CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gnisvärd13

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / SV: Minimaster problem
« skrivet: november 08, 2021, 12:39:14:14  »
Tack för svar och tips.
Ska höja upp Ca värdet som föreslås.
pH är jag rätt säker på har hållit sig OK då jag kontrollmätt var o varannan dag  med mätinstrument, inte bara sticka, så det tycks minimastern fixa. Är ingen kemist men redoxelektroden mäter så vitt jag förstår vattnets ledningsförmåga ( konduktivitet)  dvs hur mkt joner som finns lösta.
Har läst på litet och framkommer att havsvatten och kalkrika sjöar har en hög konduktivitet så brist på kalk kan ju bidra till mätfel.  Om det nu är Ca2+ som saknas skulle det ju ev kunna vara en orsak att Minimastern vill tillsätta mer klor i form av natriumhypoklorid  än vad det ska vara för att höja fria joner i vattnet. Eller?
Lutar nog också mer att redoxelektroden  inte klarar av mätningen.
Tyvärr kan jag inte se förrän nästa vår om det går få fungera så det är frusterande ha lagt ett antal tusenlappar fn till bara krångel.

 /Peter


2
Vatten och kemi / SV: Minimaster problem
« skrivet: november 07, 2021, 10:48:21:21  »
Hej !
Tack för svar.
Poolen är utomhus så kloråtgång blir förstås högre  men Minimastern doserade alldeles fel jfr kalibrerat värde. Fra alldeles för mkt klor.  Kontrollerat  mot mätvärden mäta med  fotometri så då vågade jag inte använda den längre för dosering med tanke på liner.  Fick stå på bara mätning men även då stämde det inte med fotometriskt uppmäta värden. Har haft flera kontakter med Pahlens om problemet.

Enligt Pahlen ska man ha redoxmätning om det är saltvatten i bassängen, inte fri klor mätning  som då inte ska fungera. Faktum är ett friklor modulen och elektroden byttes  mot redox innan Minimastern togs i bruk på uppmaning av Pahlen. I manualen står att max salthalt för friklorelektrod är  0,08 % och jag har 0,2 %.

Jag är också tveksam till att den låga kalkhalten skulle vara orsak men visst , det är ju i  Ca i jonform så det kanske  kan påverka redoxmätning. Kanske andra föroreningar från havsvattnet som påverkar?
Vattnet i bassängen är dock  kristallklart.

/Peter

3
Vatten och kemi / Minimaster problem
« skrivet: november 06, 2021, 15:02:34:34  »
Hej!
Problem med Pahlens Minimaster som ska sköta inmatning av klor resp saltsyra.  Ny pool 4x8 m som pga vattenbrist fyllts delvis med havsvatten. Se värden nedan.  Enligt Pahlen ska då användas Redoxelektrod för att  få fram fritt klor ( pga saltvatten). Mätvärden enl nedan med "Smarttest"  Wendt o Sörensen dvs en  utveckling av Scuba ll digital mätning.

Temp 28 gr
Fritt klor 0,9 ppm
Bundet klor nära 0
Cyanosyra  1 ppm
pH 7,5
Alkanitet 111
Totalkalcium mkt lågt ca 30 ( sticka)
Salthalt 0,2 %
Flöde injusterat o ok enl Minimastern.


pH tycks Minimastern hålla mellan 7,3- 7,6 så det ok.  Däremot ingen ordning på klorinmatningen. Kalibrerat på 0,8 ppm men kan mätas i mätvatten till Minimastern till alltifrån 0,3 upp till ca 6 ppm. Kalibrerat ggr flera o ställde sen minmastern redoxenhet på bara mätning då den matade i alldeles för mkt klor. Pratat med Pahlen som även testat Minimastern och då fungerar  den bra.
Enda värdet som avviker från manualen är total kalcium dvs hårdhet på vattnet.
Det har Pahlen siktat in sig på att det kanske är orsaken. Poolen nu stängd för vintern så får se nästa säsong om det hjälper höja kalcium värdet.
Nån som har ide vad som är orsak till problemet varför inte kalibrerade klor värdet hålls?

Hälsningar
Peter


Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag