jag kanske inget att oroa mig för. Om man tittar på din data skiljer det i och för sig hela 5 grader mellan snittlägsta i augusti (25 grader) och pooltempen (30 grader). Edit: Å tredje sidan lär ju den genomsnittliga nattemperaturen vara ett par grader högre än mintemperaturen, så den högst vetenskapliga formeln

   ouppvärmd pooltemperatur = genomsnittlig nattemperatur + ett par grader

verkar ha visst fog för sig.

Det hela kommer naturligtvis att sluta med att vi får fjorton svinkalla somrar på raken, poolen håller en temperatur på 14 grader och min fru och mina barn hatar mig.

3
Uppvärmning / SV: Kyla pool
« skrivet: juli 11, 2023, 12:07:53:53  »
Tack för svar!

@Rickard: Jämförelsen med insjöar håller väl inte riktigt...? Om du förstorar upp en pool till en sjö så ökar volymen med kubiken men ytan med kvadraten. Det borde innebära att en sjö (i synnerhet en djup sjö) bevarar vinterkylan mycket längre eftersom vattenmassan som ska värmas är större relativt den yta som solen har att verka på.

@kwhalp: Förstår hur du menar, men jag är alltså inte ute efter en pool som känns behaglig för badande i timmar utan en pool där man kan ta ett rejält svalkande dopp i tio minuter.

Jag har varit i Death Valley och är tacksam över att sommarstället inte ligger där.  O0 Men att dagstemperaturen kan ligga över 30 grader en eller två veckor i sträck är redan en realitet i delar av Sverige. Det kommer inte att bli bättre. I varmare länder kyler man pooler så vitt jag vet.

Min fråga är väl egentligen vad som är "steady state" temperatur i en ouppvärmd markpool givet en konstant dagstemperatur på 30 respektive 35 grader. Någon som vågar sig på en gissning?



4
Uppvärmning / Kyla pool
« skrivet: juli 06, 2023, 23:25:09:09  »
Funderar på att anlägga markpool på sommarstället och jag är mer intresserad av kylning än uppvärmning. Jag vill ha en pool som är svalkande (max 25 grader) riktigt varma dagar. Om det är dåligt väder är jag inte intresserad av att bada. Vår och höst inte aktuellt.

Säg att man bygger utan isolering mot marken och låter den stå öppen nattetid, och säg att det är 35 grader i luften vareviga dag under flera veckor. Hur varmt kan vattnet bli utan kylning i ett värstascenario? Vad kan man mer göra för att hålla nere temperaturen?

5
Övriga frågor! / SV: kostnad poolservice
« skrivet: september 12, 2022, 10:48:40:40  »
Ja precis, risken att något går snett om poolen står helt utan tillsyn går knappast att automatisera bort. Det räcker ju att man är bortrest 5-6 veckor på sommaren för att ha samma problematik. Och man kanske då hellre betalar för tillsyn och skötsel under den tiden än att stänga poolen som för vintern, vilket väl ändå är tveksamt eftersom vattnet är för varmt för att det ska fungera bra.

6
Övriga frågor! / SV: kostnad poolservice
« skrivet: september 07, 2022, 16:15:26:26  »
Jag hör vad ni säger, men om det finns tillräckligt många medlemmar här som betalar för regelbunden poolskötsel så borde det gå att få en hyfsad indikation på hur prisbilden ser ut. Vilket kanske vore av intresse för fler än bara mig. Är inte poängen med ett sånt här forum att dela med sig av kunskaper? Givetvis kommer jag att göra detsamma den dag jag har tagit in en offert eller två (vilket inte lär bli i närtid dock).

Sen kan man fundera på om det är bättre att stänga poolen men det var inte det frågan gällde.

7
Övriga frågor! / SV: kostnad poolservice
« skrivet: september 07, 2022, 14:43:44:44  »
Jo, jag förstår att automatik bli billigare. Men säg att man är bortrest i ett par månader - inte en chans att man kan lämna poolen utan tillsyn under den tiden. Så frågan kvarstår.

8
Övriga frågor! / SV: kostnad poolservice
« skrivet: september 06, 2022, 10:42:36:36  »
Tack för bra svar så här långt! Ja, förutsättningarna kan variera förstås. Vi kommer att behöva byta ut pump, filter med mera och kommer definitivt att satsa på så automatiserat och självgående som möjligt. Pooltak är en öppen fråga.

Vi behöver knappast någon som springer här varje dag, men i synnerhet om man är bortrest behöver ju poolen ses till 1-2 ggr vecka som jag ser det. Håva upp lite skräp, rensa breddavloppet, fylla på vatten vid behov, kolla att pumpen går som den ska, läsa av lite värden. Och ibland lite större insatser med rengöring av filter mm.

Så skötsel 1-2 ggr/vecka är väl en rimlig utgångspunkt. Någon mer som har en prisuppgift där?

9
Övriga frågor! / kostnad poolservice
« skrivet: september 05, 2022, 19:24:28:28  »
Vi har köpt hus i en av Stockholms villaförorter med en markpool på tomten. Frun och ungarna älskar den förstås, själv tänker jag mest att jag absolut inte vill ägna mig åt att sköta en pool (har gjort det förr). Dessutom är vi ibland bortresta längre perioder.

Så min fråga är: Vad är årskostnaden, grovt räknat, för att lägga ut 100% av poolskötseln på en firma? Rekommendationer på bra firmor i Stockholmsområdet är också av intresse.

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag