Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - matez

Sidor: [1] 2
1
Vatten och kemi / Dåliga klorpuckar?
« skrivet: maj 19, 2014, 21:19:51:51  »
Hej! Är det någon mer än jag som använder sig av veckoklorpuckar?

Jag har 27 grader i vattnet nu, och när jag lägger i en 200g klorpuck så går den åt på ca 24 timmar. Är detta normalt? Eller kan det bli så om man har för högt/lågt pH värde eller nåt?

Tacksam för svar/tips

2
Uppvärmning / Uppstart värmepump
« skrivet: maj 15, 2014, 14:12:39:39  »
Tänkte slå igång poolvärmepumpen för första säsongen idag efter allt bök och stök med att få poolen ren och fin.

Har fått info tidigare ang. bypassen att låta alla 3 ventiler stå fullt öppet och sen slå på cirkulation. Då skall ju allt gå förbi vp ändå. Sen stänga bypassen på huvudledningen tills det att vp startar. Så långt är jag med för att få så lågt flöde som krävs för att den ska starta. Dock är det ju 3min fördröjning så man får väl stänga lite sen vänta osv tills man hittar rätt läge på ventilen.

Men hur länge dröjer det innan man kan kolla att det är 1-2 graders skillnad på in/ut? Direkt eller måste vp gå ett visst tag först? Är det bäst att kolla det i displayen eller ska man kolla nåt på manometern? Står väldigt dåligt med info i luxlamas instruktionsbok.  <hmm>

3
Vatten och kemi / Aquacheck ver 2.2
« skrivet: maj 12, 2014, 15:24:33:33  »
Har sökt runt här på forumet men hittar ingen tråd som det skrivits i på senaste året angående Aquacheck vattentestare.

Jag kom över en ny Aquacheck truetest ver 2.2 till bra pris! Jag undrar om ni som använder aquacheck är nöjda? Om noggrannheten är okej? Jag har provat mäta massa ggr och får likadana mätvärden som visar okej.

Undrar bara om man kan lita på pH-värdet som den säger är 7,4. Dropparna visar ju nästan 8,0 och stickorna från Nitor visar strax under 7. Eller ska man inte behöva bry sig så länge om vattnet är fint och värdena håller sig stabila?

4
Vatten och kemi / Hur mycket askorbinsyra?
« skrivet: maj 09, 2014, 17:17:04:04  »
Håller på förgäves att försöka få bort lite envisa fläckar på botten, oxalsyra fungerade inte. Nu har jag köpt 500g askorbinsyra jag ska tillsätta så fort klorvärdet sjunkit en bit till.

Hur mkt behövs till 35m3 vatten ungefär? Skall man strö det på botten eller hälla i breddavlopp? Cirkulation igång sen?

5
Vatten och kemi / Fläckar på botten
« skrivet: maj 01, 2014, 10:06:52:52  »
Hej, jag har problem med lite fläckar runtom på botten i min glasfiberpool. Inga fläckar alls på sidorna/hörntrappan. Fläckarna är gulaktiga (möjligen pyttelite gröna) som helt enkelt sitter fast och inte går att skrubba bort. Det är inte heller över hela bottens yta, utan lite här och där. Och dessa har funnits sedan uppstart av poolen efter vintern. Har kört cirkulation/klor i över 3 veckor nu.

Har kristallklart och fint vatten i poolen, nyligen flockat och dammsugit/skrubbat, dock ligger pH-värdet och kloret lite högt nu eftersom jag körde en chockklorering igår kväll. Har också provat det där med att lägga en C vitamintablett på fläcken, inget händer. Har också haft en klorpuck liggandes där på i 30 min, inget händer.

För övrigt kan jag säga att jag vid förra årets uppstart tappade ut allt vatten och städade pga löv osv. Hade då lite vatten kvar i botten tillsammans med lite löv. Solen lyste, och dagen efter hade jag samma problem med såna här fläckar, dock så såg man konturer av löv på hela botten. Gick inte att få bort. Men så helt plötsligt en dag var allting borta av sig självt. Dock låg inte pH-värdet som det skulle, minns inte om det var uppåt eller nedåt.

Nåt tips jag kan prova att få bort dessa fläckar med? Vill inte bara vänta och hoppas på det bästa, utifall det inte försvinner. Har ju läst många med samma problem, dock verkar det vara mest på sidorna och inte botten. Har inte heller hittat nån riktig tråd med klart svar.

Jag undrar också om pH-mätning. 4 droppar i ett rör och kolla färgskala kontra teststickor. Teststickorna visar runt 0,4 - 0,5 lägre pH-värde än dropparna för mig. Rätt stor skillnad ju. Allting är nyinköpt, dock har jag kört med droppar sedan 2010 och det har ju fungerat bra. Vad använder ni??

6
Vatten och kemi / pH-värde, "solkigt vatten"
« skrivet: april 28, 2014, 16:31:25:25  »
Försöker hjälpa en bekant med uppstart av poolen.

Poolen var väldigt grön av förra årets löv, så vi tappade ur vattnet med en dränkpump. (Vart ca 1 dm kvar på botten.) Sedan gjorde ren alla kanter och tog bort alla gamla löv på botten. (Rent och snyggt!!) Dock vart det ju lite grönt kvar på botten som vi inte fick bort.

Sedan fylldes poolen med nytt fräscht vatten, dock var det fortfarande aningen grönt eftersom det blandades ihop med det som fanns kvar på botten. Sen justerades pH-värdet till det exakta, 7,2-7,6 och sedan hade vi i 200 g/10m3 chockklor som verkat över natten.

Nu är varenda liten smuts/alg helt borta och kanterna/botten är som nya. Dock är vattnet lite "solkigt", dvs inte helt kristallklart. Och pH-värdet har höjts upp till ca 8 efter chockkloreringen. Mäter man kloret är det långt över högst på färgskalan.

Jag undrar om vattnet behöver lite tid att bli klart (eftersom klorhalten fortfarande är hög) samt skall man tillsätta pH- nu direkt eller vänta lite tills klorhalten sjunker?

7
Utemiljöer, altaner, trall och stenläggning. / Belyst poolområde?
« skrivet: april 21, 2014, 20:34:48:48  »
Söker lite tips/bilder på belysning av poolområdet. Det som finns idag är själva lampan i poolen, och trädecket är ihopbyggt med inglasat uterum, och i takfoten på uterummet sitter en rad spotlights. För lite när det är mörkt. :)

Tänkte kanske nå belysning på staketstolparna runt altanen, i golvet eller nåt fint på pelarna mellan uterummets glaspartier. (Typ nåt som lyser uppåt och nedåt)

Finns mkt, men är ute efter en "mysig" belysning men inte alltför stark.

Med så mkt folk här på forumet kanske nån har nån bild med lite idéer att dela med sig av.  ::)

8
Uppvärmning / Hjälp vid installation av VP
« skrivet: april 20, 2014, 19:05:17:17  »
Hej, nu är våren här på riktigt och jag håller på installerar min vp för fullt!  <sol>

Jag har monterat en by-passventil i pannrummet efter sandfilter och sedan dragit/limmat pvc rör ca 4m inne på väggen och sen ut där vp ska stå. Använt tangit pvc lim och allting är helt tätt på första försöket. Synat alla böjar/ventiler noga.

VP är ej på plats ute än, så jag har 2st 50mm pvc rör som kommer genom väggen bara. (Skarvade ihop dessa rör tillfälligt när jag provtryckte och kollade allt var tätt.)

Nu till min fråga; jag har tagit bort skarven ute så båda rören är öppna. Stängt ventilerna till/från vp på by-passen och öppnat ventilen på huvudledningen fullt. Nu har jag bra cirkulation som innan och allt är normalt. (Manometern på filterhuset visar ca 1,1 - 1,2 bar och ca 115 kPA.) När jag öppnar lite på ventilerna till/från vp så kommer det vatten ur bägge rören på utsidan och trycket minskar såklart. Skall inte vattnet gå rakt förbi utan att leta sig ut när huvudledningen är fullt öppen? By-passen sitter ca 1m efter filtret. Tacksam för info.

Har ju satt de 3 ventilerna med pilen i flödets riktning. (Dock spelar det väl ingen roll, för dom ser ju lika ut på båda sidor om kulventilen.)
Glad påsk!!!

9
Vatten och kemi / Poolkemikalier?
« skrivet: april 14, 2014, 09:27:15:15  »
Hej!
Jag har använt min pool sedan 2010, och vid första uppstart varje vår justerar jag pH-värdet rätt, sen så chockklorerar jag vattnet efter dosering. Sedan kör jag med veckoklor. (Puckar) så fort en puck tar slut lägger jag i en ny i bräddavloppet. Räcker ju olika länge pga temp. och antal badande osv. Sedan kollar man pH värdet och chockklorerar med jämna mellanrum. Aldrig nåt problem och klart och fint vatten.

Min fråga är om jag ska använda dagsklor eller nåt nu när jag ska köra med poolvärmepump och varmare vatten? Nå andra kemikalier som jag troligen kommer behöva nu, typ flockningsmedel osv?

Har aldrig provat nåt annat eftersom jag varit nöjd med kvaliteten på vattnet.
Tips tas tacksamt emot!

10
Uppvärmning / Lite funderingar om min VP
« skrivet: april 10, 2014, 22:08:28:28  »
Idag fick jag äntligen hem min Luxlama Professional LX09HP poolvärmepump, samt en by-passventil.
Läst igenom manualen noggrant, men har dock lite funderingar kring detta, då medföljande manual kunde vart lite bättre.

1. Enligt vp manual skall vattenflödet vara 2,8 - 5,6 m3/h. (Tittar jag på min cirkpump står det 1kw effekt och flöde 16 m3/h) Skall man stänga by-passen helt och sakta öppna upp till vp startar? Manometern visar ju bara tryck och temperatur.? Eller något annat bra tips? Eftersom för högt flöde antingen skadar vp eller inte ger lika bra verkningsgrad?

2. Längst ner till vänster på vp sitter dräneringsutloppet, med en vit fyrkantig plastplugg med gängor. Tittar man på insidan går det dräneringsröret upp till nån behållare i underkant. Är det bara att gänga bort plastpluggen för att dränera allt vatten? I och med att den går från botten på behållaren borde man väl inte behöva vicka på vp? (står att det skall dräneras, men inte hur för att lyckas 100%)
Dock så finns det inte ju inget mer att lossa på. :)

3. Fick också med 2st smala plastslangar man trär på varsitt fäste med clips. Vet ej vad dessa är till, men kanske för att dränera bort allt kondensvatten underifrån vp?

4. Rakt ovanför dräneringsplugg sitter en sexkantig guldskalle med ett litet spår i mitten. Vad är det för något? Verkar finnas på alla värmepumpar.

[Första uppstarten av värmepumpen:]
5. Ska man verkligen köra vatten genom vp om den är avstängd? (Så skall man tydligen göra, för att se att inget läcker och att cirkulationen ut till pool är okej.)
När man sen slagit på vp och den gått ett par minuter, ska man kolla att luften från sidan (topp) på enheten är kallare, mellan 5-10grader C. Hur, med handen bara?

Ganska mycket frågor/funderingar. Men vill vara säker på att göra rätt eftersom det är första ggn, och manualen som sagt lite konstig. Tack på förhand för svar/tips innan jag börjar installera i helgen. <help>

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag