Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: Jaz skrivet januari 08, 2023, 08:18:07:07

Titel: Nybygge i Spanien, vad använda...?
Skrivet av: Jaz skrivet januari 08, 2023, 08:18:07:07
Hej,

Bygger just nu ett townhouse utanför Malaga. Det blir 2 våningar med takterrass, med pool. Min upplevelse är att de inte riktigt har den erfarenheten av uppvärmningssystem som vi nordbor har.

Jag kommer ha vattenburen golvvärme. Blir solpaneler för elen. Jag tänker att det borde finnas en enkel och RELATIVT billig lösning med en luft/vatten som sörjer husets lilla värmebehov, men även poolens uppvärmning vinterhalvår. AC:n får ju bli en separat lösning, och där har jag med 1000 frågor men det får bli en separat fråga Centralt systen för hela hus, en per rum, centralt system men aggregat i varje rum...).

Vad hade ni gjort, tänker ag rätt? Har ni en rak produktrekommendation?

Tacksam för hjälp!
Titel: SV: Nybygge i Spanien, vad använda...?
Skrivet av: Rickard skrivet januari 09, 2023, 09:53:17:17
Jag skulle nog kört separata system för värme/kyla och poolvärme, struntat i golvvärmen.
En single split AC i varje rum (Sovrum och vardagsrum i alla fall)
Nåt liknande för poolen, alltså en luft/vatten för poolen, en vanlig poolvärmepump alltså.
Golvvärme är så pass trögt att det blir svårt att reglera om man vill tänka på energibesparing, med en AC i varje rum kan man ju stänga av när man inte är inne, och börja värma/kyla när man är hemma.
Det går fort att både värma och kyla.

Har inte husbyggaren tips på vad som brukar användas, det borde ju finnas någon vanlig lösning för det där kan man tycka?

Visst är det lyxigare att ha central kyla via ventilationskanaler, och golvvärme, men det blir trögare system - mycket hänger på hur ni ska använda huset, vill ni alltid ha en bestämd temperatur så är det ju en bra lösning.
Vill ni ha en anläggning som många klarar av att underhålla och reparera, och som går snabbt att värma/kyla med så är single-split svårslagna.

Vi har ett hus i Torrevieja, där fanns varken värme eller kyla när vi köpte, vi satte in 3 stycken single-split, och jag tycker det fungerar bra.
En annan sak att tänka på om man gör ett centralt system är att det blir mycket "elda för kråkorna" om man har centrala tröga system och samtidigt har dörrar öppna, kan vara bökigt att stänga av värme eller kyla bara för att man vill ha dörrarna ut mot terrassen öppna.

Jag brukar köra värme på morgon i vardagsrum/kök när det är svalt ute, någon timme, i sovrummen har vi alltid på AC, drar upp några grader när vi stiger upp, och kör typ 18 grader på natten.
(Låter det aldrig bli riktigt varmt i sovrummen, då måste AC:n gå rätt hårt för att sänka temperaturen när man lägger sig.)
Har aldrig behövt värma sovrummen, men vi har inte varit där dec-feb så det kanske behövs under kortare perioder mitt i vintern.  <dontkn>