CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - jool08

Sidor: [1] 2
1
Vatten och kemi / SV: Kraftigt stigande klor av veckopuckar
« skrivet: september 11, 2023, 20:38:59:59  »
Tack för svaret! Huvudanledningen till att jag skaffade PoolLab var att jag inte litade på den gamla mätaren som visade höga och svängande värden så jag tror inte att det är mätaren som är felet. Om man sprider 200 g klor i 30 m3 vatten borde det ge 6,7 ppm (minus den mängd som förbrukas under tiden som kloret tillförs). Att jag mätte 7,5 kan kanske bero på att kloret inte var helt jämnt fördelat. Jag gjorde flera mätningar samma kväll och ett mer rättvisande värde var runt 5,5-6, vilket också är alldeles för högt.

Det verkar som att kloret förbrukas väldigt långsamt i vår pool. Nu är det en vecka sedan jag startade denna tråd och i samband med det tog jag bort den resterande delen av klorpucken. Jag har fortfarande inte stoppat i någon ny vilket innebär att jag inte tillfört något klor på en hel vecka. Då har värdet långsamt sjunkit och ligger idag på 2,8. Det innebär att vi på en vecka har förbrukat lika mycket klor som finns i 40 % av en puck. Enligt doseringsanviningen borde vi behöva 1-1,5 puck / vecka.

Skulle jag stoppa i en ny puck nu skulle värdet sannolik stiga med cirka 0,5-1 enhet per dag upp till omkring 7 när pucken är helt upplöst om 7-10 dagar.

Är det någon som vet vad detta kan bero på? Varför förbrukas inte kloret alls i den takt som alla anvisningar säger?

2
Vatten och kemi / Kraftigt stigande klor av veckopuckar
« skrivet: september 04, 2023, 18:02:09:09  »
Hej! Håller på att bli tokig på poolen. Kloret stiger hela tiden till höga nivåer trots att vi tillför mindre än rekommenderat. Har en pool som är 30-35 m3 och använder vanliga multiklor-puckar för veckodosering i breddavloppet. Tabletter löser upp sig långsamt (långsammare än jag förväntar mig) och det brukar ta cirka 2 veckor innan den är helt upplöst. Just nu är det 10 dagar sedan vi la i en ny tablett och det är fortfarande en rejäl bit kvar. När vi la i den tabletten hade det gått flera dagar sedan den föregående var upplöst och kloret var nere i 0,5 (alltså för lågt).

Men nu har vi sett samma mönster flera gånger. Kloret stiger alldeles för mycket av tabletterna. Idag har det badats i poolen och tyvärr så mätte jag först efteråt, nu är kloret 7,5. Hur farligt är det? Får dåligt samvete för barnen.

Jag har inga problem med pH, det ligger på 7,4 och har varit stabilt sedan vi fick igång poolen i slutet av juli. Mäter numera med poolLab, så värdena borde vara tillförlitliga.

Hur kan så små mängder tillfört klor ge så höga värden? Kan det vara så att vår set-up inte "tål" veckopuckar utan att vi måste tillföra mindre mängder på annat sätt. Något annan som har liknande erfarenheter?

3
Vatten och kemi / SV: Svängande värden eller mätarfel?
« skrivet: juli 31, 2023, 17:57:24:24  »
Här kommer dagens sorgliga samling mätvärden:
1: 9,9 - 7,6 - 90
2: 0 - 7,7 - 70
3: 3,8 - 7,4 - 90
4: 7,2 - 7,7 - 80
5: 5,5 - 7,3 - 80
6: 2,3 - 7,3 - 80
7: 3,3 -7,3 - 90
8: 9,9 - 7,6 - 90

Alltså inga problem med pH och alkalinitet idag. Klor och dock generellt alldeles för högt även om några är normala och ett värde till och med blev 0. Kan klor stiga av något annat än tillfört klor? En veckopuck som legat i 10 dagar nu och fortfarande inte är helt upplöst är som sagt det enda klor vi tillfört på minst 6 veckor. Det känns helt absurt att vi skulle ha 9,9 i en 35 m3 pool av denna lilla tillförsel.
Jag gör enligt instruktion så gott jag kan. Doppar 2 sekunder, skakar av med en skakning, lägger på glaset utan att glida och täcker från solljus. Känns helt orimligt att använda 10 stickor per dag och ändå inte ha en aning om vattenkvaliteten.

4
Vatten och kemi / SV: Svängande värden eller mätarfel?
« skrivet: juli 30, 2023, 23:48:14:14  »
Låg alkalinitet gör det svårare att kontrollera pH, men om du mätte med 7 stickor vid ett och samma tillfälle så verkar ju själva mätningen osäker. Har du däremot mätt vid olika tillfällen med tid så kan man inte dra den slutsatsen. Du har generellt höga klorvärden, tillräckligt höga för att desinficera vattnet. Vid vissa tillfällen har du extra höga, och vid ett par tillfällen så höga att man oftast avråder från bad (> 5 ppm). Men samtidigt kan jag ju se att vid just de högsta klorvärdena så har du också högt pH, vilket minskar klorets desinfektionsförmåga. pH skall normalt inte gå över 8.0 av detta skäl. Du kan ju köpa ett billigt enkelt testset med stickor eller tabletter och jämföra vad du får för värden så ser du om det handlar om mätfel eller om det är ett vattenproblem.

Ja 8.4 i pH är lite högt men tar jag ett medelvärde av dina uppmätta värden blir det nästan precis 8.0. För kloret blir snittvärdet 4.39 vilket är högt men ändå under 5.0 som brukar anges som "badgräns". Jag skulle inte vara orolig för att bada i det vattnet, men jag skulle ju ändå vilja ta reda på varför det hoppar på det viset. Cirkulerar vattnet ordentligt så att det blandas riktigt eller kan det finnas fickor av vatten med starkt avvikande värden efter att du tillsatt kemikalier ? Men som sagt, testa med annat mätset så vet du om mätningen eller vattnet är det verkliga problemet. Alkalinitetens variation är inget onormalt, den storheten är mindre viktig och dessutom svårare att mäta exakt.

Tack för svar! Mätningarna är gjorda efter varandra. Jag tror att vi cirkulerar vattnet tillräckligt. Kör med frekvensreglering och 1800 rpm. Är inte säker på att hela volymen cirkuleras tre gånger per dygn men det borde definitivt vara tillräckligt för att pH och klor ska vara jämt fördelat i poolen.

Kan kloret ens vara så högt som mätaren visar? Efter en chock-klorering i början av juni sjönk värdet snabbt till ungefär 3. Sen har vi inte tillfört något klor alls förutom den veckopuck som nu sakta löser upp sig. Skulle det ens teoretiskt kunna ge värden som är så höga som några av mätningarna visar?

Även om genomsnittet av mina mätningar ger ett någorlunda badvänligt resultat känns det helt värdelöst. Jag vill kunna göra en mätning och känna mig trygg med resultatet, inte behöva göra multipla mätningar och beräkna medelvärden. Lutar åt att köpa en ny mätare som använder test-tabletter istället för stickor.

5
Vatten och kemi / SV: Svängande värden eller mätarfel?
« skrivet: juli 30, 2023, 16:42:41:41  »
Nu har jag testat 7 stickor på samma ställe i poolen och med samma teknik (så gott jag kan) och fått följande värden (klor - pH - alkalinitet):

1: 3,7 – 8,4 - 70
2: 3,0 – 7,6 – 100
3: 4,6 – 8,4 – 80
4: 3,3 – 7,8 – 80
5: 6,3 – 8,4 – 60
6: 7,5 – 8,4 – 70
7: 2,3 – 7,3 – 70

Klor från 2,3 till 7,5. PH från 7,3 till 8,4. Man kan notera att den visat 8,4 fyra gånger. Alkalinitet ganska stabilt runt 80. Såhär ska det väl ändå inte vara? Sticka 2, 4 och 7 är ju helt okey medan övriga är helt klart avvikande.

Hur skulle ni hantera detta? Byta mätare? Hälla i mer kemikalier (sänka pH)? Skulle ni bada i detta vatten? Låta barnen bada? Vattnet ser klart och fint ut.

6
Vatten och kemi / Svängande värden eller mätarfel?
« skrivet: juli 30, 2023, 16:00:29:29  »
Första året med pool och har ännu inte uppnått ett läge där det känns säkert att bada.

Vi har en mätare aquacheck trutest. Jag vet ingenting om mätarens ålder/historik då den ingick i husköpet. Jag har dock köpt nya teststickor.

I början av säsongen var pH lågt (omkring 6,1-6,5), alkaliniteten 0 och klor normalt. Vi hade i några skopor höj-pH och höj-alka vid ett par tillfällen men inte alls så stora mängder som doseringsanvisningarna sa. Vi hade också i några skopor chock-klor då det låg en död mus i poolen, vilket kändes äckligt. Klor steg då tillfälligt men var nere i 3 någon dag efteråt.

Det hände inte särskilt mycket med våra värden och vi tog en paus från pool-projektet. Under den senaste månaden har vi inte badat och inte tillfört någonting utöver en veckopuck i breddavloppet förra veckan (den är fortfarande inte helt upplöst) och dessutom har vi värmt vattnet från 16 till 25 grader. Cirkulationen har till stor del varit avstängd men nu påslagen sedan cirka 5 dagar.

Vattnet ser jättefint ut och vi skulle gärna bada men mätningarna ger fortfarande avvikande och mycket svängande värden. Igår kväll fick jag bra värden på en sticka (klor 2, pH 7,5 och alkalinitet 80) och poolen kändes badbar. Idag får jag klor 6,5 och pH 8,4. Jag har provat flera stickor och värdena varierar kraftigt från sticka till sticka. Det känns helt meningslöst att mäta när klor varierar mellan 1 - 9 och pH mellan 7 - 8,5 inom några timmar. Jag har gjort mätningarna i olika delar av poolen, inte i breddavloppet.

Är det rimligt att man för så stor variation från sticka till sticka?

Är det rimligt att pH svängt från kraftigt lågt till ordentligt högt när vi inte rört poolen på en månad?

Kan klor vara kraftigt förhöjt trots att det enda klor jag tillfört under senaste månaden är en veckopuck?

Jag följer anvisningarna för teststickorna och poolen är cirka 35 m3, så den borde inte vara känslig för små mängder kemikalier.

7
Teknik / SV: iSaver+
« skrivet: juni 16, 2023, 17:16:29:29  »
Tack för era svar. Vad händer egentligen om man råkar undercirkulera vattnet? Är risken främst att det blir synligt skitigt eller kan det bli hälsofarligt? Är det rimligt att man går på känsla och är nöjd så länge vattnet ser rent ut?

8
Vatten och kemi / Höja alkalinitet eller pH först?
« skrivet: juni 15, 2023, 15:16:38:38  »
Hej! Fösta säsongen med pool och mycket alla lära sig. Första mätningen ger pH 6,4 och alkalinitet 0,00. Jag har konsulterat två återförsäljare av poolkemi som säger olika och i gamla trådar här på forumet finns också motstridiga åsikter.

Den ena säger att jag ska hälla i en stor mängd (3 kg) pH-plus och sen se vad som händer med alkaliniteten. Den andra säger att jag måste höja alkaliniteten först för att jag ska kunna justera pH på ett rimligt sätt. Jag har också förstått att dessa medel är liknande och har överlappande effekt.

Hur mycket och av vilken sort hade ni slängt i först? Poolen är cirka 32 m3.

9
Teknik / SV: iSaver+
« skrivet: juni 15, 2023, 11:30:20:20  »
Finns flödesmätare man kan montera. Kostar några tusen.

Betyder det att man måste ha en flödesmätare för att kunna använda en iSaver på ett rimligt sätt? Eller hur gör ni som har denna produkt? Går ni på känsla eller mäter ni så att flödet blir rätt? Jag vet vilket flöde jag behöver men har ingen aning om tryck.

10
Säkerhet / SV: Pool utan jordfelsbrytare
« skrivet: juni 15, 2023, 01:25:24:24  »
Ja jordfelsbrytare skall alltid användas i samband med pooler och jordfelsbrytare är numera ett bestämmelsekrav för alla bostäder. Kravet gäller dock inte retroaktivt, har man ingen i huset och det inte var ett krav när installationen gjordes så är man inte skyldig att installera en förrän man gör någon ändring i elsystemet.  Men vid ändring, uppgradering, utbyggnad o.s.v. så skall en jordfelsbrytare sättas in. I ditt fall är poolen visserligen gammal men det hjälper inte, den hade behövt vara betydligt äldre i så fall. Dessutom under det gamla regelverken för pooler fanns regler som att cirkulationspumpen skulle sitta utanför poolens närområde med hjälp av långa slangar om inte pumpen kördes på 12 V etc. så att tillämpa äldre regler är inte till mycket hjälp om den nu hade varit säg 80 år gammal. Jordfelsbrytare ökar säkerheten mycket väsentligt och skall definitivt sättas in, i vart fall för poolen, helst för hela huset. Jordfelsbrytare är numera både driftsäkra och ganska billiga så det finns ingen anledning att försöka undvika dem. Jag känner själv ett barn som med största sannolikhet inte varit i livet om det inte funnits en jordfelsbrytare. Vissa försäkringsbolag debiterar f.ö. en högre premie om huset saknar jordfelsbrytare - det ökar ju i så fall även brandrisken.

Att plastslangar leder dåligt stämmer, att vatten gör det - tja det beror på t.ex. vattnets saltinnehåll, ev. föroreningar etc. Men våt hud leder el mycket bättre än torr hud så ur den synpunkten är risken för elolycksfall alltid mycket större i samband med vatten. Därför gäller mycket strikta regler för pooler och poolutrymmen. Inga vägguttag får t.ex. finnas inom poolens närområde, belysningar skall köras på 12 V och transformatorerna till belysningarna skall sitta långt från poolen och vara fast installerade. Det är absolut förbjudet att ta ut elapparater som inte avsedda för pooler i närheten av poolen - t.ex. sätta en musikanläggning eller en TV intill poolen.

Tack för bra svar på frågan. Känns som att vi ska installera jordfelsbrytare för hela huset inom kort. Tyvärr inte helt nöjd med elinstallationerna i huset. Tolkar jag det rätt att det borde ha installerats en jordfelsbrytare för poolen även omkring 1990? Intressant att veta om installationen är felgjord eller bara omodern.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag