VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - TePeL

Sidor: [1]
1
Teknik / SV: Val av automatik för klorering och pH
« skrivet: oktober 10, 2021, 00:25:56:56  »
Byggde pool under våren/sommaren och vi satsade på en Hayward. Modern och appstyrd, man kan följa värdena över tid osv. Tog lite tid att konfigurera in allt och Hayward hade missat ett kretskort som gjorde att stationen inte visste om att det fanns en elektrod för att hålla koll på Cl med, men det löstes snabbt och smidigt via leverantören av grejerna.

Den kräver lite tid i början för att kalibreras in men sedan är det hur smidigt som helst. Styr även vario-pumpen via den, finns flera AUX-utgångar men dem använder jag inte i dagsläget.

2
Teknik / SV: Köra pump hela året för att det inte ska frysa
« skrivet: oktober 10, 2021, 00:20:00:00  »
Vi kör med en Kripsol variopump - förvisso inte jämfört med något annat eller haft den länge, men så far so good och går alldeles utmärkt ihop med Hayward controlstation och ställa in timer/flödeshastighet.

Sen kan man ju undra kring kalkylen för kostnaden med dagens spotpriser  :o

3
Uppvärmning / SV: Värmepumpen värmer inte
« skrivet: oktober 10, 2021, 00:09:55:55  »
Temperaturen kan väl knappast sjunka från 28 till 22 grader över en natt, och framförallt under sommarperioden? Håller på försöka vinterstänga här; har stängt av värmepumpen för flera veckor sedan men ligger fortfarande på 15 grader... (i och för sig thermopool och med tak på, men ändå?)
Stämmer temperaturen som visas eller kan det vara fel där?

En granne några hus bort hade problem med värmepumpen (vet inte modell, köpt från Poolgiganten) - allt verkade funka och kompressorn kickade igång, men den värmde inte vattnet ett dugg. De fick en ny pump, oklart vad problemet var.

4
Markpooler. / SV: Leia eller Nova Comfort pooltak? Skena på stensarg?
« skrivet: oktober 10, 2021, 00:00:28:28  »
Vi byggde pool nyss och satsade på Nova Comfort. Några hus borta har de ett Leia tak. Snackade med dem som har Leia-taket; det går absolut bra att simma under den, men lek/flytsaker kan man glömma. Eftersom våra barn älskar just flytsaker satsade vi på Nova Comfort, och vi ångrar inte valet. Kvalitetstak, och skenorna har vi sett till att skruva fast i reglerna med större borrhål genom trallen för att minimera rörelser. Än så länge rullar det lätt och fint, men det har då inte legat så jättelänge ännu ;)

Kan även informera om att vi byggde ihop taket själv - det tog ca en dag för 2 pers att bygga sektionerna, sedan var det en del mekande med skenorna och att få de helt raka och på rätt plats.

Vi har lagt skenorna på 16mm trallvirke, på utsidan och insidan har vi 28mm. Skenan är 12 mm hög så den är i samma höjd som 28mm virket. Skenan är inte besvärlig att gå på, så personligen föredrar jag det över att ha en skena med hjul på andra sidan.

5
Markpooler. / SV: Vinterstänga jetswim
« skrivet: september 13, 2021, 17:55:20:20  »
Nej tyvärr, metallrör tål ej frysning, de spricker oftast sönder. Man har att välja mellan att tömma systemen eller att tillföra värme så det inte fryser (energikrävande), Plastslangar av PEM-typ tål dock att frysa utan skada. Ballofix ? Knappast för de dimensioner som en jetstream arbetar med ? De flesta jetstream har väl typ 2-tum eller grövre och Ballofix är en serie minikulventiler och jag tror inte de finns i större dimensioner än 1/2" (R15).

Kanske fel namn... det är stora "kranar" i messing eller vad det är :) Kom med i paketet (Jet Swim Motion Classic).
Men då blir det att tömma under helt enkelt. Som skribenten ovan har vi också ett automatiskt dosersystem som kräver en viss omsättning av vattnet.

6
Markpooler. / SV: Vinterstänga jetswim
« skrivet: september 09, 2021, 22:01:57:57  »
Intressant fråga... vi har nyss fått igång poolen (alldeles försenad pga linern som tog ävigheter) och det blir väl snart att vinterstänga antar jag (trots tak).
Har en jetstream och funderade själv på om man behöver tömma under. Den har ballofix på båda rör på utsidan poolen, så dem kan jag stänga och plocka in pumpen. Kvar blir då vattnet i själva rostfria rören; kan de frysa sönder eller bör de tåla det?

7
Teknik / SV: Hayward Control Station - Leakage
« skrivet: september 03, 2021, 14:11:51:51  »
Hoppas du har löst detta vid det här läget?
Installerade nyss en sådan själv - vartifrån läcker det? Om det kommer från anslutningen där slangen går in i den gråa kopplingen, testa att trycka in slangen lite bättre. Fick också några droppar på ena anslutningen initialt, men efter att jag tryckte till slangen vart det torrt. Tänk på att dessa anslutningar har en liten ring som kan tryckas in eller ut - när den ute så "låser" den slangen, när du trycker in ringen kan du dra ut slangen. Kan hjälpa att trycka in denna medan du försöker få in slangen hela vägen.

Om det inte hjälper - stäng ventilerna och ta ut slangen helt (tryck in ringen) och kolla om den har ett rakt snitt. Om inte, fixa det. Om den är sned eller skadat kan det lätt bli läckage kan jag tänka mig.

Lycka till!

8
Markpooler. / Väggmatta eller ej? (thermopool)
« skrivet: september 22, 2020, 08:35:58:58  »
Hej på er!

Skapade en tråd med en lång tekst och en del olika funderingar, fick en del bra svar. Det som kvarstår nu är ångesten kring val av leverantör, och då främst pga att vissa använder block som kräver väggmatta medan vissa andra har härdade block (thermopool 3.0) där väggmatta inte behövs.

Undrar således: vad är för- och nackdelarna med väggmatta? Vad har ni för erfarenheter och tips/rekommendationer?
(obs samtliga kommer med bottenmatta, det handlar alltså enbart om väggmatta)

Tacksam för era åsikter!

9
Markpooler. / SV: Lite funderingar inför beställning av (Thermo)pool
« skrivet: september 20, 2020, 16:40:10:10  »
Tack för svaren, uppskattas enormt :)

Gällande tak så kommer vi nog inte satsa på något som är högre och mer växthuslikt än t.ex Nova Comfort. Däremot finns ju alternativet Leia, som är snyggt (och avsevärd dyrare) och har fördelen (?) att den har hjul på ena sidan, så man slipper skenor där. Däremot är den tämligen lågt framförallt de lägsta sektionerna. Barnen brukar ha en massa flyttande saker i vattnet som de dessutom själva vill vara uppepå, så då förmodar jag att Leia inte funkar särskild bra. Någon med erfarenheter?

Angående skötsel av vattnet så har vi inte riktigt bestämd ännu. Satt och kollade på sådan automatiska grejer till klor och pH. En robot kommer det i alla fall att bli.

Pumpen blir något i stil med denna: https://poolstore.se/p/x-serien-inverter/ (X30 eller om det var X40 för vår poolstorlek). Dessa är kanske overkill men kommer inte gå särskild mycket, som jag har förstått.


Detta med väggmattan eller ej tycker jag däremot är en väsentlig fråga. Poolstore har Thermopool 2.0 och där krävs en väggmatta. Poolgiganten/folkpool har härdade block där ingen sådan behövs. Här är det alltså klart fördelaktigt att ha härdade block så man slipper väggmatta?

10
Markpooler. / Lite funderingar inför beställning av (Thermo)pool
« skrivet: september 16, 2020, 22:19:33:33  »
Hej på er!

Då har även vi bestämt oss för pool, och dragit igång med grävarbetet. Turligt nog ingen bergmassor som gömde sig under vår trista gräsmatta, däremot visade det sig att tomten (egentligen hela kvarteret) har höjds med ca 2m innan husen byggdes. Vår tomt höjdes tydligen med sprängsten kaliber stor, så det blev en del extra arbete och att få till exakt den måtten man tänkt sig från början är minst sagt en utmaning (det dyker alltid upp en sten modell större som stödjer upp en annan som i sin tur... osv osv).

Hur som. Ursprungliga planen var en 4x8m nedgrävd pool. På grund av ovanstående bekymmer med sten och att hålet på vissa ställen blev lite väl bred så började vi fundera på att satsa på större pool istället för att kosta på med en massa makadam för (delvis) motfyllning :) Efter lite diskussioner med några poolleverantörer lutar det åt 4,5m x 8,5m, då vi i så fall kan använda ett pooltak 4x8 (med innermått anpassad efter evt kantsten). Nu har vi hålet mer eller mindre redo och får plats med 4,5x8,5m, om än aningen tajt på vissa ställen. Denna vecka är det paus pga jobbresa osv, så läge att fundera och begrunda :)

Några funderingar vi har:

* Pooltak - väljer vi lågt och diskret (poolen ligger synligt från köket/matrummet) eller lite högre med mera utrymme inunder för bad under tak? Tak vi just nu funderar på är Nova Comfort och Leia. Vi snackade dock med en "granne" häromdagen som har ett Nova-tak, och han sa att om han skulle göra om något så skulle han välja högre tak, då han spenderar mycket tid sittandes under taket med en kopp kaffe och fötterna i vattnet. Dessutom hade han önskad sig mera altanyta under taket för att kunna sitta/hänga/ligga. Nu är vi inte så jättesugna på ett tak högre än Nova, däremot frågan med trädecket runtom... satsar vi på 4,5x8,5 så kommer taket att ligga väldigt nära intill kanten, vilket innebär att man sitter på skenorna när man sätter sig vid långsidan och går/springer på det när det hoppas in i poolen. Någon här som har liknande konstruktion och lust att kommentera? Bra/dåligt? Eventuella alternativ? Vi kan ju gå upp i storlek 5x10 eller evt 4x10 och skapa mera yta om sidorna, men just Nova verkar inte finnas i antracit i 5x10 och vi vill helst inte ha aluminiumprofiler. Klarglas kommer det vara i alla fall. Ett alternativ kan också vara att återgå till 4x8m förstås... Kantsten tänkte vi inte ha, utan trä hela vägen in till poolkanten (tjockare variant längst in mot vattnet för ökad stabilitet).

* Thermopool 2.0 vs Thermopool 3.0? Vi har fått in offerter med båda alternativ, var och hälsade på en butik som har 2.0 och fick ett jättebra intryck och en bra offert. Jag känner dock personligen att 3.0 blocken är snäppet vassare, man slipper kantduk och jag antar att 3.0 är en förbättrad vidareutveckling av 2.0. Tänker jag rätt eller fel? Samt kommer det i slutändan ha någon större betydelse?

* Jetstream - givet val eller slöseri med pengar? Syftet blir till 99% lek - vilken modell rekommenderar ni i så fall?

* Variabel pump - givet val eller slöseri med pengar?

Undrar även om ni generellt har några åsikter kring kvalitet av de olika leverantörer av t.ex pump och inverter - är det i slutändan mer eller mindre likvärdiga produkter som säljs av de olika butiker, eller är det vissa som sticker ut åt något specifikt håll?


Tacksamt för tips och synpunkter - detta blir en stor investering och vi vill givetvis försöka göra den så rätt som möjligt då vi inte vill göra om den :)

Hälsningar
//T

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag