Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Jordfelsbrytaren löser - Swebad  (läst 1925 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Snna

  • Gäst
Snna
Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« skrivet: mars 07, 2021, 12:26:30:30 »
Hej,

Viva Idun Sebaf SPAbadet är kallt och jordfelsbrytaren löser ut, slår jag tillbaka jordefelsbrytaren så löser den ut 5 sek efter igen.

Har öppnat upp spabadets sida och tagit bort strömmen (de två gråa kablarna) från styrkortet till värmaren (3kw) och då löser inte jordfelbrytaren ut längre. (Badet verkar hyggligt korkat o ser normalt ut och tror det värmer badkaret, lampan indikerar iaf på det).

Nu till frågan, är värmaren så dum så det bara är ett rör och dessa två kablar ger dessa 3kw och värmer upp röret/vattnet?
Har sett på ebay att det säljs dessa två kablar/skruvar för 5-800kr. Räcker det med att byta ut dessa eller behöver man byta ut hela det rostfria röret, se bifogad bild.

Tack för ett bra forum.
Anna

Poolgiganten

Utloggad TommyC

SV: Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« Svar #1 skrivet: mars 07, 2021, 13:34:04:04 »
De två grå kablarna är troligen till temperatursensorer som sitter i vattenflödet. Under de vita kablarna går två kablar till skruvplintar på röret. Dessa två kablar är anslutna till doppvärmaren som är placerad inne i röret. Styrningen slår nog inte på relät som matar kraft till doppvärmaren när du har plockat bort temperatursensorerna. OBS, bara min hyfsat kvalificerade gissning. Jag kan ingenting om det badet. Gissar vidare att avledning till jord sker när relät kopplar kraft till doppvärmaren och att då jordfelsbrytaren löser. Var väldigt försiktig med elmekandet om du inte har full koll.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Snna

  • Gäst
Snna
SV: Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« Svar #2 skrivet: mars 07, 2021, 14:56:44:44 »
Bader är frånkopplat när vi mekkar med det.

Det finns två givare, de på varsin sida. Samt så finns det två lite grövre sladdar som går till mitten av röret (dit doppvärmaren är kopplad i röret). Kopplar jag ur ”doppvärmaren” från styrkortet (men låter givarna va i) så fungerar badet.

Tror ni man kan köpa en ny doppvärmare o få det till att funka bara, eller måste man köpa helt nytt rör med allt i?

För övrigt så är allt annat torrt.

Utloggad Erica

SV: Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« Svar #3 skrivet: mars 07, 2021, 19:14:05:05 »
Elvärmare av olika slag som värmer vatten, vare sig de finns i varmvattenberedare, poolsystem eller span är den vanligaste orsaken till jordfel i villainstallationer. Minst lilla spricka i värmarröret så kommer vatten in och man får ett jordfel som löser ut jordfelsbrytaren. Karakteristiskt för de jordfelen är att de löser ut jordfelsbrytaren,men inte säkringarna, för så stor är oftast inte strömmen. Först när förstörelseprocessen i värmarengått ett steg längre brukar det ibland kunna leda till att även säkringen löser ut.

Det som är trasigt är säkerligen det du kallar doppvärmaren - oftast en metallslinga som är fylld med motståndstrådslinga plus ett fyllmaterial. När vattnet når in dit kommer det direkt att bli ett jordfel. Om det räcker att byta just värmeslingan beror på hur värmaren är byggd - om det går att ta isär den och få dit en ny, och förstås av hur företaget hanterar sin service. Finns slingan att köpa lös eller måste man köpa en komplett värmare ?

Snna

  • Gäst
Snna
SV: Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« Svar #4 skrivet: mars 07, 2021, 19:57:23:23 »
Tack för svar, då testar jag att byta ut elementet/doppvärmaren i röret. Känns som en vettig risk att ta då den kostar 600sek:
https://www.ebay.com/itm/3-Kw-Heating-Element-Hot-tub-M7-M3-Spa-Heater-Balboa-Gecko-many-other-Spas-Parts-/390190643379

Utloggad Telekiter

SV: Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« Svar #5 skrivet: mars 08, 2021, 10:17:50:50 »
Hej. Det byte som du planerar (dvs byta värmeelmentet) är faktiskt väldigt enkelt. Lokalisera de två avstängningsventiler (för vattnet) som borde finnas på var sida om värmaren och stäng dessa så slipper du tömma badet på vatten. Sen är det bara skruv lös de strömkablar som finns på röret, de två muttrar som håller fast röret (en på ovansidan som syns i fotot och en på undersidan), och till sist de två jättestora "plastmuttrarna" (de som har tejpen "caution" runt sig i ditt foto). Dessa skruvas lös med en en jättepolygrip! Därefter kan du plocka ut röret ur badet. Sen är det självinstruerande att byta själva värmeelementet. Det finns en gummitätning under vardera "jätteplastmutter" och dessa kan va klokt byta när du ändå är i farten. De är billiga (typ 30kr/st). Det är inga problem att byta dem senare om du vill det, du behöver då inte skruva lös allt det övriga utan bara stänga av vattnet och skruva lös "plastmuttrarna", (typ 5-10 min jobb).

/Urban.

Utloggad Torino GT

SV: Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« Svar #6 skrivet: mars 08, 2021, 20:47:18:18 »
Tack för svar, då testar jag att byta ut elementet/doppvärmaren i röret. Känns som en vettig risk att ta då den kostar 600sek:
https://www.ebay.com/itm/3-Kw-Heating-Element-Hot-tub-M7-M3-Spa-Heater-Balboa-Gecko-many-other-Spas-Parts-/390190643379

Köpte just denna värmare i somras eftersom min gamla som var 16 år gammal gav upp.
Fungera bra fortfarande och det var enkelt att byta, men byt packningarna samtidigt som Telekiter skriver.
Spa-badare med ett Hydropool 675

Snna

  • Gäst
Snna
SV: Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« Svar #7 skrivet: mars 10, 2021, 16:53:06:06 »
Vi köpte ett värmeelement från en svensk handlare som fixade frqm det med löjligt snabb frakt. Bytet i röret gick lätt, så nu är allt igång igen och badet värmer igen.

Tack för alla tips.

Utloggad Telekiter

SV: Jordfelsbrytaren löser - Swebad
« Svar #8 skrivet: mars 15, 2021, 10:44:38:38 »
Va bra att det gick smidigt :) .

/Urban

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag