CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Amica

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / Hjälp att dosera klor
« skrivet: augusti 02, 2021, 20:03:52:52  »
Har problem med att hålla jämn nivå på klorhalten. Använder Nitors doserare, en sådan enkel som flyter på ytan. "Gallret" helt stängt. I den har jag Multiklor 200 g från poolklubben. Poolen är på 1400 liter och är kanske mer att betrakta som ett spa. Redan nu tänker ni säkert "1400 liter och 200 gramspuckar!?" Ja, så länge jag har kvar av dem. Sen är tanken att byta till de mindre på 20 gram. Men en 200 grams puck som förbrukas blir ju till slut också bara 20 gram och jag har inte märkt någon skillnad, att problemet är olika stort beroende på om pucken är "ny" eller snart slut. Färskt/senaste exemplet är att testet visar >3.0 mg/l Cl/DPD (använder Nitors testset med såna tabletter) och dosören lyfts ur poolen. Två dygn senare är värdet <0.1 mg/l. Doseraren åker i igen, denna gång med "gallret" helt öppet. Pucken är uppskattningsvis 1/4 av sin ursprungliga storlek. Efter ytterligare två dygn mäter jag igen och då är det åter >3.0 mg/l och doseraren åker ur igen. Visst, jag skulle kunna sätta ett larm och mäta varje kväll men...
Med min tidigare ovanmarkspool kunde jag mäta en gång i veckan och värdet var alltid bra, så länge jag hade puck/ar i doseraren. Den poolen var visserligen 10x större. Jag tänkte att det skulle bli lättare att underhålla en mindre pool och det är det vad gäller "städning" men inte vad gäller kemikalier. Nej, jag har inte koll på alkalinitet och cyanosyra eftersom mitt testset bara mäter klor och pH. Kan dock tänka mig att skaffa teststickor för det ändamålet. Mer intresserad av en annan metod att dosera rätt, dock utan att det blir som att jaga mygg med elefantbössa. Puckens övriga fyra "funktioner", förutom då möjligen "pH stabilisering" verkar fungera bra.

2
Artiklar och läsvärt - spa:s / Erfarenhetsåterföring terrasspool
« skrivet: juli 18, 2021, 09:36:03:03  »
Hittade denna forumkategori och tänkte att jag skulle dela med mig av mina erfarenheter angående vår terrasspool i glasfiber. Ja, den kallas ”pool” men är mer att betrakta som ett spa eftersom det är så den används av oss.

Det hela började när vi insåg att vår ovanmarks-pool var onödigt stor, och krävde därmed onödig skötsel och energiförbrukning, när vi bara var två vuxna som nyttjade den. När barnen var mindre var det halva klasser som badade. Poolen började även bli gammal och såg inte så fräsch ut varför den såldes för en liten peng så att vi blev av med den.

Frugan började googla bilder och hittade en modell som ”vi skulle ha”. Ytterligare googling gav som resultat två företag, A och B och där A hade en lite bättre hemsida och det togs kontakt där och det gick så långt så att det blev en beställning lagd, mot faktura, men processen avstannades med statusen ”inväntar betalning”. Svaret vid ytterligare kontakt var att jag skulle göra en ny beställning. Något jag valde att inte göra utan kontaktade företag B i stället. Där fick jag en offert som var aningen bättre/billigare än hos A och jag la beställningen där till slut. Jag hade då pratat med en säljare och hade bl.a. kommit fram till att jag skulle köpa slangar själv när jag monterat allt.
Det blev en lång väntan på leverans. Dels var det många som beställt pool och dels hamnade vi mitt i en pandemi.

Nu till de egentliga erfarenheterna jag ville dela med mig av och här kommer de i helt ologisk ordning!

Slang.
Jag skulle ju skaffa slang själv i erforderlig längd. Erfarenhet av vita slangar á Intex/Bestway gjorde att jag nu skulle satsa på hållbar slang och valet blev den ”hårda” typ jag använt som sugslang/bottenrengöring till den tidigare poolen. Slangdimension till poolen skulle vara 38 mm varför jag köpte 38 mm slang på Jula. 38 är ju 38 kan man tycka men Julas slang var drygt 38 varför det inte gick att få tätt annat än med något varv med tejp. Tejpen alltså på poolens anslutning. Minns inte om jag tog vulktejp eller sån lite ”vattenfastare” silvertejp. Råd här alltså att inte köpa ”slang 38 mm” utan köp då ”poolslang 38 mm”

Salt
På hemsidan hos företag B kunde man hitta ”pool salt” (jo, särskrivet) men det är egentligen salt för avhärdningsfilter.
Vid förfrågan, via telefon, hur detta fungerar fick jag informationen att man kunde använda salt i stället för klor. Det hade jag ju läst om redan när jag hade ovanmarks-poolen men då aldrig satt mig in i att man även behöver en klorinator. En ytterligare kontakt togs senare för att fråga hur man doserade detta och fick svaret att det var bara att hälla i och sedan mäta salthalten.
Detta visade sig vara fullständigt galet och är beskrivet i en annan tråd här på forumet.
Företag B skulle ”kolla upp detta lite mer” men säljer fortfarande det saltet...

Fläkt
Jag beställde bubbelsystem och lät B montera dessa munstycken. Dels eftersom de troligen hade mer rutin på hur man gör och dels för att jag beställde poolen i isolerat utförande.
Slangarna ligger nu innanför isoleringen och man kan se att slangarna ligger i överkant av poolen. Det är en kort del som så att säga sticker ut för att man ska kunna ansluta fläkten och den anslutningen är låt säga på halva höjden av vattennivån. När jag så fick problem med skumbildning tänkte jag att jag skulle fylla vatten och låta det svämma över, vilket jag gjorde, och jag körde även bubbelsystemet. Det blev inte bra. Det rann vatten bakvägen ner i fläkten och fläktmotorn ligger helt öppen i själva luftströmmen, ungefär som hos en dammsugare. Jordfelsbrytaren löste ut men efter en dag med fläkten i solskenet kunde jag montera tillbaks den igen.
Inför nästa säsong ska jag montera en förlängningsslang som får gå i en lyra en bit ovan poolen och i samband med det montera fläkten i pumphuset där det finns varm luft att ta av.

Isolering
Jag beställde alltså med isolering och den var också isolerad vid leverans. Dock hade man sprutat på isolering enbart när poolen låg upp och ner och därför saknades det isolering runt rör för bubbelsystemet. Fickor där det skulle samlas vatten som surnar. Jag kompletterade med fogskum och resultatet blev bra. Med facit i hand skulle man kunna räkna på detta. Köpa isolerskivor och en massa patroner med fogskum i stället. Jag gissar att man skulle få rätt många flaskor för samma peng men man skulle då även behöva plats och tid för att göra detta.

Stomme
Man kunde, åtminstone hos B, köpa en färdig stomme. Stommen såg ut att vara av tryckimpregnerat virke. Där jag skulle ha fördragit en regel på högkant hade man i stället lagt den andra ledden. Detta plus att jag inte kunde veta hur den köpta stommen skulle passa in mot den träkonstruktion jag avsåg att bygga runt poolen gjorde att jag beställde utan stomme.
I botten på poolen, den del fötterna är (inte sittytan) fanns två reglar ingjutna i isoleringen. Eller reglar, det var mer två plankor av gissningsvis lärkträd. De kunde jag då ställa på min motsvarande sektion av stommen. Sittytan måste också vila på stommen men där var det ju isolering pålagd med spruta. Denna isolering var ojämnt pålagd på alla delar, i sidled och i djupled, olika på varje sida av poolen. Det blev därför en hel del jobb med att få en stomme som skulle bära lika mycket på varje del och jag fick komplettera med fogskum. Detta gjorde jag med poolen rättvänd på plats, krypandes på knäna. Att skära bort isoleringen för att nå glasfibern och därmed en plan yta kändes inte rätt när jag betalat extra för att få dit isoleringen. Så här i efterhand skulle jag gjort annorlunda. Först och främst skulle jag kanske inte beställa med isolering (se ovan) men om jag gjort det skulle jag ha lagt poolen upp och ner och sedan bygga stommen upp och ner på poolen och sedan lyfta stommen på plats. Att skära bort isolering för att ge plats för reglarna skulle då vara mer vettigt och sedan köra med fogskum för att kapsla in allt.
Jag byggde min stomme på fyra justerbara stolpskor så att jag dels kan justera så att poolen står i våg och dels kan justera in i höjd så att inte poolen hänger/vilar på trallen i stället för på stommen.
Dock nästan omöjligt att justera med poolen vattenfylld. Om intresse finns kan jag delge hur allt, inklusive trädäcket, vilar mot marken.

Pump
Ganska kort tid efter att vi drog igång pumpen började pumpen låta mer och mer. Spelade in ljudet och skickade ljudklippet till B. Fick en ny pump och fick även behålla den gamla.
Den nya pumpen börjar nu att låta lite mer men inte likadant spm den förra.

3
Vatten och kemi / Skum och vita prickar och användning av filterbollar?
« skrivet: juni 27, 2021, 18:02:36:36  »
Har en terrasspool med bubbel. Den heter "1400" varför jag antar den rymmer så många liter.
(räknas det som en ovanmarkspool eller ett spa-bad?)
Andra säsongen med den nu. Använder samma multi-puckar som jag använt i många år till en ovanmarkspool eftersom jag har kvar av dessa.
Sandfilter fast med såna bollar i stället.
Kollar klor & pH med Nitors tabletter osv.
Efter att ha rengjort vattenlinjen, från "fastbränd" pollen, vid två tillfällen med avsedd kemikalie tycker vi att det skummar mycket när man bubblar och att del ligger kvar låt säga 10-15 minuter efteråt.
Kanske normalt men man ser även små helt vita prickar som rör sig vid ytan. Jag kan tänka mig att de kommer från klorpucken men, inser jag i skrivande stund >ohno> >ohno>, skulle kunna komma från det isolerade lock vi använder men inte, ibland, lyfter bort när vi bara är två som badar.
Dessutom så ser man hur det snabbt fastnar partiklar vid vattenlinjen efter en sådan bubbel.
Att skummet skulle bero på den kemikalie jag använt har jag inget belägg för, jag tror faktiskt inte det själv. Tror alltså. Jag tänker att det i tid, alltså använd tid, har medfört att det är något annat som skummar? Att det bildas skum när man bubblar kan jag "köpa" men jag skulle vilja slippa att det snabbt byggs på smuts(?) vid vattenlinjen.
Funderar på dessa bollar i filtret... (jag har i tidigare år till ovanmarkspoolen bara använt pappersfilter)
Behöver man byta dessa oavsett? Det är vanligen bara två som badar. Inget gräs och inga löv i poolen och indikatorn för filtret visar ok hela tiden. Har ändå backspolat någon gång.
Kan det vara så att det kan bildas "en väg förbi" dessa bollarna och vattnet då tar den vägen/inget renas? Kan man bara fylla på med mer bollar? Eller är det kanske så att jag ska använda sand ändå?

4
Vatten och kemi / Nybörjarfråga salt
« skrivet: augusti 25, 2020, 14:20:29:29  »
Sprillans ny på forumet.

Efter att i ca 10 års tid ha haft en ovanmarkspool med klordosering via puckar (vilket fungerat väldigt bra) har vi nu skaffat oss en terrasspool i glasfiber, 1600 liter.
Har tidigare sneglat åt detta med rening m.h.a. salt men inte, dumt nog, fördjupat mig i ämnet.
I samband med beställningen av poolen beställdes även salt och instrument för att mäta salthalt. Det var vad som fanns att beställa i "saltväg".

När det efter en del slit (byggnationer) med poolen var det dags att kolla "hur man gör" med saltet.
All sökning via nätet pekar på detta med en klorinator. Leverantören menar, eller åtm. menade, att det räcker med enbart salt, att deras kunder kör så.
En kemist jag kontaktat menar att salt i sig inte gör någon nytta.


1. Här är jag nyfiken på Era synpunkter om detta? Ja att en klorinator fungerar vet jag nu, det är mer en uppfattning om detta med enbart salt. Påminner om vattenvolymen och att det bara är två vuxna som (mestadels) nyttjar poolen.
Fungerar salt till viss del för ex. en badtunna där man fyller vatten, värmer, badar, tappar ur?

2. Läser man mera (bl.a. här) om salt så tycks det vara så att salt skulle angripa produkter av rostfritt stål. Kan det verkligen stämma med den låga salthalt som föreligger?

3. Mera angående rostfritt. Eftersom det klor som genereras (om man använder klorinator då) är mycket "mindre" än om man tillsätter klor på annat sätt så torde väl inte kloret vara boven?

4. Ännu mer rostfritt. Eller är det själva elektrolysen när klor utvinns ur saltet som angriper rostfritt stål?

Jag har under åren med den tidigare poolen använt en egenbyggd elvärmare i rostfritt stål och med el-patroner i rostfritt stål och inte fått några problem med den. Använder samma värmare nu.


Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag