Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Markpooler. / Renovering av gammal pool
« Senaste inlägg av KL skrivet Idag kl. 09:50:15 »
Hej!

Ny i forumet och söker input på kommande poolrenovering!

Vi har köpt min morfars hus som har en pool i polyester byggd -69. Den står på en stor gjuten platta och mestadels gjutna väggar runt hela (vissa delar med enbart sand enligt uppgift, men gjuten kant upptill hela vägen runt). Den är 2m djup över hela och innermått ca 4,3x11m med väldigt lätt inåtsluttande väggar. Rördragning går in i huset (och delvis ingjuten) där nu filter sitter och var tidigare uppvärmd med oljepannan som är avvecklad. Den är slipad och målad tidigare men börjar nu samla lite böldpest igen. Dessutom läcker den lite nånstans och kräver några kubik vatten med ett par veckors mellanrum varför mer ordentlig renovering börjar kännas aktuellt. Som ses på bilden har vi satt upp ett mindre temporärt staket då vi har småbarn som även fäster poolskyddet som på bilden ligger uppvikt över en stödmur i bortre kortänden. I andra kortänden finns ett ”uterum”.

Utifrån att vi nu har barn har vi starkt önskemål om pooltak. Då poolen nu läcker lite, rördragning är mer än 50 år gammal och måtten känns som mer än vi behöver så har jag funderat över olika renoveringsalternativ. Hörnen i poolen är dessutom rundade som syns på bild vilket, som jag förstår det, försvårar ev liner direkt i den nuvarande poolen. Jag lutar därför nu åt att bygga en ”ny pool i poolen". Vi skulle då ha plats med standardmått 4x8m (eller ev 4x9m) vilket även skulle göra pooltaket mer överkomligt i pris. Djupet är delvis lite besvärligt men också delvis väldigt bra varför jag gärna skulle behålla en stor del av djupet. Tänker mig då att man skulle kunna korta ner bortre kortsidan och ge ordentlig plats för ”pumpgrop” och dessutom plats att skjuta bort pooltaket över. Den nya konstruktionen skulle då kunna "sticka upp” en liten bit för att få bort vattenavrinning och ge god marginal att bibehålla djupet. Utifrån den stabila grundkonstruktionen har jag en tanke om att kunna bygga en stomme i tryckt lösvirke som kan reglas mot den gamla poolen med platssvetsad liner. Tänker mig en botten med t ex isodränskivor och dräneringspump i "pumpgropen" (svårt att få in singel som annars skulle kunna va alt). Tanken är då att kunna täta utrymmet mellan gamla ytterpoolen och innerpoolen i överkant och skapa ett huvudsakligen tätt och väldränerat utrymme emellan för att få bra hållbarhet på trästommen. Men går det att göra en nästan 2 m djup pool med lösvirke och svetsad liner?

Har även ett intresse av gaveltrappa eller liknande lösning i kortänden till vänster i bild, kanske går att bygga upp i lösvirke. Jag skulle gärna göra en hel del av arbetet själv om en relativt okomplicerad lösning skulle kunna bli aktuellt.

Jag har haft kontakt med poolfirma som föreslår en ny gjuten platta i och murade thermoblock 3,5x8 m samt ständig dränering av regnvatten med pump. Är inte alls lockad av sån lösning bl a pga att man tappar så mycket av bredden på poolen, det blir väldigt dyrt (offert sammanlagt ca 700 kkr) och jag tror det skulle se konstigt ut.

Jag skulle uppskatta ideer och input från erfarna för att hitta bra lösning!

Stort tack på förhand!
2
SpaForum / SV: Ozonrenare läcker.
« Senaste inlägg av Rickard skrivet Idag kl. 06:46:10 »
Jag vet inte, men jag skulle nog börja med att se om det är en vattenläcka, och i så fall fixa det själv om det går.
Om inte, ringa servicetekniker.
Finns garanti kvar är det väl bara ringa Bauhaus.
3
SpaForum / SV: Viskan jubileumsbad, så bra som det verkar?
« Senaste inlägg av Rickard skrivet Idag kl. 06:41:43 »
Min erfarenhet är att pumparna stör rätt mycket när man badar, sitter man själv kan det väl vara OK, men det blir fort jobbigt att prata med någon medan pumparna bullrar, våra pumpar körs mest om man har ont nånstans, som behandling, i övrigt sitter vi mest och myser i värmen.
Stora kraftfulla pumpar gör att risken för att huvudsäkringarna går ökar, om du använder mycket el till annat, som det kan vara om man har folk över på "SPA-kväll" t.ex. när spis, ugn och fritös kan gå samtidigt om det badas, kan vara värt att ha i åtanke.
På vårt SPA (Caldera) uppges värmaren vara på 3 kW, men enligt elmätaren drar den bara 2.3 kW... Vissa siffror kanske man får ta med en nypa salt också - svårt att veta innan man köpt, om ingen annan kan kontrollera först.
4
Markpooler. / SV: Maskinlåda av trä
« Senaste inlägg av Roger. skrivet Igår kl. 22:55:57 »
Hej,

Jag har sett att en annan leverantör gör teknikrum av trä som grävs ner i marken med ett lock. Påminner om de i glasfiber fast i trä och är mer isolerade.

Folkpool? Ingen aning, kanske det? Jag vet minst en som fått ett anpassat teknikrum från Folkpool.

Det är inga konstigheter med detta.
Stommen brukar bara av tryckimpregnerat och den inre delen av det jag kallar Plyfa. Ett skivmaterial som tål det mesta (Röd/svart). Den yttre delen är 5cm frigolit som limmas med fogskum.

Lådan behöver ventilation uppåt. Vidare dränering i botten.

Med vänlig hälsning
Roger
5
Teknik / SV: Poollampan slocknar
« Senaste inlägg av Erica skrivet Igår kl. 21:33:35 »
Vänta lite, du skrev att dina lampor är SERIEKOPPLADE ? Skrivfel eller har du kopplat det så ?  Varje lampa skall ju ha 12 V spänning och din transformator levererar just ca 12 V. Därför måste de vara parallellkopplade, inte seriekopplade. Att seriekoppla vanliga glödlampor går, men att göra det med enheter som innehåller elektroniska förkopplingsdon blir helt fel. Det finns andra typer av led-belysning som är avsedda för seriekoppling, men då drivs de av en led-driver avsedd för detta. Något sådant system godkänt för pooler har jag inte hört talas om.
6
Markpooler. / Maskinlåda av trä
« Senaste inlägg av Hasssst skrivet Igår kl. 16:02:50 »
Är det någon på detta eminenta forum som byggt en nedgrävd maskinlåda av trä? Jag har bl.a hört talas om att Folkpool ofta bygger det åt sina kunder.

Någon som kan skicka upp några bilder för inspiration? :)
Är intresserad av allt från konstruktion, markarbete och dränering runt lådan.
7
Markpooler. / SV: Fel fall på inloppsslang, åtgärda?
« Senaste inlägg av nyburjare skrivet Igår kl. 14:14:55 »
Kan bara svara på hur jag skulle gjort , bara fixat det för att slippa oron.

Samt att det är ju knapp nåt jobb om man har ett skarvrör eller en ny böj, en liten såg , lite lim, det skulle ta max 10 min av min tid :)
8
Markpooler. / Fel fall på inloppsslang, åtgärda?
« Senaste inlägg av joyride skrivet Igår kl. 12:59:33 »
I något skede så har 90-gradersböjen till mitt ena inlopp fått sig en tryckare vilket gjort att den lutar nedåt. Jag har min pump ovan poolytan vilket ger fall ner mot poolen men från T-kopplingen som delar upp flödet till inloppen kommer det alltså bli uppför precis innan det här inloppet.
Eftersom det är 10 cm rör mellan inlopp och vinkel så är det ju möjligt att såga av röret precis innanför vinkeln och sedan limma på en ny. Tror att jag har slang som klarar det.
Skulle ni gått på och åtgärdat detta eller skitit i det? Vill helst inte ge mig på det men tänker att det är risk att det blir vatten stående i den delen med frysrisk som följd. Kanske kan få ut det med tryckluft från pumpsidan om jag blockar det andra inloppet?
9
Uppvärmning / SV: Erfarenhet av moderna bergvärmepumpar med poolstyrning?
« Senaste inlägg av leonard skrivet Igår kl. 10:38:26 »
Det finns ett optimalt deltaT som regleras  med hastighet på VB i första hand. Sjunker den till under 5% behöver man en större VVX.
10
SpaForum / SV: Läckage mellan slang och pvc koppling
« Senaste inlägg av Rickard skrivet Igår kl. 06:54:30 »
Vet du exakt var läckan är så kanske det skulle gå såga ut en bit från en ny koppling som "passar" utvändigt den koppling som läcker. Rengör/slipa så rent och rakt som möjligt på befintlig koppling och sätt på rikligt med lim innan du trycker dit den "halva" som du vill limma fast utvändigt.
Om du kommer åt kan det kanske vara bra att dra ett slangklammer runt reparationen.
Säger inte att det där fungerar, men så skulle nog jag prova göra i alla fall.
Sidor: [1] 2 ... 10
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd