Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erica

Sidor: [1] 2 ... 431
1
Om du kör din pool med 15 ppm klor så är det helt extremt. Så högt kör man inte ens i kommunala badhus som ju p.g.a. badfrekvensen ändå måste hålla högre värde än man har i privatpooler. Rekommenderade värden för privata pooler brukar ligga runt 1 ppm och om man efter en chockklorering ligger över 10 ppm bör man inte bada i poolen förrän värdet sjunkit. Vi har en inomhuspool och kan hålla lägre klorvärden, runt 0.5 ppm fungerar utan risk för algbildning.

Eftersom det är kloret som höjer pH-värdet (jag förutsätter att du använder flytande klor i form av natriumhypoklorit) så blir naturligtvis syraförbrukning extrem om du tillsätter extrema mängder klor vilket det krävs om du skall komma upp till 15 ppm i klorvärde. Vid tillverkningsprocessen för natriumhypoklorit användes natriumhydroxid ("kaustik soda") som är mycket starkt basisk. Man försöker att inte få rester av denna kvar i hypokloriten men det lyckas aldrig fullständigt utan det finns vissa rester kvar. Detta driver då upp ditt pH, vilket kräver syra för att neutralisera och få ditt önskade pH-värde.

2
SpaForum / SV: Fråga på 3-fas
« skrivet: oktober 07, 2023, 21:46:57:57  »
Har du smältsäkringar ("proppar") eller automatsäkringar / dvärgbrytare ? Är det smältsäkringar är ju det troligtvis en säkring som bränt av.  Det kan ju vara något annat också, t.ex. glappkontakt, fel på arbetsbrytare etc. Lätt att mäta upp för en elektriker, det är bara att gå bakåt från den punkt du mätte på och uppåt i systemet. Det KAN ju också vara så att en fas fattas in till ditt hus, men i så fall borde mer än bara ditt spabad påverkas.

3
Markpooler. / SV: Vatten problem - Grumligt
« skrivet: september 27, 2023, 20:54:39:39  »
Ja det sättet att köra poolen låter klart bättre. Du kanske har legat och kört alldeles för låg cirkulation om nu trycket låg långt lägre än normalt. Ditt värde u är normalt. Vad "geggan" består av kan man ju undra - antingen kan det vara alger av något slag eller så har biologiskt material hamnat i poolen på annat sätt i rejäla mängder (typ att något djur gått och ramlat i och legat och lösts upp). Större djur borde du ha märkt (jag har hört om ett par fall där folk fått en älg i poolen). Du borde inte ha någon tillväxt av alger etc med runt 3 ppm i klorvärde. För chockklorering krävs mer. men har du väl fått död på en massa alger så tar det ju sin tid innan du får bort dem rent mekaniskt.

4
Markpooler. / SV: Vatten problem - Grumligt
« skrivet: september 26, 2023, 21:23:20:20  »
Att backspola varje dag är helt extremt, aldrig hört någon som gör så.  Filtret filtrerar bättre om det får jobba upp lite mottryck, först när trycket stigit cirka 0.2 bar över det värde man hade direkt efter backspolning är det dags att göra det igen. Om du backspolar varje dag förlorar du dessutom mycket vatten, kemikalier och värme. Om du spolar väldigt kort vet jag inte vad resultatet blir, det fodras ju en viss tid för att filterbädden skall lyfta så att skräpet spolas ut. Normal backspolningstiden är 1-2 minuter, lie beroende på hur kraftig pump du har.

För att backspolningen skall rensa filtret så måste ju de fångade partiklarna lossna under backspolning. om det handlar om något klibbigt "klegg" så kan man ju tänka sig att det är något som är så segt att backspolningen inte klarar att få ut det.

=.5 bars filtertryck låter väldigt lågt för ett sandfilter. Vi har ca det dubbla i vårt system. Då kör vi med vanlig filtersand,i nte glas. Jag vet inte om det skulle påverka trycket, men värdet låter rejält lågt.

5
SpaForum / SV: Är Skyddstäcke nödvändigt och tips på bra?
« skrivet: september 25, 2023, 22:03:19:19  »
Skyddstäcket har fler funktioner än regnskydd. Dels gör det det svårare för barn att ta sig ner i badet, dels ger det en bättre värmeisolering som gör att du sparar el. Så på längre sikt kanske det inte blir en bättre affär med att köra utan det. Ju mindre som kan avdunsta från ditt spa, desto mindre värmeförluster. Med stora hål i täcket försvinner förstås den effekten.

6
SpaForum / SV: Inkoppling av tvåfartspump
« skrivet: september 22, 2023, 12:53:32:32  »
Det finns två olika principer frö tvåhastighetsmotorer. Den ena heter Dahlanderkoppling och har bara en lindning som kopplas ihop på ett sätt som liknar stjärn-triangelkoppling. Den principen fungerar endast för det fall då det lägre varvtalet är hälften av det högre varvtalet, t.ex. 2/4-poligt så varvtalen blir ca 2900 resp. 1450. Den andra principen är att man har två separata lindningar. Då kan man ha en godtycklig kombination av poltal, t.ex. 4/6 som skulle ge varvtalen ca 1450 resp. 960 rpm. Sedan finns det ju varianter med elektronisk reglering typ frekvensomriktare, men till skillnad från de två första metoderna kan man då få problem med övertoner, obefogad utlösning av jordfelsbrytare m.m. Det är inga sådana problem med en vanlig tvåhastighetsmotor.

7
Vatten och kemi / SV: Slut på flytande klor mot slutet av säsongen
« skrivet: september 13, 2023, 20:49:26:26  »
Jo så brukar vi göra, köpa en 30 kg dunk och sedan dela den med den tomma dunken och så fylla på med vatten tills båda dunkarna är fulla. Det sparar en hel del i längden.

8
Vatten och kemi / SV: Slut på flytande klor mot slutet av säsongen
« skrivet: september 10, 2023, 21:57:10:10  »
Natriumhypoklorit, flytande klor, förlorar delvis sin styrka vid lagring. Detta gäller oberoende av om dunken öppnats eller inte, men påskyndas av om den står varmt eller träffas av solljus. Men när koncentrationen sjunkit en bit så minskar takten på nedbrytningen snabbt och blir till slut nästan försumbar. Så om du köper en ny dunk så använd den gamla till att blanda till två dunkar med bruksfärdig lösning, hälften klor, hälften vatten. Sedan kan du lagra dunkarna utan att få nämnvärd försämring av effektiviteten. Du kan naturligtvis alternativt köpa en mindre förpackning om det finns - normalt säljs den bara i 30 kg dunk. Du kan också använda klorin som dock har ett högre literpris för en klart svagare produkt

9
Markpooler. / SV: Pahlen P01 pump läckage vid avtappningsplugg
« skrivet: september 10, 2023, 01:09:35:35  »
Vi har en äldre Pahlens bronspump som rullat i många år utan problem bortsett från att vi en gång fick byta axeltätningen. Men det här verkar vara ett mera allvarligt fel. Det kan röra sig om ett gjutfel, men det finns en annan risk också: om du haft helt fel pH så kan bronset angripas av vattnet och du kan få frätskador. Jag såg en gång en sådan pump som fått fullt av hål i sig efter att ägaren till poolen bytt till flytande klor (natirumhyopklorit) och sedan "glömt bort" att man måste hålla nere pH som annars stiger successivt och till slut gör vattnet aggressivt. Nu hade det väl kanske förvärrats i hans fall för till slut märkte han att pH var skyhögt och överkompenserade så det blev alldeles för lågt i stället. Hur som so frätte vattnet rakt igenom pumphuset på flera ställen. Ja pumparna har hög kvalitet, men man måste hålla koll på sitt pH. Till skillnad från plast så är bronset inte så tåligt för extrema pH-värden.

10
Markpooler. / SV: Vatten problem - Grumligt
« skrivet: september 09, 2023, 23:19:59:59  »
Frågeställning nummer ett om det är grumligt och det inte försvinner, trots korrekta vattenvärden, är ju om filtreringen fungerar. Har du möjligen fel på filtret ? Kan vara så enkelt som att man råkat ställa reglaget på "cirkulation" i stället för "filtrering", men det kan finnas andra fel också. Du kan ha fått tunnlar i sanden eller någon dysa som gått sönder. Trasig dysa brukar ofta visa sig som att sand hamnar i poolen. Tunnlar i sanden ger inga så tydliga spår. Givetvis kan man också tänka sig fel på centralventilen, men det låter väl lite mindre troligt.  Vid en välfungerande filtrering bör manometertrycket stadigt stiga något från en backspolning fram till nästa. Sker inte detta så är det något skumt med filtret. Detta gäller i synnerhet om du har synlig grumling.

Du kan naturligtvis också ha fått i något sm filtret inte kan filtrera bort. Vi hade någon här på forumet som råkat välta en burk vattenlöslig målarfärg i poolen... Om du har en grumling orsakad av något som är alltför liten partikelstorlek för att fastna i filtret så kan du ju testa med att tillsätta flockningsmedel, som klumpar ihop mindre partiklar till större. Köps ofta i en form som läggs i bräddavloppet.

Sidor: [1] 2 ... 431
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan