CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - SingingSailor

Sidor: [1] 2 ... 39
1
SpaForum / SV: Sänk temperaturen om du reser bort så bibehålls klorhalten
« skrivet: mars 04, 2022, 18:45:56:56  »
sorry Roger, postade inlägget av misstag när jag bara skrivet första meningen

2
SpaForum / Sänk temperaturen om du reser bort så bibehålls klorhalten
« skrivet: mars 04, 2022, 18:30:24:24  »
Har sänkt temp i spabadet till 20grader mellan baden i vinter för att spara el - badar ändå inte så ofta nu. Blir förvånad över hur lite klor som förbrukas:
- Vid 38 grader har jag mätt upp 25% förbrukning av kloret per dag, enl. förväntan.
- Vid 20 grader har jag mätt 2-3% förbrukning per dag.

Om man startar med 5ppm klor så har man minst 3ppm kvar efter 14 dagar, vid 20 grader. Vid 38 grader däremot sjunker det till under 1ppm på mindre än en vecka.
Inga problem att resa bort alltså bara man sänker temperaturen.

Mätvärden:
6/2 Fritt klor 10ppm
17/2 Fritt klor 8 ppm
4/3 Fritt klor 5 ppm
Bra mätvärden från Taylor FAS-DPD

3
SpaForum / SV: Så här sköter du ditt spa. Steg för steg
« skrivet: januari 29, 2022, 01:08:00:00  »
Underbar tråd Kenneth! Älskade din tråd om mätmetoder också.
Klockrent beskrivet om alkaliniteten, det är ett mysterium att branschen rekommenderar så hög alka i spa.

Rickard: Nitor/Fixor säljer cyafritt klor i tabletter, de kallar det ”dagsklor”. 7grams tabletter tror jag, har sett det på Bauhaus. Innehåller kalciumhypoklorit. Jag har dock inte provat dem själv.

Har inte lika lång praktisk erfarenhet av spa som många av er andra, men fwiw så funkar detta för mig hittills:
Jag använder diklor vid start för att få lite cya, sedan mestadels kalciumhypoklorit i pulverform för regelbunden dosering. (jag har mkt mjukt vatten, så har ingen oro för kalken). Lite diklor ibland för underhåll av cya nivå som annars sjunker långsamt. Lite klorin ibland för klorunderhåll mellan baden, enklare än kalciumhypoklorit - bara hälla i utan att ta av lock o utan starta stora pumpen, men dyrare.
När man är bortrest: Har provat 20g triklorpuckar ngn gång för att få långsam klordosering, men hittills har de löst sig lite för fort i det varma vattnet tycker jag. Tror det är effektivare att klorera rejält och sänka temperaturen till 20 grader, då bryts kloret ner mkt långsammare som Kenneth skriver.
Generellt tycker jag det är bra att ha lite cya i vattnet, ca 20-50ppm. Behöver då inte vara orolig för lite högre klorhalt, jag får en klorbuffert, och kloret blir också mindre beroende av pH värdet.

Edit: en varning om kalciumhypoklorit som tål att upprepas; Starkt oxiderande och bildar klorgas över tid. En burk förvarad i garaget kan få det mesta att rosta (egen erfarenhet!). Blandas pulvret med andra ämnen kan man få mycket kraftig reaktion (t.ex. om man blandar med triklor tabletter - men utspätt i spavattnet kan det kombineras)

4
Vatten och kemi / SV: Måste jag ha korrekta värden i ett spabad som bara står?
« skrivet: november 27, 2021, 11:32:46:46  »
Klor bryts ned i höga temperaturer även om du inte badar. Se till att alltid ha mätbart fritt klor i vattnet. Sänk temperaturen så mkt du kan så behöver du inte klorera lika ofta.

5
SpaForum / SV: Hög klorförbrukning efter vattenbyte
« skrivet: november 16, 2021, 20:20:39:39  »
Det är naturligt med högre klorförbrukning direkt efter vattenbyte, det nya vattnet är aldrig helt rent.

6
Vatten och kemi / SV: Förvaring av kemi och klor
« skrivet: november 16, 2021, 20:16:39:39  »
Håller med tidigare inlägg. Lite olika för olika klorsorter också, oorganiskt / ostabiliserat klor sönderfaller till klorgas, det stabiliserade / organiska (diklor / triklor) är lite stabilare.
Jag förvarade en stor hink med gammal kalciumhypoklorit i garaget, och fick rostangrepp på allt bonnjärn.   :-\
Kalciumhypoklorit är också mycket reaktivt om det blandas med något som kan oxideras, t.ex. olja eller även stabiliserat klor, kan bli brand eller explosion.

7
SpaForum / SV: Cyanursyra alldeles för hög
« skrivet: oktober 29, 2021, 16:57:13:13  »
Vilken sorts klor använder du och hur mycket har du använt sedan vattenbytet?
Utifrån detta och hur mycket vatten du har så kan man räkna ut Cya halten.

8
SpaForum / SV: Brominator???
« skrivet: oktober 29, 2021, 00:11:34:34  »
FWIW - jag är ingen expert på korrosion och har inte läst hela din tråd om korrosionen:
Vanligt salt NaCl och bromsalt NaBr - kemiskt finns stora likheter mellan klorid och bromidjonerna, så kan vara ganska lika ur korrosionssynpunkt, men i de låga koncentrationerna och på poolanpassade material borde det inte bli problem.

Tror du dina rostproblem berodde på saltet i sig, eller var det i kombination med andra fenomen som t.ex. galvanisk korrosion eller spaltkorrosion?

9
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: oktober 14, 2021, 17:14:54:54  »
Jag tillsätter "höj kalciumhårdhet" när jag bytt vatten, om jag struntar i det, kan det ändå hinna bli för mycket kalcium på några månader innan man byter vatten igen?
Du verkar ha mjukt vatten, och då är det inga problem.

Kalciumhypoklorit tillför ca 7ppm kalk för varje 10ppm fritt klor. Jag brukar tillsätta ca 1msk kalciumhypoklorit efter varje bad (2-3 pers), vilket ger ca 8ppm kalk för mig. Räknar man bad 2ggr/vecka så blir det <200ppm kalk på 3 månader.

Ofta rekommenderas kalk på minst 100-150 ppm för att undvika skumbildning (och enl. vissa även för att minska risk för korrosion, men det är nog inte så relevant i ett plastspa med elvärmare).
Att höja kalkhalten upp till 400-500ppm bör inte ge problem. Håller man alkaliniteten låg och pH under kontroll så kan man gå högre.

10
SpaForum / SV: Brom och dess hälsorisk
« skrivet: oktober 14, 2021, 07:27:48:48  »
Jag börjar med spaklor / diklor efter vattenbyte för att få en liten halt cya i vattnet, ca 20ppm. Därefter kör jag mestadels kalciumhypoklorit, och lite klorin / natriumhypoklorit för underhållsklorering ibland för att det är så enkelt, samt lite tillskott av cya ibland. Lite cya är bra även i spabad då det skapar en buffert för kloret. Helt utan cya är klor betydligt mer aggressivt oxiderande än det behöver vara. Det finns också teori om att det bildas mindre av det otrevliga trikloraminet med lite cya i vattnet. (Detta är omdiskuterat, men vad jag tror på  O0 ).

Finns fördelar & nackdelar med alla klorsorter.
Spaklor / diklorisocyansura ger för mycket cya i längden, men har också fördelar:
- Lättlösligt, mindre risk för blekning av liner som korn av kalciumhypo på botten kan göra
- Stabilare vid transport och förvaring än kalciumhypo
- Underlättar i vissa fall att hålla bra pH
- Höjer inte kalkhalten / hårdheten som kalcium hypoklorit gör
- Relativt billigt och lätt att få tag på

Ett köptips för kalciumhypoklorit är ByggMax. Jag köper 1kg burkar där ganska billigt.

Om ni köper det i hinkar så var noga både med hållbarhet och förvaring. Kalciumhypoklorit åldras och avger då klorgas. Det gör att det dels tappar effekt med tiden, och dels kan klorgasen påverka omgivningen. För några år sedan köpte jag en utgången 10kg hink jättebilligt, och ställde den i garaget => ALLT bonnjärn i garaget fick rostangrepp...
Det är också mycket reaktivt, om man blandar det med något som det kan oxidera (t.ex diklor!) så får man lätt en bokstavligen explosiv reaktion.

Sidor: [1] 2 ... 39
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag