CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - espo999

Sidor: [1] 2
1
SpaForum / Hög klorförbrukning efter vattenbyte
« skrivet: november 16, 2021, 18:10:20:20  »
Har efter tips här provat att göra vattenbyte utan att använda pipeclean/biofilm cleaner. Tyckte inte vattnet kändes helt fräscht efter byte trots att vattnet är nytt. Körde chockklorering (ca 10ppm uppmätt) inkl aktivt syre.

Efter en dag hade en linje med fett bildats vid vattenkanten och halva det tillförda kloret förbrukats (drygt 5ppm). Torkade bort fettet som bildats, men förstod inte vart det kan kommit ifrån med nytt vatten i?

Idag mätte jag klor igen som nu minskat ytterligare till ca 2 PPM. Vattnet ser bra ut och ingen ny fettrand. PH och alk ser också bra ut.

Jag förstår dock inte varför denna klorförbrukning på nytt rent vatten? Och hur ska jag agera nu? Ny chockklorering? Samtidigt vill jag ju inte klorera mer än nödvändigt pga syansyra?

2
SpaForum / SV: Cyanursyra alldeles för hög
« skrivet: november 07, 2021, 10:54:53:53  »
Så Roger du menar att jag helt ska sluta använda olika typer av pipeclean och att det kan vara dessa som leder till skum?

Istället ska jag använda klorit eller väldigt kraftig dos av chockklorering innan vattenbyte?

3
SpaForum / SV: När byta UV-lampa?
« skrivet: november 04, 2021, 18:58:16:16  »
Jag har använt både vanliga tvättbara filter och engångsfilter (från Kuben) och kan med säkerhet säga att man visuellt inte kan se någon skillnad på vattnet oavsett vilket filter du har. Jag kör med engångsfilter, enbart av bekvämlighetsskäl.

UV-lampan (och Ozon-generator) är omtvistade tekniker. Även om dessa teoretiskt fungerar, så om man skulle helt strunta i att använda dessa så skulle resultatet egentligen enbart bli att kemikalieförbrukningen skulle öka en aning. Och då menar jag att förbrukningen bara skulle öka lite grann, alltså knappt så du skulle märka det vill jag påstå.

/Urban.

Intressant. Var nästan säker på att problemet med vattnet kunde tillskrivas engångsfiltren, men du verkar säker på din sak.

Hur avgör du när det är dags att byta engångs filtren. Står ju att de håller i 3-6mån vilket är ganska stor variation.

4
SpaForum / SV: Cyanursyra alldeles för hög
« skrivet: november 04, 2021, 18:50:04:04  »
Vi har haft vårt SPA i många år nu, och bara kört pipecleen en gång, så länge jag inte har några problem med avlagringar som lossnar när jag kör massage-pumparna så utgår jag från att eventuell beläggning är marginell.
Anledningen är som du säger att det blir ett heldagsprojekt om man skall göra det - jag är helt enkelt både för lat och för snål.  <dontkn>

Vi har bytt vatten 2-3 gånger/år och då kört Spacare Biofilm cleaner. Skummar allt otroligt mycket och mycket skit har kommit ut. Kan sen skyffla skum i en timme, men har ju ändå känts nödvändigt att göra detta med tanke på hur mycket skit som verkar funnits i rören.

Processen är ju dock kostsam och tidskrävande. Provade Delphin Spa pipe cleaner. Inte lika mycket bubblor och skit med denna. Kanske inte lika effektiv, men billigare.

Men om du Rickard klarar dig med att bara byta vatten ska jag prova det denna gång åtminstone och se vad bara ett vattenbyte får för effekt.

5
SpaForum / SV: Cyanursyra alldeles för hög
« skrivet: oktober 31, 2021, 19:44:09:09  »
Tycker faktiskt vattnet verkar ganska fräscht nu efter jag gjorde stora chock kloreringen för några veckor sedan. Badade igår 1 tablett innan och 2!st efter och idag var klorhalten fortsatt hög, så klorförbrukningen är fortsatt låg. Blir väl ändå vattenbyte nästa helg pga cyanursyran samt att vintern kan dyka upp.

Jag funderar på detta med vattenbyte. Det som gör att det är ett heldagsprojekt är ju att man rengör rörsystemet som då innebär 2-3 tömningar. Kan det funka att byta vatten var tredje månad, men bara köra rörsystemet var 6e månad?

6
SpaForum / SV: Cyanursyra alldeles för hög
« skrivet: oktober 30, 2021, 09:19:48:48  »
Använder normalt sett Sunwac 12. En tablett innan bad och två efter. 5 st vid chock klorering och 1 st som underhåll när kloret är borta och vi inte badar.

Köpte för någon månad sedan SPA Oxi Booster att istället använda vid chock klorering. Detta eftersom spa badet slukade enormt mycket klor och det kändes som att chocken med tabletter inte fungerade effektivt. Blev dock ingen skillnad med det nya kloret, men efter att höjt dosen ordentligt verkade det återställt sig och spa badet förbrukade åter en mer normal låg förbrukning av klor.

Antar att effekten av dessa chock kloreringar lett till att cyanursyran skjutit i höjden. Har dock aldrig mätt detta tidigare. Är det farligt med hög cyanursyra?

7
SpaForum / Cyanursyra alldeles för hög
« skrivet: oktober 29, 2021, 16:21:28:28  »
Bytte mitt vatten inkl pipeclean i början av Augusti. Fick ganska omgående känslan av att vattnet inte var topp fräscht. Började ganska snart bildas bubblor/skum och detta gjorde att ytvattnet inte kändes fräscht. Körde några chock kloreringar för att försöka lösa problemet men blev ingen lösning.

Nu köpte jag nya stickor för att kunna mäta Cyanursyra och den visar typ 150-200 :-\ Har då inte badat mer än max 10gånger. Hur kan värdet redan blivit så högt?

Kloret förbrukades i rask takt under en period, men efter sista rejäla chock kloreringen, så förbrukar inte spa:t mycket klor.

8
SpaForum / SV: När byta UV-lampa?
« skrivet: september 13, 2021, 21:35:05:05  »
Om pH stiger kan det vara kalkutfällning.

Ja jag har tidigare googlat på kalkutfällning för att se om det fanns några bilder på hur detta kan se ut. Hittar inget därför har jag inte kunnat dra någon slutsats. Skulle kalkutfällning kunna se ut som bilden ovan?

9
SpaForum / SV: När byta UV-lampa?
« skrivet: september 13, 2021, 18:07:28:28  »
Hej,

Ditt klor är spaklor. För lång användning utan vattenbyte kan försämra klorets verkan.

Köp tex. stickor för att mäta cyanursyra (CYA).
Är denna halt för hög fungerar inte ditt klor.

Återkom gärna med mätning.

MVH
Roger

Bytte vatten för 1 månad sedan, badat 4-5gånger, så detta bör inte vara problemet. TDS är väldigt låg.

Har sedan i våras provat rengöringsfria filter från Kuben.se.
Ska enligt marknadsföringen ta mindre partiklar än vanliga filter, men kanske är dessa dåliga?

Känns som problemen uppstår efter att man justerar alkaliteten som i sin tur skickat upp PH för högt. Problemet är som sagt att vattnet inte känns helt fräscht. Börjar med skumbildning. Fortsätter med att vita saker bildas på utan och känns även som små små partiklar finns under ytan. Se bifogad bild.

10
SpaForum / SV: När byta UV-lampa?
« skrivet: september 12, 2021, 10:46:45:45  »
Kör löpande klorering med Sunwac och även chockklorering med Sunwac högre dos när vattnet börjar se sämre ut.

Något annat du menar man ska använda för desinfektion?

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag