Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Rickard

Sidor: [1] 2 ... 559
1
Teknik / SV: Läckage limmad koppling
« skrivet: juli 12, 2024, 09:05:18:18  »
Kanske en kombination av att kapa vid anslutningen, och sedan värma och försöka bända loss "inre" röret när det mjuknat lite?
Jag har aldrig provat det där, men att värma är ju normalt sett standardlösningen.
Kanske har du använt ett ovanligt lim?

2
Vatten och kemi / SV: Pool grön trots chockklor
« skrivet: juli 12, 2024, 09:01:50:50  »
En normal "schockklorerings" rekommenderade mängder avser en pool som INTE råkat ut för algblommning, alltså en till synes ren och fin pool, så har jag i alla fall tolkat det.
Eller möjligen om det blivit lite halt på botten eller man har en svagt dis i vattnet.

Har man fått rejält med tillväxt i vattnet är min erfarenhet att man kan behöva tredubbla dosen, och klorera 2-3 gånger med den höga dosen innan klorhalten håller sig hög i minst 1 dygn.

3
Pooltäckningar / SV: Kollaps av profiler Aluna normalt?
« skrivet: juli 12, 2024, 08:55:33:33  »
Var det snöfritt eller var det snö på taket, men snöade inte just den dagen?
En viss skillnad.
Självklart kan ett tak kollapsa om det ligger snö på taket, om dina hyresgäster varit instruerade att ta bort eventuell snö som faller, och de brustit i det så ska de ju stå för kostnaden.
Taket kan absolut inte kollapsa av sig själv om det inte varit överbelastat av något.
Antingen snö, eller kombinationen snö + onykter person.
En övervakningskamera för 500 kr hade varit en billig försäkring.

Så här i efterhand kanske det inte vore så dumt med en person du känner som kontrollerar just det där när det snöat, så det inte händer igen.

På ett sätt kan jag förstå hyresgästen, speciellt om de kommer från ett varmare land, kanske är svårt tänka sig att man sätter upp ett pooltak som inte håller för klimatet där man bor - om man inte tar väck snön.
Har de varit ordentligt informerade och instruerade att skotta av snön så ska de självklart stå för skadorna, men om de vägrar så lär du få ta dem till domstol.
Och då lär det behövas skriftlig bevisning.
Alltså ett avtal där det framgår.

4
Markpooler. / SV: Lagad glasfiberpool (bubblor) :(
« skrivet: juli 12, 2024, 08:48:37:37  »
Mmm, om böldpesten bara avser där de lagat så kanske de använt för billigt material, finns olika plaster som ger mer/mindre risk för just böldpest.
Jag är ingen expert, så jag vet inte om man kan använda "bra plast" i en trappa byggd med "billig" plast eller om det blir nåt knas då.
Om du fått böldpest i trappen även där de inte lagat är det nog helt enkelt en dålig trapp, och då borde du kunna reklamera.

OM det bara är i lagningen så bör det inte sprida sig annat än i direkt anslutning till den redan befintliga böldpesten, det hoppar ju inte upp en blåsa 3 meter ifrån bara för att de lagat på ett ställe.

5
Vatten och kemi / SV: Pool grön trots chockklor
« skrivet: juli 12, 2024, 08:41:56:56  »
Kan inte hitta något om CYA i grundvatten heller när jag googlar, och har aldrig hört talas om det som en riskfaktor heller.
Den där kalkylen på "40 år, så har du 347494848" i CYA.
Det låter helt otroligt måste jag säga.
Nu är väl knappast en stativpool 40 år gammal, troligen 2-4 år eller nåt sånt, och både regn/spill om tömningen av 50% av vattnet borde knappast ge skyhöga CYA-halter.

Jag tror att det är så enkelt att ni har så pass mycket organisk tillväxt i poolen så ni måste öka mängden klor, 3+ räcker inte för att snabbt ta död på algerna, min erfarenhet är att en schokklorering som fungerar ska ge 10+ i minst ett dygn, går det ned till 3 eller liknande inom ett dygn finns fortfarande levande materia i vattnet som käkar klor, och du måste klorera mer.
Har man fått i tillräckligt med klor ska de gröna bli brunt eller grått inom 3 dagar, sedan beror det på hur bra filter man har innan vattnet är klart.
Först ska allt det gröna väck, sedan brukar jag köra med flockningsmedelskuddar för att filtret ska ta upp skiten bättre.
Backspola/rengör/byt filter ca 1 dygn efter att du tillsatt flockningsmedel, kör pumpen dygnet runt.

6
Ovanmarkspooler / SV: Ngt hårt på isoleringen för att undvika hälavtryck
« skrivet: juli 12, 2024, 08:26:43:43  »
Det har skrivits mycket om detta under årens lopp, och min slutsats är att det enda som garanterat inte kan ge hälavtryck är en isolerad gjuten platta med någon form av "liggunderlag" eller "Konstgräs" som skydd för linern.
Inte ens vi som har riktigt fin sand med mycket bindemedel i sig, som blev hårt som betong efter att vi vattenpackat och vibrerat med padda har varit helt förskonade.
Om tillräckligt tunga personer hoppar ned i poolen och sätter ned hälen stenhårt i botten så blir det en liten fördjupning.
Vi har väl ett par stycken som man kan känna när man står där.
Med gamla enfärgade turkosa linern kunde man se dessa, men med den nya mönstrade linern syns det inte alls.

Vattenpackat och paddat stenmjöl skulle troligen bli ännu hårdare än det vi har, men ska man isolera under blir det nog svårt att packa med en padda.

7
Ovanmarkspooler / SV: Ngt hårt på isoleringen för att undvika hälavtryck
« skrivet: juli 11, 2024, 07:16:22:22  »
Vinlylgolven krymper och sväller ganska mycket beroende på temperatur, har du otur går de isär när poolen blir kall på hösten.

8
Uppvärmning / SV: Halva poolvärmepumpen isar igen
« skrivet: juli 08, 2024, 11:06:15:15  »
Fungerar fläkten som den ska?
Med den höga utetemp vi har nu borde den knappast kunna frosta på om fläkten går som den ska.

9
Ovanmarkspooler / SV: Ngt hårt på isoleringen för att undvika hälavtryck
« skrivet: juli 08, 2024, 11:04:04:04  »
Epoxin kanske ger vassa kanter om den skulle knäckas, så att linern skadas?
Vi har bara sand som botten, och en bottenmatta typ liggunderlag, den komprimeras ju rejält, så någon nämnvärd isolering av botten har vi nog inte.
Förr isolerade ingen botten, för typ 25 år sedan, knappt ens väggarna.

Om jag tänkt isolera hade jag nog gjort en isolerad betongplatta.

10
I grunden är det säkert ett EU-direktiv, inget som egentligen berör Svenska elsystemet, vi har inga problem med effekttoppar.
Effekten av sammanlagring både lokalt och nationellt är så stor att det inte har någon nämnvärd betydelse om man förbrukar lite men under lång tid, eller mycket under kort tid.
Jag tror det har mer att göra med att man vill straffa de som kunnat köpa sig effektslukande objekt med en extra skatt, på sikt ska som sagt ingen äga något, men vara lyckliga ändå.

Jag lurar redan på att skrota SPA-badet om det där kommer påverka priserna nämnvärt, vi kanske badar 15 gånger/år, så ska det kosta någon hundring i månaden så blir det dyra bad.

Vi har väl också råd att betala vad det kostar, även om det blir dyrt, men den sitsen har man ju hamnat i för att man varit sparsam och strävsam i hela sitt liv, det vill jag inte att planekonomerna/kommunisterna i EU ska få ta del av.  ;)

Sidor: [1] 2 ... 559
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag