Allt om pool, Poolforum!

SpaForum - spabad => SpaForum => Ämnet startat av: Lazzo skrivet juni 09, 2022, 16:10:01:01

Titel: Gecko Spabad värmer ej
Skrivet av: Lazzo skrivet juni 09, 2022, 16:10:01:01
Har ett äldre spabad av märket ”Sunrise spa” som inte klarar av att får upp något vettig värme längre. Det kör för fullt, men når som högst upp till 26-28 grader. Tidigare värmde den upp vattnet ca 1 grad i timmen tills man kom upp till 38 grader utan problem.

Har fått hjälp från en kille med felsökning - han har provade först med en ny styrpanel från Gecko
https://www.spapartsnordic.se/produkt_detalj.php?ID=69&Cat_ID=566

Gjorde tyvärr ingen skillnad, installerade då även en ny värmare från Gecko
https://www.spapartsnordic.se/produkt_detalj.php?ID=3422&Cat_ID=48

fortfarande samma problem. Har även haft en elektriker på plats, som inte kunde se några konstigheter i vår elcentral eller koppling till spabadet.

Har även provat att köra utan filter för att se om det är detta som hindrar flödet.

Tacksam för alla typer av tips. En teori jag hörde är att spabadet kan ha hamnat i någon form av ”ekonomi-läge” som gör att det inte värmer för fullt? Kan detta stämma och hur konfigureras detta i så fall?


Titel: SV: Gecko Spabad värmer ej
Skrivet av: TommyC skrivet juni 11, 2022, 11:13:54:54
Jag skulle läsa manualen till styrsystemet noga. Det låter ju som någon inställning är fel. Jag skulle även mäta strömmen genom värmaren med en tångamperemeter men det ska man inte ge sig på om man inte är elkunnig. Ett enklare sätt är att räkna blinkningarna på elmätaren. Stäng av ev varmvattenberedare och andra storförbrukare under tiden. Det bör vara enkelt att se på elmätaren när värmaren förbrukar 2kW respektive är avstängd. Då vet du att värmaren ger 2kW och inte något betydligt mindre samt vid vilken vattentemperatur som styrsystemet stänger av värmaren. Eventuellt kan det vara fel på en tempertursensor eller att den glappar i någon anslutning men det är nog mindre sannolikt.
Titel: SV: Gecko Spabad värmer ej
Skrivet av: Lazzo skrivet juli 30, 2022, 13:31:49:49
Tack för hjälpen. Stängde av våra storförbrukare och satta på mitt spa på värmning och noterade ca 10 blink / min på elmätaren. Om jag tolkar det rätt innebär det att mätare då endast registrerar ca 0,6 KwH, dvs värmaren kör definitivt inte på 2kwh?

När jag tittade på displayen idag noterades även 3 blinkande lampor. Hittade följande info kring detta i en annan tråd kring geckos styrsystem här

”så är de 3 blinkande dioderna mycket riktigt en felindikation. För det mesta en indikation på att sensorn/tryckvakten inte känner av tillräckligt va-flöde. För att skydda värmaren från överhettning slår den då ifrån spänningen dit och larmar genom blinkningen.”

Tolkar detta som jag bör får hjälp med att kolla tryckvakt/tryckgivaren. Eller kan det vara andra fel som jag kan åtgärda skälv?

Har nämligen för mig att man bytte givare i samband med att det nya värmeelement monterades.



Titel: SV: Gecko Spabad värmer ej
Skrivet av: TommyC skrivet juli 31, 2022, 11:39:57:57
På vår elmätare anges att 1000 blinkningar motsvarar 1kWh så 1 blink motsvarar 1Wh. 10 blink per minut gånger 60 minuter per timme blir då 600Wh förbrukat på en timme så totala effektförbrukningen är 600W eller 0,6kW. Det låter lite mycket att badet skulle dra 600W utan att värmaren går men du har förmodligen lite andra förbrukare som kyl/frys m m.

Jag har bristande kunskaper om spabad men det finns ju många andra här som kan. I poolvärmepumpar brukar vattenflödet kännas av med en paddel kopplad till en strömbrytare. Vid för lågt vattenflöde så stänger strömbrytaren med paddeln av värmepumpens produktion av värme. Om någon har micklat med tryck/flödesgivaren så kanske det blev lite fel då  <dontkn>