Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - HappyDigger

Sidor: [1] 2
1
Teknik / Köra pump hela året för att det inte ska frysa
« skrivet: oktober 07, 2021, 21:51:40:40  »
Jag byggde pool för 15 år sedan med fantastisk hjälp härifrån forumet. Tack för att ni finns!!!

Vintertid brukar jag sänka vattnet till under inloppen och låta slangarna rinna ur - har pump och filter i källaren/tvättstugan - för att förhindra fryssprängning. Nu har frun upptäckt glädjen med vinterbad och badade varje dag i vintras, hackade sönder isen och sköt undan isflaken när det behövdes. Under de här åren har jag haft två stycken 3 fas Astral pumpar och nu sjunger den på sista visan (bokstavligt sjunger).

Det jag är sugen på är en frekvensstyrd pump, typ Speck Badu ECO Touch-pro II eller liknande, där man kan köra dygnet runt med låghastighet vintertid men på sommaren variera som med den gamla som går på timer. Det skulle kunna ge henne en fylld pool att bada i istället för halvfull vintertid?

Har en del funderingar som ett antal timmar på nätet inte riktigt lyckats lösa så jag ville fråga er.

1. Ekonomin med förbrukning vid 24 timmars drift, överslagsmässigt blir det väl runt 18 kwh per dygn för en 1Hp pump - 600 kr/mån eller tänker jag helt fel?
2. Räcker flödet vid lägsta varvtal för att det inte ska frysa i breddavlopp?
3. Bästa pris i Europa? Har handlat mycket av mina saker på andra platser men tips mottages gärna på bra leverantörer?
4. Finns det andra tillverkare än Speck? Vet om Hayward och Pentair men inte om de har variabel hastighet.
5. Är det värt att sikta på enheter med inbyggd kontroller vs bygga en egen Arduino?
6. Kan man köpa en vanlig (fast överdimensionerad) poolpump av god kvalitet och en separat frekvensstyrning?

Tack för ni läst så här långt - erfarenheter mottages gärna kring vinterdrift.

2
Övriga frågor! / Att gå på vatten...
« skrivet: januari 03, 2009, 19:45:36:36  »
...är ju inte så svårt i vårt nordliga land men det är en surrealistisk känsla att gå på isen i poolen. Jag skulle bara titta in för att se om vattnet stigit (har en lampa några centimeter ovanför vattenlinjen) och kunde inte låta bli att ropa på barnen (inklusive några grannbarn)...







Nu har det ju vänt och säsongen är inte så långt borta  8)

Gott nytt år alla Poolare!!!

3
Säkerhet / Mardröm
« skrivet: augusti 12, 2008, 10:17:03:03  »
Kan inte tänka mig något värre än det som hänt i Robertsfors. Vilken tragisk olycka. Såg bara det här på DN.se

Pojke avled efter olycka i pool
Den treårige pojke som i lördags hittades livlös i en privat simbassäng i Robertsfors, fem mil norr om Umeå, avled på måndagseftermiddagen, rapporterar lokala medier.
 
När han hittades av mamman visade han bara svaga livstecken. Pojken vårdades på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå efter olyckan, men hans liv inte gick att rädda.


Utan någon som helst bakgrund eller kunskap till vad som hänt ger det iallafall mig extra motivation att alltid tänka på poolskyddet. Vår två-åring trillade i när vi badade och lärde sig nog lite om faran.

Mina tankar går idag till familjen  :'(

4
Teknik / Skuren pump
« skrivet: augusti 01, 2008, 17:19:57:57  »
 >:(  >:(   >:(   >:(

Är det inte typiskt... Stort poolparty på söndag, 30 grader i vattnet <love> och så skär pumphel----t. Kom ned i källaren till en stillastående pump och vid återstart ett obeskrivbart oljud. Efter 17.00 en fredag i juli... Suck

Pumpen är knappt ett år, körd två sommrar. En Astral Sprint 1 KW och borde väl hålla längre. Antar att konsumentlagen gäller med två års garanti men frågan är hur man löser det kortsiktiga med en skock människor här på söndag. Man vill ju inte ha alg- eller bakteriebad och dessutom som vädret ser ut behövs det nog lite tillskottsvärme för att göra det riktigt bekvämt...

Direkta frågor:
Kan man plocka isär en pump utan att för den skull göra åverkan på garantin?
Vi köpte hela kitet från en poolfirma i Skåne, fungerar Astral så att man skulle kunna hitta en välvilligt inställd poolhandlare i Stockholm som kan göra bytet i så fall. Denna borde kunna räkna med livslång kärlek <love> (och all framtida poolbusiness) i så fall.

Jaja, de sista veckorna har iallafall varit absolut underbara  <sol>

En lite UnhappyDigger  ;)

5
Markpooler. / Studiebesök spansk betongpool
« skrivet: juni 28, 2008, 12:10:43:43  »
Hade förmånen att hälsa på min far som bor i sydvästra Spanien. Han har haft pool i många år och det är inte utan lite avundsjuka som man tittar på den (och badar massor :D).

Det är en betongpool, 12x6 meter, helkaklad med mosaik i botten och 12x15 cm plattor på väggarna. Han har en djupdel med sluttning ned till ca 2,3 meter <love> och behöver ingen uppvärmning eller poolskydd för att temperaturen ska ligga på 28-30 grader. Liiiite andra förutsättningar :)

Några bilder:

Miljön runt är rätt häftig. Vanligt gräs håller inte i den stekheta Andaluciska solen så han har ett slags ogräs med rotverk som ligger ovanpå jorden ??? och hela mattan liksom fjädrar när man går på den.




Den heta solen skapar andra önskemål för trivsel. Eftermiddagsskugga kommer från palmen och trots att jag trodde att den inte skräpade så gör tydligen alla fåglar som bor i den det.
Sen eftermiddag


och lite tidigare på dagen


Närbild på sargen (väldigt skön och greppsäker att gå på) och luckan för en av två skimmers. Han har dessutom bottenventil och ställer oftast insuget så att det tar från alla tre. Hjälper till att hålla botten ren.


Och för bidd@ så vill man ju bifoga lite maskinrumsbilder. Här är luckan till rummet som har golvet i samma nivå som botten på poolen.


Känns som att klättra ned i en gruva :D


Utrustningen verkar vara pan-europeisk 8) Pumpen går på timer, ca 2x4 timmar per dag


Sammantaget så spenderade flickorna mer tid i poolen än utanför och <sol> eldade på så vi var inte mycket sämre.

Vad saknar jag mest då. Jo mest en djupdel. Otroligt kul att kunna hoppa och dyka utan att slå i botten. Skulle nog ha byggt det när vi ändå gjorde vår konstruktion som vi gjorde och hade inte varit mycket krångligare. Kanske lagt på en meter men då hade det blivit dyrare pooltak m.m.

Samtidigt var det skönt att komma hem till sin egna med ungefär samma vattentemp, bara uppvärmt av moder sol.

6
Utemiljöer, altaner, trall och stenläggning. / Soldusch från J&F Fritid
« skrivet: mars 20, 2008, 19:19:12:12  »
Hej,

Fick precis katalogen från J&F Fritid i brevlådan och såg deras soldusch. Det verkar vara precis det jag letat efter, en enkel soluppvärmd och med termostatblandare för 1.990:-  :)

Bild från webshoppen http://www.jf-fritid.se/Webshop/Tillbehor/Tillbehor/tillbehor_10.html

Är det någon som har en sådan eller tittat på den IRL?



7
Markpooler. / Istjocklek i poolen
« skrivet: november 12, 2007, 16:47:40:40  »
Hej,

Nu närmar sig första vintern med vatten i poolen och det är klart att man går och funderar vad som kan hända ???

Är det någon som kollat hur tjock isen blir i en pool en "normalvinter" runt Stockholmsområdet. Expansionskrafterna från isen utåt måste ju påverka alla pooler oavsett val av material? Eller sväller isen uppåt?

Hur djupt går tjälen med tanke på nedgrävda rör? Har pumpat ut till nedanför inloppen och sedan tömt rören in- och utloppsrören vid pumpen i källaren men det är ändå vatten kvar längs botten, ca 1 meter under marknivå.

Lampor - nu har ju vi monterat en del LEDdar som inte är så lätta att ta bort. Min tanke var att ha en halvfylld plastdunk med glykolblandning framför dem som skulle kunna vara i riskzonen för att ta upp kraft. Vad tror ni?

Hmm, nästan så att man funderar på att låta en kupévärmare stå på under pooltaket. Det skulle nog räcka för att hålla isfritt  :-\

Nu oroar man sig säkert i onödan men det är så med sina små "barn"  ::)




8
Markpooler. / Tillverkare eller grossist av liner
« skrivet: januari 02, 2007, 22:10:15:15  »
Hej,

En liten stilla undran om någon köpt bulk liner från USA eller Europa och om det finns tips på leverantörer eller grossister som kan tänka sig att leverera till gamla Svedala. Har surfat runt men det är en global djungel...

Mitt i våra funderingar om svetsad liner eller Ex-liner dök det upp en bekant på nyårsfesten som svetsat presenning i tre år och som har all utrustning, och som dessutom erbjöd sig att hjälpa oss  <love>


9
Markpooler. / Gjuta egen stensarg
« skrivet: oktober 18, 2006, 16:14:59:59  »
Stensarg verka vara uppskattat och med en planerad stensättning runt borde det vara naturligt. När man ser hur snyggt det blir hos exempelvis Mats Tyresö så blir man rätt sugen.

Efter att gjutit och murat större delen av sommaren så börjar möjligheterna med cement att kännas ganska stora. Är det inte någon som gjutit stensargsbitarna själv? Det borde inte vara så komplicerat att bygga en eller flera formar, och betongfärg finns det rätt mycket av? Cement/Betongkostnaden blir inte mer än ett par hundralappar? Har jag missat något viktigt?

10
Markpooler. / LED-belysning
« skrivet: september 11, 2006, 15:54:23:23  »
Hej,

Är i sluttampen på poolbygget och funderar på belysning. En 300w som verkar vara nästan det enda som finns skulle inte fungera i poolen vi byggt pga skuggor och bländning (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=993.0).

Är väldigt nyfiken och sugen på att hitta någon form av LED-belysning. De nya leddarna har en ljusstyrka som motsvarar upp till 40 w och tänk vad läckert med ett pärlband på en 8-10 stycken längs långsidan och i trappan för att accentuera detaljer. De skulle vara enkla att montera och man behöver inte bry sig om livslängden (kan vara uppåt 100.000 timmar). Har sett "slangarna" med led som är IP-klassade för 1m djup men det känns lite julgransbelysning. Kanske får bli dem om man inte hittar något <dontkn>

Är det någon som sett det som jag letar efter någonstans?

Tack /Per (HappyDigger)

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag