VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Thermojito

Sidor: 1 2 [3]
21
Köpes / Billig pool värmepump, även med kända fel intressant.
« skrivet: maj 13, 2015, 21:42:20:20  »
Söker en temporär lösning för uppvärmning av en pool. (Förhoppningsvis bara en säsong tills jag får möjlighet att koppla in befintlig bergvärme)
9kW ungefär och om det är något "enklare" tekniskt strul med pumpen så behöver det inte vara ett hinder så länge du är öppen med detta.

Om du ändå tänkt byta ut din gamla pump innan den rasar så finns här en möjlighet att slippa slänga ngt som ändå fungerar....

Det ska dock vara en värmepump gjord för klorvatten så vanliga luft/vatten-pumpar för uppvärmning av hus är inte av intresse. Du behöver också kunna visa att den fungerar så pumpen måste vara inkopplad och bör finnas inom 1 timmes bilresa från Stockholm (Västerort)

22
Markpooler. / Byglar till Pahlens breddavlopp???
« skrivet: maj 01, 2015, 17:09:40:40  »
Hur ska dessa byglar användas??

Även efter en noggrann genomläsning av både Pahlens och Poolstores bygganvisning för Thermopool så blir jag inte klok på dessa byglar och skruvarna på bilden.

De fyra skruvarna med sänkskalle med tillhörande muttrar passar i den yttre flänsen så min bästa gissning är att de endast ska användas om man har trästomme och liner.

Kvarstår då de konstiga byglarna med pressmutter på ENA sidan som inte verkar passa någonstans överhuvudtaget?

Precis som lampskålarna hade ingjutningsbyglar så kanske den yttre flänsen på breddavloppet ska fixeras i betongen, men det är väl ändå inte tänkt att man ska behöva fila upp hålen och bocka om bygeln för att passa i lodrätt läge på insidan av sidoflänsen?? (De fyra skruvarna med muttrar är för stora för hålen i byglarna utan pressmutter...)

En andra fråga är hur djupt in i poolväggen man lämpligast gjuter fast breddavloppet, ska man sikta på att få ytan med de 14 hålen ca 5-8mm utanför frigoliten så att den ligger i liv-, eller precis strax utanför mattan som ska limmas på insidan av poolen efter gjutningen? (Dvs att linern som hamnar i kläm mellan de två gummipackningarna varken går inåt- eller utifrån poolväggen där den ansluter till breddavloppets monteringsram)

23
Markpooler. / Värmekapa thermopool-block, -Hit or shit???
« skrivet: april 23, 2015, 23:00:37:37  »
Jag har nu insett att det är en hel del frigolit-kapning inblandat när man bygger Thermopool....

Extra sidoöppningar i varje slutet hörnblock, alla anslutande block mot hörn samt dessutom minst fyra långsideskapningar för varje varv om man inte bygger udda storlek på poolen....(insides måtten plus 20 cm är inte alltid jämnt delbart med 15cm eller 120cm ni vet....)

Vad är då bästa verktyg för att smidigast åstadkomma detta?

Fogsvans, sticksåg, kniv????

Jag testade idag att istället värmekapa med hjälp av en batteriladdare, lite Kanthal-tråd och befintliga småprylar i garaget enligt bilden nedan. Det blev som att skära i varmt smör redan på första försöket och snittytan blir slät som en barnrumpa. (Siktade på-, och fick även 0,5W/cm vilket jag tycker skär lagom snabbt utan att bränna för lätt om någon skulle vilja skruva ihop något liknande)

Frågan är nu om det här verkligen är ett bra sätt att utföra alla kapningar???

Som ni ser på den andra bilden blir snitt ytan mycket slätare än både originalytan på Thermopool-blocken och framförallt slätare än ytan som blir av en fogsvans eller om man helt sonika bryter av en bit av blocken. Jag tänker nu att fogskummet/PL200-limmet eller vad man nu tar får bättre grepp om ytan inte är slät???

Dessutom borde man säkert ha kolfiltermask när man skär frigolit med värmetråd??? Styrengas?

Hur gör proffsen och hur gjorde ni?

Min magkänsla säger sticksåg även om det blir skräpigt som sjutton.....?

24
Markpooler. / EPS eller XPS under betongplatta i markpool?
« skrivet: april 06, 2015, 13:59:36:36  »
Ska lägga 100mm isolering under en (nedgrävd) gjuten thermopool (med 250cm makadam och dräneringsrör under isoleringen). Nu till den svåra frågan:

XPS kostar nästan 3ggr (+5kSEK i mitt fall...) mer än EPS isolering...MEN absorberar inte fukt som EPS tydligen gör enligt en grävare jag pratat med som grävt upp gamla dyngsura tunga sådana ur marken...vattendränkta skivor isolerar nog inte så bra...

S100 EPS'en har dessutom lägre "tryckklass", 100kPa kort tid och 40kPa långtidslast. XPS'en jag tittar på tål 200kPa kort och 90kPa långtidslast. Om jag inte räknat fel utgör 10cm betong och 1,4m vattenpelare ca 16kPa så detta borde inte vara avgörande. (S80 EPS ger 2% krypdeformation under 50år vid ca 24kPa så även denna EPS håller för trycket/tyngden som jag ser det.)

I gamla trådar här på forumet verkar det vara lite blandade isoleringstyper under denna typen av pooler även om EPS verkar dominera?

=> Hur har ni andra gjort och hur har ni motiverat ert val?


25
Markpooler. / Hur stort hål i marken för en Thermopool?
« skrivet: mars 24, 2015, 22:53:22:22  »
Står i begrepp att sätta en grävmaskin i marken för en Thermopool, men frågan är:

-Hur stort hål är bäst att gräva i marken....?

Dvs hur mycket större än poolens insida behöver man för att både på ett rimligt sätt kunna bygga poolen och komma åt att göra det som behövs från utsidan, men samtidigt inte gräva för stort hål så att det både blir dyrt att gräva och återfylla + att man säkert ofta vill lägga poolen så nära ett staket eller gräns som det går.

Frigolitblocken är 250mm och jag antar att man gärna gjuter plattan ytterligare 50mm större runt om för att ha marginal att kunna finjustera exakta läget på blocken etc, men sen...???

- Hur mycket extra (schaktbotten-) yta grävde ni andra räknat från poolens insida och hur upplevde ni detta under bygget och efteråt?

26
Teknik / Dimensionering av avloppsanslutning till sandfilter
« skrivet: september 10, 2014, 23:46:32:32  »
Planerar att ansluta (backspolnings)-avloppet från pool-sandfiltret till det vanliga (kommunala) avloppet i en planerad tillbyggnad på huset.

Frågan är nu hur denna anslutning bör utföras/dimensioneras?

Hur har ni gjort ni som har fast avloppsanslutning, (och inte trycker ut poolvattnet med slang på gräsmattan eller liknande)?

Pumpen borde genom sandfiltret kunna skapa ett riktigt rejält flöde vid backspolningen och man vill ju inte att detta ska trycka ut avloppsvatten någon annanstans i huset.... typ....

I mitt fall är pumpen specad till 16m3/h vid 10mvp vilket tex borde motsvara en flödeshastighet på 1m/s( =4,4l/s) vid 1 bar om det är 75mm rör, mer vid lägre tryck... Är det OK eller riskerar man att trycka ut vatten på andra ställen eller suga ur andra vattenlås? (Vilket tryck känner pumpen förresten när man backspolar, jag har ingen aning?)

Att låta "waste-vattnet" spola ut i tex en "öppen diskho" eller mot en golvbrunn med tex 75mm röranslutning kan väl inte fungera överhuvudtaget eller?? Känns som att den isåfall inte skulle "hålla undan" mot vattenflödet från sandfiltret/pumpen.....???

Fast/"tät" avlopps-anslutning måste det väl krävas iallafall??

Är det en realistisk lösning att tex köra waste-vattnet "batchvis" mot en större tank/tunna i samma rum som sedan får tömma sig "långsamt" genom självtryck mot avloppet mellan omgångarna??? Eller blir man galen av att vänta....?  >:(

(I mitt fall skulle det vara enkelt att ordna "öppen" anslutning till befintligt (75mm) avlopp i närheten, att åstadkomma fast/"tät" anslutning till 75 eller större dimension blir rejält mkt dyrare och kräver en hel del extra schaktning/återställning=dyrt....  :(    )

Sidor: 1 2 [3]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag