Polarpumpen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Aboy

Sidor: [1] 2
1
Byggtrådar / SV: Byggprojekt PP-pool Skåne!
« skrivet: juni 21, 2010, 14:16:13:13  »
Ja, man gjuter med lekakulor och blandar det med vatten + cement + armering. Jag gjöt före jag fyllde upp vatten i poolen. Att gjuta med leka är ganska behagligt jämfört med betong. Betongen är väldigt tung och trycker hårt mot alla kanter medans lekan är lätt och fin, den trycker inte speciellt mycket mot poolen = deformerar inte väggarna inåt medan du gjuter. Men det är alltid bra att hålla koll på hur poolens sida ser ut under gjutningen, kom ihåg att vi antagligen inte har exact samma kontruktion på poolen, om du skulle se att poolsidorna skulle bukta innåt så är det bara att fylla på med vatten så att ett mottryck skapas. Glöm inte att gjuta under trappan om du har en!

När du har placerat poolen på botten av hålet så måste du säkra poolens lång och kortsidor med reglar så att allt inte rör på sig under gjutningen. Just nu är poolen ganska mycket som en GB bigpack låda, ranglig och behöver stöd för att fungera. Jag tog långa reglar som räckte över poolen sidor, sågade skåror som jag tryckte ned över poolens kant. Nu är poolens sidor låsta mot varandra(90grader) därefter behöver du fästa dessa reglar mot något så att sidorna inte vickar åt något håll, jag hade en altan som jag fäste dem emot. Nu är sidorna stadiga och färdig för gjutning, raka och fina!

Väggen som du gjuter upp ca 1 meter, skyddar vattnet från att trycka ut väggarn så att de buktar, och lekan skyddar också mot yttre tryck samt isolerar och dränerar bort allt vatten. Har du en brunn som du kan pumpa bort vattnet i från så kommer du aldrig att ha vatten runt/under poolen som kyler ned ditt vatten. Jag använde som utfyllnadsmassa runt poolen, grovt grus. Det grova gruset kommer inte heller att innehålla något vatten. När då vintern kommer och marken fryser så har vi nu minskat markens påverkan på poolen, eftersom vi inte har någon fuktighet runt poolen så sker ingen expandering runt poolen. Nu har du en pool som du utan oro kan tömma helt, utan att vara rädd för att omgivande jord ska trycka in sidorna.

Sedan väntade jag på att allt skulle stelna, därefter fyllde jag på vatten, därefter fyllde jag på med det grova gruset upp till marknivå.

Om du tittar på föregående bilderna så kan du se lekan titta fram där nere på bilderna.

Plasten till pool taket är markerade, men i all iver så la jag inte märke till det, glöm inte!

Min värmepump står på 30grader, den styrs från reningssytemet(av/på) som är igång 9h per dag, dvs 9h per dag har jag cirkulation, möjlighet till värme från värmepump och rening. Just nu är VP bara igång någon timme på morgonen och resten gör solen, det här medför också att VP inte kan vara igång dygnet runt och tömma min plånbok, det här är också en kostnadskontroll med att begränsa det hela till 9h. När vädret blir kallt kommer vi till en punkt där värmepumpen inte räcker till(9h) och temperaturen i poolen kommer att sjunka sakta med vädrets ändring till vinter. Dessutom sitter det en termostat inkopplad med värmepumpen, varför? Jo när lufttemperaturen sjunker till ca 8 grader så har verkningsgraden också sjunkit för värmepumpen och allt blir dyrare, därför hindrar jag värmepumpen från att starta om det är för kallt = kostnads kontroll. Om värmepumpen är igång 9h + cirkulation 9h så kostar det ca 30kr per dag + vatten + kemikalier. I mitt fall just nu kostar vattnet ca 4kr per dag, kemin kostar inget och det blir ca 35kr per dag.

En fin bieffekt av att jag inte har cirkulation under natten är att jag fyller i flockmedel på morgonen, det hela får cikulera hela dagen och filtret fångar upp mycket men det blir alltid kvar partiklar i poolen. När då allt får lungt och fint sjunka ned under natten är det fin fint att damsuga poolen på morgonen före cirkulationen startar igen. Jag använder en pool robot med eget filter, jag slänger ned den i vattnet och startar den, sedan 3h senare är den färdig, min insatts är ca 5min, jag vill inte lägga tid på att damsuga botten, jag kör roboten säkert 4-5 gånger i veckan beroende på hur mycket poolen används.

Visst låter det kanske krångligt med automatisk påfyllning men den är värd varenda minut av fundering och byggnation, den största oron jag hade var om jag behöver fylla på nu? Blir det för lite vatten i natt, nu när jag reser bort kan frugan fylla på (hon har svaga muskler), och när man fyller tar det en stund och jag har lätt för att glömma den där slangen i poolen.... allt det här bara försvann som om det aldrig har varit där, det är värt att göra ett försök! Du behöver bara spara den där botten slangen för ändamålet och sedan göra det hela sedan när du har tid. Öppna inte pluggen innan bygget av på-fyllaren. Slangen behöver sluta i nivå med poolens vattenyta någonstans runt poolen.

ooops det blev mycket ABC igen hoppas det är till hjälp. //Aboy

2
Byggtrådar / SV: Byggprojekt PP-pool Skåne!
« skrivet: juni 19, 2010, 20:00:33:33  »

Här är allt i olika delar

3
Byggtrådar / SV: Byggprojekt PP-pool Skåne!
« skrivet: juni 19, 2010, 19:52:34:34  »
Automatisk påfyllning av pool.

Krav 1: Det finns ett utlopp nära botten med rör monterat, i mitt fall 50mm.
På min pool leder den slangen till andra kortsidan av poolen.
Jag leder upp slangen efter poolkanten, den kläms fast med 2st slangfästen, då kan man reglera din önskade nivå. på slangen sitter en större modell av matlåda från ICAMaxi. I den är ett utlopp till en pool monterat.
Den är bra därför den har en låg profil och tar lite plats i matlådan. Utloppet bygger man på med en kläm-koppling för 50mm slang. Nu är det lätt att montera på slangen som kommer upp från botten.
På utloppet skruvas en flottör som används i båtar för att starta länspumpar, det här är din nivåvakt.
Den ger ca 3cm mellan låg och hög nivå. Nu behöver man bara flytta allt upp eller ned beroende på var du vill ha dina max och min vatten nivåer. Det här är helt okänsligt för bad och skalp. När man flyttar allt upp eller ned kommer vattenytan i matlådan att oscillera tills det stabiliseras, det du ser är trögheten i systemet som gör att allt fungerar.

Flottören ska nu i sin tur styra en bevattnings ventil som fyller på vatten igenom ett utlopp som normalt sitter på båtar, ser riktigt fint ut. Men det finns ett problem, flottören fyller på när det är hög nivå i polen och stänger av när vatten nivån är låg, det fixar man med att flotören styr ett relä där man kan byta funktionen så att det blir rätt.

Mer än så är det inte, det är slangen som gör det hela trixet.


4
Byggtrådar / SV: Byggprojekt PP-pool Skåne!
« skrivet: juni 19, 2010, 09:23:10:10  »
Pooltaket är stadigt förankrad i skenan, blåsten är inget problem!!

5
Byggtrådar / SV: Byggprojekt PP-pool Skåne!
« skrivet: juni 19, 2010, 09:21:06:06  »
Hej

Förra hösten byggde jag en PP-pool, vi har kört den hela vintern och Aprill hade vi 18 grader i vattnet enbart av solens värmande strålar igenom Klassik pool taket. Jag är mycket nöjd med mitt resultat.

Jag har som dig, pool, pump filter, investor värmare.

Vi grävde veckan innan, det kom inget grundvatten.
Grävaren fyllde på grus och stenmjöl, planade ut allt, packade.
Nu var det bara att vänta på poolen........
Den blev lite sen.

När den kom så trodde vi att man kan lyfta i den själv 8x4m pool.
Näpp det ska man inte ens försöka, det här var 16:30 en fredag som de kom helt oanmälda och där stod jag utan lyftkraft. Som tur var är grannen åkare, jag ringer och får tag i honom när han är på väg hem, japp han kunde ta med sig lastbil med kran, puuuu, det var nära en mindre katastrof. Den kära grannen ansluter rep på långsidan av poolen, lyfter av från släpvagnen, lägger ned poolen, byter rep så att han lyfter rakt upp. Under tiden så monterar jag isoleringen som jag extra beställde till poolen, monterar på marken där poolen ska stå. Poolen har också extra isolering monterad på sidan av poolen, monterat av fabrik.
Så nu står poolen i gropen, fine! Perfekt.

Du ska inte  fylla poolen med vatten! Nu ska du gjuta leka en meter upp från botten, med armering i leka + cement blandningen. Lekan kommer att vara drenerande, dvs inget vatten kommer att ligga mot poolen, som du kan ha läst tidigare om buktande PP-poolsidor så behöver plasten något hårt som håller emot vattentrycket, dessutom är leka issolerande, har du 30cm leka så mosvarar det 15cm frigolit issolering. Därför ska du inte fylla poolen och gjuta med leka runt hela poolen. Har du en invändig trappa ska du inte glömma att gjuta under trappstegen, ialla fall de två första. Det är högst tryck där nere. Leka kulor finns i 1000 liters säckar och cement påsar + blandare så är det bara att blanda och gjuta upp minst en meter, jag har en meter men glömde under trappan, den är något deformerad. Jag använde fiberskivor och byggde facket som jag göt i ca 40cm tjocklek. utanför fyllde jag med grovt grus = inget som kan frysa under vintern = ingen expansion mot poolen.

I slutet av poolen grävde vi ned en brunn ca 50cm under poolens botten, där har jag en pump som pumpar bort allt badvatten som kommer ut ur poolen, dvs jag har inget vatten som ligger emot poolen och kyler ned mitt badvatten, nu har vi runt 32-35 grader i vattnet beroende på soltimmar.

För resten klassik pooltak är toppen, ganska lätt att montera med poppnit och några skruvar, glöm inte att vänta pooltakets plast rätt väg, en sida är UV-beständig, VÄND RÄTT VÄG. En timme är kanske lite optemistiskt men 2-3 timmar tog det för mig.

Jag har monterat all teknik i min varma friggebod = poolen är ALLTID igång, visst på vintern så har jag ingen värme på men bara man har igång cirkulationen så fryser inte poolen, i vintras hade vi 4.5-5 grader när det var som kallast ute -20grader. Vi har en bastu som vi avnjuter med kalla dopp i poolen under vintern, toppen! 24h cirkulation kostar ungefär 15kr, visst blir det en del pengar men jag tycker njutningen får kosta så mycket.

Har du en botten slang från ena kortsidan? Om du har det så kan jag senare tala om hur jag gjorde ett automatiskt påfyllningssytem som fungerar perfekt, det lovar jag dig att den agan av att alltid behöva vaka över vatten nivån, ska jag fylla, är det snart för lite vatten i poolen, allt det bekymrar mig inte längre. Delarna är en länspump vakt för båtar, låda från ICAMaxi, bevattningsventil, relä, trafo, vattenslang fram, den långa bottenslangen har en enorm tröghet som gör att allt skvalpande inte tränger igenom, man får helt enkelt poolens vatten nivå i slangen! Fungerar perfekt, man får 3cm hysteres, ca 820 liter vatten i mon pool = 12kr vatten.

Jag har ett renings system utan klor, salt...Jag har driksvatten i polen. Reningen sker med koppar joner och UV-lampa, ett system från en Tysk tillverkare, fungerar perfekt, mycket fräsht utan klor och sånt!

Den jag gör med poolen är ca 30e dag kollar Cu nivå, kollar PH då och då, lägger i flockmedel i bland när man ser vattnet blir lite grumligt, det är allt jag gör.

Jo när det gäller vattnet som behöver du ha ca 80-100 i alkanitet och det fixar du med bikarbonat, bara vid uppstart använder jag ca 3.5kg bikarbonat, sedan justerar jag bara nivån efter behov. alkaniteten ger dig en Ph stabilitet som gör att du får ett stabilt Ph värde!!
Så mycket bikarbonat finns på lantmännen 25kg för 150kr

När det gäller sandfiltret så ska jag byta ut det mot ett påstryckfilter, googla det, ett sandfilter stoppa partiklar på ca 10u (u=mycket mindre än en millimeter), de partiklar som man ser framför lampan i poolen är ca 5u = du behöver lägga i flockmedel som samlar ihop till större partiklar. Det här påstryckfiltret ha filtrering på 1u = inget flockande och man backspolar inte ett sådant filter, man stannar helt enkelt cikulationen och öppnar filtret och sköljer av som ett kaffe filter, nu slipper du förlora massa värdefullt, varmt vatten som du har preparerat som omsorgsfullt. Att tömma filtret sker bara någon gång per sesong.

Trä altanen skruvade jag fast i poolens sarg, har fungerat fint, skar ur en skåra i reglarna och skruvade fast regeln från sidan i poolen stagkant, då blev det så att altanen kom precis under poolkanten, stabilt blev det också!

En jetstream är mycket underhållande för både barn och vuxna, rekomenderas! Krävs lite mera arbete för att montera motorn och elen till den, bakom kortsidan, jag göt i betong ett rum under altanen för motor och el. Rätt kul, göt i leka, leka är så lätt att hantera i gämförelse med betång, betång däremot använde jag under motorn så att jag kunde skruva fast motorn, här finns också brunnen med pumpen.

Brunnen isolerar man uppifrån så fryser den inte under vintern!

Jag det blev en del abcdef men hoppas att det är till nytta.

6
Hej

Jag skulle hålla det varma vattnet kort, dvs inne i pannrum och dra in poolvattnet dit. Visst blir det issoleringsarbete hur du än gör det. Men du får mindre förluster i poolvatten (ca 30C).

Jag skulle placera alla pumpar, värmeväxlare i pannrummet.
Därför att:
1: du skulle kunna ha igång poolen året runt om tekniken står varmt.
Så länge som du har cirkulation så fryser inte poolen! Jag vet, jag gör det med min pool, vi får under vintern 5C vatten som vi använder tillsammans med en bastu,,, dop dop in i värmen -> mycket fräsht!

2: om värmeväxlaren står varmt så kan du förlänga den varma delen av pool badandet.

3: framför allt så kommer allt att hålla mycket bättre.
Jag har pratat med en del poolbyggare och de säger att pumpen ska stå under vattenytan och det kanske är sant beroende på pump, men jag använder en Brilix pump som står i en varmbonad friggebod ca 1m ovanfår vattenytan, fungerar fin fint!.  Man fyller i lite vatten i pumpen och startar den, det tar några sekunder så är allt igång. Man kan sätta i en backventil om man inte vill att vattnet ska skuttsa tillbaka vid backspolning och annat arbete.

Jag har en 4x8 PP-pool med poolvärmare och klassik B pooltak. Brilix pump och reningen är kopparjoner och uv-lampa, ett system som kommer från tyskland, altså inget klor eller salt, dvs driksvatten, mycket frächt.  Jag så har jag det, ni måste hitta en egen lösning. Men allt i pannrummet, isolera transportsträckan, isolera poolen under och sidor, rekomendera klassik B pool tak, taken värmer mycket när solen ligger på!


7
Uppvärmning / SV: Dagstemp 2010
« skrivet: april 13, 2010, 16:18:34:34  »
Idag 17C i poolen, bara uppvärmning av solen! Har badat hela vintern, då hade vi 4-5C i vattnet. Från Haninge.

8
Vatten och kemi / SV: Backventil ?
« skrivet: april 12, 2010, 15:05:42:42  »
Jag har en BRILIX pump + sandfilter och de båda står ca 0.5m ovanför vattenytan, det fungerar fint utan backventil!

9
Markpooler. / SV: Hur mycket is har ni i poolen??
« skrivet: april 04, 2010, 22:32:30:30  »
Har pooltak och har haft cirkulation hela vinter, just nu har vi 13C i poolen, ökar ca 1C när solen får lysa en dag.

Jag har en jobbar kompis som stänger poolen för vintern och han lägger på ca 20cm frigolit och poolen fryser inte för honom.

10
Vatten och kemi / SV: Klor eller saltvatten i poolen?
« skrivet: april 04, 2010, 22:19:42:42  »
Hej

Jag har varken klor eller salt i min pool, jag har ett system som är tillverkat i Tyskland med UV-lampa och koppar joner = DRICKSVATTEN(Även om man inte dricker ur en pool så är det mycket behagligt att bada i)
Om man skulle stänga poolen över vintern så är koppar jonerna aktiva hela vinter så att när man startar upp igen så har man bra vatten från början. Det kostar 18000kr och är en tavla med UV lampan och Koppar katoder med anslutning av till och från vatten.

Jag hade en vän med familj som kom förbi när vi byggde poolen och det kom fram att han var allergisk mot klor+ han pojkar, nu ska han köpa hus och bygg pool!

Man behöver inte fylla på något, det bara fungerar. Efter några år byter man UV-lampa och koppar katoder.

UV-lampa tar effektivt bort bundet klor, bundet klor luktar mycket och det vill man inte ha kvar i poolen.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan